Cambridge Audio Edge M bemutató HiFiReport

Cambridge Audio Edge M bemutató HiFiReport

A Cambridge Audio monó zászlóshajó végfokkal bővítette a High-End Edge sorozatát. Az Edge M nevében az „M” utal a mono blokk felépítésre. Megjelenésében, és fő tervezési elveiben hasonlít az Edge W sztereó végfokra, de a dupla teljesítmény, és a szétválasztás fokozza a valósághűséget, és dinamikusabb hangzást biztosít alacsonyabb torzítás mellett.

Az Edge széria általános bemutatása:

Az Edge sorozat a Cambridge Audio legmagasabb kategóriája, amit a cég az 50 éves fennállásának megünneplésére tervezett. Mint minden jubileumi termék esetében úgy szokás, a Cambridge Audio is mindent beleadott a tervezésbe és a gyártásba, hogy a legmagasabb elvárásoknak is megfeleljenek a készülékek.

A sorozat tagjai megjelenési sorrendben Edge A, Edge NQ, Edge W és a legújabb az Edge M. Az Edge A integrált erősítő, az Edge NQ hálózat lejátszó előerősítő funkcióval, az Edge W sztereó végerősítő.

Az Edge A teljesítménye megegyezik a W 100 wattjával (8 ohmon), az 4 ohmon 200 wattra emelkedik. A leginkább szembetűnő különbség az A és a W modell között a jel/zaj viszony. Az integrált modell 103 dB, a sztereó végfok már 113 dB értékre képes. Mi okozza ezt a jelentős különbséget? Véleményem szerint az, hogy az Edge W-ben nincsenek digitális jelfeldolgozó áramkörök, ezért sokkal kevesebb az interferencia

.

Az Edge W bemutatását követően sok audiofil márka rajongó fejezte ki reményét arra, hogy lesz a sorozatnak még nagyobb teljesítményű tagja is. Válaszul a Cambridge Audio piacra dobta az Edge M monoblokk végfokot. Az Edge M tömege 23,6 kg darabonként, és a hálózatról 1000 wattnyi energia maximális felvételére képes, ami nagy erőtartalékot jelent.

A design:

Bár az Edge M relatív kis méretű, és puritán a megjelenésben, de a belső áramkörei rendkívül kifinomultak. A Cambridge Audio rengeteget dolgozott azon, hogy csökkentse a jelútban lévő alkatrészek számát, így csökkenve a távolságot a zene és a hallgató között. Az Edge M tényleg képes hű maradni a veszteségmentes bemutatóhoz, a háromdimenziós képalkotása valóban lenyűgöző.

Az Edge M nyugodtabban kezeli a dinamikus effekteket, mivel a torzítása nagyon kicsi. Emellett a felépítése teljesen szimmetrikus a bemenettől a kimenetig, így zaj és torzítás nem szennyezi a hangját. Van valami más előnye is? Határozottan igen! Mégpedig az, hogy sokkal többféle hangfal hajtható vele. Aki nem éri be egy Edge M-mel oldalanként, annak akár a kettős erősítés is elérhető.

A fedél leszerelése után a sztereó kistestvérrel való hasonlóság szembe tűnő, ám a különbség mégis jelentős. Az Edge M ugyanis valódi szimmetrikus felépítésű, és két transzformátora külön-külön hajtja meg a fázisonkénti erősítő fokozatokat. Egy trafó per félperiódus.

Maga a transzformátor Noratel gyártmány, és az Egyesült Királyságban készül. A Noratel egyébként a piac vezető beszállítója. Jól látható tehát, hogy az Edge M igen sokféle brit hagyományt hordoz felépítésében, meg persze a hangzásvilágában is.

A szűrőkondenzátorok tekintetében sem spóroltak. 10.000 uF értéket használt a gyártó, és nyolcat épített be csatornánként. Ez mindösszesen 80.000 uF!

A technológia bemutatása:

Az Edge M XA osztályú erősítés módot használ. Ez ötvözi az A-osztály, és az A/B-osztály előnyeit. Mivel az A osztály nem biztosít elég nagy teljesítményt, a munkapontot olyan helyre tolták el, hogy a keresztezési pontban fellépő torzítás már ne legyen az emberi fül által hallható tartományban. Így csökken a hőtermelés, és javul a hatékonyság. A másik technológia a DC Servo. Ez nagyon leegyszerűsítve egy kapacitás, ami rövidebbé teszi a jel útját, így tisztább lesz a hang.

Az Edge M szimmetrikus iker toroid trafós megoldása jelentősen csökkenti az elektromágneses interferenciát. Ugyanakkor kiváló minőségű, nagyon jól terhelhető tápellátást biztosít akár folyamatos nagy teljesítményű használat esetén is. 200 W 8 ohm, vagy 350 W 4 ohmon is rendkívül alacsony marad a teljes harmonikus torzítás érték.

És mit jelent, a trafók oldalára ragasztott PASSED matrica? Azt, hogy a Cambridge mérnökei minden egyes darabot letesztelnek, és csak ezt követően építik be az erősítőbe. Az Edge rendszer tökéletes szinergiában használható. Az Edge NQ megjelenésében kiválóan illik hozzá, igazi első osztályú hangzás és design harmónia érhető el velük.

A hangzás:

Magico A3 álló és Bowers 805 D3 állványos hangfalakra csatlakoztattam. Tudom mondani, hogy a meghajtás módja nagy előnyt jelentett. A két hangfalpár eltérő a teljesítmény igényében, mivel az egyik álló, a másik pedig állványos.

Az új fejlesztésű D-osztályú vagy DSP erősítőkkel összehasonlítva a hagyományos AB osztály sokkal stabilabb, a zeneiséget helyezi előtérbe. Nagy teljesítménye ellenére az Edge M bemutatója nagyon egyenletes, és kidolgozott. A széria tervezési elveit megvalósítva részlet gazdag háromdimenziós színpadot ábrázol pontos fókusszal. Nem hiába dolgoztak a Cambridge mérnökei a jel út lerövidítésén.

Tudok-e bármivel kapcsolatban belekötni a bemutatójába? Aktuálisan nem. Ha nagyon válogatós akarok lenni, ez az eszköz elsősorban muzikális hangzást biztosít. Az intenzív hanghatások nincsenek kihangsúlyozva. Egyáltalán nem elemző jellegű, és nélkülözi a túlzásokat. Ha az intenzíven hangsúlyozott effekteket kedvelő audiofilek közé sorolja magát, nem garantálható, hogy ezek lesznek a kedvencei.

Következtetés:

A Cambridge Audio Edge M monó végerősítő fejlesztési koncepcióját tekintve igazi Great British Sound. A kulcsfontosságú technológiái az XA erősítés osztály, a DC Servo, és a szimmetrikus iker toroidos felépítés a 200 W 8 ohm kimeneti teljesítmény mellett. Még a szigorúan nagy teljesítmény igényű hangfalakkal használva is folyamatosan kellemes muzikális marad, amit nem befolyásol sem zaj, sem pedig torzítás.

Műszaki adatok:

Írta: Gordon Lyn

Forrás:[https://www.hifireport.com]