McIntosh MC2152 70th Anniversary Csöves Sztereó Végerősítő

McIntosh MC2152 70th Anniversary Csöves Sztereó Végerősítő

Idén hetven éves a McIntosh és ezt a jeles évfordulót mivel is ünnepelhetnék meg szebben és maradandóbban, mint egy olyan különleges új modellel, mint amilyen az extravagáns megjelenésű MC2152 70th Anniversary csöves végerősítő.

A McIntosh MC2152 70th Anniversary sztereó elektroncsöves végerősítő a lámpás világban jókorának számító csatornánkénti 150 Watt kimeneti teljesítménnyel rendelkezik. A látványos formatervezés és a kiforrott műszaki tartalom mögött természetesen a hetven dolgos év tapasztalatai állnak, a különleges modell értelemszerűen minden új technológiai fejlesztést megkapott, csöves mivolta dacára pedig számos modern funkcióval is ellátták.

A modell egyedisége emellett számos más tekintetben is megmutatkozik, például a különleges készülék minden egyes darabja egyedileg jelölt, egymáshoz illeszkedő gyári számmal rendelkezik, valamint a vásárlók hitelesített tanúsítványt és egy „for the love of music” című könyvet is kapnak hozzá a gyártó történelméről. Ráadásként a McIntosh minden egyes eladott készülék árából ezer dollárt adományoz az idén száz éves Save the Children alapítványnak, mondván, hogy ezzel a gesztussal szeretnék viszonozni a hetven éven át kapott kapott vásárlói és partneri támogatást azoknak, akiknek valóban szükségük van rá. Azt hiszem, ez egy valóban nemes gondolat, ami remélhetőleg ilyen-olyan formában más cégeknél is követőkre talál majd.

 

Áttérve a technológiai részletekre az évfordulós modellben alkalmazott Unity Coupled Circuit kimeneti technológiát a gyártó még az 1949-es megalakításakor használta először, így ez valóban egy történelmi jelentőségű és igazán maradandónak mondható megoldás, aminek köszönhetően a csatlakoztatott hangfalak impedanciájától függetlenül mindig rendelkezésére áll a 150 W teljesítmény a 2, 4, vagy 8 ohmos kimeneti pontokon.

A McIntosh MC2152 70th Anniversary sztereó elektroncsöves végerősítő csatornánként négy darab KT88 végerősítő csövet, két darab 12AX7A, és két darab 12AT7 meghajtó csövet tartalmaz. A 12AX7A a bemeneti előerősítést, míg a 12AT7 a végfok meghajtó feszültség erősítésének funkcióját látja el. A kisméretű elektroncsövek üveg házát alulról színes LED-ek világítják meg. A hagyományos zöld szín mellett új opció a kék, amelyet a Deprez műszerek háttérvilágításánál szoktak alkalmazni. A világítás három fokozatban állítható, de akár ki is lehet kapcsolni.

A készülék látványos formatervezése a feketére eloxált alumínium felső előlap panellel és a karbon szálas oldal panellel különleges hatást kelt, a front panelbe lézerrel vágták be a zöld háttér világítású McIntosh logót. A különböző forgató gombok a megszokott hagyományos stílusú darabok, ezeken nem változtattak semmit. Az elülső részre igény szerint egy fekete porfestett acél rács szerelhető fel, ami védi az elektroncsöveket.

Az erősítő hátsó részén található transzformátorok közül kettő az Unity Coupled Output egység, a középső pedig a hálózati trafó. Mindegyikük külön-külön árnyékoló fedelet kapott, amelyek tetején festett üveg mutatja az adott darab funkcióját. Újabb látványelemként a középső fedő lemezen lézer gravírozott 70th Anniversary Edition felirat található.

 

A közel 57 kg-ot nyomó, minden szempontból impozáns készülék hátlapján XLR szimmetrikus és RCA aszimmetrikus bemenetek találhatók. A hangfal kimenet a gyártó által szabadalmaztatott Solid Cinch csatlakozókkal van szerelve, amelyekbe kábelvillák, banándugók, de akár csupasz kábelvégek is csatlakoztathatók. Az erősítő vezérelhető a Power Control bekapcsolás vezérlő bemenetekről, míg a vezérlő kimenetről további készülékek fűzhetők fel a McIntosh láncba.

Specifikáció:

Forrás:[www.hifipiac.hu]