A The Sonus faber SE17 története

A The Sonus faber SE17 története

A 2010 júniusában bemutatott The Sonus faber volt a cég legambiciózusabb projektje. Túlmutatott minden határon.

A kabinet fejlesztése

A projekt lehetővé tette azt, hogy kidolgozzanak egy sor technikai megoldást, amelyet a jövő hangfalainak gyártásakor is felhasználtak. Nagyon sokáig tartana mindegyiket felsorolni, ezért csak arra hagyatkozunk, amelyeket az utóbbi években alkalmaztak a gyártás során.

Ilyen például a kettős ívben hajlított kabinet fal, amely egy komplex csillapítás rendszert alkot a két külső szárnyként ráboruló burkolattal. A rétegek rugalmas anyaggal vannak egymástól elválasztva, amely rendkívül hatékony a felület vibráció ellen.

 

Az eredeti The Sonus faber hangfalban alkalmazták még az Avional és a Dampshelves rendszereinket elsőként, amelyeket azóta Anima Legata néven szabadalmaztattunk. Ennek lelke egy a hangfal belső részében függőlegesen végignyúló nem mágnesezhető fémrúd amely lehetővé teszi, hogy előfeszítsék a kabinet favázát, így pontosan beállítható annak rezonancia frekvenciája.

Ezek az innovatív technológiák azóta minden csúcskategóriás Sonus faber hangfalban jelen vannak. Több más akkor kifejlesztett úttörő innováció igazi fordulópontot jelentett a cég történetében, és alapot teremtett az új Sonus faber hangfal generációk megalkotásához.

A The Sonus faber SE17 születése

Nyolc évvel az originál verzió bemutatása után úgy érezték, hogy eljött az idő a hangfal megújítására. A technológiák fejlődtek annyit, hogy az eredeti verzió minden alap elgondolását tovább lehetett fejleszteni.

A változások közül talán a leginkább radikális a magas és közép sugárzók újra tervezése volt. A kiindulási alapot a 2014-ben kifejlesztett Ex3ma saját fejlesztésű magas biztosította. A berillium membránra épülő driver fizikai változtatásokon is átesett, így tökéletesen zeneivé változott a hangja. Alapállapotban a berillium membránok hangja fémes jellegű tud lenni, ami kellemetlen magas tartomány bemutatót eredményezne. A membrán felületét ezért bevonták a Diamond Like Carbon réteggel, amely kiváló választásnak bizonyult. Egy felületben egyesült a berillium és a gyémánt minden előnye. A gyémánt a dóm felületnek tökéletes merevséget adott, és mivel a saját rezonancia frekvenciája rendkívül magas érték, gyakorlatilag semmiféle módon nem befolyásolja a hangzást. Az eredmény egy rendkívül gyors, levegős, részletező hang. Ez volt a hosszú meghatározás, a rövid pedig csak annyi, hogy természetes a megszólalás módja.

 

A középsugárzó fejlesztése

A lehető legjobbat akarták. A Lilium fejlesztésekor használt levegőn préselés nélkül szárított membrán anyag volt a kiindulási alap. Ebbe természetes Kapof és Kenaf szálakkal erősítették meg a cellulóz pépet. Fegyver acél és Avional kosárba helyezték, amelyet az eredeti The Sonus fabernél is alkalmaztak. Ezt egészítették ki egy tökéletes neodymium mágnes motorral a fejlesztés során.

Ugyanígy a mély és ultramély tartományokért felelős drivereket is újra tervezték, és külön hangolt kamrába építették azokat. A szabadalmaztatott Stealth Reflex rendszert alkalmazták a kicsatoláshoz.

Elmondható, hogy a modern anyagok és technológiák alkalmazása miatt a hangfalat az alapoktól kellett újra építeni. Végül, de nem utolsó sorban a keresztváltók és a finomhangolás időigényes munkája következett. Mivel rengeteg paraméter változott, a beleölt időnek köszönhetően sikerült a linearitáson, a sebességen, az áttekinthetőségen, de még az impulzus átvitelen is javítani.

The Sonus faber SE17

Az eredeti verziót minden szempontból túlszárnyaló új modell hangja sokkal gyorsabb, artikuláltabb, és pontosabb. Az idő domen jelentősen javult, tökéletesen valósághű és zenei a bemutató. A The Sonus faber SE17 hangfal abszolút, különleges, és semmihez nem hasonlítható

Specifikáció: