Van den Hul – 3T Rock Hybrid és 3T Cliff Hybrid összekötő-kábelek

A VDH cég összekötőkábel-választékát végig nézve eljutottunk már néhány pontra, bemutatva és végig tesztelve az egyes kábeleket abban a vonatkozásban is, hogy ajánljuk különböző kvalitású hifi és High-End rendszerekhez. Mint tudjuk, a kábeleknek fontos szerepük van az audio-rendszer hangzásminőségének, következésképpen a zenei élménynek véglegesítésében. Nem a kialakításon, hanem a véglegesítésen van a hangsúly. A kábelektől függetlenül kell a hangrendszer szinergiáját megtalálni, a kábelek csak segítenek kibontakoztatni a zenei kvalitásokat.

A Van den Hul cég hosszas kísérletezések árán megvalósított, saját szabadalmú, teljesen egyedi gyártástechnológiája, a 3T (True Transmission Technology), lehetővé teszi a rendkívül magas-minőségű jelátvitelt és az ezáltal biztosítható kiváló hangminőséget. A vezető ér amorf ötvözetek (fémek és nem fémek) összességéből áll, lenyűgöző átviteli tulajdonságokkal rendelkezik. A rendelkezésre álló hatalmas fémtechnológiai tapasztalat és tudásmennyiség át van ültetve a végtermékekbe. A kábelek számos műszaki, elektronikai paramétereinek pontos kiszámításával, betartva a szigorú szabvány-előírásokat, ideális illeszkedés érhető el az egyes komponens-készülékek között. Az impedancia és a kapacitás – mint a két legmeghatározóbb elektronikai paraméter – értékének betartása nagyon fontos, ez a VDH kábelek esetében nagyon precíz. Az eredmény tehát nem csak egy nagyon vonzó kábel, hanem talán a legjobb, legkiegyensúlyozottabb összeköttetés a piacon.

A választéklépcsőt betartva most a következő két modellt vetjük górcső és véleményezés alá. Az egyik a 3T The Rock Hybrid, a másik a 3T The Cliff Hybrid összekötő kábel. Ajánlásunk nem írhatja felül a saját rendszeren való tapasztalat megszerzését – mi így hallottuk egy közel 20 000EUR értékű hangrendszeren.

3T The Rock Hybrid

Szerkezetét tekintve a Van den Hul – 3T The Rock összekötő kábel szimmetrikus, két vezető érből és három árnyékoló rétegből áll. A gyárilag konfekcionált kábel egyik végén jelölést találunk, amely a kábel földelő-vezetékének bekötését jelöli. Pontosabban annak a végét a forráskészülék felőli oldalon.

A 3T The Rock meglehetősen hatékonyan hozza ki az akusztikus hangszerek gazdag részletezettségű hangzását. Ezt kiválóan tudja alacsony hangerőnél is. A tonális gazdagság segítségével tükrözi a hangszerek egyedi hangzásjellegét, a finom részletek mennyiségét, ezzel a zenei eszköztárat.

 

The Rock egy nagyon jól, lekerekített élekkel mutatja be a magas-frekvenciás hangokat. Átvitele egyenletes nem emel ki bizonyos hangokat, hangsávokat. A hallgató hálás a sok részletért, jó hallgatni valamennyi zenei elemet, oda lehet figyelni a zenekarból bármelyik hangszerre a többi szerepének kicsinyítése nélkül. Szignifikánsan meg lehet különböztetni az egyéni hangú eszközöket, a mesterhegedűt vagy az egzotikus hangszereket. Általános értelemben a dinamikai teljesítmény és a zene drámaiságának bemutatása dicséretes. Bár nem hangsúlyozza a szólót, nyilvánvalóan nem vész el belőle semmi.

Nem az időzítés bajnoka, nincs hirtelen felfutó impulzus – vagy legalábbis nincs kihangsúlyozva, annyi van amennyi a kellemes zenehallgatáshoz kell – de ez ritkán fordul elő a nagy-felbontású kábelek esetében. A különösen jó időzítés feladja a mélységi információt, itt nem ez a cél.
A 3T The Rock Hybrid hosszútávú zenei élvezetet nyújt, a gyártási program talán legjobb ár-érték arányú összekötő-kábele, nehéz legyőzni.

3T The Cliff Hybrid

A 3T The Cliff Hybrid kábelben két belső vezetőhöz jut el a jel és másik két vezetőre van kötve a negatív pólus. Szimmetrikus felépítésű árnyékolás nélküli típus, ami így kiküszöböli a vezető és az árnyékolás találkozásából származó kapacitás problémákat. A Cliff szokatlan kivitelű, egyedülálló geometriája négy jel vonalat tartalmaz árnyékolás nélkül.

Négy vezetője közül az egyik egy 400 mikronos 3T vezető, a másik három pedig 11×150 mikronos szálakból áll. A Hybrid jelölésből következően a gyártó szabadalmának számító LSC (Linear Structured Carbon) réteg sem maradhatott ki, ami mellett még egy szál ezüstözött réz földvezeték is található. A zökkenőmentes kontaktusról ródium bevonatú, C–11.3 típusú RCA-csatlakozók gondoskodnak. Igény szerint fekete színű, ezüstözött Neutrik XLR-csatlakozóval is rendelhető. A kábel tartós HULLIFLEX® szigeteléssel ellátott amiről nem lehet eltávolítani a feliratokat. Nem lehet hamisítani, annál is inkább, mert a 3T technológiájú kábelek nem állnak rendelkezésre folyóméteres kiszerelésben csak gyári konfekcionálásban és csomagolásban, lévén a szerelés egy komplex folyamat. Ehhez társulnak még a lenyűgöző hangzásbéli tulajdonságok.

 

A VDH 1999 márciusában vezette be a Van den Hul® Carbon Recordings címkével ellátott zenei felvételek megjelenítését. Ezek a referencia-minőségű felvételeken jó zenék láttak napvilágot, valóságos hangzástérben elhangzott hangszeres játékot tartalmaznak a lehető legjobb felvételi berendezések használatával. A minimális jelúton Linear Struktured Carbon® kábelek biztosítottak minden kapcsolatot. Minden CD-lemezre rögzített felvétel kétlépcsős módszer segítségével DCS 96 kHz/24-bites technológia felhasználásával készült, kiváló referencia és demonstrációs anyag.
Lavinia Meijer – Fantasies & Impromptus (CCS SA31711) az első digitális felvétel amit teljesen 3T kábelekkel „behálózott” felszereléssel készült. Különböző zeneszerzőktől származó, gyönyörű, klasszikus hárfa-muzsika, amit a nemzetközileg elismert művész Lavinia Meijer szólaltat meg.

A 3T The Cliff Hybrid örömteli hangszeres játékot mutat, megőrizve a zene drámaiságát. Úgy tűnik, hogy a Cliff nagyon szeszélyes, de a legérdekesebb az összes interconnect kábel közül. A hangminőség lenyűgöző és hihetetlenül tágas térbeliséget reprodukál. Nyíltan vállalja a felvételek hallható körülményeinek bemutatását. Az apró részletek felbontása kiváló, mindez a színpadtérben reális méretekben szólal meg. A hangvisszaadás rendkívül tiszta. A komplex, instrumentális zenei előadások menetét nagyon könnyen lehet követni.
De hogyan lehet, hogy ez a kábel továbbítja a legkisebb részleteket? A válasz a levegősség. Észrevehető, mintha „nagyító alatt” hallgatnánk a zenét. Ugyanakkor a hang alapvető paraméterei – tonális egyensúly, világosság, hangzáshűség mértéke – nem változik. Linearitásban, természetes hangszínekben, az egyes frekvenciasávok egyenletességében pedig egyértelmű győztes.

Konklúzió

A 3T technológia folyamatos innováció, amely megváltoztatta az audio kábel-világot. A technológia tudatos használata lehetővé teszi a rendkívül magas minőségű jelátvitelt és a kiváló hangminőséget.
A fémek és nemfémek amorf ötvözete lényeges tulajdonságokkal rendelkezik. Nincs oxidáció, nincs anyag fáradás, hőmérséklet stabilitás, nem reagál érintkező vegyi anyagokkal, nagyon rugalmas és rendkívül hosszú élettartamú.
Készülékek és hangsugárzók jönnek mennek egy vérbeli hifi-rajongó „háztartásában”, a Van den Hul kábelek maradnak.

3T Rock Hybrid
Pro
+ lekerekített élek a magas hangtartományban

Kontra
kissé visszafogott zenei impulzusok

Specifikáció

3T Cliff Hybrid
Pro
+ megközelíti a következő, drágább modell kvalitásait
+ a zenei színpadon természetes a térábrázolás

Kontra
szelíd dinamikai megjelenítés

Specifikáció

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]