Transparent Audio Hardwired kábel teszt “AV-Online”

Transparent Audio Hardwired kábel teszt “AV-Online”

A kábelek fontos és alapvető részei egy otthoni hifi/házimozi láncnak, a minőségük alapjaiban határozza meg a végeredményt: a hangot. A jó kábelek megadják azt a szükséges pluszt, kihozzák azokat a finomságokat a rendszerből, amik nélkülük rejtve maradnának. Jelen tesztünk tárgya a Transparent Audio belépő, Hardwired-nek keresztelt szériája (XLR, RCA és hangfalkábel) igaz ezek is bőven teljesíti azokat a feltételeket, amik elégségesek egy minőségi rendszerhez.

A gyártók szeretnek hangzatos körítést gyártani a saját termékeikhez, amit persze nem feltétlen kell készpénznek venni, de legalább mutat valamiféle irányt és megismerkedhetünk belőlük a cég irányvonalával. Nézzük mit ír a Transparent Audio erről!

Tervezés és filozófia

Az egyes audio (analóg, digitális, táp-) kábelek és tápellátások pontossága kritikus fontosságú a zene- vagy házimozi-rendszer teljes teljesítményéhez. Mindezek a létfontosságú kapcsolatok a legkevésbé látható elemek a rendszerben, de leghosszabb jelutat jelentik, és így jelentős hatással vannak a lejátszott zene teljes bemutatására.

Ha nincs megfelelően megtervezve, akkor a kábelek és az áramelosztás a rendszerben úgy működhetnek, mint a zajcsatornák, amelyek megzavarják a képességet a zene teljes feltárására. A tipikus vezeték antennaként működik, és képes a frekvenciák átvitelére a gigahertz tartományban és azon túl is.

A legjobb hang- és energiaátvitel érdekében ez az ultramagas frekvenciájú sávszélesség felesleges, és valójában zajt kelt. A nem kívánt zaj zavarhatja a finom, nagy sebességű digitális jeleket is.

Zaj, az ellenség

A zaj olyan, mint egy gőzréteg, amely elhomályosítja az előadás finom dinamikáját, harmonikusait és térbeli tulajdonságait. Emellett energiát ad a magas frekvenciákhoz, és harmonikusokhoz, ami egy természetellenesen sovány tónusos előadáshoz vezet, amely nem tartja tiszteletben az élő zene gazdag természetes egyensúlyát. A Transparent kábelei és a tápkábel-szűrő hálózatok, valamint az energiaellátás-szűrő technológia kiküszöbölik ezt az antennahatást, ezáltal segítve ezeket a kritikus kapcsolatokat a kívánt frekvenciák pontosabb és hatékonyabb átvitelében. A Transparent digitális kábelek az árnyékolás, a kábelszerkezet és a földelés kombinációját használják a zaj kiküszöbölésére. A Transparent zajcsökkentő technológiával az egész rendszerben az élő zene gazdag hangszínegyensúlya, dinamikája és térbeli tulajdonságai teljesen új szintre emelhetik az otthoni hallgatás élményét.

Hasznos lehet úgy gondolni, hogy a kábelek és a tápellátás egy komplex keringési rendszert alkotnak, amely elősegíti az alkotóelemek táplálását és kiegyensúlyozását azáltal, hogy optimalizálja az egyes alkatrészeket a lehető legnagyobb teljesítményig. A megfelelő kábelek és tápellátó berendezések az egész rendszert többé teszik, mint az egyes alkatrészek összessége.

Mivel minden csatlakozásnak eltérő követelményei vannak a konkrét alkalmazással és a rendszer elrendezésével kapcsolatban, a legtöbb Transparent termék egyedi gyártású. Legyen szó analóg-, digitális vagy áramjelről, mindegyik vezetéknek megvan a maga célja, és a kialakításnak meg kell felelnie az egyes alkalmazásoknak. A speciális csatlakozók, kábelek geometriája és anyagai, valamint a frekvencia és az elektromos követelmények az egyes alkalmazási típusoknál eltérőek. A teljesítményszint növekedésével kulcsfontosságú az összes paraméter pontossága, beleértve az e termékek kézműves készítéséhez szükséges készségszintet és időt.

A fakanalaktól a fahajókig Maine régóta bevett hagyománya, hogy mindent kézzel pontosan és odaadóan építünk.   A legtöbb Transparent terméket Maine-ban, egyenként készítik magasan képzett technikusok, szigorú előírásaink szerint. Még a belépő szintű audiokábeleink is ugyanott készülnek. Ha az ügyfeleknek bármilyen teljesítményszintnél különleges hosszúságra vagy konfigurációra van szüksége, akkor azt is megoldjuk, hogy gyorsan kielégítse az igényeket, csekély költséggel vagy anélkül.

A legtöbb audiokábel felépítése laza és egyenetlen, ami nagyobb zajt és következetlen jelátviteli jellemzőket eredményez. Kisebb kábelekben a rézszálak lazán kötegelve vannak. A legtöbb gyártó nem foglalkozik azzal a problémával, hogy megfelelő szigetelőanyagokat használjon a vezetők stabilan tartásához a bevonaton belül, és maga a köpeny is egy egyszerű cső, amely nem pontosan fogja körbe a belső szerkezetet. Ezekben a rosszul felépített konstrukciókban a vezetők a kábel meghúzásakor vagy hajlításakor könnyen elmozdulhatnak a köpenyen belül, megváltoztatva ezzel a tervezett jellemzőket.

Ezzel szemben, a Transparent kábeleket pontosan megtervezték és gyártották az előírásoknak megfelelően. OFHC rezet, szabadalmaztatott dielektromos szigetelőanyagokat és sodrott pár technológiát használnak minden esetben. Az egyes vezetők rézszálai egyenletesen vannak csavarva a pontos előírásoknak megfelelően, és maguk a jelvezetékek is úgy vannak kialakítva megfelelő méretű és puha, rezgéscsillapító töltőanyagokkal, hogy elérjék a + és – ágak következetes zajcsökkentő hatását. Ezenkívül a köpenyt nyomással extrudálják a vezetők és a töltőanyagok köré, hogy mindent szilárdan tartsanak a helyükön.

A teljesítményszint emelésével növekszik a geometria használatának komplexitása a kábel kialakításának stabilizálása és az optimális teljesítmény biztosítása érdekében az audio tartományban. Ez a tervezési megközelítés ideális vezetéket teremt a hangos és csendes audiojel továbbításához, valamint stabil tervezési alapot a Transparent technológiához.

Az elektromos tulajdonságok egyensúlya a kábel hosszától függően változik. A Transparent nemcsak magának a kábelnek a kialakítására optimalizál, hanem minden hálózatot minden hosszra, hogy megfeleljen az adott termék tervezési kritériumainak. Függetlenül az adott rendszerelrendezéshez szükséges hossztól, a teljesítmény megfelel az adott kábel kialakításának, szabványának. A Transparent használatával nincsenek kompromisszumok, ha hosszabb, vagy ha rövidebb kábelre van szükség.

Transparent kivitel és specifikáció az összes csatlakozóhoz, hogy pontosan és biztonságosan illeszkedjen az egyes kábelszerkezetekhez.

Minden csatlakozónkban használt anyagot megbízhatóságuk és hangminőségük alapján gondosan megválasztunk. Szakembereink saját gyártmányú összeszerelési és forrasztási technikákat alkalmaznak annak megakadályozására, hogy a zajos rezgések befolyásolják a kábel teljesítményét, és hogy megőrizzék a kialakítás integritását a lezárási szakaszban. A Transparent csatlakozók minőségi kivitelűek és átlag feletti minőségűek. Mint a terveink minden más aspektusában, úgy ezeket is úgy alakítottuk ki, hogy feladataikat teljesítsék, és egyedülállóak legyenek az audiokábel-iparban a tartósság, a szépség és a teljesítmény szempontjából.

Ha valaki végigrágta magát a fentieken, akkor rátérhetünk az érdemi részre, azaz nézzük és hallgassuk meg mi az igazság a gyártó által leírtakból.

RCA kábel

Aranyozott csatlakozókkal, oxigénmentes belső réz vezetékkel, párosan sodrott és négyszeres szigeteléssel ellátott szerkezettel érkezik az első versenyző. A vastagsága átlagos, a felépítés stabil, a külső része guminak tűnik és ficánkolósan hajlékony, áldva ezzel a tervező mérnök kezét, hogy az egyszeri tesztelőnek nem kell bajlódni a néha locsolócső hajlékonyságú kábelekkel.

XLR kábel

Itt is ugyanazt lehet róla írni, mint feljebb annyi kiegészítéssel, hogy ez a kábel kapott még egy plusz fonott réz pajzsot a beszűrődő rádiófrekvenciás zajok eliminálására. A felépítés és kezelhetőség itt is elsőrangú, minőségi a Transparent ezen változata.

Hangfalkábel

A belső rész megegyezik az ebbe a sorozatba tartozó többiével, azaz oxigénmentes réz, páros sodrat, aranyozott csatlakozók. Viszont elnézve a Transparent oldalát, csak banándugós kivitelt találtunk, egyéb opciót nem. Ez a versenyző is jól kezelhető, de a banándugó kialakítása miatt, erősen bele kell kapaszkodni a hangfalhoz való csatlakoztatáskor, jelesül szoros, mint a veszett fene… ami természetesen egyáltalán nem baj, így egészen biztosan nem lesz gond a jó összeköttetéssel. Viszont a banándugó mögötti Y elosztó cső bedugáskor konkrétan a kezünkben maradt, ugyanis nincs fixálva magához a kábelhez. Természetesen ez nem túl nagy gond, mert egy mozdulattal vissza lehet tolni a helyére csak meglepődik az emberfia, ha nem a dugó megy bele a hüvelybe, hanem a szigetelés önállósítja magát.

Meghallgatás, tesztkörnyezet.

Cambridge Audio Azur 851N streamer, Azur 851A sztereó erősítő, Musician Pegasus R2R DAC, Singxer SU2 Bridge, Paul Pang V6 és Matrix Element H USB kártya, PC és a rajta szolgáló Roon/Jriver volt a forrás. TIDAL, netes rádiók és természetesen a PC-n tárolt zenék is helyet kaptak az ítélethozatalkor. Nem térünk ki külön-külön a háromféle kábel hangjára, mert mindegyik igen hasonlóan szólt, a különbség a különböző variációk között minimális volt.

Általában gyanakodva kapjuk fel a fejünket, ha valami első hallásra túl látványosan és figyelemfelhívóan szólal meg, ugyanis ez a jelenség hosszú távon fárasztóvá válhat, túl sokat akar közölni egyszerre, ami nem feltétlen jó dolog. Nos ez a jelenség a Transparent Audio egyik változatánál sem merült fel, mindegyik tette a dolgát a háttérben különösebb „reklám” nélkül. Van bennük valamiféle könnyedség és a nevéhez hűen átlátszóság, ami ad egy kellemes közérzetet, zenehallgatáskor finoman és érzéssel közelíti meg a zenéket, nincs meg bennük felső tartomány túlhangsúlyozás, kiegyenlített és transzparens az átvitel. Nagyon halványan visszafogja magát a legfelső tartományban, nem lekerekíti a magashangokat, hanem „kisimítja”, lebegővé teszi úgy, hogy közben megmaradt a dinamikus megszólalás, ami parádés előadást nyújtott, amikor akusztikus zenékről volt szó. Embert és készüléket próbáló, állandó jellegű tettestársunk Hans Zimmer prágai koncertjén is nagyot alakítottak, a félelmetes basszusfutamokat hiba nélkül hozta, nem fulladt egy állandó mély masszába a legalsó tartomány, amin pedig sok más tesztalany elvérzik. Egy pici hiány azért érződött a legmélyebb szekcióban, de így is teljesen vállalható volt a megszólalás, semmiféle erőlködés nem érződött, nem fulladt ki az előadás. A nagyzenekari rész, ami szintén erős kihívás bármilyen rendszernek, ott sem ment át kakofóniába az összkép, szépen külön választotta a hangszereket, teret és mélységet kapott az előadás. Egyedül a keményebb zenéken érződött némi harapósság hiány, a trash metal nem annyira ezen kábelek műfaja. Élvezettel lubickolt Mike Oldfield és Mark Knopfler lemezein, ezeken jött át az a kivételes finomság, amit ezek a kábelek nyújtani tudnak, mögé téve egy levegős, hatalmas teret, ami mentes bármiféle mesterségességtől. A legfőbb erényük talán és ez az, ami megkülönböztette őket a többi kábeltől, a késztetés a zenehallgatásra, ami vélhetőleg összefügg a színezetlen természetes, könnyed előadásmóddal és finomsággal. Konkrétan a Radio Paradise hallgatását nem lehetett megunni, mindig volt valami olyan részlet az éppen szóló zenében, ami miatt előjött – na, még csak ezt az egy számot hallgassuk meg és utána istenbizony tesztelő füllel is hallgatózni fogunk érzés.

Összegzés

Méltóan a nevéhez a Transparent Audio kábelei adnak egy olyan kivételes finomságot, transzparenciát és kiegyensúlyozottságot, ami kevés másik sajátja. Van bennük valami olyan természetesség, ami miatt napokig el lehet hallgatni őket fáradtság és unalom nélkül, úgy tudja magára felhívni a figyelmet, hogy közben nem tolja magát az előtérbe. A Transparent Audio jött látott és (meg)győzött, pedig ez „csak” a belépő, kezdő széria, milyen lehet a felsőbb kategória?

Összesített mérleg

+ Kivételes transzparencia és átláthatóság

+ Könnyű kezelhetőség

– A hangfalkábel végén az „Y” szigetelés önállósítja magát

Összesített szubjektív vélemény

Hangminőség: 5

Kivitel: 4,5

Ár/érték arány: 4,5

Műszaki adatok:

Forrás:[www.av-online.hu]