McIntosh gyárlátogatás

McIntosh gyárlátogatás

Az audiofil zenehallgatók egyik kedvenc márkája a McIntosh Laboratory elkötelezte magát az amerikai gyártás mellett. Az elektronika korát éljük, amelyben a gyártás költsége nagyon nem mindegy. A McIntosh viszont az ellenőrzött minőséget legalább ennyire fontosnak tartja, ezért a gyártás minden fázisát házon belül tartja, ahogy azt Frank McIntosh és Gordon Gow a két alapító atya 1949-ben előírta. Eredetileg Marylandban Silver Springben alapították a céget. New York államba, Binghamtonba 1956-ban költözött a cég, ahol egy fedél alatt 150 alkalmazottal azóta is végzik a Hi-Fi erősítők, a hangfalak tunerek és más elektronikák gyártását. Ha maga a McIntosh név nem lenne hirtelen ismerős, esetleg beugrik úgy, hogy 1974-ben ők építették a Grateful Dead turné Wall of Sound hangosítását, amely talán minden sztereó hangrendszer ükapja. A McIntosh Laboratory még napjainkban is az Egyesült Államokban gyárt. Az alkalmazottak száma kicsit több lett, hiszen üvegesekkel, szitázó festőkkel, és trafó tekercselő szakemberekkel is ki kellett bővíteni a gyártást. A gyárlátogatás során készített képeket tekintheti meg a cikk tovább részében. Ezúton mondunk köszönetet Charlie Randall-nak a McIntosh elnökének a lehetőségért!

Míg a legtöbb gyártó a tengeren túlra helyezte át a gyártást, a McIntosh még mindig mindent saját maga végez. A képen az üveg front panel szitanyomását tekintheti meg

A gyártó legismertebb termékei az erősítők. Házon belül készül a hálózati tápegység és az Autoformer transzformátor is.

A trafó tekercselés nagy gondosságot igénylő művelet, ami alapvetően meghatározza a hang minőségét, ezért hatalmas gyakorlattal rendelkező szakemberek végzik professzionális gépeken.

Az üveg front paneleket 60.000 PSI nyomású vízsugárral vágják

A víz adalék anyagot tartalmaz, amitől a vágás sorjamentes lesz

Az áramköröknek szigorú vizuális és elektronikus teszten kell megfelelniük mielőtt beépítésre kerülnek.

Az áramköröket részben professzionális beültető gép építi, amelynek kapacitása kb. 5000 áramköri lap havonta.

A végső ellenőrzés, és a nagyobb méretű alkatrészek beépítése mindig kézzel történik.

A McIntosh magának készíti a burkolati elemeket is

A szitanyomáshoz való selyem sablonok katonás rendben várakoznak

Kész erősítők várakoznak a csomagolásra. A kék műszer megvilágítást a régi izzós megoldás helyett manapság pontosan kalibrált LED állítja elő. A szerviz leggyakoribb tevékenysége az, hogy a régi készülékek előlapjában izzót cserél, más meghibásodás szinte nincs is.

„Két McIntosh rendszerem van, ezért a kék színű fény nem csak a zenémnek, de az életemnek is fontos része. Minden alkalommal szívesen nézek rájuk. Olyan érzés ez, mintha késő este az utcán vezetve keresném a még nyitva lévő üzletet. Amelyiknél a neon világít, az abban a pillanatban a világ legjobb helye” – Henry Rollins Black Flag korábbi front embere

A készülékeket üvegszál panelekből épített süketszobában tesztelik

Forrás:[www.dwell.com]