Cambridge Audio EVO150 Stereonet bemutató

EVO 150 Stereonet bemutato kezdokep

Cambridge Audio EVO150 All-In-One audio rendszer

A Cambridge Audio EVO 150 David Price szerint is jelenleg az egyik legjobb egydobozos kompakt rendszer.

A leg szemléletesebben valahogy úgy fogalmazhatnám meg, hogy napjainkban a prémium streamerek korát éljük. Miért is ne? Figyelembe véve azt, hogy a technológia milyen hatalmasat fejlődött, a kompakt zenegépek napjainkban sokkal hatékonyabbak és praktikusabbak, mint tíz évvel ezelőtt. Akkoriban merevlemez alapú jukebox vagy optikai CD-ROM meghajtókról játszottunk le MP3 fájlokat, ma pedig az EVO150-hez hasonló lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Elég néhány percig használni az EVO 150-et hogy a múlt nevetségessé váljon.

Több szempontból is rendkívül érdekes ez a készülék. Először is azért, mert olyan piaci szegmensbe próbál betörni, amit a Naim Uniti Atom ural. Nincs könnyű dolga, leginkább azért, mert a piac manapság a belépő kategóriás audiofil hangzásvilággal párosította a Cambridge Audio márkanevet. Ám, ha elég messzire nyúlunk vissza a történelembe, tudnia kell, hogy a Cambridge Audio régen igen ezoterikus márkanévnek számított. A CD1 készülékük például a nyolcvanas évek (és talán még mindig) a világ egyik legjobb CD lejátszója volt. A gyártó utána a költségvetés szegmensre helyezte át a hangsúlyt, és kikerült a drága készülékek bűvköréből. Az elmúlt két évtizedben aztán újra építettek néhány magas kategóriás berendezést a költségvetési zóna mellett, és ismét letették a névjegyüket a top szektorban.

EVO 150 Stereonet bemutato fa oldalpanel

Az EVO esetében úgy vélem, hogy a Cambridge Audio finoman feljebb lépett. Még mindig elfogadható az ár, de a formaterv tekintetében akkora figyelmet fordítottak az apró részletek kidolgozására, mint a hetvenes évek design virágkorában tette ezt a Bang & Olufsen-nél Jacob Jensen. Az EVO 150 elegáns letisztult, és ergonomikus esztétika, amiben semmi kivetni valót nem tudok találni. Szó nincs belépő kategóriás hangzásról. Számomra ez a második érdekesség vele kapcsolatban. Miután hosszasan beszélgettem Charlie Hendersonnal, a cég marketing igazgatójával, kijelenthető, hogy ez lesz a jövőbeli trend.

Végül, de nem utolsó sorban nem vagyok biztos abban, hogy egy EVO 150 szintű készüléket egy évtizeddel ezelőtt meg lehetett volna tervezni. Ne feledje, hogy akkor a zenei streaming még gyerekcipőben járt, és a Hi-Fi világ legnagyobb részt a CD médiát használta forrásként. Ha tehát akkor építették volna, nagy valószínűséggel egy CD transport, vagy egy CD-ROM lett volna benne, egy elfogadható minőségű, de semmiképpen nem kiemelkedő minőségű DAC mellett. Az új Cambridge Audio EVO 150 pedig az elismert, legmodernebb ESS Sabre ES9018K2M-et tartalmazza, és mellette egy 8 ohmon 150 W-ra képes digitális erősítőt. Szóval a tíz évvel ezelőtti tervezés egy kis méretű női táskának bizonyult volna, és nem egy utazó bőröndnek. Természetesen régen is léteztek D-osztályú erősítők, de valljuk be, azok nem szóltak jól. Ezzel szemben a legújabb Hypex NCore véleményem szerint a jelenleg elérhető legjobb hangzást biztosítja ebben a kategóriában.

EVO 150 Stereonet bemutato fekete oldalpanel

Nézzük meg közelebbről:

Amellett, hogy famintás oldal panelt is kap hozzá, a fekete hullámos minta is nagyon jól néz ki rajta. Szépen egészítik ki a letisztult előlapot. A hátsó részen sokkal több a látványosság.

EVO 150 Stereonet bemutato hatlap

A mindössze 317x89x352 mm-es, 5,3 kilós apró zenegép minden igényt kielégítő csatlakozó palettát kínál. Nem tudom elképzelni, hogy ennél többet el lehetne helyezni esztétikusan rajta. A digitális és analóg kínálata két optikai Toslink, egy koaxiális SPDIF, egy USB-B, és egy HDMI ARC TV mellett analóg XLR, MM RCA lemezjátszó, és AUX RCA. Van egy antennája az aptX HD Bluetooth funkcióhoz, ami jól használható be és kimenet.

A digitális bemenetek 16-24bit PCM 96 kHz az optikai bemeneten, az USB Class 1 módban 24/192, illetve Class 2 módban 24/384 és DSD256 támogatással rendelkeznek. Képes lejátszani USB médiáról, Airplay 2, internet radio, Spotify Connect, TIDAL, MQA, Qobuz, Chromecast built-in, és Roon Ready tartalmakat is. Két hangfal kimenet készlete átkapcsolható, van 3,5 mm-es fejhallgató kimenete, előerősítő, és aktív szub kimenete is. Azt hiszem, ez mindent elsöprő kínálat egy ilyen kis méretű berendezéstől. Nincs más dolga, csak hangfalakat csatlakoztatni hozzá.

A Cambridge Audio EVO 150 setup rendkívül egyszerű. Miután csatlakoztattam a hangfalakat, és a hálózati kábelt, elindítottam a StreamMagic alkalmazást, és öt perc alatt végeztem mindennel a szoftver frissítéssel együtt. Megadtam neki a Wi-Fi aonosítókat, majd csatlakoztam a Qobuz szerverhez, és indítottam a lejátszást. Az alkalmazással mindent be lehet állítani, nem volt szükségem a tartozék távvezérlőre.

A meghallgatás:

Néhány perc kell az ergonómia megtapasztalásához, de egy perc sem kell ahhoz, hogy meghallja, milyen jól szól. Pillanatokon belül elindítható a kedvenc zene, és azonnal hallható, hogy ez egy magasabb osztályú bemutató. Természetesen azt el kell ismerni, hogy az áráért jobb hangú különálló egységekből álló rendszert lehet összeállítani, de ez a készülék a kompakt méretről, és a rengeteg lehetőségről szól, a lehető legkisebb helyigénnyel. Meggyőző sima a hang, meglepőn zenei a bemutató, erőben pedig nincs hiány. Egyáltalán nem érezteti a kis méretét, meghökkentő dolgokra képes.

EVO 150 Stereonet bemutato oldalnezet

Rush Subdivisions első számát játszottam le elsőként. Klasszikus, negyven éves rock album, amit a Qobuz szerverről hallgattam. Nagyon jól szólt, különösen azt figyelembe véve, hogy ez nem egy korlátlan lehetőségeket nyújtó szuper rendszer. A basszus kellően erőteljes, és kontollált, a közép tartomány sík és jól integrált megfelelő mennyiségű részlettel, a magas pedig meglepően selymes. Végeredményben ez egy kifinomult hangzás, amely hosszan hallgatható. Nem volt az az érzésem, hogy próbál ártatlan, vagy nyájas lenni. Igazi zenei bemutatás módot kaptam, azonnal a kegyeimbe próbált férkőzni, ami tapasztalatom szerint igen ritka ebben az árkategóriában.

EVO 150 Stereonet bemutato fekete

Steenly Dan Aja című szerzeménye jól demonstrálja a Cambridge Audio EVO 150 színpad ábrázolás módját. Nem ez a legszélesebb sztereó kép amit valaha hallottam, de ha figyelembe veszem az árát, ennél sokkal szűkebbre számítottam. A kis kompakt készülék bizony nagy színpadot tud rajzolni, és szépen leválasztja a hangot a hangfalakról. Persze a tér információkból hiányzik a top kategória tűpontos ábrázolás fókusza, de ezzel együtt minden a helyén volt. Hatalmas teret rajzolt, messze a hangfalakon túl, és ez olyan dolog, ami egy „lifestyle” készüléktől szokatlan.

Ha már a hangfalaknál tartunk, több típussal is kipróbáltam. Yamaha NS-1000M és a Cambridge Audio Aero 6 is rá lett kötve. Az EVO 150 mindegyikkel kellemesen muzsikált. Csak ismételni tudom magamat, a kompakt méret nem volt érzékelhető a bemutatóban. Van egy öreg nyolcvanas évek közepéről származó Mission Cyrus One erősítőm, ami szintén kis méretű, de a rock zenén nem boldogul jól a Yamahával, mivel csak 25 W a kimeneti teljesítménye. A Cambridge ilyen gondokkal nem küzd, mivel sokkal nagyobb tartalékokkal rendelkezik. A vártnál jobban képes követni a dinamikában a crescendokat. Például a Kraftwerk Metropolis földrengető basszusa a szerzemény végén sem tudta megrendíteni. Természetesen nem képes versenyre kelni egy komponens rendszer elő és végerősítő kombinációjával, de ezt nem is logikus dolog elvárni tőle.

Mindent figyelembe véve az átvitel alsó része lágyabb. A 4hero Spirits in Transit számában a basszus nem sziklaszilárd, kicsit csapongó. Ennek ellenére nem túl feltűnő, ha külön nem figyelek rá oda. A középtartomány áttekinthetősége nem tökéletes, enyhén szépia árnyalatú, de még elfogadható. A streaming Qobuz anyagok bemutatás módját a Bluray Audio lemezeimmel összevetve, egyértelműen az ezüst korong a győztes, de ez eddig minden általam vizsgált hálózati lejátszó esetén így történt. Szóval annak ellenére, hogy hibátlannak nem nevezhető, az árához képest remek hangja van.

Ítélet:

Könnyű megszeretni, és nehéz bármiért is hibáztatni, így jellemezném ezt a trükkös kis egységet. Az általa nyújtott teljesítmény magasan meghaladja az árát, és a megjelenésére sem lehet panasz. A Cambridge Audio EVO 150 komoly szándéknyilatkozat a gyártó részéről a jövő útjának kijelölésére. Ha tehát kis méretű mindent tudó készüléket keres, mindenképpen hallgassa meg.

EVO 150 Stereonet bemutato ertekeles

Írta: David Price

2022 Október 11

Forrás/képek: Stereonet.com/Cambridge Audio

Műszaki adatok: Cambridge Audio EVO 150