Elac BS 314 CE teszt – HFP Online

Egyedi dizájn, technológia és hang egyben!

ELAC BS314A 300-as sorozat legnagyobb monitor sugárzója a gyártótól megszokott különleges hangszórók és nívós technológiák mellett elsősorban alumíniumból készült egyedi formájú kabinetjével hívja fel magár a figyelmet. A designer ezúttal eltávolodott az Elactól egyébként megszokott egyszerű hasáb formától, a doboz első pillantásra olyan, mintha a tweeterhez méretezett nagyon keskeny doboz a mélysugárzótól alul jól kikerekedett volna, tovább szemlélve viszont különféle – hifitől idegen – használati tárgyakat juttat eszembe.

Mint tudjuk, a jó hangsugárzók tervezésének és építésének számtalan szempontja közül az egyik legfontosabb a rezonanciák, állóhullámok és különféle visszaverődések elleni védekezés. Elnézve a BS 314-et, úgy tűnik, ennél a doboznál mindent megtettek e célok érdekében; az alumínium kabinet kitűnően mérsékli a rezonanciákat, az íves oldalak nem hagynak sok teret az állóhullámoknak, a speciális forma révén pedig minimális az előlap felülete, (tulajdonképpen csak egy keret a hangszórók körül) így a visszaverődések sem zavarhatnak sok vizet és kavarhatják össze a fázis átvitelt és a fókuszt. Teljessé téve a konstrukciót a hangsugárzó az alján kiképzett mélyedésekbe illeszkedő három jókora tüskén ácsorog a profi szintezhető lábakkal ellátott gyári állványán, melyekkel természetesen kicsomagoláskor megszúrtam az ujjamat, de azért a rögtönzött ujjbegyes vérvétel ellenére tudom értékelni a dolgot és nem maradt tüske bennem a dobozzal kapcsolatban.

A két-utas hangsugárzó előlapjának felső részén található az elmaradhatatlan JET 5-ös tweeter, alatta pedig a kiöblösödő részben tanyázik a 180 mm-es AS-XR membrános mély/középsugárzó a jellegzetes háromszög mintázatával. Az alacsony, cserében jó mély fényes fekete kabinet hátán felül jókora reflexnyílás ásít, amihez szokásos módon csillapító szivacs dugókat mellékelnek, míg a single csavaros-szorítós banánhüvely csatlakozó szett természetesen a minőségi fajtába tartozik.

ELAC BS314 hátlapA monitorok esetében mindig kulcskérdés a basszus mennyisége és minősége, mert számos jó tulajdonságuk miatt sokan szeretik a kicsi dobozokat, de a súlytalan hangzást már kevésbé. A BS 314 kiegyensúlyozott megszólalása korrekt mennyiségű mélytartalommal rendelkezik, a felsőbasszus kiemelésének klasszikus trükkjével pedig nem él, hanem felvállalja, amije van, bár mondjuk nem is kell szégyenkezni miatta. Precízsége és pontszerűsége okán akár stúdiómonitoros jelleggel is „megvádolhatnám", de mivel cseppet sem száraz és a karaktere is meglehetősen kellemes, inkább azt mondanám rá, hogy alapos és nagyon jó analitikával rendelkezik. Jól elhelyezve (nagy bázistávolságot elbír) levegős, széles és mély színpadot rajzol, és szinte eltünteti magát a zenéből. A jazz klub pezsgő hangulatát hitelesen ábrázolja, a legjobb pillanatokban szinte vibrál körülötte a levegő és a ritmus gyorsan beindítja a lábakat. Újabb kiváló haditettként a bőgő hangját is követhető és élvezetes módon szólaltatja meg és a hangszerek sűrűjében még az időnkénti jókora dob beütések dinamizmusának visszaadására is marad elég energiája. A vibrafonja és általában véve a színvilága kifejezetten szép és izgalmas, a már többször méltatott JET tweeterektől mondjuk erre számítottunk is. Az említett pontossága mindvégig megmarad, de érdekes egyvelegként emellett a felszabadultság is jellemző rá, amitől összességében olyan, mint az a mérnök, aki péntek délután a kedvenc helyén meglazítja a nyakkendőjét, iszik egyet és elengedi magát, de azért a bőréből ekkor sem bújik ki teljesen.

A temérdek színnel és óriási hangulati gazdagsággal megszólaló opera muzsika kapcsán fedezem fel a doboz sok jó tulajdonsága közül a legkiemelkedőbbet, nevezetesen az énekhangok ábrázolását. Tulajdonképpen az összes hangszer élvezetes és ügyesen elszakad a hangsugárzóktól, de amit az énekhangokkal művel, az valami egészen fantasztikus. Úgy szólalnak meg, mintha a dobozok ott sem lennének, hitelesek, levegősek, egyszóval szuperek. Tisztára olyan, mintha a doboz rájuk lenne kihegyezve, úgyhogy aki verslemezeket vagy hangos könyveket is szokott hallgatni, az, most vegye előre a listáján a BS 314-est. Az énekesnő mellett persze a többi hangszerről sem feledkezik el; az ezüstös fuvolák és a vonósok hangja egyaránt szép és lebegően finom, a hangképe pedig levegős és oldott hangulatú. A pici doboz egyáltalán nem ijed meg a nagy hangszertömegektől és meglehetősen könnyedén varázsolja a szobámba a különféle nagyzenekarokat és műveket. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]