Scansonic MB-1B állványos hangsugárzó

Scansonic MB-1B állványos hangsugárzó

A tervezés fő célja volt egy olyan hangsugárzó létrehozása, ami, amit csinál, azt igazán jól csinálja és nem próbál meg olyasmit csinálni, amire nem képes. A Scansonic MB1B egy modern kivitel, Benno Baun Meldgård fő tervező munkája, elkerüli nagyobbaknak tűnés próbálkozásait, olyan tartalom van mögötte, ami feledteti, hogy valójában mennyire kicsi. Egyébként a teljes MB-sorozat, a régebbi hangsugárzó modellek minden porcikájának átfogó frissítéséről szól, amely típusmegjelölését eredetileg Michael Børresen cégtulajdonos, tervezőmérnök nevének kezdőbetűiről kapta.

Amikor előző Scansonic hangsugárzó-tesztünket készítettük, a hazai forgalmazó bemutatótermében megakadt szemünk a kis MB1B modellen. Az MB-1B típus egy 2-utas, két 2 hangszórós, állványos hangsugárzó, szalag membrános magassal és szénszálas méllyel, egy U-alakúra hajlított és festett, az MDF-lemez merevségére alapozott hangdobozban, faux carbon-fiber szénszálas felső panellel.

A kabinet görbült élei és a sima falak meglepően szilárd, kellemes tapintású felülettel rendelkeznek. A káros rezonanciák további csökkentésére szolgál a felső, szénszálas betéttel készült fedőlemez. A kabinet felső részén elhelyezett karbon szálas betét és a belső rész merevítései rendkívül erőssé teszik a hangdobozt. Tehát egyik megoldás sem pusztán esztétikai, kozmetikai okból került alkalmazásra. A választható selyem-fekete vagy fehér színű kabinet kialakítása stílusos megjelenést kölcsönöz, az összkép hatásos – rendkívül versenyképes!

A gondosan profilozott alumínium frontlapot hat darab, extra kivitelű csavarrögzítés tartja a helyén, amelyek hozzájárulnak a csúcstechnikai megjelenítéshez. A beltérben minden úgy van kialakítva, hogy elkerülhető legyen a membrán által keltett, a doboz belseje felé irányuló energiák visszaverődése és az állóhullámok kialakulása. A kabinetben keletkező légáramlást úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb belső csillapításra legyen csak szükség.

A reflex-port a front panelen alul van elhelyezve, különleges kialakításának köszönhetően rendkívül alacsony a szélzaj. Az alapanyagában is erősen merev, előrefelé basszus-reflex rendszerű hangdoboz optimális impulzusválaszra hangolt.

A magas hangok – ideértve a „denevérekkel csevegő” legmagasabbak is – megvalósítása egy planar-magnetic drive elnevezésű és működési elvű hangszóróra van bízva. Ez, a kifejezetten erre a modellre konstruált, a rendkívül széles tartományt lineárisan átvinni képes hangszóró 20 mikron vastag kapton-ötvözetű, többrétegű szendvics membránt használ, aminek súlya mindössze 0.003 gramm. A membrán erőteljes neodímium mágnesek erőterében mozog. (a Raidho szalagos síkmembrános magassugárzónak egyszerűsített változata) A hangszóró membránt körülvevő, velodrom-alakú akusztikus lencse is segít azonosítani az MB-1 modell Raidho gyökereit. Szerepe a vízszintes és függőleges irányban terjedő sugárzási energia mezők méretének kialakítása, szélességének kordában tartása.

Egy karbonszállal erősített kúp alakú membránnal ellátott közép/mély hangszóró, függesztett mágneses rendszerrel ellátva felelős a neki kijelölt tartomány lesugárzásért. A membrán nem tartalmaz hagyományos porvédő kupakot, sem fáziskúpot, megszakítás nélküli, egybefüggő homorú alakja segíti a frekvencia átvitel egyenletességét. A hangszórómembrán öntött alumínium kosárba rögzített, rugalmas a felfüggesztése, a nagy teljesítményű mágnessel kombinált rendszer biztosítja mind a dinamika kezelhetőségét, mind a mélyhangok reakcióját. A túlméretezett mágnes nagy membrán kitérés esetén is a „hosszúpályás” zónában tartja a lengő tekercset, ennek köszönhetően kiváló mélyhang átvitelre képes akár nagy teljesítményen is.

A felbontás, a képalkotás és a hangzáskép kialakításához nagyban hozzájárul a keresztváltó, ami úgy lett megtervezve, hogy minden hangszóró impulzus idejét a hallgató távolsághoz optimálisra állítsa. Természetesen válogatottan jó minőségű alkatrészekből készül. A hangsugárzó kábel terminál stabil egy kábeles csatlakozást kínál. 4-mm átmérőjű csupasz vezeték, banándugó, vagy spade-csatoló fogadására alkalmas. Az MB1B hangsugárzó a hozzá tervezett X-1 típusú (ár: 695 EUR) külön megvásárolható dedikált állványra szerelhető. A méret és tömeg valamint rezonancia-együtthatók alapján konstruált állvány a repülőgép iparban alkalmazott alumíniumból készül, állítható, így egyenetlen felületen is stabil.

Meghallgatás

Szeretünk játszani – értjük ezt a foglalkozásunkra. Egy hangsugárzó beállítása mindig „játékkal” jár, mi – és ezt a leendő tulajdonosoknak is ajánljuk – a gyári beállítási javaslatok végrehajtásával kezdtük. A megfelelő hangszín egyensúly érdekében a Scansonic MB-1B hangsugárzót legalább hetven centire kell elhelyezni a hátsó, a hangsugárzó mögötti faltól. Egymástól 200 – 230 cm távolság ajánlott. A „tologatósdi” egy-két centin belül eredményre vezet, egyszer csak „beáll” a hangzáskép és a frekvencia egyensúly. Az MB-1B, az elhelyezésen kívül még sokoldalú tárgyi lecke abból a szempontból is, hogy milyen teljesítményű erősítőre, kábelre és forrásanyagra van/lesz szükség. Amikor már bejáratódott ne tartsuk vissza a hangerőt, mivel a membránok mozgása éppen az, amitől ez a hangsugárzó életre kel.

A hátsó falak, az oldalfalak, a hangsugárzók egymástól tartott fizikai távolsága, a berendezési tárgyak és számos egyéb dolog együttesen hozza létre az akusztikus környezetet. Filigrán termete ellenére egy pár Scansonic MB1B nagyszerűen tölti meg hangokkal a zene-szobát, ami alatt itt a kisebb helyiségeket értjük. A hangszínpad méretében, mélységében, szilárdságában és háromdimenziós rétegeződésében meglepő, a tér a hangszóró síkja fölé nyúlik, hogy a színpadmagasság benyomását keltse. Az összkép nagyon is együtt álló, szinte megingathatatlan.

Az nyilvánvaló, hogy egy ekkora felületű hangszóró egy ilyen apró hangdobozban a basszusok tartományába nem fog nagyon mélyre hatolni, és nem is fogja olyan energiával betölteni a szobát. De, a basszusgitárral, az orgonával, a tubával és a dobokkal, ezen hangszerek hangjának minden lényeges részletének megjelenítésével örömteli mosolyt csal arcunkra. Annak ellenére, hogy a mélyhangok dinamikai hatásában és erejében bizonyos korlátokat fedezhetünk fel, magas hangminőséget biztosít a közép- és magas hangok tartományában – ezen a téren vetélytársait akár a hat számjegyű kategóriában kereshetjük.

Naturális hangzás, a szó legjobb értelmében, illetve a fogalom lefedése olyan hangszerhangok és énekhangok megjelenítésével, amik a színezettség ellenpéldái. Mivel a fenti tulajdonságok meglepetést okoztak, felmerült egy gondolat. Elektronikák teszteléséhez szükség van egy „diagnosztikai eszközre”, a célra az egyik leghasznosabb egy olyan hangsugárzó, amely elég kicsi ahhoz, hogy hordozható legyen és képes legyen mutatni a különbségeket mi történik az audio-láncban előtte. (vonatkozik ez a hangfelvételek minőségének megítélésére is) Mi, a célra ezt a Scansonic modellt választottuk.

Konklúzió

Amikor alacsony kockázatú vásárlási döntést kell hozni, az lebeg a szemünk előtt, hogy jól járjunk. Csak egy kérdés merülhet fel: hallottam-e jobb hangszórókat, mint a Scansonic MB-1 ilyen áron? Szerkezetileg valóban kiváló, igazán érzékelteti a zene készítésének pillanatát és a hozzá használt hangszereket. Hangszíne és hangzásképe elég nyitott és semleges ahhoz, hogy valóság közeli érzetet adjon. Lesznek, akik nagyra értékelik a gyorsaságot, a tisztaságot és a dinamika koherenciáját, és vannak, akik alul értékelik a harmóniák dússágának hiányosságait. Abban viszont biztosak vagyunk, hogy ha egy zenerajongó rendelkezik a megfelelő forrás-készülékekkel, erősítővel és elvárásai találkoznak a tervezők szándékaival, akkor megtalálta speciális hangsugárzóját.

Műszaki adatok:

Pro
+ minőségi alapanyagokból történő építkezés
+ hangsugárzó építési megoldások széles skálája
+ naturális hangzás
+ jó térleképezés

Kontra
– a hozzávaló állvány ára magas

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]