MASTERSOUND 230 DUE TRENTA S.E. teszt – Hangzásvilág magazin

Sejtelmes megvilágításban

Mastersound 230 Due Trenta S.E. „A” osztályú csöves integrált erősítőItt most jöhetne a kézműves ipar dicsérete, áradozás a csövek által létrehozott kellemes, lágy hangzásról, a muzsika bensőségességéről, meg minden magasztos dolog a kultúráról. Ha nem ragozzuk akkor is minden eddig tanult ismeretünk helyénvaló, nem kell átértékelni az elektroncsöves technikával kapcsolatosan lelkünkben kialakultakat. Lehet ábrándozni azoknak akiknek még nincs ilyen – elárulom még lehet – de tág tere van gondolkodni azoknak is, akiknek esetleg már egy ennél is jobban ismert erősítő-márkából nagyobb típusú, nagyobb teljesítményű van birtokában. Mert mind tudjuk a szakmánkban mindennél van nagyobb, szebb, jobb, újabb, de az többe kerül.!. Nem agyondicsérni, hanem a valóságban tapasztaltakat megosztani kívánom!

Az itáliai székhelyű gyártócég kizárólag kézi összeszereléssel készíti termékeit, még a transzformátorok tekercselésénél is ezt a gyártási technikát alkalmazzák. Ennek alapját a vezető főnök Cesare Sanavio hozta létre. Ahogy a 1990-es években kezdte reneszánszát élni a csöves erősítés-technika, ő már több évtizedes tapasztalattal rendelkezett. Eközben fia Luciaono folytatta és továbbfejlesztette a „családi" hagyományt. Erősítőik külső képét a nagy fekete acélváz, a dió oldallapok és a polírozott felső-lemez jellemzi, ez a kivitel ad eleganciát a termékeknek. A Mastersound 230 DueTrenta S.E. „A" osztályú csöves integrált erősítő esetében az alaplap oldalán található „fekete doboz" tartalmazza a komplett tápegységet, a hálózati transzformátorral és a szűrőkondenzátorokkal együtt. A kellemes látványú csövek mögötti részen a két kimenőtrafó található, ízléses csomagolásban. Az ilyen erősítők tervezésénél kialakult és elhíresült kérdés, alkalmazzanak-e visszacsatolást?

Mastersound 230 Due Trenta S.E. „A” osztályú csöves integrált erősítőA Vicenza-i mérnökurak álláspontja szerint egyértelmű a kijelentés: Nem! A válasz mögött szigorúan őrzött szellemi vagyon, vállalati titok áll. Konstrukciójukban elkerülhető a jel visszacsatolás és további jobbító lehetőség a házon belül tervezett és fejlesztett alacsony veszteségű, nagy sávszélességű kimenő transzformátorok alkalmazása. Erősítőjük mindenesetre tudja szavatolni a néhány Hz-től 80 000 Hz-ig tartó az abszolút egyeneshez közel álló frekvenciamenetet és az erősítés linearitását. Nem alkalmazzák az ellen-fázisban történő működtetést, inkább a párhuzamos együtemű erősítést, amely viszonylagosan növeli a kimeneti-teljesítményt.

Az elő-fokozatban két egymáshoz párosított ElectroHarmonix ECC82 elektroncső dolgozik, a feszültséget egy kettős motoros Alp potenciométer állítja be kívánt mértékűre. A csövek fűtése automatikus. A jól ismert KT88 egy robusztus cső, amely összességében jó hangzású, de ne akarjunk nagyobb kimenő teljesítményt elérni, mint az adott végerősítő cső katalógus szerinti megengedett maximális anód-disszipációs teljesítménye. Ez a KT88 esetén max. 40W, a DueTrenta esetében beállított 30 Watt biztonsági tartalékot is rejt magába. Single Enden kapcsolású erősítőből csak „A" osztályút lehet építeni, ez az egyetlen továbbfejleszthető, elvekben már magasabb szintet megcélzó, modern, az analóg félvezetős technológiát is meghaladó, csöves végfokozat. Így az első generációs csöves erősítőkben rejlő, kezdetleges fokon már látható lépéseket felismerve, még is lehetséges ezt a technikát újra tartalommal megtölteni. Az elképzelések alapja tehát nem a régi sémák alkalmazása (pl. negatív visszacsatolás), hanem a csöves kapcsolástechnika átértelmezése, átalakítása, az erősítő összhangjának megteremtése. Folytatás…..

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]