A Primare erősítőkben találjuk, de mi az az UFPD?

Könnyű magyar nyelvre lefordítani – UFPD (Ultra Fast Power Device) annyit tesz, mint…nagyon gyors teljesítményű eszköz… igen ám, de ezt értelmezni is kell! Tekintsük ár az ismereteket!

A „D”-osztály (class-D) elnevezésű erősítők kapcsán néha azt mondják, hogy a „D” jelentése „digitális elven működő”. Ez nem helyes, mert a class-D erősítő alapjában analóg elven működik. A jel itt nem esik át digitális kódoláson. A D-osztályú erősítők eljövetele előtt a standard osztályok class-A, class-AB, class-B, és C osztályúak voltak. A „D” egyszerűen a következő betű az ábécében. Valójában, a legkorábbi D-osztályú erősítők vákuumcsövesek voltak, mindez nyomon követhető már az 1950-es években.

A kapcsolóüzemű tápegységek elektronikai használatának egyre rohamosabb elterjedésének legnépszerűbb eredménye az alacsonyabb energiafogyasztás. Sajnos a Class-D erősítők és a kapcsoló üzemű tápegységek „hírnevét” a rossz hangminőséggel hozták összefüggésbe. A kezdetben aktív mély-sugárzókba tervezett Class-D modulok jól működtek, kompakt basszus-ládákban, de kiderült, hogy eredendően nem „hifi” produktumok. Nagyon nehéz a hifi-jelátvitel rajtuk keresztül. A torzítás fő forrása a de-moduláló szűrő. A kimeneti jelet befolyásolja még a hangszórók impedancia eltérése is, hacsak nem vezérli a végerősítőt elegendő visszajelzés. A „D”-osztályú erősítő hangzása kezdetben nagyon dinamikus és élénk, később fárasztó és ellenőrizetlen hosszú távon, különösen akkor, ha a hanglánc végén komplex terhelés, több utas, sok hangszórós hangsugárzónk van.

A PRIMARE UFPD kihasználja egy „audiofil” Class-D áramköri megoldás lehetőségeit, egy „D”-osztályú technológiát, amely konzisztensen 26dB visszacsatolással működik a teljes frekvencia tartományban. Ez könnyen megvalósítható a hagyományos, lineáris „folyamatos jel” erősítők esetében, de sokkal nehezebb a „nem folyamatos”, nagy sebességű, kapcsolóüzemű tápegységek esetén. Az UFPD tervezése során két műveletet integrál, a vezérlést és a visszajelzést, így sokkal közvetlenebbül és pontosabban hat a kimeneti jelre. Az UFPD erősítő aktívan alkalmazkodik az erősítés teljes ciklusa alatt, érzékeli a változásokat és a kimeneti szűrő kompenzálja az áram pontos összegét a visszajelzés arányában. Ez az adaptív pólusú szabályozás fenntartja a kiváló teljesítményt az impedancia-terheléstől függetlenül.

A PRIMARE UFPD rendszerű erősítői egyformán kezelik az összes kimenő-jelet annak frekvenciájától vagy polaritásától függetlenül és megvan az a képességük, hogy teljesen elnyomják a szűrőrezonanciát. Következésképpen a teljes, harmonikus torzítás (THD) nagyon alacsony minden frekvencián. Nagyon széles és „terhelés független” a frekvencia átvitel, az így kialakított erősítő képes táplálni minden háklis impedancia-menetű hangsugárzót. Jellemző a csekély energiafelhasználás, ráadásul olyan módon, hogy esetlegesen több erősítő csatorna is elfér egy készülékekben, kisebb teret felhasználva. A PRIMARE erősítőiben alkalmazott, innovatív UFPD technológia optimalizálja a teljesítményt, maga az erősítő komponens értéket és minőséget képvisel, már a tervezéskori ellenőrzések kiterjedtek nemcsak a mérési diagramokra, de a meghallgatási tapasztalatokra is.

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]