Második rész Sonus faber Amati G5 mérés és Livio Cucuzza interjú

Mérés:

A tengelyirányból mért átvitelt az ábrán figyelheti meg. A mély és magas integráció kiváló konzisztenciát mutat +/- 20 fokon belül. 20 kHz környékén 3 dB kiemelés látható. A Sonus faber minőség ellenőrei kiváló munkát végeztek, mert a két hangfal mindössze 0,7 dB eltéréssel (gyakorlatilag csak mérhető, de nem hallható – Fordító megjegyzése) van párba válogatva. A valós mérésen mutatott 91,9 dB érzékenység adat jobb, mint amit a Sonus faber ad meg (91dB). Az együttfutás mindössze 1,6 dB eltérést mutat a 2,2 kHz-es törésponti frekvencián. A bal oldali hangfal a fekete, a jobb oldali a piros grafikon. A húrok csekély mértékben szólnak bele az átvitelbe, ahogy ez a kék grafikonon látható.

A lenti vízesés diagram azt mutatja, hogy a DAD magas sugárzó hangja szuper tiszta, színeződéstől mentes. Csekély rezonancia látható a 2,2 kHz-es törésponti frekvencia érték környékén.

A fenti mélysugárzó töréspontja magasabb, mint az alsó. 49 Hz – 220 Hz, illetve 49 Hz – 280 Hz -6 dB. Mindez együtt a 32 Hz-re hangolt kicsatolással nagy érzékenységet és kiterjesztést ad a mélyhang átvitelnek. A mély átvitel alsó határa 36 Hz, azzal együtt, hogy feszesebb, mint az általam korábban mért tipikus Sonus faber jellegű mélyhang ábrázolás mód. A Sonus faber Amati G5 valós 4 ohmos impedanciát mutatott a négyszög jellel végzett mérések során.

Egyéb mérési eredmények:

A Sonus faber az Amati G5 új 220 mm-es mélysugárzójával komolyan hozzányúlt a hangfal teljesítményéhez. Erősebb mágnes motor, Stealth Ultraflex kicsatolás, hibrid keresztváltó, ami a semi-balanced Paracross elrendezést használja, ami azt jelenti, hogy a szűrőáramkör egy része a negatív ágban van, és a legújabb Interactive Fusion Filtering. Röpködnek az elnevezések, de szerencsére rendelkezésemre áll az Amati Tradition mérések minden eredménye, amit még 2017-ben csináltam, így könnyebb az összehasonlítás. Az Amati G5 36 Hz-ig megy le. Ez egyértelműen jobb, mint a Tradition 42 Hz-es alsó határfrekvenciája, de van másban is eltérés. A Tradition 3,2 ohm/16 Hz és 1,7 ohm 28 Hz EPDR értékeivel összehasonlítva a G5 minimális impedanciája 2,36 ohm 93 Hz-en (fekete görbe), amit meredek +43 fok/-74 fok fázisszög változás (kék görbe) követ. A szuper feszes EDPR (piros görbe) 0,86 ohm minimumot mutat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Amati G5 a meghajtó erősítőtől azt várja el, hogy 2 ohm EDPR-re legyen képes 55-110 Hz között, 52 Hz-en 3,3 ohm-ra, illetve 10 kHz felett 2 ohm-ra. Ebből az látható, hogy viszonylag érzékeny a hangfal, de nagyon meg fogja hálálni azt, ha combos az erősítő!

Interjú Livio Cucizza design főtervezővel:

Livio Cucuzza a Sonus faber Chief Design Officer pozícióját tölti be. Három Homage generáció tervezésében vett már részt. Így mesél a múltról és a jelenről. „Mikor tizenhárom évvel ezelőtt munkába álltam a Sonus fabernél, a cég a The Sonus faber zászlóshajó hangfal végső simításain dolgozott. Ekkor tanultam meg, miként lehet, sőt kell majd újra építeni a régóta futó szériákat. Időrendben a következő munkám az Amati volt, ami Nicolo Amati, a reneszánsz hegedűkészítő mester előtti tisztelgésünk. A harmadik generációt már én terveztem, és emlékszem arra, ahogy éjszakákon át hallgattam a különböző driver kombinációkat. Olyan messzire előre mentem az időben az összehasonlítás során, hogy még az Amati Anniversario polipropilén membrános középsugárzóját is meghallgattam, mert pontos fogalmat akartam alkotni az eredeti Amati Homage hangzás világáról. Forduló pontot akartam vinni a Sonus faber hangzás stílusába. Emlékszem, ahogy az ügyvezetőt győzködtem arról, hogy térjünk vissza a papír középsugárzó és selyem magas sugárzó membránokhoz, mert azok jobban szólnak. Végül is a fejlesztés folyamatos játék, ami során néha bizony vissza kell térni a kiindulási pontra, és újra kell kezdeni. És hol állunk most? Az Amati G5 az újrakezdés harmadik fázisa, ez a leginkább aktuális. A recept az eredeti, de a hozzávalók tekintetében mindenből a legújabb fejlesztéseket tartalmazza.”

Paul Miller

Írta: Andrew Everard és Paul Miller

Mérés: Paul Miller

Forrás és képek: HiFi News

2023 Augusztus fizikális lapkiadvány

Műszaki adatok: Sonus faber Amati G5

Vissza az első részre az általános bemutatás és a hangzás értékeléshez.