Cambridge Audio CXA61 Hifichoice bemutató

CXA61 Hifichoice kezdokep

A Spinal Tap régi filmjében Nigel Tufnel olyan gitár erősítőt mutat be, amelynek hangerő szabályzója 11-ig van skálázva. Az eltelt évtizedek alatt a „goes-to-11” ikonikussá vált, mert akkor is és most is általában csak 10-ig skálázzák a gitár erősítőket. A Cambridge Audio CXA61 integrált erősítője viszont eggyel sem hangosabb az előd modellnél, ugyanúgy 60 wattra képes 8 ohmon. A +1 tehát nem jelent azonosulást a rock történelmi legendával, inkább minden máshoz van köze. Bocs, Nigel.

A cég marketing anyagai szerint a végtelennek érezhető erő maximális dinamikát jelent a hangfalakon, és bármilyen hangerőn torzításmentes lesz a hangzás. Még akár 11-ig feltekerve is. Az tagadhatatlan, hogy az előd modell CXA60 tényleg egy masszív felépítésű, megnyerően energikus és szórakoztató hangzás világgal rendelkező integrált erősítő volt. Ennek ellenére megérett a frissítésre. Egyébként, ha a 60 W 8 ohm nem fedi le a határtalanról alkotott elvárásait, akkor a CXA81 nagyobb testvér 80W csatornánkénti teljesítményét is választhatja.

Annak ellenére, hogy kivették belőle a balansz és hangszín szabályzó áramköröket, az új modell ára magasabb. Figyelembe véve, hogy beépült a Bluetooth aptX HD vevő, egy új, továbbfejlesztett DAC, és néhány a jel útban lévő alkatrészt is jobbra cseréltek a CXA61 ára már elfogadható. A szimmetrikus elrendezés a méretes középen elhelyezett toroid körül nem változott. Az új ESS Sabre ES9010 K2M DAC a korábbi Wolfson-hoz képest 32 bit 384 kHz-ig, és DSD 256-ig támogatja a jelfolyamokat az új USB-B bemeneten keresztül Mac, vagy PC számítógépről. Ez jelentős előrelépés. Analóg bemenetek tekintetében négy RCA és egy 3,5 mm-es előlapon található hordozható lejátszó csatlakozási pontja van. Phono előerősítő nincs benne.

A Cambridge Audio azt mondja, hogy a CXA61 fejlesztésének elsődleges célja a torzítás csökkentése, és a hang színezésének alacsonyabb szintre szorítása volt. Az analóg áramkörök műveleti erősítőit, és a csatoló kondenzátorokat cserélték jobb fajtára, de átdolgozták kicsit a hangerő szabályzó áramkört is, hogy csökkentsék az áthallást.

A hang:

Ha szerette a CXA60 hangját, a CXA61-et egyenesen imádni fogja. Az előd modell ereje, és lábait ritmusra való járatásának érzése nagyobb tisztasággal, sebességgel és jobb ritmikával párosítva szólal meg. Olyannyira tetszett, hogy kísérletezésre csábított. A teszt elején a forrás egy Audiolab 6000CDT CD lejátszó volt, amit digitális kábellel csatlakoztattam a CXA61-hez, és összehasonlításnak Chord Electronics Hugo 2 DAC-ot használtam. A hangszóró kábel Nordost Red Dawn, a hangfal Russell K Red 50, Slate Audio állványokon.

A Chord DAC jelenléte a rendszerben lélegzetelállító részletekkel halmozott el, ám kissé analitikussá, és hosszú távon fárasztóvá tette a hangzást például Caravan Palace Leena, vagy Mike Stern és Jeff Lorber Eleven című jazz albumán.

Amikor az Audiolab élénk hangú CD-jét a Cambridge Audio CXC transzportra cseréltem, és a külső Chord DAC-ról a CXA61 beépített dekóderre váltottam, varázslatos átalakulás történt. Az ESS Sabre ugyan kicsit csökkentette a színpad részlet gazdagságát és méreteit, de a hang elvesztette a keménységét, és bensőségessé változott. Nem kétséges, hogy ezt az erősítő figyelemre méltó semlegessége tette lehetővé, amiben természetesen benne van az is, hogy lojális a házon belüli forrásokhoz.

Kiváló volt a szinergia a Cambridge Alva TT lemezjátszó beépített phono fokozatával is. A lemezjátszó Alva MC hangszedője Marcus Miller Trip Trap albumán a súlyt, az energiát és az élő felvétel környezetét is élethű módon tolmácsolta.

Az erősítő tehát elég jó ahhoz, hogy megmutassa mire képes a Hugo DAC, és elegendő az ereje egy komolyabb álló hangfal feletti uralomhoz is. A Red 50-et lecseréltem egy Focal 3-utas Chora 826-ra. A jutalom egy vonzó, meleg és gazdag tónusú teljes átvitel lett, amelynek feszes, dallamos mélytartománya volt.

Ahogy Sara Bareilles, aki Michael McDonald I Can Let Go Now szerzeményét énekli el a maga lassan égő stílusában, szinte tapintható jelenlét érzetet adott. Dave Weckl jazz dobos szupersztár munkája Mike Stern and Jeff Lorber a Ha Ha Hotel című számban (Eleven) példaértékű tisztaság, sebesség és halk részletek ábrázolás módjában.

Azt nem állíthatom, hogy a Cambridge Audio CXA61 a legsimább, vagy leg romantikusabb hangzású integrált erősítő az 1000 font alatti kategóriában, de azt állítom, hogy soha nem hibázik, és kiemelkedően széles a repertoárja.

Következtetés:

Ha a gyártó meg tudta volna tartani az előd modell árát, a CXA61 akár főnyeremény is lehetett volna. Persze nem tökéletes, mert gondoskodni kell a megfelelő partner eszközökről, hogy megmutathassa a benne rejlő lelkesedést és szórakoztatási vágyat. Annak ellenére, hogy a teljesítménye nem korlátlan, a Cambridge Audio CXA61 60 wattja egy jó hangfallal párosítva bőven elegendő lehet. Tényleg egy nagyszerű integrált erősítő.

Forrás: Hifichoice.com

2021 március 15

Írta: D.V.

Műszaki adatok: Cambridge Audio CXA61