50 éves a Cambridge Audio

50 éves a Cambridge Audio

A Cambridge Audio idén ünnepli fennállásának félévszázados évfordulóját, mely jeles eseményt a gyártó nem csak egy jubileumi logóval, egy új high-end modellsorozattal és több élőzenei eseménnyel szeretné felejthetetlenné tenni, hanem a rajongók részére összeállított különleges Spotify válogatásokkal is.
A Cambridge Audio története 1968-ban, az angliai Cambridge-ben kezdődött, amikor fiatal diplomás mérnökök egy csoportja megalapította a márkát. Első sikerüket a Gordon Edge professzor nevéhez fűződő, azóta ikonikussá vált P40 integrált erősítőnek köszönhetik, amelyben a világon először alkalmaztak toroid transzformátort. A P40 sikere ezt követően megnyitotta az utat a P50 és a P110 erősítők előtt, melyek megalapozták a cég hírnevét.

A nyolcvanas évek a CD-ről szólt, így a Cambridge Audio mérnökei is ebbe az irányba fordultak és az addigra nagy elismerésnek örvendő erősítőik után, az akkor induló CD lejátszók piacán is sikerült maradandót alkotniuk. Stan Curtis nevéhez fűződik a világ első kétdobozos CD lejátszójának megalkotása, mely új mérföldkőnek számított az akkori lejátszók között. A CD1 két része közül a magasabb dobozban kapott helyet a futómű, a vezérlés, valamint a tápellátás, az alacsonyabb részbe pedig a digitális és az analóg áramkörök kerültek.

A gyártó több, mint két évtizedes bukdácsolásának, ahol vagy a sikerektől szárnyalva vagy az üzleti élet buktatóin botladozva haladtak, végül a kilencvenes években az Audio Partnership részévé válása vetett véget, melynek köszönhetően egy stabil üzleti háttér került a Cambridge Audio mögé. Az együttműködés azonban nem járt a márka gyökeres átalakításával vagy a jól csengő márkanév anyagi érdekektől vezérelt kihasználásával, mivel mindkét fél részéről fontos volt az egyediség és a minőség megőrzése.

A kilencvenes évek közepétől szinte aranykor köszöntött a Cambridge Audio-ra. A stabil háttérnek és a jól szervezett üzleti megoldásoknak köszönhetően folyamatosan gyártották a megfizethető árú audiofil rendszereket, melyek sorra nyerték el az ötcsillagos minősítéseket és már a világ 50 különböző országában kerülhettek az üzletek polcaira.

Napjainkra a Cambridge Audio a szórakoztató-elektronikai piac olyannyira meghatározó szereplőjévé vált, hogy hazájában az egyik legnagyobb értékesítéssel rendelkező márkanévnek számít és emellett világszerte is komoly megbecsülésnek örvendenek a “Great British Sound” felirattal ellátott készülékek.

A kínálat ma már jóval szélesebb, mint a cég korai évtizedeiben, mivel a modellpaletta a vezeték nélküli eszközöktől, a soundbar-okon keresztül, a megfizethetően árazott hifi elektronikákon át, egészen a legújabb high-end modellekig terjed. Ezek az eszközök együtt azonban sokkal szélesebb piacot képesek lefedni, mint a manapság sajnos rétegterméknek számító hagyományos sztereó rendszerek, így a gyártó több termékkategóriában is jelentős ismertségre tudott szert tenni.

A Cambridge Audio fennállásának 50. évfordulóját valódi különlegességekkel szeretné felejthetetlenné tenni, ezért idén piacra kerülnek Edge sorozatú high-end modelljei, melyek elnevezése egyben tisztelgés is Gordon Edge professzor előtt, akinek a márka első sikerei köszönhetők. A felsőkategóriás modellsorozat bemutatása mellett a Brit gyártó több élőzenei koncertet is szervez az idei év során, továbbá a márka rajongóinak egy különleges, folyamatosan frissülő és évek szerint rendezett audioválogatást készített, amely első albumai már elérhetők a Cambridge Audio Spotify fiókjában.

Forrás:[https://av-magazin.hu]