Maxima Amator bemutató HiFinews

Maxima Amator bemutató HiFinews

A Sonus faber Heritage sorozatának első álló hangfala.

Mivel lehetne foglalkozni a lezárások idején? A Sonus faber R&D csapata Arcugnano-ban, Olaszországban, például nem fogta vissza magát, és két-utas álló hangfalat tervezett tömör fa kabinettel. A Minima Amator II, és az Electa Amator III állványos mellé a Heritage széria harmadik tagja álló lett.

A 14.500 fontos Maxima Amator koncepciója nagyon egyszerű. Egy állványos monitor hangfal sem foglal kisebb alapterületet, mint egy álló, akkor miért ne lehetne egyből álló az a monitor? Az Electa Amator III állványa például 300×350 mm lábazaton áll, és a magassága állvánnyal 109,5 centi. A Maxima Amator ugyanekkora talpmérettel 112 centi magas.

Beszéljünk a kabinetről:

A gyártó nem épített második woofert a kabinetbe, hanem megtartotta a monitorokra jellemző két-utas elrendezést. 180 mm-es levegőn szárított cellulóz pép membrán anyagát kapok és kenaf természetes rostokkal tették merevebbé, de nagyobb kamrát építettek mögé. Ezt a jól ismert 28 mm-es DAD (Damped Apex Dome) magas sugárzójukkal egészítették ki, amit akusztikus labirintus kamrába ültettek be. A két driver külön üregbe van beépítve, a mélyközép kamra pedig az új fejlesztésű Interactive Fusion Filtering nevű csillapító anyaggal van feltöltve. A kamrák elrendezése olyan, hogy a súlypontot lefelé tolja, így stabilabb a felépítmény.

A harmadik kamrában egy teljesen új keresztváltó rendszer működik. Bár a driver készlet megegyezik az Electa Amator III-mal, a hangolás és szűrés mód eltér attól. Például a magas töréspontja 2,1 kHz-en van, míg az állványosé 2,5 kHz. Az álló verzió egy pár vezetékkel hajtható, míg az állványosok kettős kábelezés, vagy kettős erősítést is képesek fogadni. Az új keresztváltó harmadrendű szűrés módot alkalmaz, de egyáltalán nem megszokott módon.

Nézzünk be a hátsó ablakon:

A keresztváltó alkatrészeit és a finomhangolás módját rengeteg tesztelés és hallgatás alapján választották ki. A Sonus faber Litze vezetékből álló tekercseket választott, amelyeket wax bevonat tartja egyben és óvja a vibrációtól. Polipropilén hordozóra gőzölt fémréteg kapacitásokat, és indukció mentes ellenállásokat használtak. Olyan szépre sikerült, hogy a hátlapon ablakot építettek neki. Pont, mint egy olasz szuperautó, amelynek motorját is érdemes megmutatni.

A Maxima Amator design meghatározása talán az lehetne, hogy két-út nagy méretű kabinetben. Már az első pillantásra látszik, hogy megéri az árát. A kidolgozás kifogástalan Sonus faber minőség, kézzel készült tömör diófából, és nem furnér bevonatos MDF. Ez nagy merevséget ad, amit a belső keretekkel tovább fokoznak. A front és a hátlap panel valódi bőr.

Ez a felépítés mód csak a kisebb méretű testvéreinél jellemző, a nagyobb hangfalak esetében a Sonus többrétegű fa szendvics paneleket használ. Az oldal panel hosszú deszkája nagy kihívás, mert ha a fa nem elég száraz, el tud vetemedni, deformálódni, sőt durva esetben repedni. Ám a gyártó öreg faanyagot használ, amit házon belül CNC géppel nagy pontossággal formáz. A belső merevítések mellett rugalmas ragasztó anyagot használnak, így minden várható problémát megelőztek.

A stabilitást, és a padlótól való leválasztást márvány lappal oldották meg. Míg a kisebb testvérnél a Carrara márványt használták, a Maxima a Port Saint Laurent sötétebb színűn nyugszik, amely Marokkóból származik. A márvány erezete nagyon illik a bőr, és a sötét fa színekhez. Érdekesség a hangfal alsó részén körbe futó réz hézagoló, amely szintén passzol a márvány sárgás erezetéhez. Mikor a tüskéket tekertem be a felfordított hangfal aljába, láttam, hogy a hüvely gondosan kivitelezett. A gyártó gondolt a fa padlós szobákra, mert alátét korongok is járnak a tüskékhez. A porvédő mágnesesen kapcsolódik, de nem a teljes előlapot fedi le, csak a drivereket takarja

Édes álmok:

Ahhoz, hogy értékelni tudja a Maxima Amatort, elsősorban tisztáznia kell saját magában, hogy mit szeretne. A legtöbb zenei stíluson a hangja tényleg csodálatos, de olyan rockereknek nem való, akik ezzel akarják felemelni a háztetőt. Ennyi figyelmeztetés után lássuk a Supertramp ‘Rudy’[Crime Of The Century; A&M 192kHz/24-bit letöltés] című dalt, mint magyarázat. A Maxima Amatoron hallgatva a dal kezdő hangjai megfelelő távolságban szólalnak meg. A hangszerek, és az ének szépen fókuszált, ám ahogy a dal fokozatosan felépül, és egyértelműen felpörögne, a lendület kicsit visszafogottabb, a hangzás élessége pedig túl udvarias. Úgy éreztem, a hangfalnak ez a zene egyfajta dinamikus vízválasztó volt.

Csapjunk a közepébe:

Azt már tudjuk, hogy miben nem erős, de most következzenek a benne rejlő értékek. A Maxima Amator hangja pont olyan kifinomult és részlet gazdag, mint a megjelenése. Hallatszik rajta a klasszikus tervezési irány, amely ha az élő hangszeres zenét kedveli, komoly előnyt jelenthet – természetesen a méret adta kereteken belül. A 2019-es Új évi koncert, Bécs, Musikverein Golden Hall terem [Sony 19075902822] felvételnek a lágyság, és a meleg hangzás csodálatos hangulatot adott. A széles színpadon elhelyezkedő hangszer csoportok magas hangjai már nem voltak annyira törékenyek. A legjobb szó a hangzással kapcsolatban a „tiszteletteljes”, ami tetten érhető Barenboim/Berlin Staatskapelle Orchestra Elgar First Symphony [Decca 4789353] felvételén is. A hangfalak az impozáns harmadik tételt finom mélységgel és súllyal szólaltatták meg. A húrosok textúrája csodálatos tónusban jelentek meg a lassú részeken. Ami pedig a legfontosabb, hogy nem váltak túlságosan dússá a hangerő növekedésével.

Andrew Manze/Rachel Podger Bach Single & Double Violin Concertos [Harmonia Mundi HMU907155] felvételén a szóló hangszereket rendkívül pontos hanggal reprodukálta, de ezzel együtt kiválóan érzékelhető volt a The Academy of Ancient Music fenségessége, és energiája, mint egy könnyed érintés. Minden művész megkülönböztethető, mindegyik játékában ott a textúra és a sebesség, ahogy a hangszerén játszik.

Néhány más muzsika. Murray Perahia Chopin Études [Sony SK61885] zongoráján minden futam telve van részletekkel és érzelemmel, kristálytisztán ábrázolja a művész játékát. Monty Alexander ‘Sex Machine’, My America album [Telarc Jazz SACD-63552] pedig igazi tömeget és ritmust mutatott kiváló térábrázolás mellett. Ez egyébként egy szuper tiszta felvétel, amihez nagyon jól jött a Constellation Inspiration mono blokkokkal való meghajtás. Az erősítőről írt bemutatót a tavaly októberi számban olvashatta.

Egyéb stílusok, amik nagyon jól álltak neki. McGarrigles’ Dancer With Bruised Knees [Warner 7599-25958-2] ‘Perrine Était Servante’ című számában a hangszerek teste kiválóan érzékelhető. Vagy a folk stílusú The Unthanks’ ‘Hawthorn’ című szám a Mount The Air albumról [Rabble Rouser Music RRM013], ahol a Maxima Amator a térben kiválóan szólaltatta meg az énekeseket elegendő helyet hagyva nekik. Ott volt még Antonio Forcione és Sabina Sciubba Meet Me In London [Naim CD021] lemeze, ahol a ‘Why Can’t We Live Together?’ című számban Forcione gitár játéka közben még azt is megmutatta, miként fogja le a húrokat. Nagyon olasznak hangzott.

Ítélet:

A külső nem hazudik – ezeket az elegáns megjelenésű hangfalakat azoknak a zenehallgatóknak tervezték, akik a végletekig kidolgozott megjelenés mellett a klasszikus, kifinomult zenéket értékelik. Úgy gondoljon rájuk inkább, mint kompakt állványos dobozokra, amelyek a padlóig érnek, akkor garantáltan nem okoznak csalódást. Szóval, ha pontosan beállítja a Maxima Amatorokat, még a karcos fémes énekhangok és hangszerek is ugyanolyan szépen szólalnak meg, mint amilyen pompás a hangfal megjelenése

Mérési eredmények

Az Electa Amator III-mal összehasonlítva a Maxima harmadik rendű magas szűrése jól láthatóan 2,5 kHz-ről 2,1-re lett csökkentve. A megnövelt méretű kabinet jelentősen jobb mélyhang átvitelt eredményezett. Az érzékenysége 87 dB a 200Hz – 20 kHz tartományban, de 85,5 dB-re csökken 500 Hz és 8 kHz között. Könnyen hajtható. A Maxima gyakorlatilag állandó 4 ohm impedanciás. 4,0 ohm 16,5 kHz-en, 4,05 ohm 142 Hz-en, és 4,5 ohm 38 Hz-en. A fázisfordítás 53 fok 55 Hz-en, -62 fok 70 Hz-en, azaz csak módjával változó.

A fenti ábrán a zöld színű zóna a kicsatoló cső közeli mérése, a sárga és pink zóna a 2,83V/1m mérése. A piros a jobb oldal, a fekete a bal oldal. A párba válogatás egészen jó, 1 dB. A kék színű görbe a porvédő felhelyezett állapotában való mérés eredménye.

Az átvitelben 2 kHz környékén jelentkező csúcs a keresztváltó, amely a vízesés ábrán is látható. A harmonikus torzítás 0,5-0,6% 1-5 kHz között (90 dB SPL, 1 méter). Ettől eltekintve az átvitel síknak nevezhető, +/- 2 dB-en belüli. 5 kHz felett viszont +5 dB (tengelyirányban mérve). Javasolt a hangfalakat kb 3 méter távolságból, kissé kifelé forgatva hallgatni.

A mélyközép sugárzó átvitele 52-440 Hz /-6 dB a mérés szerint. A hátsó port magasabb jósági tényező mellett 35 Hz-re van hangolva, ami kiváló 37 Hz-es alsó átviteli határértéket jelent.

A vízesés ábra mutatja, hogy a rezonanciák gyorsan csillapodnak, de 2,1 kHz környékén egy kicsit hosszabb a lecsengési időtartam.

Paul Miller

A „lezárás” projekt:

Livio Cucuzza kommentárja.

2020-ban még nem terveztük a Maxima Amator bemutatását. „A COVID által teremtett különleges helyzetben a termelés gyakorlatilag leállt, csendes volt a műhely, és szinte üres volt az iroda. Sokkal több időnk volt leülni, és zenét hallgatni. A Maxima projekt tulajdonképpen egy menekülés volt, hogy ne mindig a vírusról szóló borzasztó híreken rágódjunk. Olyan feladatot adtam a csapatnak, amely lehetővé tette számukra, hogy a személyiségüket belevigyék a tervezésbe anélkül, hogy üzleti terv, vagy határidő szorította volna őket.”

„Az alap ötlet az volt, hogy követjük a korai két-utas Sonus faber dizájnt. Mindig is nagy rajongója voltam a két utas hangfalaknak. Úgy gondolom, hogy sokféle zenén nagyobb intimitásra képesek, természetesen a méret adta kereteken belül.”

„Többféle keresztváltót is kipróbáltunk, mivel nem szorított minket az idő. Végül egy újfajta harmadik rendű szűrő mellett döntöttünk, amely a szimulációs programon, és a hallgatási teszteken is ugyanolyan jól szerepelt. Rengeteg hallgatási óra és bor kellett a végső eredmény eléréséhez. Az új keresztváltó a Maxima szíve, és olyan jól sikerült, hogy úgy döntöttünk, megmutatjuk a hátlap ablakon keresztül.”

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hifinwes.com]

2021 április

Írta: Andrew Everard

Labor: Paul Miller