Cambridge CXA61 CXA81 “Jó kezdet a folytatáshoz”

Cambridge CXA61 CXA81 “Jó kezdet a folytatáshoz”

A Cambridge Audio úgy a Topaz mint a CX kategóriában újdonságokat mutatott be. A magyar vásárlók kedvencei hamarosan megújult köntösben találkozhatnak velük.

A Topaz szériát az AX sorozat fogja leváltani, amely a belépő kategória szolgáltatás színvonalát helyezi új alapokra. Az AXA25 integrált erősítő, és az AXC25 CD lejátszó a korábbi AM5 és CD5 leváltója lesz. Bár az erősítő csak analóg bemeneteket kínál, a hátlapon USB töltő kimenet kapott helyet, amely hordozható lejátszók akkumulátorát tudja tölteni. Hogy értelmet adjanak a töltés funkciónak, tettek a front panelre egy 3,5 mm-es sztereó bemenetet, amelyhez a hordozható lejátszó kimenetét mindjárt csatlakoztathatja is. Természetesen telefont is tud tölteni a kimenet, de ezen keresztül jelet nem fogad az erősítő. Az AXC25 CD lejátszó csak analóg kimenetet kínál, ám ehhez egy Wolfson WM8524 dekóder szolgáltatja a hangot. Nem szokványos a belépő kategóriában, ám a Cambridge komolyan veszi a legkisebb készülékét is.

Az AXA35 és AXC35 erősítő, és CD lejátszó páros a következő lépcső a kínálatban. Pozíciójukat tekintve megfelelnek a korábbi Topáz AM10 és CD10 készülékeknek. Az erősítő nagyobb teljesítményével már komolyabb kihívásoknak is megfelel. Mindent tud, amit a legkisebb, de jobban uralja a csatlakoztatott hangfalakat. Az AXC35 CD lejátszó az analóg kimenetek mellett koaxiális digitális csatlakozást is kínál. A Wolfson DAC munkáját egy kétpólusú Butterworth szűrő is segíti, ami jobb hangminőséget garantál.

A sorozat két rádió erősítővel erősödik. Az AXR85 és AXR100 85 W illetve 100 W teljesítménye már komoly hangfalat is képes lesz uralni. Az analóg rádió mellett újdonság a beépített Bluetooth 5.0 modul. Megmaradt az MM lemezjátszó bemenet, illetve a 200 Hz-es törésponti frekvencián jelet kiadó mélysugárzó kimenet. Különbség a két készülék között az, hogy az AXR100 digitális bemeneteket is kínál, amelyhez TV készülék, vagy CD lejátszó is csatlakoztatható.

A CX sorozat is megújul. Nem csak megjelenésében, de a funkció listában is eltér az elődöktől. A Lunar Gray szín lesz a fekete vagy ezüst helyett az egyetlen választható. A belső részben az egyik legnagyobb változás az, hogy a Wolfson DAC-ról ESS Sabre chip készletre váltott a gyártó. Ez lehetővé teszi a DSD256 formátum feldolgozása mellett a 32 bit 384 kHz jelek analógra alakítását is. Úgy a CXA61, mint a CXA81 beépített Bluetooth receivert kapott, hogy okos telefon tartalmakat tudjanak fogadni. A CXA61 funkció kínálatában megjelent az USB-B bemenet, amely az előd verzióból hiányzott. A két újdonság szinte minden tekintetben az elődök nyomaiba lép, mivel öt évvel ezelőtt is a 60 W-os verzió volt az, amely az első tesztgyőzelmeket beseperte. A CXA61 túl van az első hivatalos megmérettetésen, ahol azonnal a kategória 5 csillagát érdemelte ki.

Az újdonságok beérkezése folyamatosan várható, a gyártó ígérete szerint október végéig minden ország disztribútoránál minden új