McIntosh C2700 előerősítő bemutató Positive-Feedback

Mcintosh c2700 positive feedback kezdokep

Mit jelent a név? McIntosh C2700 előerősítő

Miként lehetne egy márkanevet definiálni? Éppen ezen a kérdésen dolgoztam, miközben feleségemnek egy új, fenntartható női ruházati lánc létrehozásában segédkeztem. Fülbemászó név? Tetszetős logo? A termékek általános megjelenése és minősége? Reklám vagy marketing üzenet? Igen, a felsorolt dolgok erősíthetnek egy márkanevet, de úgy éreztem, hogy kell találnom valami mélyebb értelmet. Borzasztóan szerettem volna ráérezni a márkanév, mint szó abszolút lényegére. Ugyan nem volt annyira egyszerű a válasz, mint vártam, de bizonyos értelemben a vártnál mégis sokkal egyszerűbb.

A definíció meghatározásában nagy segítségemre volt Tory Burch (közel egymilliárd dolláros nemzetközi női ruházati lánc tulajdonosa) egy webes szemináriumának márkaépítéséről szóló előadása. Egyszerűen szólva egy márkát a termék ígérete, és a betartott ígéret határoz meg. Fontos dolog továbbá, hogy mit ígér a termék nem csak kézzelfoghatóan, de érzelmi szinten is. Ezek lehetnek a márkanév szíve és lelke, aminek a marketingben, a vizualitásban, és minden másban jelen kell lennie. Nem feltétlenül ez az egyetlen márkaépítés megközelítés mód, de az biztos, hogy van benne valami.

A McIntosh Labs a márkanév tartós sikerének igazi mesterkurzusa. Nem csak egy régóta szeretett audió gyártó, de igazi egyedülálló jelenség a fogyasztási cikkek világában. Az identitásukat már a hívás várakoztatás során lejátszott zenékkel elmondják, és jobb hangzást ígérnek. A továbblépéshez új arculatra volt szükség a tervezéstől a marketingen át az üzenetküldésig minden hozzáadott valamit a pozitív megítéléshez. Ám maga a márkanév ígérete folyamatosan kristálytiszta maradt. Mély értelmű, és egyszerű. Minden a jobb hangzás érdekében történik, azaz az alapelv érintetlen maradt. Való igaz, hogy a különleges betűtípusból álló logo, a festett üveg előlap és a kéken világító műszerek ikonikusak. Igen, ezek képviselik a márkát, de nem ezek határozzák meg. Legalábbis nem elsőre. Ha soha nem teljesítették volna az ígéreteiket, mostanra már a McIntosh-t is a Dodo madár mellett jegyeznék a kihalt fajok listájában.

Ezzel el is érkeztünk a McIntosh egyik legkifinomultabb termékéhez, a C2700 előerősítőhöz. Csodálatos példája annak, hogyan kell egy öntudatos márkanévnek megjelenni valamivel a piacon. Egy 2-csatornás elektroncsöves analóg rész, amely együtt dolgozik a legkorszerűbb DA-2 DAC modullal, mindez gyönyörű klasszikus esztétikával, de modern elemekkel. Például a fedél ablakon keresztül lehet látni, ahogy a 6 cső dolgozik. Az elektroncsövek alatt pedig tükör van, amely megduplázza az élményt.

Mcintosh c2700 positive feedback 1

A McIntosh C2700 nagyon sok kapcsolatot kínál

Nincs olyan forrás, amelyet ne lehetne csatlakoztatni, most és a jövőben. A C2700 a legújabb generációs audiofil minőségű Quad Balanced 8-csatorná 32 bites digitális analóg konvertert tartalmazza, aminek köszönhetően a DA2 a nagy felbontású fájlokat DSD512-ig, illetve DXD384 kHz-ig támogatja. Érdemes megjegyezni, hogy van benne MM/MC lemezjátszó előerősítő is. HDMI audio bemenet, a TV jobb hangja érdekében. Mély és magas hangszín szabályzás, igen! Fejhallgató erősítő HXD (Headphone Cross-Feed Director), dupla igen! Analóg bemenetei három XLR, és négy RCA pár. A digitális bemenetei két koax, két optikai, egy HDMI, egy USB, és egy dedikált MCT, amelyhez McIntosh CD/SACD transzport csatlakoztatható. Majdnem kihagytam, hogy házimozi Passthru is van benne. Mindösszesen 16 bemenet. Mindent elsöprő kínálat.

Mcintosh c2700 positive feedback 2

Az én rendszerem Pass Labs X200.5 mono erősítőkből áll, amelyek Sunny Cable Majestic15 és Lansche 4.1 hangfalakat hajtanak. A teljes kábelezésem MIT EVO úgy a hangszóró kábelek, mint az összekötők tekintetében. VPI Avenger Reference lemezjátszót, Boulder 508 phono előerősítőt, és McIntosh MB50 streamert tartalmaz még a rendszerem. A referencia előerősítőm egy D’Agostino Momentum.

Már három McIntosh készülékről írtam bemutatót, egyet én is birtokolok, és rendszeresen eljárok az utóbbi években a World Of McIntosh Townhouse termeibe a különböző megbízatásaim miatt, ezért nyugodtam állíthatom magamról, hogy jól ismerem a díjnyertes készülékeik hangzás világát. Ráadásul igyekszem naprakészen tartani magam. Gyakorlatilag mindegy, hogy melyik terméküket hallgatom a kínálatból azonnal megismerem. A kidolgozott hangzás részletek, a nagyszerű tonalitás, a textura, és a folyékony hangzásmód különösen a magas tartományon. Van bennük egyfajta könnyedség, amely nagyszerű jelenlét érzetet ad. A C2700 a lemezjátszó előerősítő bemenettől a DA2-ig minden szempontból fenomenális.

A DAC tesztelésekor nagyon kíváncsi voltam, mire képes az MB50 streamerhez képest. Mindig is szerettem az MB50-et úgy ahogy van, de egy kifinomultabb DAC üdvözlendő kiegészítőként hatott. A DA2 az elődmodell DA1 továbbfejlesztett verziója, és elvileg jobb hangzásra képes. Nem is volt kérdés, amikor optikai kábellel csatlakoztattam az MB50-et, jelentős javulást tapasztaltam. A dinamika javult, a térábrázolás jobb lett, sőt a részlet ábrázolás is jelentősen előrébb lépett. Az MB50 azonnal rettenetesen korszerűvé vált annak ellenére, hogy mintegy 10 éves szerelem fűz hozzá. Minden műfaj és formátum bemutatás módja javult. Az énekhang tapinthatóvá vált. A hangszerek pontosabb dimenziót és nagyobb súlyt kaptak. És persze időnként többen is lettek.

Mcintosh c2700 positive feedback 3

A legnagyobb meglepetés a beépített lemezjátszó előerősítő volt. Némi zajra számítottam, mivel közel helyezkedik el a többi zajt termelő áramkörhöz. Igazság az, hogy semmiféle zajt nem hallottam. Nincs sziszegés, nincs zümmögés. Eddig minden általam használt phono előerősítőn hallottam zajt, egyetlen kivételt a ma is használt 5000 dolláros Boulder 508 jelentett, ami teljesen szimmetrikus felépítésű. A C2700 lemezjátszó előerősítője nem annyira élénk és áttekinthető, mint a Boulder, de igazán lebilincselő, és majdnem annyira zenei. Ezt a tulajdonságát különösen élveztem amikor nagy kedvencemet a Deep Purple Machine Head lemezét hallgattam. A Lazy introja orgona szóló, ami mindent elborít, és időnként csikorgóvá tud válni. A C2700-on keresztül hallgatva a zenei üzenet úgy jön át, hogy a bántó élek elmaradnak. Az édes McIntosh hangzás megédesítette a pillanatot is.

Egészen lázba jöttem, amikor a Sonus faber által gyártott Pryma fejhallgatómat a C2700 HXD kimenetéhez csatlakoztattam. Ezt a fülest elsősorban a telefonommal, és az Astel&Kern A&Ultima SP1000 nagy felbontású lejátszómmal hallgatom. A C2700 olyan hangokat csalt elő belőle, amiket a másik két forrás nem volt képes. A McIntosh hang egyértelműen azonosítható volt benne. Merész, színes, textúrált, és zenei. Természetesen az 5000 dolláros Sonoma Modell 1 elektrosztatikus fejhallgatóm áttekinthetőbb és semlegesebb, de ezzel együtt éppen elegendő súlyt adott ahhoz, hogy élvezet legyen hallgatni.

Miközben feleségemmel, és az üzleti partnerével alig néhány méterrel állok egy márkanév bevezetése előtt, másként látom a McIntosh sikerét. Túlélték a trendek változását, a gazdasági visszaeséseket, a formátumok és technológiák változásait, és mindig visszatértek a csúcsra. Nem tehetek róla, de ennek fényében még nagyobb benyomást tesz rám a C2700 előerősítővel együtt töltött időm.

A McIntosh C2700 előerősítő a kínálat élvonalát képviseli, és a gyártó előre lépésként javasolja a hétféle integrált erősítője után. Egy integrált erősítő sem képes ilyen mindent elsöprő kínálatra. A C2700 az audiofil élvezetek mellett lehetővé teszi a végerősítő fejlesztését, miközben jómaga jövőálló. A C1100 elektroncsöves referencia modell természetesen magasabb kategóriát képvisel. Rövid ideig járt nálam egy ilyen is, de az régen volt, és az emlékek elhalványultak, eszembe nem jut őket összehasonlítani. Pusztán annyit tudok mondani, hogy a McIntosh C2700 egy rettenetesen jó előerősítő.

Arra a következtetésre jutottam, ha fejleszteni akarnám a rendszeremet, ez lenne az első választásom az építkezés során. Sokféle gyártó sokféle funkciót kínál az előerősítőiben, de ennyi félét egyik sem nyújt. Ha jobban belegondolok, a C2700 akár egy önálló kategória is lehetne.

És a legjobbat a végére tartogattam! Ez pedig az előerősítő ára. Ha azt mondom, hogy a McIntosh C2700 értéke jóval magasabb, mint az ára, durván alábecsülöm. Igenis kedvezőnek nevezhető egy olyan piacon, amely tele van túlárazott, gyengén teljesítő audió berendezésekkel. Ha a hangminősége alapján kellene árat kalkulálni neki, nyugodtan elérhetné az öt számjegyet, azt is megszolgálná. A McIntosh sokféle környezeti változást átélt cég, és nem véletlenül tart itt. A C2700 illeszkedik a márkanév ígéretéhez a hangzás javításával kapcsolatosan, sőt látványosan be is tartotta azt.

Írta: Gregory Petan

Forrás: Positive-Feedback.com 110. szám

Műszaki adatok: McIntosh C2700 előerősítő