Wadia Intuition 01 Power DAC teszt – HFP Online

Wadia IntuitionAnnak idején süldő hifista koromban még a Hi-Fi Magazin emlőin csüngve találkoztam először a Wadia névvel, a brit lapszemlékben csak félelmetes tengerentúli CD játszókként és DA konverterekként emlegetett készülékek személyében, most pedig a nappalimban figyel az egyik legújabb műremekük, ráadásul nem is az „aprólékok" közül, hanem a komoly Power DAC ami elegáns és különleges dobozába sűríti a DA konvertereket, a digitális illetve analóg előerősítőt, a végfokot valamint a két és fél gurigát.

Az utóbbi időkben a Wadia egyrészt egyedibb és mondjuk ki, egészen nagyszerű design-nal másrészt olyan komplexebb készülékekkel rukkolt elő, mint például az erősítővel egybeépített Power DAC termékkategória, ami szinte egy komplett rendszer, azoknak, akik nem akarnak a komponensek összeválogatásával bíbelődni. Más oldalról nézve persze a komplexitás bizonyos szempontból meg is köti az ember kezét, mert nem tudja, mondjuk lecserélni az erősítőt, de ha jó, és főleg harmonikus a rendszer, ez egyáltalán nem probléma.

A Wadia legutóbbi fejlesztéseinek központi iránya az említett komplexitás és a sokféle digitális bemenet volt. Ennek szellemében az Intuition 01 hét digitális bemenettel (2× koax, optikai, AES/EBU, 2× Wadialink (I2S) és USB) rendelkezik, így nincs az a digitális forrás, amivel ne tudna együttműködni. Fentiek mellett kettő analóg bejárat is helyet kapott rajta, hogy előerősítő oldalról is valóban teljes értékű készülék legyen. A beépített végerősítő 8 Ohmon 2×190 W teljesítményű, úgyhogy a kisebb érzékenységű dobozok tulajdonosainak sem kell aggódniuk, őket is jól meg fogja kergetni.

Wadia Intuition hátlapDigitális oldalról a készülék lelke a Wadia méltán híres Digimaster algoritmusa, a Delta-Sigmaster, melynek eredeti elődjét több mint 2 évtizede alkották meg és azóta is mérföldkőnek számít a digitális technikában. Az aktuális verzió 1,536 MHz-es túlminta vételező algoritmussal dolgozik, ami meglehetősen messze van az ipari sztenderdtől, és emiatt egészen más eredményt is produkál. Az ESS 9018 SabreDAC szintén a műfaj egyik legjobbja, az egység megfelelő minőségű áramköri környezetbe helyezve, amiből az Intuition esetében természetesen nincs hiány, sima, zavartalan és analógos hatású hangzást biztosít. A kiemelkedő minőség mellett a készülék olyan digitális kunsztokkal is rendelkezik, mint a 384 kHz/32 bites jelek fogadása és a natív DSD lejátszás USB bementen keresztül.

Az Intiution szavakba nehezen foglalható külseje olasz formatervezők keze munkáját dicséri, a szép és bizonyos szempontból mégis egyszerű külső egyszerre sci-fi és műalkotás, de a hozzá mellékelt alumíniumból készült távvezérlő is bőven megér egy misét. A készülék kezelése a végtelenül egyszerű kategóriát erősíti. A jobb híján előlapnak nevezhető részen a fekete hangszóróselyem alatt jobbról-balról kettő-kettő led világít, így jelezve a bemenetválasztó és a hangerőszabályzó nyomógombok helyét, s ugyanezeket a funkciókat lehet még a némítással kiegészítve vezérelni a távirányítóval is. Bemenetváltáskor (csak lépegetni lehet közöttük) illetve a hangerő módosításakor akkora betűkkel tájékoztat, hogy talán még a szomszéd kertjének túlsó végéből is el lehet őket olvasni, egyéb esetekben csak a gombok helyét jelző diszkrét kékesszürke led-ek világítanak és persze a méretes Wadia logó a készülék tetején. Hátlapján a minőségi digitális és analóg bemenetek mellett mindössze a tápcsatlakozó aljzata és a kizárólag banándugót fogadó egy szett hangsugárzó terminál szett található. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]