Cambridge Audio Azur 751R házmozi erősítő teszt – Audio & Vision Online

Cambridge Audio Azur 751R házmozi erősítő

A Cambridge Audio középkategóriás 551R típusú házimozi erősítője kellemes emlékeket hagyott maga után, ezért izgatottan vártuk az Azur széria csúcskészülékének érkezését, mely a 751R jelzést viseli.

Cambridge Audio Azur 751R házimozi erősítő

Első ránézésre alig tűnik nagyobbnak az említett kistestvérénél, ami szándékos és alaposan átgondolt Cambridge Audio koncepció része. Tervezői szerint nem kell egy házimozi erősítőnek a fél szobát – na jó, egy fél hifiállványt sem – elfoglalnia ahhoz, hogy kiváló hangminőséget és lehengerlő teljesítményt nyújtson. Súlyában azért érezhető a hatalmas teljesítmény ígérete, mert bizony bő 7 kilóval nehezebb az 551R-nél (17,4 kg) és ez már házimozi erősítők között cseppet sem számít kevésnek. 7 csatornán mért teljesítménye 120 W szemben az 551R 60 wattjával, ami számottevő különbség. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem a távol-keleti készülékeknél megszokott, egyetlen csatornára, egy bizonyos frekvenciára megadott érték. A tápegység 1700 wattos, amiből bőven futja 7×120, a hangdobozok irányába egyszerre, egy időben, és nem egy pillanatig, hanem folyamatosan leadott wattocskára. Az eddigieket olvasva talán úgy tűnhet, a kelleténél (és a szokásosnál) kicsit többet foglalkozunk a teljesítménnyel, de bízunk abban, hogy senki nem vádol minket "wattfetisizmussal", azzal, hogy ezt ok nélkül tesszük. Kétségtelen, hogy egy erősítő hangminőségét nem a leadott teljesítmény határozza meg. Pontosabban nem csak az számít, ezt nem győzzük eleget hangsúlyozni. Viszont wattokra is szükség van! Akciófilmekhez, koncertekhez és sztereó zenehallgatáshoz egyaránt. Ehhez kapcsolódik a szellőzőnyílásokon keresztül szemrevételezhető toroid transzformátor, amely túlméretesnek tűnhet, de csak addig, amíg az általa biztosított áram imént említett hatásával nem szembesülünk.

15 centiméteres magasságával egyáltalán nem számít törpének, csak ár és minőségi kategóriájának többi versenyzőjéhez képest filigrán. Bő egy centi vastag előlapja tekintélyt parancsoló, egyénként inkább visszafogott kinézetűnek jellemezhető. A rajta elhelyezett csatlakozókat takaró lapocska nem éppen szépségdíjas megoldás, de csak közelről bántja szépérzékünket, 3 méterről észre sem venni. Erre is igaz a mondás: a távolság mindent megszépít.

Cambridge Audio Azur 751R házimozi erősítő hátlap

A 751R ma már ritkaságszámba menő S-video csatlakozókat is kínál, (egyet az előlapon, hatot hátul) amiket másfél évtizedes házimozis pályafutásunk során még soha nem vettünk igénybe, de elfogadjuk, hogy lehetnek helyzetek, amikor szükség van rá. A komponens be- és kimenetekkel ugyanez a helyzet, 2013 derekán körülbelül annyira feleslegesnek érezzük, mint férfiakon a mellbimbót. Viszont ezek jelenléte miatt a hátlap nem tűnik üresnek, mint oly sok másik erősítőét nézve. Ebben persze szerepe van a jókora helyet elfoglaló rácsos szellőzőnyílásnak, mely mögött látható az egyik ventilátor. Akik mégis az analóg video bemenetek valamelyikét használják, örülhetnek az Anchor Bay ABT2010 skálázónak, amely a kompozittól az S-videón át a komponensig, mindenféle képjelet a HDMI kimenetekre tud juttatni, akár 1080p-re alakítva.

Az aszinkron USB B csatlakozó létét és szerepét csak elismeréssel illetjük, az teszi lehetővé, hogy számítógépről közvetlenül az erősítőre küldhessünk zenét, amit nem csak megszólaltat a 751R, hanem még alaposan farigcsál is rajta. Ehhez le kell tölteni, majd telepíteni egy Windows-os illesztőprogramot, iOS változat egyelőre nem létezik. Lelkesen üdvözöltük a második mélysugárzó kimenetet, amit sok gyártó nem hajlandó felszerelni még csúcskategóriás erősítőire sem. Egy komoly házimozi rendszerben – amelynek központi helyére méltó az Azur 751R – bizony felmerül az igény a második szubládára. A hangszóró kimenetek pozitív ágainak szorítócsavarjait Cambridge Audio-s szokás szerint különbözőre színezték, aminek sok értelmét nem látjuk, inkább a feliratokat kellett volna háromszor akkorára méretezni. Azzal valóban megkönnyítenék a csatlakoztatás sokszor gyötrelmes műveletét. A surround back kimenetek használhatóak második zóna hangosítására vagy kettős erősítésre is. Az általunk és feltételezhetően a 751R vásárlóinak döntő többsége által leginkább használt HDMI csatlakozókból nagyvonalú a kínálat, 6 bemenet (egy az előlapon) és két ARC kompatibilis kimenet áll rendelkezésre. Elhelyezésük a ritkábban alkalmazott – fölül a rövidebb, alul a hosszabb él – állású, ez nekünk szimpatikusabb, de azért jó lenne egységesíteni, szabványosítani! A kijelző pontosan annyival nagyobb, szélesebb, amennyi az 551-eséről hiányzik, ettől az olvashatósága eléri a kívánatos szintet. A második zónához jár egy apró, bankkártya méretű távirányító, ez elismerést érdemlő figyelmesség.

Az erősítőbe épített alkatrészek kivétel nélkül minőségi darabok, közülük említést érdemelnek a Cirrus Logic DA átalakítók, CS43122 a front csatornák számára, CS52526 a többi ötre, mindkettő 24 bit/192 kHz-es. Három lépcsőben, vagy másképpen nevezve, három fokozatban működik a dekódolás: két db Texas Instruments Aureus DA788 32-bit DSP végzi a filmhang formátumok erősítés előtti feldolgozását. Majd, végül az Analog Devices SP-21261 40-bit DSP teszi azokat erősíthetővé. Mindenféle beérkező hangjelet az Anagram Technologies ATF (Adaptive Time Filtration) jitter csökkentő, 24 bit/192 kHz-es felkonvertáló áramkör varázsol kiváló minőségűvé. Erre utaltunk az USB bemenet említésekor.

Cambridge Audio Azur 751R házimozi erősítő X-Tract hűtés

A hűtési rendszert X-Tract névvel illetik, legfontosabbként hangsúlyozott tulajdonságai a helytakarékosság és a hatékonyság. Ez egy kívül és belül egyaránt sűrűn bordázott, alumínium öntvényből gyártott alagút, mindkét végén 1-1 ventilátorral. Ennek külső felületére erősítették a végfok tranzisztorokat, melyek így garantáltan optimális hőmérséklet-tartományban fognak üzemelni, túlmelegedésnek esélye sincs. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]