Acoustic Signature – Manfred MKII lemezjátszó

Kitűnő gyártási minőséget, hosszú távú megbízhatóságot és egy életre szóló zenei élményt piaci trükkökkel nem lehet biztosítani – vallják a precizitás hazájában, Németországban. Az Acoustic Signature a gyártási költségek kordában tartásától függetlenül magas minőségű alkatrészekből alkotta meg a Manfred lemezjátszó második verzióját. Időtálló elegancia és stílus – hirdeti a gyári szlogen – mert ez a típus a hanglemezjátszást hozzáadott értékként már igen magas kvalitásokkal képviseli.

acoustic-signature_manfred

Az Acoustic Signature – Manfred MKII lemezjátszó a gyártó választékának pazar, valódi fa furnér burkolatú modellje, amit joggal elvár egy igényes High-End rajongó. Magas fényűre polírozott, választható juhar, cseresznye, zongoralakk fekete vagy fehér színben pompázó, 38mm magas alvázzal állhat az asztalkán vagy „hifi-komódon”. A vízszintbeállításról, a rezgéscsillapítás egyik aranyszabályát betartó három, szabályozható magasságú, alumínium ötvözetből gyártott lábazat gondoskodik. A nagy-tömörségű furnérozott farostlemezből készült vastag bázis hordozza a jelentősen nagy-tömegű lemezjátszó tányért, a csapágyházat és a hangkar szerelőlapját.

A lemeztányér szilárd, CNC precíziós esztergagépen megmunkált alumínium, 34mm vastag, tömege 6kg. A tál egy aránylag „puha” ötvözetből készült annak érdekében, hogy optimalizálja az időszakosan fellépő rezonanciákat. Az alsó oldalán rezonancia-csökkentő anyaggal van bevonva. Az esetlegesen fellépő rezgési energia gyorsan csökken és elhal, a tál szinte azonnal merevvé válik. A Manfred MK2 gyártási sorban ezzel a „szimpla” lemeztányérral szerelt, de a forgalmazótól megkaptunk egy speciális lemeztányért, hogy beszámolhassunk egy egyedi rezonancia semlegesítési megoldásról.

Az egyedi kivitelezésű lemeztányér esetében a rezonanciamentesítésében nagy szerep hárul a Silencer nevű alkatrészeknek. A hengeresre kialakított, gumigyűrűkkel stabilizált, aranyozott „tompítók” természetesen vizuálisan vonzók, izgalmas látványt nyújtanak. A rezgések a lemezjátszó és a környezet számos pontjából érkezhetnek. Nemcsak a motor és a kar rezonál, de a nemkívánatos rezgések a levegő hullámain át is érkezhetnek mégpedig a hangszórókból. Ennek a hatásnak legjobban kitett részegység a lemeztányér. A lemeztányérban lévő „silencer” rezgéscsillapítók elnyelnek minden vibrációt, ezáltal javítják a hangvisszaadást.acoustic-signature_manfred-kar

Az Acoustic Signature vezető mérnöke Gunther Frohnhofer kikísérletezett egy csapágyszerkezetet az ideális illeszkedés, a rendkívül alacsony futási zaj, az alacsony súrlódás és a hosszú távú stabilitás elérésének érdekében. A tálcsapágy egyik komponense egy speciális, edzett és polírozott tengely. A csapágyazás megoldásának alapja egy különleges High-Tech anyag a TIDORFOLON. A „Tidorfolon” egy speciális ötvözet, Vanádium, Ferrit, Teflon és Titán összessége. Az ebből készült tengely, rajta méretpontosan illeszkedő, a tengely csúcsán lévő Volfrám-Karbid nagykeménységű golyóval igazán egyedi megoldás. A csapágy perselye tökéletesen illeszkedő szinter-bronz lapkákból áll, amely önkenő és ezért nem igényel karbantartást. A csapágyház kenőanyaggal van átitatva, így nem kell hozzá olaj, ez nemcsak azért áldás mert nem kell kenni, de abban az esetben is, ha bármikor vissza akarjuk csomagolni az eredeti dobozába. (ti.: a kenőanyag nem folyik ki). Ezt a csapágyazási megoldást használja az összes Acoustic Signature lemezjátszó, bizalmi(!) 10 év garanciával.

A Manfred MK2 lemezjátszót meghatározott hangkarbázissal lehet rendelni, egyébként általában Rega (RB 251 vagy RB 301) hangkarhoz való szerelőlappal ellátott. Amennyiben kart szeretnénk cserélni, az egyes karokhoz való bázislapok típusonként cserélhetők, hogy megfeleljenek bármely 9 inch méretű hangkarhoz.

acoustic-signature_manfred-kar2A saját szabadalmú, TA–1000 típusjelű hangkar kifejlesztése 2014 októberében készült el, rugalmasan szolgálja a különböző hangszedőket és a hangzást. A karcső két egymásba tolt karboncső. A két csövet összekötő elemek tarják el egymástól. Az így létrehozott nagyon merev, kívülről érkező rezonanciákra immúnis, egymás rezonanciáját pedig kioltó csövet a legmagasabb szintű technológiával kizárólagosan Németországban gyártják. A gondosan kiválasztott vízszintes és függőleges csapágyak a német SKF gyártmányai. A legmagasabb minőségi szintet képviselő precíziós csapágyak az összeszerelés során ultra pontosan be vannak állítva, hogy elérjék a legkisebb súrlódást és a maximális stabilitás.

A Manfred lemezjátszó szinkron-motorját a játszószerkezettől távolabb lehet elhelyezni. Igen jól illik a Manfred Mk2 lemezjátszóhoz, elegáns és praktikus megoldás. A szinkron-motort elektronikusan szabályozott, teljesen hálózat függetlenített, S-Alpha tápegység szolgálja.

A kifinomult elektronikus vezérlés előbb átalakítja a bejövő hálózati feszültséget, majd a precíziós oszcillátor létrehoz egy tökéletes szinusz hullámot. A tápegység nem engedi át a hálózati feszültség ingadozásából eredő és a háztartási gépek okozta negatív hatásokat. A 12Volt-on futó motor tökéletesen egyenletesen biztosítja a lemeztányér állandó fordulatszámon történő meghajtását, persze ebbe besegít a tányér nem csekély lendítő tömege is.

Meghallgatásacoustic-signature_manfred-tanyer

Egy lemezjátszóteszt alkalmával mindig előrebocsátjuk a hangszedő hangzását tessék belekalkulálni a hangzásról alkotott véleménybe, sőt az ítélet végeredményébe! Most a már jól ismert/tesztelt Audio-Technica AT 33EV hangszedőjével folyt a meghallgatás. Ez a hangszedő konstrukciójából adódóan (statikus engedékenysége: 40×10 – 6 cm/dyne, és dinamikus engedékenysége: 10×10 – 6 cm/dyne/100Hz folytán) nagyon jól együtt tud működni a TA–1000 hangkarral.

Tesztünket akár egy személyes próba alkalmával, pontról pontra végig lehet követni, amennyiben ismert hanglemezekkel folyik. Az „ismert” hanglemezek köre a Pink Floyd együttes örökbecsű művei közül a Dark Side of the Moon lemezről a Money c. szám, a Dire Straits együttes Money for Nothing, vagy a The Dave Brubeck Quartet – Take Five c. száma. Ezeket mindenki ismeri, sőt sok hifi-barát ezekkel teszteli saját berendezését bármilyen változtatáskor, hangoláskor.

Jelen esetben kiemelhető a hangzási semlegesség, a hangzási egység és a felhangok részletezettsége. Minden felhangból annyi van, amennyi az éppen muzsikáló hangszerhang analóg egyenletességének megjelenítéséhez kell. A Money c. számban még a pénzcsörgés is új értelmet nyer. A basszus teljesítménye jó, erős, tartalmas és elég mélyre hatoló, részletes és gazdag. A tranzienseket és a dinamikai differenciákat valósághűen mutatja be.

A rockzenéről áttérve a klasszikusok megjelenítésére egy középtartományi varázslat részesei lehetünk. Grieg és az Ő Peer Gynt-je következzen! Ennek a műnek különleges helye van a szívemben és azt hiszem, hogy az igazi interpretáláshoz a mű atmoszférájának kinyeréséhez szükség van komoly „felszerelésre”.

A Peer Gynt különleges hangulatát pompa vagy érzelgősség nélkül elég nehéz megjeleníteni, mégis sikerülhet. Ez a zene magáért beszél, kényezteti a hallgatót. Az egyensúly a líra és a félelmetes hangok között kötelességtudó teljesítményt sugall.acoustic-signature_manfred-motorvezerles

A Manfred MKII lemezjátszó előadása ebben a kategóriában példaértékű, sokkal jobb, mint a jó, úgy tűnik friss, szép teljesítmény. A hangzása erős, hatásos, részletes, közvetlen, de nem túl közeli és könnyen megbirkózik a zenében bekövetkező „buktatókkal”. Mindig csillog a szóló-attrakció, mégsem erőlteti rá a produkciót a zenekarra, nem fekszi meg a többi szólamot. A képzett hangszínpadot jól lekerekített, háromdimenziós hangzásképpel a világosság és átláthatóság jellemzi.

A Manfred MKII lemezjátszó műsorforráskénti alkalmazásával kevésbé tűnik úgy, hogy hangrendszerünk műfajfüggő, de minden lemezcsere esetében kimutatható/kihallatszik a felvételek minősége közötti különbség. Nem számít, hányszor hallgatjuk meg E. Grieg – Peer Gynt című művét mindig különleges élményben lesz részünk.

Konklúzió

Az Acoustic Signature a Manfred Mk2 tervezésekor minden fontos részegységet precízen kidolgozva építettek be. A nagy lendítőtömegű tányér, a súrlódás minimalizálásával elért nagyon alacsony csapágy zaj és a tökéletes motor-vezérlés a legnagyobb pontosságú német tervezés és kivitelezés mintapéldája. Optimalizálva van minden részegység, hogy biztosítsa mind a működési rezgések energiájának csillapítását, mind a legjobb működési feltételeket a kar és a hangszedő részére. A precíziós számítógép vezérlésű gépek, a maximális figyelem, a nélkülözhetetlen szakértelem garantálja a hosszú távú megbízhatóságot és a nagy teljesítményt, ez biztosítja, hogy minden egyes Manfred MK2 pontosan ugyanaz, mint ami előtte elkészült. Ami a legfontosabb számunkra, megkapjuk vinyl-kollekciónk legjobb hangzását.

Zeneiség:95%
Térleképzés:90%
Dinamika:90%
Kivitel:95%
Szerelés minosége:90%
Kezelhetoség:90%
Összesen:92%

Pro
+ gondozásmentes csapágyazás
+ nagyon alacsony rezonanciájú kar
+ hangzási egység és a felhangok részletezettsége
+ világos és átlátható hangszínpad

Kontra
külön rendelhető a silencer-es lemeztányér, így más az ár

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció