Elac Debut Reference DBR62 állványos hangsugárzó

Elac Debut Reference DBR62 állványos hangsugárzó

 

Tesztjeink esetében nem szokott befolyásolni a megnevezésben elrejtett marketing fogások sokasága. Mi nem tulajdonítunk nagy jelentőséget készülék vagy a hangsugárzó „Excellence”, „Elegant”, „Super” és egyéb jelzés-értékű megnevezésének. Amikor egy hangsugárzó nálunk „referál” be kell bizonyítania kvalitásait és be kell váltania ígéreteit. Előrebocsátásunk akár több hangsugárzó-teszt elővezetése is lehetne hiszen mára, a hangsugárzás történetének több, mint 100 évének elteltével, jó lenne mással is előrukkolni. Még mindig membrán mozgatja a levegőt – nincs más megoldás. Akkor mi az újdonság(?) – kérdezheti az olvasó.

Jelen esetben egy, a megfizethető ligában játszó, jó hangú versenyző áll a rajtkockára, az Elac Debut Reference DBR62 állványos hangsugárzó. A gyártó-menedzsmenttől tudjuk, hogy ebben az esetben a Reference megjelölés csupán az előd-modelltől való megkülönböztetésre szolgál. Az új ELAC Debut Reference DBR62 könyvespolc-hangszórók további előrelépés a korábbi tervekhez képest. Az Elac ezzel a modellel folytatta névhez kötött sorozatát, jelesül, az Andrew Jones akusztikus mérnök munkájával fémjelzett hangsugárzók kiadását.

Az új megjelenésű Debut Reference ma az érdeklődést legjobban vonzó Elac hangsugárzó. Nagyon egyszerű, modern kabinet kialakítás, amit sokan szeretnek vagy e modell láttán azonnal szeretni fognak. A hangszekrény CARB2 tanúsítvánnyal rendelkező, közepes sűrűségű farostlemezből (MDF) készül, ami nem mutat fel különösebb innovációt, de rávilágít egy ma fontos kérdésre, az egészségünkre.

A CARB a (California Air Resources Board) 2007-ben elfogadott jogszabály, amely csökkenteni rendeli a kompozit fa termékekben található formaldehid százalékát, ideértve az MDF anyagot is. Ez azt jelenti, hogy csökkentik a hangszekrények „új illatát”. A levegőbe kibocsátott illékony szerves vegyületek (ROC) veszélyeztetik a szoba levegőjének minőségét, szem viszketést, fejfájást és légzőszervi problémákat okozhatnak. A CARB tanúsítása nagy hangsúlyt hordoz a piacon, mivel olyan minőségre utal, amely megfelel a világ legszigorúbb szabványainak.

Az Elac Debut Reference DBR62 állványos hangsugárzó látványának fontos befolyásolója a szürke színű, mágnesesen rögzíthető, mintás előlap (grill), ami elrejtheti a hangszórókat, ha úgy jobban tetszik. Bár ez a szövet elvesz a lesugárzott energiákból 3dB-t – ami egy fokozat hangerő csökkenést jelent – a hatás az erősítő hangerő-szabályzójával könnyűszerrel kompenzálható. Véleményünk szerint, mivel mi a teszthez és a zenehallgatáshoz egyaránt levesszük, igencsak csinos grill nélkül is. A választható színek fehér előlap, tölgyfa szekrény vagy fekete előlap, dió színű kabinet.

A magas-hangszóró előtt jó vizuális hatást keltő fémháló futurisztikus megjelenést kölcsönöz. Szerepe ezzel nem merült ki, mert a lágy dómsugárzó magas hangszórót és a membrán körüli akusztikus lencsét védi az avatatlan kezek érintésétől. A lyukacsosan áttört fémlemez kisebb hatással van a hangsugárzásra, mint egy vékony szövet, ezért nem kell levenni zenehallgatás közben. A lágy szövet dóm magas-hangszóró membrán-átmérője 25.4 mm. Ez kellően nagy felület annak érdekében, hogy ne csak cincogjon az a magas hang. Nem elég 35 000 Hz-ig átvinni a hallható és az emberi fül számára hallhatatlan sávszélességet, hangszer hangot kell hallatni!

A magas-hangszóró alatt egy 165 mm átmérőjű, aramidszálas közép/mély hangszóró és egy különlegesen kiképzett, szögletes, korpusz-alakú basszus reflex nyílás található. A kamra szintén hosszú kísérletek folyamán nyerte el végső alakját. A membrán mögötti tér, mint elrugaszkodó erő szerepel a hang megalkotásában. Segít a membrán pozitív irányú kilengésekor, viszont az előre felé basszusreflex kamra gyűjti a membrán mozgás negatív kitérésének energiáját – így előállítva a mélyebb hangtartományokat. Akár 44 Hz-től megindul a mély-hangok lesugárzása, bármilyen akusztikus és elektronikus hangszer hangjának tolmácsolásával. Az átlag impedancia 8 Ohm körüli érték, a fázisszög meglehetősen éles, közel 50 fok.

A keresztváltó könnyedén dolgozza fel még a legnagyobb jelszinteket is és biztosítja, hogy a két részre bontott frekvenciatartomány tökéletesen illeszkedjen a beszerelt hangszórókhoz. Hangszóró-csatlakozó szerelvénye a legmagasabb igényeket is kielégíti, aranyozott, banándugót és akár 4 mm keresztmetszetű kábelt vagy villás kábelcsatolót is tud fogadni.

Az Elac Debut Reference esetében a lényeg egyszerű és az egyben nagyszerű. A recept rövid a hozzá vezető út hosszú: végy egy 35 000 Hz-ig elszóló dómsugárzót és egy jó közép/mély sugárzású hangszórót, kínáld meg egy spéci hangdobozzal és több éves fejlesztő-munkával, több ezer méréssel! Válogass ki sok egymáshoz mért alkatrészt a keresztváltóba, jó kábelekkel kösd össze belül és a külsők csatlakoztatására is fordíts gondot! A mai minőségi szint „léce” igencsak fent van, és ezt csak olyan hangsugárzó gyártók képesek megugrani, a követelményeket teljesíteni, akik mindig élen jártak a hangzás otthoni megvalósításában.

Meghallgatás

Praxisunkban ez az első Debut sorozatú, állványos hangsugárzó amely eredeti, kellemes telítettséggel, mégis hangosan kifejező módon, rengeteg részlettel rendelkező, élménydús hangzást képes nyújtani. Annak ellenére, hogy egy közel húsz négyzetméter alapterületű, átlagosan bútorozott lakószobában egyetlen pár hangszórót használtunk a teszt során, a lesugárzott energiával betöltötte a teret. A telepítés során csak egy kis időre van szükség a jó elhelyezéshez és máris élvezhetjük az előadás eleganciáját. Egy kicsit hátrébb ülve hihetetlen teljesítményre hív meg.

A magas hangszóró membránja körül kialakított akusztikus lencse – félig korpusz, félig tölcséres nyomókamra megoldásával – mintegy irányítottan megszórva a teret, a hallgatóság felé tiszta, energikus csilingelő magasakat sugároz. A rendkívüli módon magas hangtartományban hallani néhány rezonanciát, de ez nem színezte el a hangzás-képet, jelenléte nem releváns, viszont ne feledjük, hogy 100 Watt energia eleresztésével nem lehet zenét hallgatni(!) – inkább törekedjünk a kevésbé stresszes muzsikák szobahangerőn történő meghallgatásra – finom hangzást kaphatunk!

Bár nem egy álló hangdoboz mégis, leginkább a nagy hangszórók nyugodt hangzás-karakterét produkálja. Szerencsére hangzásban nem akar túl tenni álló társain és különösen szerencsés, hogy kellő érzékenységgel mutatja be a középső hangtartományt, az ének hangokat és az akusztikus gitárokat. A jazz-muzsika valódi szikrát ad, jobban részletezi az énekhangok széles skáláját, hangja levegős, nyílt, részletező. Ezt könnyen megfigyelhető a különböző hangszerek húrjainak pendüléséből vagy egy adott együttes muzsikájának ritmikájából.

Barátságos hangzás, amelynek megvan a maga varázsa! Régóta az egyetlen hangsugárzó ebben a kategóriában, amely jobban tudja bemutatni a különféle ütős-hangszereket. Reális a dob, a csörgők, a különféle ütni-valók hangszíne, még a mély hangrendű dobok hangzásának is inkább a feszességét mutatja. Állítom, hogy kategóriájában a legnagyobb térérzetet produkálja. Kiterjedt hangszínpadot hallhatunk még akkor is, ha a felvételen a basszusmenetek kissé tompák, viszont a részletek elvesztése nélkül muzsikál.

A Debut Reference hangdoboz elárulta akusztikus hajlandóságát. Az egyszerű gitár nem a faltól falig ér, és beállítva természetes hangerejét, csak a kísértetiesen jó előadás marad. Míg a kiállításokon mindig szobából való kimenetellel jutalmazzák az ilyen zeneszámokat, nem volt unalmas, a dal nem ugrott rám, még akkor sem, ha ez a lemez példány nem audiofil-nek mondott keverés.

Ez nem az a hangsugárzó, amelyet a kanapéra huppanás közben a metal-zenére választanék, mégsem teszi rosszul dolgát a hard-rock számok megjelenítésénél. Legfőképpen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a hard-rock nem merül ki a zúzások elhangzásával, a metál-zene rengeteg melodikus felvételt is produkált. A Debut reference elkötelezettje a nagy dinamikai különbségek bemutatásának, a tranziensek leképezésének – csak a szomszéd bírja! Nyílt hangzása mindenkit rabul ejt, a „koncert-valóságot” abszolút közelségbe hozza, sztereó hangzás-tere egyenletes, egységes, jól definiálhatóak az egymás melletti hangesemények. A harmonikusok természetesnek tűnnek egy emlékezetes hangzás kerekedik ki.széles zenei spektrumban képes a különböző hangszerek hangjának élethű tolmácsolására. Érzelem és energia, ritmus és harmónia jellemzi az előadásmódját. A magas/közép szekció frekvencia menete és nagy energiája következtében az elektronikus hangszerek hangja tökéletesnek mondható.

Egész héten át – körülbelül 30 referencia-album meghallgatásán keresztül – kiderült, hogy elegendő basszus áramlik ebből a hangsugárzóból ahhoz, hogy kellő energiát nyújtson, ezért ügyelni kell a hangszínszabályzók és EQ-k használatára – nincs rá szükség de, széles beavatkozási sávban, alacsony szintemeléssel akár ez is kipróbálható. Emellett a hangsugárzó áramot kér, ha az erősítő kimeneti feszültsége nagyon alacsony, tehát, virgoncabb, energikusabb erősítőre van szükség a megfelelő meghajtáshoz. Nem finnyás a falak közelségére, meghálálja a gondos elhelyezést és a jó kábeleket. Arra a következtetésre jutottam, hogy ha valaki szeretne kapaszkodót az audio-világban az Elac új termékein keresztül megszerezheti azt.

Konklúzió

Az ELAC Debut sorozatára építve egy új modell jelent meg kizárólag az exkluzív státuszú kereskedők és azok vásárlóinak részére. Az előd modellhez képest jelentős akusztikai és vizuális fejlesztéseket testesít meg. Úgy tervezték, hogy látványával harmonikusan beilleszkedjen a hagyományos vagy kortárs modern lakberendezési stílusokba. Megjelenésétől számítva hirtelen az összes nyugati szaklap kedvence lett, az ár/minőség együttható reprezentánsa.

Talán „megbocsátóbb”, de mégis sokoldalú hangrendszerrel az Elac Debut Reference DBR62 kifinomult, elegáns megjelenésével és megnyerő hangzással remek kiindulópont egy utazásra az audiofil rejtelmek tengerén. Amennyiben nem a legnagyobbat „döngető” rock vagy a popzenét kívánjuk házibulink középpontjába állítani, akkor ízléses előadást kínál az akusztikus hangszerekkel előadott szerzői művek vagy a jazz rajongók számára. Összegzésképpen azt mondhatjuk ez a hangsugárzó a múlt gyártási sikerein alapuló jövő.

A maximális értékeket kereső hangszóró-vásárlóknak először érdemes meghallgatni az „olcsóbb” Elac modelleket, különös tekintettel a Debut Reference-re, ami egy elbűvölő hangsugárzó. Ha, csak én állítanám ezt, bizony reklám-ízű lenne, de bárki meggyőződhet erről, hiszen ott van a szaküzlet polcain, csak el kell menni egy „kis tesztelésre” a kedvenc lemezekkel.

Pro

+ olcsóbb, de jó alapanyagok felhasználása
+ a kidolgozás kellemes látványt eredményezett
+ a reflexnyílás ötletes konstrukció
+ elődjéhez képest megéri a többletköltséget

Kontra

– állvány mindenképpen szükséges

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]