McIntosh MA12000 integrált erősítő bemutató Soundstageaustralia

MA12000 Soundstage kezdokep

Igen, tudom, a szépség egyéni megítélés kérdése. Ám a McIntosh MA12000 integrált erősítője nem csak szerintem gyönyörű. A stílusa tökéletes egyensúlyban tartja a retro-modern ipari formatervezést a technológiai újításokkal egy monumentális méretű eszközben. Azzal meg mindenki tisztában van, hogy a McIntosh szabadalmaztatott erősítés technológiái tényleg elképesztő dolgokra képesek. Elég csak ránézni, és azt sugallja, hogy pokoli teljesítmény várható tőle. Örökké éljen a Grateful Dead! (A legendás Grateful Dead koncert sorozat hangosításáról a McIntosh gondoskodott – fordító megjegyzése)

A neves amerikai gyártó aktuálisan legnagyobb teljesítményű integrált erősítője méltán viseli a zászlóshajó címet. Erőteljes kinyilatkoztatás, ami szinte az összes McIntosh saját fejlesztésű szabadalmat tartalmazza. Ez nem csak az esztétikát, de az áramköri felépítést is magában foglalja. Néhány esztétikai elem mögött pedig szigorú funkcionalitás van a háttérben. A 350 watt kimeneti teljesítményt csatornánként 2 ohmon is le tudja adni, ami az Autoformer technológiának köszönhető. Az előerősítést két pár 12AX7A elektroncső végzi, ami a gyártó Hybrid Drive meghajtás módjának része.

A Power Guard a kimeneteket figyeli, és a torz jel, vagy DC érzékelésekor beavatkozva megóvja a hangfalakat a megsüléstől. A Sentry Monitor pedig a hangerőt képes lecsökkenteni, hogy megóvja a hangfalakat a brutális erejű végfoktól. Az MA12000 tápegysége bármely más integrált erősítőjükkel összehasonlítva minimum dupla szűrőkapacitással rendelkezik, ami tökéletes uralmat garantál bármely hangfaltípus felett.

MA12000 csatlakozások Soundstage

A bemenet kínálat elsöprő mennyiségű csatlakozást kínál. 10 analóg forrást tud fogadni két pár XLR, hat RCA vonalszintű, és egy MM, meg egy MC lemezjátszó bemenetén. XLR és RCA kimeneteihez további erősítők csatlakoztathatók, ha például második zónát szeretne használni. Minden bemenet külön konfigurálható, és még egy 8-sávos egualizer is rendelkezésére áll a szoba korrekcióhoz. A hangfal kimenetek a McIntosh szabadalmaztatott Solid Cinch aranyozott csatlakozók. A digitális bemenetekről a DA2 modul gondoskodik. Ez a legújabb fejlesztésük, ami sokféle formátumot, és széles felbontás skálát támogat. Hét digitális bemenet közül lehet válogatni. Két SPDIF koaxiális, két optikai, egy USB-B, egy MCT dedikált McIntosh transzport és egy HDMI ARC bemenet áll rendelkezésre. A Sabre bázisú DAC egység Quad Balanced elrendezésben 8-csatornás 32 bites jelfeldolgozást végez. 384 kHz PCM/DXD és DSD512-ig támogatja az USB bemenet a számítógépről érkező jelfolyamot. Az SPDIF bemenetek 192 kHz 24 bit feldolgozásra képes. A dedikált MCT bemeneten 16 bit 44,1 kHz illetve DSD64 jelek érkezhetnek a McIntosh SACD/CD futóműről.

A front panelen High Drive magas minőségű fejhallgató kimenet található, amely a Headphone Crossfeed Director (HXD) technológiával a gyártó szerint új dimenziót ad a fejhallgató hangzásához. Kimondható tehát, hogy a tervezési előnyein túl ez egy komolyan átgondolt hybrid erősítő, amely elegendő teljesítménnyel rendelkezik bármely hangfal meghajtásához, és átfogó funkció listát kínál.

De vissza a megjelenéshez. Nem semmi! A homlokzat legvonzóbb eleme egy kirakat ablak, amelyen betekintve az elektroncsövek láthatók. Ezek alsó világítása bekapcsoláskor vöröses színben világít, és az üzemész állapot kijelzése zöld. Ha az erősítő nem érzékel jelet a bemenetén a menüben beállított időtartamig, automatikusan készenlétre kapcsol. Ez igazán környezetbarát funkció.

MA12000 előlap Soundstage

És ott vannak az ikonikus kék teljesítmény mérők két oldalon. Kombinált skálával adnak dinamikus tájékoztatást decibelben vagy wattban a pillanatnyi hangerősségről. Az alsó sorban retro gombsor, középen pedig többfunkciós forgató gombok találhatók. Talán mondanom sem kell, de az MA12000 kiválóan megtervezett logikai vezérléssel rendelkezik. Minden beállítás elérhető a tartozék távvezérlővel, ami az integrált erősítő mellett más McIntosh készülékekhez is alkalmazható. A 8-sávos EQ 20 Hz-től 10 kHz-ig képes szabályozni, ha szoba korrekcióra van szükség.

A meghallgatás során összehasonlítottam a beépített konverterét a saját Totaldac D1 Direct referenciámmal, háromféle fejhallgatóval teszteltem a fejhallgató kimenetét, de sajnos a beépített phono előerősítőt az otthoni rendszeremben nem tudtam meghallgatni, mert nincs lemezjátszóm.

A bekapcsolás vizuális élvezetét követően az első pillanatban nyilvánvaló az elképesztő mélytartomány ábrázolás módja. Ez valami csoda. Nem az a fajta mesterségesen kövérített basszus a rövidtávú figyelem felkeltésért, hanem valódi tűzijáték, ami nem fárasztó. Nyomjon egy lejátszást a Blade Runner 2049 hangsávján, hogy megértse mire gondolok. Az alsó regiszter teljessége tökéletesen pontos. Szóval úgy fog ütni, mint egy csupasz öklű bokszoló. A zene ritmikája megmarad, és a láb ritmusra kezd járni.

Elő lehet venni bármelyik Red Hot Chili Peppers muzsikát az új Unlimited Love című albumról. Az Aquatic Mouth Dance című szám bevezetőjében Flea játéka megadja az alap ritmust. Aztán középtájon Flea ismét felragyog egy rövid időre a szaxofon szóló előtt. Az egész úgy hatja át a zenét, hogy közben nem csökken a kísérő hangszerek szerepe, és nem vész el Antony Kiedis énekhangjának éle.

A McIntosh MA12000 integrált erősítő kellemes, hosszan hallgatható. Finom magas tartománnyal, szép közepekkel, és rétegezett mélyekkel. A cintányér természetes hangzása talán kicsit lazább, de ezzel az erősítővel soha nem lesz csörömpölő, vagy kemény. A közepek elragadó részletei különösen jó énekhang ábrázolás módot eredményeznek. Alison Vard Miller albumáról a Silver Lining fantasztikus tisztasággal az énekhangot helyezi a középpontba. Minden kiejtett szó tökéletesen érthető még akkor is, amikor a zenekar komolyan rákezd. A pergő pattogó hangja feszes, és megadja a ritmust.

Joel Grare Nihavent című száma a Paris. Istambul. Shanghai albumról a bevezető szakaszban valódi fémgyűrűs hangokkal és más ütős hangszerekkel kápráztatott el. A hang tényleg fémes, hangszínben pontos, és árad a térben. A muzsika későbbi részében közelről mikrofonozott kínai hegedő szólal meg ridegség nélkül, rendkívüli tisztasággal. Ez egy nyílt tágas terű felvétel, tele gyengéd hangokkal, aminek az MA12000 megadta a kellő tiszteletet. Maga Grare így fogalmaz a CD füzetében: Mikor kézbe veszem a harangot, érzem a súlyát és az anyagát. Csodálatosak az általuk létrehozott hangok. Örülök, hogy ezeknek a hangszereknek lelkük, és történelmük is van.

Élveztem ahogy a Big Mac erőt és fenségességet adott a nagyzenekari műveknek. A Reference Recordings Serebrier Conducts Serebrier hangzása tágas, és dinamikus, a Londoni Filharmonikusok pedig lenyűgöző erővel szárnyaltak a Funeral March (Poema Elegacio) című szerzeményben. Az ütős hangszerek erővel és megfelelő súllyal csapódtak be, majd a hangjuk természetes módon szétterjedt a térben. A színpad mélység nagy, a hangszer csoportok ábrázolás módja fókuszált.

Akár az elektroncsöves előerősítés, akár az Autoformer , esetleg a kettő együtt okozza, de az akusztikus hangszerek ábrázolása kiváló. A gitár megszólaltatásakor a valódi hangszín mellett a pendülés is jól érzékelhető. Az acél húrok rezonanciája és vibráló zümmögése csodálatos árnyalt délibábként ívelt át a lejátszás és a valóság közötti szakadékon.

Ugyanazok a zenék – és még sok más is – meghallgatása a Totaldac-on keresztül érdekes tapasztalatokkal járt. Az összehasonlítás az MA12000 beépített DAC egysége és egy olyan külső DAC egység között, ami önmagában annyiba kerül mint az integrált erősítő, nem nevezhető méltányosnak. Ennek ellenére a DA2 kiválóan teljesített, sőt más integrált erősítőkbe beépített Delta-Sigma konverterekkel összehasonlítva még jobban is. A DA2 tehát méltó társa az erősítőnek, megőrizte annak telt hangzását, édességét és kiváló basszus átvitelét. Ezért köszönet jár a gyártónak.

Következtetés:

Talán furcsán hangzik, de a McIntosh MA12000 tényleg egyesíti az elektroncsöves és félvezetős technológia előnyeit. Ragaszkodik a csövek melegségéhez, a magas tartomány kiegyensúlyozott, és édes, de nem vonja magára a figyelmet annak ellenére, hogy kiváló a részlet ábrázolás. A közép tartomány pontos, melegséget ad úgy a férfi, mint a női énekhangnak, valósághű módon ábrázolja azokat anélkül, hogy bármit eltúlozna.

Aztán ott van a mélytartomány. Pattogós, árnyalt, és mindent elsöprő ha kell, megfelel az erősítő merész vizuális megjelenésének. Igen, az MA12000 integrált erősítő maradandó benyomást kelt minden audiofil zenerajongóban, aki a muzsika integritását nagyra értékeli. Én is ilyen vagyok.

Ez egy integrált erősítő karizmatikus fizikai megjelenéssel. Önmagáért beszél a tartalom és a know-how ami mögötte áll. A McIntosh MA12000 olyan muzikális szaktekintély, ami bárkit arra ösztönöz, hogy bankkártyát ragadjon, és birtokolni akarja élete végéig. Gratefully Living. (nehezen lefordítható szójáték. Az első bekezdésben szereplő Grateful Dead Hálás Holtakat jelent, ehhez kapcsolódik a záró Hálás Élők aláírása)

Írta: Edgar Kramer

  1. Augusztus 1.

Forrás és képek: Soundstageaustralia és McIntosh

Műszaki adatok: McIntosh MA12000