McIntosh MA8900 integrált erősítő Stereolux bemutató

McIntosh MA8900 integrált erősítő Stereolux bemutató

A McIntosh új MA8900 integrált erősítője tovább erősítette a legendás márka pozícióját. Tudom, tisztában vagyok vele, hogy ez egy félvezetős darab. Ám higgyen nekem, ha meghallgatja, a hangja lesz annyira meggyőző, hogy megvegye.

A McIntosh hang életre szóló varázsára jó példa Ken barátom, aki keményen megdolgozott az első MC275-ös csöves erősítőjéért. A gyártó 1993-ban kiadta a legendás 1961-es elektroncsöves darabjának átdolgozott változatát MC275 néven. A limitált kiadású sorozatot Gordon Gow McIntosh elnök emlékének ajánlották. A korabeli bemutatók nem csak ragyogónak, de még annál is sokkal többnek állították be. Szó se róla, az MC275 tényleg kiváló darab volt mindenki számára, akinek nem lábadt könnybe a szeme a 7000 dolláros árcédula láttán.

McIntosh_MA8900_erosito_front

Bár az MC275 kívülről úgy nézett ki, mint az eredeti, a hangja eltért attól. Nekem két évtized után sem változott a meggyőződésem, a Gow kiadás mélyei kissé szivacsosak. Aztán átdolgozták egy kissé a modellt. Miután a problémát kiküszöbölték, én magam is vásároltam egyet 2009-ban.1993-ban Ken barátom még a Gow verziót vásárolta meg, de nem Ausztráliában ahol él. Mivel a helyi disztribútor hosszú várakozó lista végére tudta volna csak felvenni, Ken gondolt egy merészet. Vásárolt egy retúr repülőjegyet Hong Kongba, és ott vette meg az erősítőt. Boldogan kifizette a túlsúlyos kézipoggyász árát, mivel a cucc 34,1 kilós volt. Melbourne-be hazaérve aztán a Tullamarine reptértől a taxi hátsó ülésén utaztatta, majd becipelte a házába, ezzel bizonyítva az elkötelezettségét. Ken imádja az erősítőjét, és rajongva figyeli a csövek izzó fényét, ahogy a rozsdamentes felületéről visszaverődnek. Az 1993-as kiadás ugyanolyan gyönyörű, mint az eredeti 1961-es. A varázslat a közép tartomány folyékonysága benne, annak ellenére, hogy a mélyek – véleményem szerint – lehetnének jobbak.

A 14.995 ausztrál dolláros MA8900 vizuálisan más módon vadállat, amit az eltérő felépítése indokol. Igen, tudom, ez egy félvezetős, de higgye el, a hangja annyira egyben van, hogy néhány óra hallgatás után meg fogja győzni.Fizikálisan, és esztétikusan is félelmetes. A zeneisége meggyőzött arról, hogy ne akarjak szegénységi fogadalmat kötni. Én kérem elmerültem a világ materiális részében, és figyelmen kívül hagyom a spirituális dolgokat. Ha választhatok, hogy a lelki békémet milyen módon biztosítom, én bizony habozás nélkül a McIntosh MA8900-at választanám. Tudom, hogy létezik az életnek Van The Man Ballerina megközelítés módja is, de azt kell mondjam, az erősítő bemutatója, és dinamikája majdnem ennyire túlvilági élményeket okoz. Ráadásul ehhez elegendő bekapcsolni az Audio Research CD lejátszómat, vagy az SME V karomat felszerelni a lemezjátszómra.

Mikor a gorilla méretű erősítő megérkezett hozzám, egy Tarzan felépítésű szállító legény hozta. Az értesítőmön ez állt „nagyon nehéz doboz, raklapon szállítva”. Mikor behozta a dobozt, megkérdezte, hogy hajó horgony van-e benne, mert pokolian nehéz. Nem csoda, hogy nehezen boldogult vele, mivel az MA8900 63,5 kiló volt raklappal együtt, amiből 43,5 volt maga az erősítő. Azt válaszoltam neki, hogy ez az amerikai erősítők Cadillack-je. Az emelő hátfallal leengedte a csomagot a behajtómra, majd a részéről a munka le volt tudva. Innen következtem én.

Egy McIntosh soha nem kicsi, és könnyű, ezt tanúsíthatom. Ott helyben kicsomagoltam, hiszen náluk egy csomagolás olyan nehéz, mint más gyártó esetében maga a készülék. Így sem volt könnyű dolgom, mire becipeltem a hallgató szobámba, és elhelyeztem az állványon. Igazság az, hogy az MA8900 elismerésre méltó, egyedülálló, félelmetes erőt sugárzó megjelenése mindig is vonzott. A hatalmas kék teljesítmény mérők, az üveg front panel a márka védjegyei, ugyanúgy, mint a széleken látható oldalsó fém színű szegély. És persze a front panel mögött látható jellegzetes trafók. Három is van belőlük. Mit szólnak a monogrammos hűtőbordákhoz? Két oldalt láthatók, ezekre vannak felszerelve a végtranzisztorok, amelyek 200 W kimeneti teljesítményt biztosítanak csatornánként. Beszéljünk egy kicsit a kimeneti impedanciáról. Az erősítő külön kimeneti csatlakozókat kínál 2 ohm, 4 ohm, és 8 ohm hangfalak számára. Én a 4 ohmos csatlakozási pontokat használtam a Yamaha NS1000, és a Wilson Audio Sasha hangfalak esetében.

McIntosh-MA8900-sztereo-erosito

A bemenetek széles skálája terül el a hatalmas hátlapon. Hat RCA aszimmetrikus, egy XLR szimmetrikus, egy állítható MM analóg bemenet mellett két koaxiális, két optikai és egy USB digitális bemenetet kínál a készülék. Egy aszimmetrikus fix, és két szabályzott kimenete van. Igen, van fejhallgató kimenet is, ráadásul a McIntosh szabadalmaztatott erősítés technológiáját alkalmazza.

Az USB bemenet 32 bit 384 kHz mellett a DSD256, DXD256 és a DXD384 kHz formátumokat támogatja. A gyártó az MA8900-ast jövőbe mutatónak tervezte. Bármi újdonság fog bekövetkezni az audió világában, azt követni tudja. Aktuálisan minden lehetőségre fel van készítve, de a DA1 modul cserélhető, ha szükséges. A 8-csatornás 32 bites DAC Quad Balanced módban dolgozza fel a hat digitális bemenetre érkező jeleket. Minden bemenet átnevezhető, és ami még fontosabb, az MA8900 az első integrált erősítőjük, amelyben a bemenetek teljesen függetlenek. A digitális bemenet modul egyébként egyszerűen cserélhető. A McIntosh tényleg hosszú használatra tervezte a készülékét. Megtalálható benne más, a gyártó által szabadalmaztatott technológia is, mint például az Autoformer, a végfokokat védő Power Guard, és a Sentry Monitor.

Nagy, nagyszerű, legnagyszerűbb

Miután az MA8900ast betettem a rendszerembe, csatlakoztattam hozzá az SME 20/11 lemezjátszómat, amelybe SME V hangkar, és Koetsu rózsafa hangszedő van beszerelve. Audio Research Reference 7 MK2 CD lejátszót, Elektra Audio Pre és teljesítmény erősítőt, Wilson Sasha hangfalakat is alkalmaztam a teszt során. Inakustik kábelezést használtam a hangkar kábeltől végig a rendszerben. A bekapcsolás pillanatától uralta az erősítő a nehezen hajtható Sasha hangfalakat. A hang teljes, részletező, ritmusos, és dinamikus. Tiszta, mint a nyári ég. Kíváncsi voltam, miként kezel más hangfal típusokat, ezért rákötöttem a Yamaha NS1000, majd az 1994/5 Rogers LS35, végül a Bowers 805 Matrix hangfalaimat is. Mindegyik típust könnyedén, erőlködés nélkül uralta. A teszt során visszatértem a Sasha hangfalakhoz, mert imádom a robbanékony dinamikáját, és a széles átviteli tartományát.

Az Mc beépített DAC moduljához elsőként MacBook Pro számítógépet csatlakoztattam, és a Tidal könyvtáramat alkalmaztam, mint forrás. Ahogy az várható volt, a tartalom viszonylag élvezhető, de úgy a részletek, mint az áttekinthetőség hiányzott, ami nem az erősítő hibája. Sokkal jobb volt a helyzet a CD esetében, de természetesen az analóg SME lemezjátszó még ezt is felülmúlta. Tisztában vagyok azzal, hogy most sokan audió dinoszaurusznak néznek. Egyáltalán nem vagyok digitális ellenes zenehallgató, ám egy klasszikus A-B összehasonlítás teszt elvégzése után igazat fog nekem adni. Nyugodtan próbálja ki ugyanazt a műsorszámot streaming, majd CD, végül LP formátum lejátszás móddal ha van rá lehetősége, és a különbség nyilvánvaló lesz. A tesz során tehát elsősorban CD és vinyl forrásokat hallgattam, amelyek képesek megmutatni az MA8900-ban rejlő hangzásbeli potenciálokat.

John Lennon Steel and Glass felvételének hangjai betöltötték a szobát. Olyan élethű módon ábrázolták a színpadot, hogy úgy éreztem, ha akarnám, megérinthetném a gitárt. A realizmus még a komplex színpad ábrázolás során is megmaradt, és egyszerűen nincs jobb szavam az érzéseimre, mint az, hogy valósághű. Az MA8900 a Wilson Sasha hangfalaimat tökéletesen uralta. Gondoltam egy merészet, és hangfalat váltottam. Martin Logan dobozokat kötöttem a McIntoshra. Azt kell mondanom, a hatás minden képzeletemet felülmúlta. Évek óta nem hallottam így megszólalni őket. A Hybrid Logan, és az MA8900 között szinte mágikus kölcsönhatás lépett fel, integrált erősítő így még soha nem volt képes ezeket megszólaltatni. Kifejezetten javaslom tehát Logan felhasználóknak.

McIntosh_MA8900_erosito_monogramm

Mikor feltettem Sinead O’Connor Streetcars című felvételét, különleges érzések kerítettek hatalmukba. Éreztem, ahogy ez a nő a belső démonaival küzd. Az angyali ajándék hangja nem csak megszólalt a szobámban, de egyenesen úgy éreztem, el kell menjek a stúdióba, hogy megszerezzem a felvételt. A Streetcars dalban Sinead különleges hangját szintetizátor kíséri. “There’s no safety to be acquired/riding streetcars named desire’’ énekli, ami szinte imádságként hatott. Igen, tisztában vagyok azzal is, hogy a pop szakma tele van különleges hangú énekesekkel, de ez kifejezetten magával ragadott. Ha már nagyszerű hangokról beszélünk, Simon és Garfunkel zenéje egy generáció vibrálását hordozza. Elő is vettem a Bridge Over Troubled Waters lemezt, és elindítottam rajta a Only Living Boy In New York felvételt, amely a barátságról szól. Erőteljes dob, határozott basszus, és határozott gitár jellemzi a kiváló minőségű felvételt. A vokál pontos, a hangmérnök kiváló munkát végzett az S&G vinyl beállítása során. Mikor a duó Greatest Hits albumát tettem fel, akkor értettem meg, hogy mekkora mestere a részleteknek az MA8900. Hogy ne csak analógról legyen szó, meghallgattam az Elbows Everthere című CD lemezét. A machesteri csapat pergő dobjainak hangja gyors és feszes. Felfigyeltem egy mandolinszerű hangszer hangjában a mix hátterében. Kiválóan követte a többi hangszert, csodálatos módon fokozta a zene összetettségét. Minden kristály tiszta, és áttekinthető. Úgy a vokál, mint a hangszerek tökéletesen vannak ábrázolva.

Nem esett nehezemre fejet hajtani az MA8900 integrált erősítő képességei előtt. Az alkalmazott technológiákat, a hangminőséget, de sajnos az árcédulát is figyelembe véve ez egy igazi High-End erősítő. Nem szegény embereknek való, ám a legtöbb audiofil zenerajongó ezzel tisztában van. Igen, sokáig kell rá gyűjtögetni, de nincs ez másként az egzotikus riválisok esetében sem. Egy Mark Levinson, egy Krell, vagy egy Gryphon még ennél is megfizethetetlenebb. Emellett az MA8900 tartós választásnak minősül. Cserélhető a DAC modulja, és könnyen aktualizálható hosszú évek múlva is. Mellette szól, hogy a hangja nem csak jó, de egyenesen csodálatos minden zenei stíluson. Tényleg Cadillac építési minőség. Intelligens kényelmi funkciókkal, és rettenetes súllyal van megáldva.

Higgye el, ha egyszer hazacipeli, nem lesz többé kedve visszavinni. Nekem sajnos vissza kellett adnom a tesztkészüléket.

Specifikáció:

https://www.stereo.net.au/reviews/review-mcintosh-ma8900-integrated-amplifier

Írta: Peter Familari 2017 december 26.