Audio-Technica AT-ART1000 Direct Power rendszerű MC hangszedő

Az idei, müncheni High-End Show óta minden High-End szakértő erről beszél. Az Audio-Technica egy új referenciával új kategóriát is teremtett, már ha valaki rászánja magát hasonlót csinálni vagy még ezt a hangszedőt is felülmúlni. A mozgó tekercsek bűvkörében született csúcs-hangszedő a legmagasabb hallgatási élményt nyújtja az audiofil maximalisták számára. Az AT-ART1000 kézműves-türelemjátékkal Japánban készített pick-up egy egyedi ötletet használ, ami a mérnökök „közvetlen villamosenergia-rendszernek” neveztek el.

„Találtunk néhány inspirációt a híres Victor MC-L1000 hangszedő tanulmányozásakor. Ez a technikatörténeti emlék 1986-ban számított az egyik legjobb hangszedőnek. Ezért megbíztuk a mérnökeinket konstruáljanak egy felülmúlhatatlan pontossággal és a kifinomultsággal dolgozó hangszedőt, ami minden eddiginél aprólékosabban nyeri ki a muzsikát a barázdákból. Az új referencia hangszedő az AT-ART1000 képviseli cégünk több mint 50 éves tapasztalatát és szakértelemét az élvonalbeli alapanyagok és kivitelezés tekintetében. A világszínvonalú hangszedők előállítása cégünk sarokköve a hatvanas évek óta. Örülök, hogy azt a véleményt fogalmazták meg irányunkban, hogy mindent elérünk amiért elindultunk. Az AT-ART1000 valóban mérföldkő a hangszedőgyártásban.” – mondta Yousuke Koizumi az Audio Technica képviselője.

A feladattal megbirkózott kutatók és tervezőmérnökök elképzelése egy rövidebb úton létrejövő energia-átviteli rendszer lett. A mozgó tekercs közvetlenül a tű „másik végére” van szerelve, mert ugyebár az egyik vége bent van a barázdában, másik vége be van fogva a boron tűszárba. De, és itt jön az egyedi ötlet, nem a tűszár viszi a rezgéseket egy tekercset mozgatva, az csak befogja a tűt és rögzíti a hangszedőtestbe. Az „elektronika” a tű tetején van.

A tekercs maga nem mágneses. Egy 20 um átmérőjű PCOCC tiszta rézhuzalból, folyamatosan Ohno-technológiával öntött, egykristályos szerkezetű, nyolc hurokban egymás mellé felváltva tekercselt spulni, amelyek átmérője 0,9 mm. A tekercsek képesek előállítani 0,2 mV kimeneti feszültséget. A jelvezeték a boron tűszár oldalán van elvezetve. Maga a szerkezet – a mágneskör és a felfüggesztő-rendszer – titánból készült házba kerül kézi szereléssel. Ez az alapanyag már ismert szilárdságáról és anti-rezonáns tulajdonságairól, általában, az Audio-Technica üzemében is, csak a legmagasabb igényű csúcsmodellek készülnek belőle. A Titánból készült felső burkolat együttműködik az alsó polimer kapszula héjjal – mint egy másik antirezonáns testtel – hogy minimalizálja a nem kívánatos rezgéseket, amelyek esetleg elszíneznék a hangot.

 

Azáltal, hogy a tekercs a tű tetejére került elhelyezésre megoldódott a „közvetlen” rezgésátvitel. Az Audio-Technica szerint ez lehetővé teszi, hogy a hangszedő még a legfinomabb részleteket, a legösszetettebb információkat is kiolvassa a barázdákból és felülmúlhatatlan tranzienseket produkáljon. Ezért az Audio-Technica AT-ART1000 mozgótekercses hangszedő a Direct Power rendszermegjelölést kapta.

A kissé szokatlan konstrukciónál felmerül a kérdés, mekkora tűerő szükséges a lejátszásnál? A követési erő az egyedülálló építésű AT-ART1000 esetében szintén egyedi. Mármint, minden egyes darabra jellemző, saját követési erőméréssel teszik optimálisan használhatóvá. A cég számításai szerint a tűerő átlagosan 2,0 és 2,5 gramm közötti érték lesz.A hangszedő bőséges tartozékkészlettel rendelkezik, ide tartozik a nem mágneses csavarhúzó, a rögzítőcsavarok (12 mm × 2, 18 mm × 2), a tűtisztítókefe és a PCOCC vezeték-készlet.

Az Audio-Technica AT-ART1000 kizárólag a kiválasztott 50 „Excellence” kiskereskedőknél kapható világszerte. A szerződés szerint az üzletben egy példányt meghallgatásra üzembe állítanak egy komoly(!) lemezjátszóba szerelve, hozzáillő demonstrációs rendszerrel bemutatva, de raktáron, a „páncélszekrényben” is kell legyen belőle. Bemutatása és a vásárlóval való megismertetése magasabb fokú szakismeretet, „kiselőadást” és kiváló hanglemezfelvételeket igényel, mivel a vásárlási döntést valóban exkluzív meghallgatási élmény keretén belül lehet meghozni. A szerkezet működésének szemléltetéséhez az Audio-Technica mellékel egy komoly anyagokból elkészített, felnagyított modellt. Ez még nem minden!

A boldog vásárló kap egy hangszedő „újraépítési program szolgáltatást”, amelynek keretén belül szinte örök garancia van a termékre. Ebbe beletartozik az egész fejszerelvény, beleértve a gyémánttűt, a boron tűszárat, a tekercseket és a felfüggesztő gumi szerelékeket is.

Meghallgatjuk? De meg ám! Nem akarjuk elkiabálni, de a novemberben megrendezésre kerülő AV-Trend Show 2016 egyik sztárja lesz!

Konklúzió

Kötelező darab azoknak a High-End rajongóknak akiknek égeti a pénz a zsebét, mert ára herkulesi mértékű: 5.200 EUR.

*A Neumann cég 1962-ben bevezetett egy hasonló, a lejátszótű tetején elhelyezett tekercsekkel ellátott hangszedőt, aminek, szép fogalmazással „újragondolt” verzióját megjelentette a Tsar Audiology. A Neumann DST62 típusjelű hangszedő nagyon hasonló elven működik, mind a mai napig igazi legenda, horrorisztikusan sok pénzt adnak az itt-ott felbukkanó példányokért. Az egyik utángyártott a japán Lumiere DST változat, a másik, az orosz változat a Tsar DST. Állítólag ez utóbbi áll legközelebb az eredetihez és még egy speciális kart is terveztek az amúgy „dög-nehéz” hangszedőhöz.

Műszaki adatok:

 • Frekvencia átvitel:  15 Hz – 30.000 Hz
 • Kimeneti feszültség:  0,2 mV (1 kHz, 5 cm/sec.)
 • Csatorna elválasztás:  30 dB (1 kHz)
 • Csatorna egyensúly:  0,5 dB (1 kHz)
 • Tekercs impedancia:  3 Ohm (1 kHz)
 • Terhelési impedancia:  30 Ohm ≥ (ha csatlakoztatva van)
 • Tekercs induktivitása:  ≤ 1 μH (1 kHz)
 • Statikus engedékenység:  30 × 10-6 cm/din
 • Dinamikus engedékenység:  12 × 10-6 cm/din (100 Hz)
 • Tűgeometria:  különleges line-contact
 • Tűszár:  0,26 mm (0,01 “) átmérőjű szilárd bór
 • Függőleges követési szög:  21°
 • Méretek:  17,3 × 17,0 × 25,5 mm
 • Tömeg:  11 gramm

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]