Elac Discovery DS-101-G zeneszerver teszt

Egy zenei számítógép, számítógép nélkül? Úgy látszik semmi sem lehetetlen, mert az Elac a Discovery DS-101 zeneszerverrel a cég kijelölte a fejlődés irányát. A készülék fel van vértezve a legújabb digitális szolgáltatásokkal sőt, ezekből talán a legnagyobb választékot nyújtja. Helyi (HDD és NAS) fájlkezelés, valamint streaming zene-lejátszás, gazdag metaadatok több aspektusból és a két-helységes, multi-room zeneszolgáltatás elősegítésével otthonunk központi zeneszolgáltatójává válik. A készülék kezelésének bárki mestere lehet néhány perc alatt. Úgy tervezték, hogy ki tudjon szolgálni egy (vagy kettő) már komolynak nevezhető hangrendszert. Ennyi pozitívum első látásra több mint ígéretes az Elac Americas LLC. elsőnek piacra kerülő elektronikájától

„A Discovery zeneszerver megoldotta a számítógépes audio egyik legnagyobb problémáját, a számítógép kizárását a hangrendszerből. Az új Discovery zene szerver a leginnovatívabb zenei lejátszó szoftverrel működik anélkül, hogy egy laptop vagy asztali számítógép kellene hozzá.” – nyilatkozta Chris Walker, az Elac America LLC. termékfejlesztési alelnöke a High-End Show Munich 2016 kiállításán.

 

Eddig, amikor egy zenei albumot kiválasztottunk fájlgyűjteményünkből, nem volt egyvégtében lehetőség arra, hogy információkat olvassunk a zenehallgatás mellé. Ahhoz, hogy olvasnivalóhoz (előadó életrajza, a megjelenés körülményei, értékelések stb.) jussunk fel kellett lapozni a Facebook és a Wikipedia oldalain elérhető tartalmakat.

Azt eddig is éreztük, hogy a lemezborítók adta gutenbergi érzés hiányzik a digitális világból, de haladás ebben az irányban is elkezdődött, hiszen a temérdek információ rendelkezésre áll! Az informálódást össze kell kapcsolni a zenehallgatással! Természetesen ehhez kellett a ma leginnovatívabb szoftver a Roon Labs. LLc. gondozásában. A Discovery készülékben a Roon szoftver A9 magon fut és a Linux egy beágyazott változata, mindenfajta zenei fájlt játszik mp3-tól Wav. formátumig. A DS-101 Discovery Server ára magában foglalja a Roon szoftver korlátlan tartamra történő előfizetését. Ha külön vásárolnánk meg a szoftvert úgy 500EUR az ára. Persze, hogy az interneten fellelhető összes információra támaszkodik, mint tudjuk: ami nincs a neten az nem is létezik!

Akkor, ahogyan szoktuk, vegyük sorjába a külcsínt és a belső jellemzőket! Lenyűgözően csinos elegáns kivitelezésű készülék, ahhoz túl szép, hogy elrejtsük egy szekrénybe. A készülékház tökéletesen kialakított, nincs látható csavar vagy bármi, ami a látvány kellemességét korlátozná, a lekerekített sarkok csak fokozzák a nemes vonalvezetést. Úgy tervezték, hogy egyszerű legyen a beállítása és a használata minden komputer-technikával nem megáldott zeneszerető hifi-barát részére.

 

Egy pár digitális kimenet és két analóg kimenet áll rendelkezésre a csatlakozáshoz, amelyek képesek táplálni két, egymástól teljesen független zónát. Az Elac Discovery DS-S101-G zeneszervert egyszerűen csatlakoztathatjuk meglévő audo-rendszerünkhöz, akár analóg bemenetre, vagy ha van, egy dedikált DAC készülékünk egy megfelelő kábel segítségével annak bemenetére, és máris üzemkész.

Az analóg kimenetekre Cirrus Logic CS4350 DAC (109db!) dolgozik, majd a Burr Brown OPA2134 ultra alacsony torzítással működő műveleti erősítő vezeti ki az analóg jelet. A DAC részegység el van látva aktív tápszűréssel a káros interferencia minimalizálása érdekében.

A továbbfejlesztés egyik képessége, hogy hozzá adhatunk további kiszolgálni kívánt zónákat. Ez a lehetőség a közelgő Elac integrált erősítő privilégiuma lesz. Segítségével különböző tartalmat akár 8 különböző zónában hallgathatunk, vagy ugyanazt a tartalmat lehet játszani mindenhol a házban.

A Roon Essentials vezérlő alkalmazás felhasználói felülete iOS (64 bites rendszerek), Android (4.4 és újabb), Windows (7, 8 és 10) és az Apple OSX (10.8 vagy újabb) platformokon működik. A minőségi zenéket és veszteségmentes zenei-streaming szolgáltatást nyújtó Tidal® már szorosan integrált a Discovery-ben alkalmazott szoftverrel. A Tidal streaming zenei hozzáféréshez előfizetés szükséges. A Tidal tartalmakat szép, könnyen kezelhető felületen mutatja be. Az alapértelmezett tartalomszolgáltatót meg lehet változtatni, amennyiben az felfüggesztett, megszakadt, vagy megszűnt. Természetszerűleg a következőhöz is előfizetés szükséges.

ELAC honlapján ígéri, hogy további DSP funkciók, formátumok és streaming szabványok lépnek be a következő időszakban, mint firmware frissítések. Értesülésünk szerint a Tidal elérhetőségét a Deezer Elite fogja követni. Talán egyszer DSD lejátszás is lesz! Az otthoni szerverek és NAS rendszerek integrálhatóságát javítani kell, (semmi sem tökéletes) mert kihat a kompatibilitásra.

Amennyiben egy merevlemezt vagy egy NAS (hálózati adattároló) eszközt csatlakoztatunk a hátulra szerelt USB portra, a lejátszható zenei tartalmak választékához egy pillanat alatt hozzáadja a személyes zenei gyűjteményünk darabjait. A készülék az internetről összegyűjti a teljes zenei gyűjtemény sokfunkciós meta-adatait. A zenei gyűjteményt gazdag könyvtár – a képek és információk archívuma – támasztja alá, amely mélységes lexikális tudást és a felfedezés izgalmát kínálja.

Az alkalmazott szoftver erőteljes a metaadatok tekintetében. A Discovery DS-101-ben lévő 8 GB-os flash tároló egyszerre ezer album metaadatait képes elénk tárni, így gyors hozzáférést biztosít az összes információhoz. A bármelyik okos-telefonon és tablet-en megjeleníthető kezelő felület kizárja azokat a problémákat amiket egy számítógép és az éppen hallgatott zene információinak összehangolása teremt. A Discovery digitális kimenetei alapból képesek a 192kHz/24-bit műsoranyagok reprodulálására. A natív jelátvitel azt jelenti, hogy bármilyen digitális forrásból képes ezt a felbontást lejátszani.

Meghallgatás

A művészek és hangmérnökök a zenei felvételeket nagy gonddal hozzák létre, ezért belőlük a Discovery DS-101-G zenei szerver kötelezően audiofil reprodukciót hoz létre. A megszokott házi lehallgató láncunk elejére beiktatott Elac Discovery DS-101-G zeneszerver a szükséges installálási procedúrák elvégzése után pillanatok alatt elvarázsol.
Egy külső DAC ragyog a Discovery zeneszerverről érkező jelektől, kiváló, finom a zene dinamikája a megvalósítás egyszerűen verhetetlen a jelenleg kedvező árfekvésben. Ettől mindjárt el is vonatkoztathatunk, mert a külső DAC-al való zenehallgatás hangzásminősége nagyban függ az alkalmazott DAC készülék kvalitásaitól.

 

A lényeg, hogy a Discovery beépített DAC átalakítójának homogén és kellemes muzsikáján van, ami a legjobb hifi-időket idézi. A hagyományos felbontású (44,1 kHz/16-bit) népszerű pop-felvételek esetén nagyon harmonikus, tiszta kontúrokkal képzett hangszerhangokat hallhatunk. Majdnem tökéletes a középtartomány, nem ül rá a szomszédos basszus, hogy így keltsen pozitív benyomást. A hang nyugodt, de ugyanakkor érzékenyen/érzékletesen képes játszani, nagyon szórakoztató hallgatni.

Legendás, 60′-as és 70′-es évekbeli jazz-felvételeket 44,1 kHz/16-bites mintavételezéssel FLAC formátumban hallgatva a finom zongorakísérettel nagyon jól integrált hangzást kapunk. A kíséreti betétek bizonyítják, hogy milyen jó az akusztikus differenciálás. A dinamikai különbségek emelik a hangulatot, a reprodukált tranziensek a jellemzően nyugodt hangzás mellett mégis magas szintűek. A basszus telt, de ugyanakkor világos, sikeres vegyülete a homogén, sűrű reprodukciónak, ilyen szuverén, erős, de ugyanakkor nem zavaró prezentáció nem található gyakran.

Rátérve a 96kHz/24-bit mélységű jazz-felvételekre, mint pl.: Stan Gets – What the World Needs Now c. felvétele dallamos, érzékeny térbeli érettségű, élénk, friss, de nem agresszív a basszus tartománnyal alátámasztott, megfelelő mértékű/hangsúlyú előadásban van részünk.
Nagy hatású Diana Krall – All for You c. lemeze (FLAC formátum, 48kHz/24-bit mintavételezés), amelyen a füstös, csábító hang és a jobbkéz-játék dominál, szimbiózisban a szilárd basszus játékkal – nagy öröm hallgatni. A basszus-tartomány hangsúlyosságának ellenére az adott szóló kerül a középpontba. Az egyes hangszerek közül egyik sem szorul a háttérbe, pontos egyensúlyban veszik körül a szólistát.

Szimfonikus muzsika esetén (FLAC 96/24) – ami a digitális készülékeknek nem könnyű feladat – a Discovery zeneszerver következetes, nagyon kellemes hangot produkál, ami boldogságot rajzol a hallgatóság arcára. Jó példa erre Tchaikovsky – Violin Contertos (Maxim Vengerov és Claudio Abbado) előadásában.
A komolyzene megszólaltatása egyáltalán nem unalmas, vagy felületes, éppen ellenkezőleg, mert különösen a térbeli mélység meghatározása fontos például egy operafelvételnél. Bellini – Norma c. operája Cecilia Bartoli címszereplésével kiváló ennek megítélésére. Az énekesek, mind a női és a férfi énekhang lenyűgöző finoman adagolt és karizmatikus. A zenekar összetett hangzásából a hegedű nagyon szépen kidolgozott.

 

A magas felbontású (192 kHz/24-bites mintavételezés, FLAC formátum) felvételeken a Discovery bizonyítja a harmonikus viselkedéssel együtt járó finom dinamikus különbségeket, főleg a vokális előadás izgalmas. Mindezek egy még komolyabb minőségű külső DAC által életre keltve egy körrel felülmúlják az eddig ítélteket.

Konklúzió

Az Elac immáron 90 éve építi innovatív termékeit, amelyek kiváló teljesítményt és értéket képviselnek. Az Elac hírnevét a kezdetektől fogva a fejlett technológia, a páratlan gyártási minőség és precizitás, valamint a modern stílus jellemezte. Aktuális volt tehát egy, a mai igényeket maximálisan kiszolgáló termék megjelentetése. Az Elac Discovery DS-101-G zeneszerver amolyan „mastermind” mondhatni kisokos, a lehető legjobban szolgálja a zenei műsoranyag mellé olvasnivalóval a zenehallgatót. A zenehallgatási minőség megítélése ketté osztható, hiszen a külső DAC csatlakozásánál annak hangminősége domináns, a belsőé pedig az eddig hallottakhoz képest igencsak megállja a helyét. Az Elac okos profilú, magas színvonalú zenei könyvtár használatával készült friss koncepciója irányt-mutató a következő generációk fejlesztéseihez, egy készülékkategória kiteljesedéséhez. Úgy érezzük, ezzel befellegzett a házilag barkácsolt média-számítógépeknek.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 80%
Kivitel: 95%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 86%

Pro
+ a legújabb digitális szolgáltatások tárháza
+ összegyűjti a teljes zenei gyűjtemény sokfunkciós meta-adatait
+ három független zóna kezelése
+ minőségi zenehallgatás a legnépszerűbb fájlokból

Kontra
DSD felbontást nem kezel
a Spotify-ra nem integrált

Specifikáció

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]