Primare SP33 AV processzor és A 30.7 végerősítő – Hagzasvilág

Az Audiophile-Szalon immáron második, új házimoziszobájának felavatásához nem is lehetett volna illusztrisabb résztvevőket „szerződtetni”, mint a Primare SP33 AV processzort és A 30.7 végerősítőt. A két svéd gyártmányú készülék csábító párosa a modern művészeti (state-of-the-art) stílusban kivitelezett házimozi-szobák technikai megvalósításának. A gyártócég ösztönösen a teljesítményre és a könnyű kezelhetőségre koncentrálva ezekkel a modellekkel bizonyítja, hogy képes a teljes otthoni szórakoztató rendszer középpontjába helyezni termékeit.

A teljesen árnyékolt, acélvázra épített erősítőberendezés a legújabb innovatív technológiákat tartalmazza. Az SP33 audiofil kategóriába tartozó, teljesen szimmetrikus, nyolccsatornás előerősítő/processzor. Az SP33 adja a vezérlést otthoni szórakoztatóelektronikai forrásainkhoz, beleértve a digitális-lemezes lejátszók által szolgáltatott anyagokat és számítógépes fájlokat legyenek azok filmek vagy zenék. A legújabb technikai elvárásokat is teljesíteni képes 5 db HDMI (1.4-es) bemenet és két HDMI kimenet dolgozik az összes digitális kép- és hangbejátszó eszközünk kényelmes használatához. Egyben széleskörű analóg-audio csatlakozási lehetőséget is nyújt az eddigi technikák zavartalan működtetéséhez.

A különválasztott tápegységektől dedikált jelutakkal jut el a működéhez szükséges energia és, hogy az egyes részegységek ne zavarják egymást, az érzékeny egységeket árnyékolással izolálták. A készülék teljesen logikusan rövid-pályás áramköri struktúrája moduláris felépítésű, alkalmazkodva a későbbi hardver-lehetőségek kiaknázására. Különös gonddal kiképzett jelút rövid, ahol szükséges, ott a jelvezetés nagy áteresztőképességű, tiszta, oxigénmentes kábelekkel megoldott a lehető legmagasabb jel-zaj arányt elérése érdekében. Válogatottan kiváló kondenzátorok és félvezetők kerülnek a jel útjába, mert cél az audiofilia elérése.

A processzor alkalmas a jelenleg forgalomban lévő összes (Dolby® True HD, DTS Master Audio, Dolby® Digital, Prologic IIX, EX 7.1, dts®, dts-ES 6.1, Neo6 1080p HDMI kapcsolható (5be/2ki) DVD-A & SACD 5.1 input) műsorjel kibontására, analóggá történő átalakítására. A hangkártyát SHARC DSP Analog Devices (ADSP 21367) chip-settel szerelték, amely képes dekódolni a HD-formátumokat, mint a Dolby TrueHD és DTS-HD Master.

A Dolby TrueHD veszteségmentes kódolású MLP technológiája akár 8 audio csatorna kiszolgálására képes. A legnagyobb adatátviteli sebessége 18.64Mbps, 8 csatornán 24bit/96kHz és legfeljebb hat csatornán 24bit/192 kHz-es mintavételezéssel.
A DTS-HD Master Audio szintén veszteségmentes kódolás 8 csatornás audio jelátvitel megvalósítására. A legnagyobb adatátviteli sebessége 24.5Mbps, 8 csatornán 24bit/96kHz és két csatornán 24bit/192 kHz-es mintavételezéssel.

Teljes értékű analóg bemenetei (a 7.1-es DVD-Audio és SACD bemeneteket is beleértve) képesek bármilyen meglévő analóg forráskészülék illesztésére. Tehát a multi-csatornás DVD-audio és SACD-lejátszó, amennyiben HDMI csatolóval is rendelkezik, kétféleképpen is csatlakoztatható. Két szimmetrikus bement és 7.1 szimmetrikus kimenet használható a stúdió és installációs technikából átjött XLR csatlakozásra. Egyetlen hiányosságnak az róható fel, hogy nincsenek előlapi csatlakozások, hirtelen nem tudunk eszközt csatlakoztatni.
Minden paraméter konfigurálható a felhasználó által szabott és a házimozi helység egyedi igényei szerint, úgy mint a hangsugárzók méretezése, a kimeneti szintek, keresztezési frekvenciák és késleltetés vonatkozásában. Egy 250 msec késleltetésű, dedikált DSP került beépítésre, annak érdekében, hogy a lehető legjobb kép és hangszinkronizálás (lipsync) jöjjön létre.

A 30.7 végerősítő

Az A30.7 hét csatornás végerősítő a Primare saját-szabadalmú UFPD-technológiáját használja. A technológiáról már írtunk ismertetőt, legalábbis mindazt ami publikus. (lásd cikkek: https://hangzasvilag.hu/a-primare-erositokben-talaljuk-de-mi-az-az-ufpd/). Az A30.7 végfokozat méltó párja, sőt bátran állíthatjuk, szinte elválaszthatatlan társa az SP33 audiofil előerősítő/processzornak. Az A30.7 végerősítőt úgy tervezték, hogy folyamatosan nagy teljesítményt tudjon leadni alacsony torzítással. Az UFPD technika biztosítja a pillanatnyi felfutási idő stabilitását és a bámulatos teljesítményt, eredmény a gyors impulzusok természetes hangzása. Ökológiailag messze felülmúlja a hagyományos A/B osztályú tervezéseket, mert rendkívül hatékonyan dolgozza fel az áramot anélkül, hogy túlzott hőt adjon le. Magyarán szólva: erősítőnk az erősítéssel és nem a hőtermeléssel foglakozik.

A Primare SP33 AV processzor beállítása és kezelése nem bonyolultabb, mint a konkurens márkák esetében, de sokrétűbb, több logikus beavatkozást tesz lehetővé. Az almenük felhasználásával képesek vagyunk készülékünket integrálni a hangsugárzóinkhoz, a helységünkhöz és az egyes, a rendszerbe-kapcsolt, berendezéseinkhez, valamint beállítani azt a pozíciót, ahol a szobában ülünk, a hangdobozoktól mért távolságot. A hangszórók illesztése: a menüben, a megfelelő frekvencia-sávszélesség és késleltetés beállítása után lehetőség van a térarányok (elő és háttér viszonya) beszabályozására, egyszerű módszerrel. A kötelező beállításokon kívül, szabályozni lehet az aktív mély-sugárzóra jutó alsó határfrekvenciát, valamint azt a módot, ahogyan a mély-nyomót felhasználni szeretnénk. Vannak, akik sztereó üzemmódban is szeretik az aktív mély hangsugárzó jelenlétét a hangzásban, vagy olyan koncert filmmel rendelkeznek, amiben nincs LFE csatorna – ezzel a lehetőséggel élve dúsíthatják a teljes hangszórószett hangját. Éjszakai horrorfilm nézéshez a dinamika kompresszióval állíthatjuk be a szomszédzavaró tűréshatárt.

Az Audiophile-Szalon új házimoziszobájának akusztikája az adott körülményekből kiindulva megtervezett annak érdekében, hogy a bemutatásra kerülő készülékek és hangsugárzók a lehető legjobb formájukat futhassák. Kellően csillapított és bizonyos frekvenciákat segítő akusztikus tervezés, kitűnő a hatás. Itt a saját hallásunkról alkotott véleményük is újraformálódik, mert a jót könnyű megszokni és ehhez képest a visszalépés nagy differenciát mutat.
A pontos beállítás, valamint a bejáratás után következett a teszt. A Primare SP33 AV processzort és az A 30.7 végerősítőt a gyártmánysorban lévő BD32MKII univerzális lejátszóval, az Epson EH-TW9200 típusú, 3D Super Resolution nagy-képfelbontás megjelenítésére képes vetítője segítségével, valamint az Elac FS hangsugárzó szériájának teljes konfigurációjával néztük, hallgattuk meg. Külön figyelmet szentelünk az ELAC TS 3000 háttérhangsugárzóknak és a mindent elsöprő erejű 2090-es aktív mély-sugárzónak.
Az utóbbi tíz évben elért, világszabadalmi joggal védett, megoldások az igazi audiofil és High-End minőségi szintű surround hangreprodukció elérése érdekében kerültek beépítésre. A csinn-bumm cirkusz házimozi felett eljárt az idő. A mai minőség „léce” igen fent van és ebben a két modellben a gyártó mindent elkövetett annak érdekében, hogy aki az írott és íratlan szabályokat betartja, annak olyan házimozi hangzása legyen amilyet megálmodott magának.
Élményszámba ment a kiváló kép és hozzá – a szó legszorosabb értelmébe vett – „nagyszabású” hangzás. Az installált rendszer megmutatta az erősítőnk „foga fehérjét”. Nyílt, transzparens, energikus megszólalás, a legapróbb neszektől a nagy-energiájú hangeffektusokig. Mivel a specifikációban írt frekvenciamenet igen széles és egyenletes, mindenképpen a komoly hangmérnöki munkák, igényes audiofil felvételek meghallgatása ajánlott. A jól méretezett hálózati tápegység meghozza előnyeit, hiszen záloga az energiák közvetítésének.

Nyugodt mégis dinamikus megszólalással, jó ritmikával, szépen artikulált szövegmondással, egyenletes irányváltásokkal bemutatja a filmek hangja közötti különbségeket. Az apró nüánszok megjelenítésére a legjobb példa Claude Nuridsany és Marie Perrennou filmje a Microcosmos, mely egy kicsiny rét apró lakóinak egy napját mutatja be – az elképzelhetetlen állathangok közé időnként elvarázsoló, éteri zene vegyül.
Komolyzenei ínyencségek meghallgatása és a rock klasszikus műveinek kielemzése során megállapítottam, hogy minden műfajon belül a nagy-hatású, sok hangszeres produkciók sem billentik ki hangzási balanszából. Könnyen megbirkózik a nagy energiákkal, legyen százhúsz tagú nagyzenekar, vagy a Pink Floyd zenéje. Energikusak a hangok minden tartományban, tiszta basszusok, remek énekhang. A magasak penge élesek, és a legkisebb neszt is hallani. Kifejezetten jó benyomást keltett a zeneiség és a színpadtér megvalósítása.

Konklúzió

A sokoldalú felhasználhatóság és a digitális világ jelenlegi fejlettségi fokának kényelme kapcsolódik a kiváló audiofil hangzással. Ismét, rengeteg szempontból nagynak ítélt modellek kerültek ki a gyártó laboratóriumából. Miért? Mert a Primare SP33 AV processzor és az A 30.7 végerősítő párosa nagyon jó alternatíva azon vásárlók részére, akik mindenképpen tovább akarnak lépni a középkategória szolidabb lehetőségei és hangminősége mellől. Ezen a szinten a Primare biztosítja a legjobb audio- és videoteljesítményt, megmutatva film- és zenei gyűjteményünk eddig rejtett vagy eddig egyáltalán nem szembetűnő kvalitásait. Ez az összeállítás biztosítja a sokféle többcsatornás audio-formátum kezelését, segítségével életre kelthetjük a hangmérnökök hangsávokba álmodott elképzeléseit akár film, akár zene van a Blu-ray korongokon. Úgy jöttünk ki az Audiophile-Szalon új házimoziszobájából, mint a moziból – az élmény még sokáig hatott.

Zeneiség: 90%
Térleképzés: 85%
Dinamika: 95%
Kivitel: 90%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 90%
Összesen: 91%

Pro
+ dinamikus megszólalás
+ energia minden hangtartományban
+ profi kivitel és szerelés

Kontra
nincsenek előlapi csatlakozások

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció: SP33, A30.7