Wadia 121 – A kevesebb néha több – HFP Online teszt

Wadia 121 – A kevesebb néha több

Wadia 121Hosszú utat járt be 1988-as alapítása óta az amerikai székhelyű Wadia, végigkísérve a cd technológia fejlődését annak kezdetétől egészen napjaink számítógép központú zene reprodukálásáig. Mert bizony a Wadia azért vágott bele az audió bizniszbe, mert nem volt elégedett az olcsó kompaktlemez lejátszó készülékek nyújtotta hangminőséggel. Számtalan cd transzport után ma eljutott oda, hogy a jelenlegi kínálata már nem tartalmaz semmit, ami az ezüst koronghoz lenne köthető. Sic transit gloria mundi? Attól tartok, igen.

A számítógép/DAC kombináció megállíthatatlanul tör előre, az új fejlesztések derékhada is az erre fogékonyakat célozza, persze nyitva hagyva a kaput a futóművek felé is. Azonban a 16 bitből nem lesz 24 vagy 32, mint ahogy a mintavételezés is megragad 44,1 kHz-nél. Vagy mégis lesz? Ha igen, ez jó ez nekünk? A Wadia szerint igen. Nemrég járt nálam a 151-es PowerDac, ami minden zenei anyagot felkonvertált 24 bitre és 384 kHz-re (up-sample). A 121-es árkategóriájában közel a duplája és egy funkcióval kevesebb is van benne (erősítő), így hát magasra került az a bizonyos léc, a gyártónál is, de nálam is… Az egyendobozba csomagolt Wadiák méretre is egyformák, a dizájn is nagyon hasonló, a műszaki tartalom papíron azonban sokkal magasabb. Kezdjük a legérdekesebb adattal: 32 bit és 1.4 MHz! Ebből talán kiderül, hogy a 151-es elég durván túlmintavételez (DigiMaster néven, ami saját fejlesztés), kihasználva az ESS Sabre32 (ES9018) Reference adottságait. Támogatja az összes elterjedt formátumot, van rajta AES/EBU XLR bemenet, de fogad digit koax-ot (RCA és BNC), Toslinket és természetesen USB-t is.

Wadia 121 belsőKis kitérő következik most az USB irányában. Kétségtelen, hogy az olcsó digitális analóg átalakítók leggyengébb pontja az USB kapu, vagy pontosabban fogalmazva, az USB/SPDIF átalakító egység. Viszonylag új technológiáról van szó, összevetve az SPDIF-el, és sajnos a mai napig nem fektetnek kellő energiát az USB fejlesztésébe. Ezt egyes gyártók ki is használják, sorban jelennek meg az USB/SPDIF konverterek a piacon. Azt gondolom, hogy a Wadia árkategóriájában ilyen probléma nem eshet meg és az USB-t, mint beviteli eszközt, maradéktalanul sikerült implementálnia a gyártónak. A 2.0-ás, 2009-ben bevezetett szabvány 384 kHz-ig garantálja az átvitelt, Linux alatt driver nélkül, Windows alatt meghajtó programmal. Ez utóbbival nem is lenne gond, már ha valaki foglalkozna a világ legelterjedtebb operációs rendszerével. Hardveres téren a Wadia 121 az élvonalba tartozik, az átalakításhoz az XMOS USB chipjét használja (aszinkron módban), így gond nélkül eszi a 24 bites, 192 kHz-es anyagokat, mindezt natívan. A DAC további érdekességeket is tartogat, például azt, hogy ő egy előfok is, méghozzá 32 bites, digitális (DirektConnect) hangerőszabályzással. Teszi ezt nagyon simán, apró lépésekben, de csak a távirányítója segítségével. Érdekesség még, hogy egyszerre használhatjuk az XLR és az RCA analóg kimeneteket is! Apropó, távirányító. Vigyázzunk a hozzá mellékelt egységgel, mert nélküle nehéz dolgunk van, a készülék funkcióit csak vele tudjuk vezérelni. Az alumínium táv filigrán, talán túlságosan is, sötétben ráadásul keresgélni kell melyik az eleje. Sötétség amúgy csak akkor lesz, ha valamivel letakarjuk őkelmét, mert a 19 db (!) apró kék LED-ből 4 minimum mindig világít, de az a négy megvan 8 is, méghozzá nem kicsit. Kis túlzással olvasni lehetne mellette, és van ugyan kikapcsolója a távvezérlőn, de így sem szabadulunk a nagy kékségtől, csak az intenzitása csökken. Én konkrétan letakartam éjszakára (főkapcsoló sincs rajta, így maximum a konnektorból tudjuk kihúzni áramtalanítás céljából) egy terítővel. Megfőni nem fog, mert hőt egyáltalán nem termel, még 24 órás folyamatos működés során sem. Hasznos a beépített fáziskapcsoló, működik is, nálam bekapcsolt(?) állásban hallhatóan jobb hangot adott. A gyári pc-s kábel helyett egy Kondo tápkábelt kötöttem a tápjába. (Nem mellékesen, van benne egy igen jó paraméterekkel rendelkező fejhallgató erősítő is, ami sajnos nem képezte ez alkalommal a teszt részét). Mielőtt mesélnék a hangjáról, elmondanám, hogy még nincs Windows 8 driver, ezért picit trükközni kell a telepítésnél: a mellékelt jópofa pendrive-ról a telepítőt futassuk Windows 7 kompatibilitási módban, de tartsuk észben, hogy eltávolítani is így kell! Bár ez utóbbi inkább csak a tesztelőket érinti ;). Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]