Miért ellenőrizzük az Invert kapcsoló beállítását?

Az előerősítőn található Invert kapcsoló általában arra szolgál, hogy lehetőség legyen a polaritás váltásra, ha a zenei anyag ezt igényli. Azokon a zenei anyagokon, amelyeken a beütés során a hangszóró membránja hátrafelé indul el ahelyett, hogy kifelé lendülne elsőként, szükség van a polaritás váltásra. A 80’-as, és 90’-es években a zenei anyagokon még jelezték is kis matricával, hogy szükséges-e a hallgatáshoz a korrekció. Újabban ez nem igazán jellemző jelenség, ám még mindig a felvételek hozzávetőleg 10 százaléka bizony igényli a polaritás váltást.

Audio_research-Invert

Mi a különbség a helyes, és a fordított polaritású zene hangzása között?

Az elsődleges tranziens jelenség például lehet az, hogy a vokál sziszegőssé válik. A cintányér, vagy a trombita hangja lassul, sötét, diffúz, háttérbe szürkülő. A helyes polaritással érkező hang tranziensei természetesebbek, a fókusz feszesebb, nagyszerű a mikro dinamika, emellett a sebessége lélegzetelállító.

Az adott felvételről a hallgatási pozícióból is lehet ítéletet mondani. Könnyebb a helyzet a direkt mikrofonozott, vagy élő felvételek esetében. Egy összetett popzene hallgatásakor is feltűnhet a rétegződés hiánya, de ez nem minden esetben nyilvánvaló. Itt a húrok vékonyodnak el, kevésbé egyedi, kevésbé levegős a felvétel, a basszus beütések ellágyulnak. Minél jobb minőségű a rendszer, annál jobban érezhetők ezek a különbségek. Javaslom, hogy jelölje meg a lemezeket, amelyeken a felvétel fordított polaritású, mert a jövőben alkalmazhatja rajtuk a megfelelő korrekciót zene hallgatáskor.

Az Audio Research palettáján gyakorlatilag minden berendezés a nem invertáló kategóriába sorolandó. Ez alól az egyetlen kivétel a korai gyártású D-76A erősítő, ám ennek műszaki adatai között ez a tulajdonság fel van tűntetve. Néhány audió gyártó készüléke manapság is polaritást fordít. Ez a tulajdonság nem feltétlenül jelent problémát, mivel az audió lánc minden tagja befolyásolja a polaritást, így elegendő, ha a hangfalakon megjelenő hangot ellenőrzi. Ha a láncban az előerősítőn található Invert funkció, a jelenség könnyen orvosolható.

Akik már hozzászoktak a fordított polaritású zenehallgatáshoz nem igazán értesülnek a zene mélyebb tisztaságáról, és a bekezdések drámai hatásáról. Az elmosódott hang, és az összekuszált sztereó tér leképezés által tönkretett muzikalitás egy mozdulattal orvosolható. Csak meg kell nyomni az Invert gombot.

Audio-Research_LS28_Sztereó-csőves-előerősítő

Írta: Warren G

Audio Research Aural Evaluator