A megszólalásig hasonlók. CXA61 és CXA81 összehasonlítás

CXA61 CXA81 kezdokep

Igazi „Önök kérték” következik. Örvendetesen sokan szeretnének kitörni a Hi-Fi belépő kategória be nem tartott ígéreteinek korlátai közül, és kicsit feljebb lépni a hangminőségben. Kiváló lehetőség erre a Cambridge Audio CXA61 vagy CXA81 erősítője. Egyik sem ígér csodákat, ám az ígéreteket az audiofil kategóriában már illik betartani. Melyiket érdemes a kettő közül választani? Hiszen megszólalásig hasonlók, és alig van közöttük teljesítmény különbség. Elmondjuk!

Fontos, hogy a teljesítmény egy gyűjtő fogalom, ami nem csak wattokban mérhető! Kezdjük a csatlakozás kínálattal. A front panelen a CXA61 egy hordozható forrás bemenetet kínál, ami nincs rajta a CXA81-en. A CXA81 pedig a hátlapon tartalmaz XLR szimmetrikus bemenetet, pont ott, ahol a kis testvér a gyári szám matricáját mutogatja. Nem megvetendő különbség, de van más is, amit tisztáznunk kell.

CXA61 CXA81 hatlap

A formátum támogatás betűről-betűre megegyezik a gyári adatok felsorolásában. Ez alapján bárki jogosan gondolhatná, hogy a dekóderük egyforma. Nos, nem! A CXA61-ben ESS Sabre ES9010K2M, míg a nagyobb testvérben az ESS Sabre ES9016K2M gondoskodik az analógra alakításról minden digitális forráson. Bár a DAC chip is számít, korántsem annyira, mint a körítés, azaz a kiegészítő áramkörök. Az alábbi képen a CXA61 dekódere látható. Az AKM “körítés” nem véletlen, azt mutatja, hogy azért a kis testvér sincs kisemmizve minőségi szempontból.

CXA61 CXA81 dekoder

Kimondható tehát, hogy ha az eddig felemlegetett különbségek nem brutálisak, mégis mi okozza a jelentős ár differenciát? A teljesítménnyel kapcsolatosan most jutottunk el a wattokban mérhetőig. Számszakilag ez 20 wattot jelent 8 ohmon. A Hi-Fi kategóriában ezt a teljesítmény fokozást két módon szokták megoldani. Régi jól bevált módszer, hogy egyszerűen csak azt mondják, majd más szabvány szerint mérik meg, és az mindjárt többnek hat a leírásban. Félreértés ne essék, az ugyanúgy igaz, csak nem a normál használatot modellezi a mérési körülmény. A másik –korrektebb – pedig az, hogy megnövelik egy kicsit a tápfeszültséget a szekunder oldalon, és a jól ismert P=U x I képletre hivatkozva előáll a magasabb teljesítmény.

Ám a Cambridge Audio CXA erősítők nem nevezhetők sem Hi-Fi kategóriának, sem a gyártó szegény helynek. Hantázhatnának pedig, mert a CXA61 szemrebbenés nélkül fel tud venni a hálózatról 600 wattot, hogy a kimenetein előállítsa a 4 ohm 90 wattnyi teljesítményt. Akár ráhazudni, akár néhány menettel többet rátekerni a toroidra alkalmazható megoldás lehetett volna, de ők más utat választottak. A lenti képen a CXA61 közepén látható a toroid trafó, jól figyelje meg.

CXA61 CXA81 61 belso

Egy nagy terhelhetőségű szekunder (sárga, narancs, piros drótokkal) mellett két másik középnullás levezetés is látható az előerősítőknek, és a szabályzó áramköröknek – ha meg mégsem látnák egyértelműen, hát higgyék el azért, mert mi mondjuk. Jobbra fent a készenléti tápegysége van csak azért, hogy keveset fogyasszon amíg a gazdira vár. Nyugi, az analóg táp csak bekapcsolt állapotban működik. Aztán itt van a Cambridge Audio CXA81 belső fotója.

CXA61 CXA81 81 belso

Szembetűnő az, hogy megduplázták a nagy terhelhetőségű (sárga, narancs, piros) szekunder tekercseket, így teljesen különálló tápegységet kapott a bal és jobb oldali végfok. Mindezek mellett természetesen a tápfeszültség is magasabb lett a CXA61-hez képest. Ilyen módon a CXA81 már 750 W felvételére képes a hálózatról, ebből állítja elő a 120 watt teljesítményt 4 ohmon. Meg sem próbálják a fizikát meghazudtolni, az AB osztályú erősítők bizony veszteséggel dolgoznak. Ennél magasabb szintű tápellátás már csak akkor lehetne, ha oldalanként külön trafót (monoblokk rendszer) használtak volna, ám a gyártó ezt az adományt az Edge szériának tartogatta.

A fentiekből kiderül, hogy mindkét erősítőben van bőven tartalék, ám a nagy testvér tápellátása sokkal jobb, ami bizony a hangjában is meghallatszik. A több kisebb módosítás, és a turbózott tápegység teszi tehát drágábbá a CXA81-et. Az is teljesen igaz, hogy megszólalásig hasonlók, mert ahogy egymás után A/B tesztben szólalnak meg, azonnal nyilvánvalóvá válik a CXA81 előnye.

Megmaradtunk jó szokásunk mellett, hogy mi nem értékeljük saját készülékeink hangját és teljesítményét, egyszerűen annyit mondunk, hogy a nagyobb jobb, és ha egyeztetett időpontban meglátogat minket, szívesen meg is mutatjuk. Mindkettőt melegen ajánljuk!

Utóirat:

Annak sincs bánatra oka, akik a kisebbet választja, mert talán még több dicsérő hangvételű bemutató szól róla elismeréssel, mint a nagyobbról. Az pedig legyen természetes mindenki számára, hogy a hierarchián belül fentebb lévő Cambridge Audio erősítő nem csak az árkategóriájában kiváló választás, hanem az alatta lévőket is megveri.