Primare R35 MM/MC phono előerősítő bemutató Hi-finews 1. rész

Primare R35 hifinews kezdokep

Amellett, hogy a Primare erősen nyomul a Prisma platformmal az erősítőiben és a CD lejátszóiban, épít zászlóshajót a vinyl szerelmeseinek is, ami azt mutatja, hogy nem lankad az analóg iránti vonzódásuk sem.

A legbuzgóbb bakelit rajongók tisztában vannak azzal, hogy a hangszedőhöz nem minden esetben könnyű megtalálni a megfelelő előerősítőt. Egyes MM és MC hangszedők különleges igényeket támasztanak a lezáró kapacitás és ellenállás értékekkel kapcsolatosan, emellett a phono előerősítő is rendelkezik „sweet spot” ponttal, ami ráadásul hangszedőnként változik. Sokféle követelménynek kell megfelelnie egy rugalmasan használható lemezjátszó előerősítőnek, az semmiképpen nem elegendő, ha a komplexitás kimerül egy MM/MC választó kapcsolóban.

A svéd gyártó kétféle előerősítő modellt kínál, és mindkettő flexibilis. A Primare R15 modell 18 féle MM és MC erősítés/lezárás kombinációt kínál 960 fontért. A Primare R35 zászlóshajó még erre is rátesz, mert 29 féle beállítás kombináció választható. Az R32 elődmodell mindössze háromféle erősítés, és hétféle impedancia választást engedélyezett. Jó érzés látni azt, hogy bár a digitális streaming fejlesztése gőzerővel folyik, nem feledkeztek meg az LP analóg lejátszás támogatásról sem.

Primare R35 hifinews 1

Általános bemutatás:

A rengeteg beállítás azt eredményezi, hogy a Primare R35 képes lesz optimális beállítást kínálni minden MM vagy MC hangszedőhöz kimeneti jelszinttől és különleges lezárási követelményektől függetlenül.

Az R35 igényesen kialakított háza titán és fekete színben rendelhető. Meggyőző 9,5 kiló a súlya. Az előlap gyakorlatilag üres, eltekintve a Primare logotól, amelynek közepe be és kikapcsolóként funkcionál egy status LED kijelzéssel. Van beépített automatikus kikapcsolás, amely készenlétre állítja az előerősítőt, ha az 20 percig nem érzékel jelet a bemenetén. A funkció szükség esetén kikapcsolható.

A hátlapon RCA bemenetek mellett, szimmetrikus és aszimmetrikus kimenetek találhatók. Kapcsolókkal választható ki az MM vagy MC mód, a szubszonikus filter, és az erősítés mértéke. MM beállításban az RCA kimeneteken +36, +40, és +44 dB, az XLR kimeneteken pedig +42, +46 és +50 dB erősítés választható. MC üzemmódban +62, +66, és +70 dB RCA, és +68, +72 és +76 dB XLR erősítés állítható be, ami nagyon praktikus.

Primare R35 hifinews 2

A hátlapon kis lecsavarható fedél alatt oldalanként külön DIP kapcsolósor van elrejtve. Nem a legkényelmesebb ez az elrendezés mód, de abból a szempontból előnyös lehet, hogy biztosan leveszem a hangerőt amikor megfordítom a masinát, és módosítok a beállításokon (mint később kiderül, ez felesleges, de nem baj, ha rutinná válik – fordító megjegyzése). A kapcsolósor sorszámozva van, kell hozzá a kezelési útmutató, hogy a megfelelő beállításokat választhassam. Lehetett volna ezeket felhasználóbarát módon egy némító kapcsolóval együtt akár az előlapra is szerelni, úgy praktikusabb lehetne.

A lezárás értékek:

A tíz kapcsolóból álló sor 1-6-ig sorszámozott darabjai az MC impedanciát állítják be 10 ohmtól 47 kiloohm értékig. A 7-es kapcsolóval az MC bemenet kapacitás 100 pF és 1 nF között kapcsolható át. A 8-as kapcsoló az MM impedanciát 47 kiloohm, és 2,5 kiloohm között módosítja. A 9-es és 10-es kapcsolók pedig a 100, 200, 300, 400 pF lezárás közül engednek választani. A fent felsorolt adatok jól megválasztott általános értékek, bár nem emlékszem, hogy valaha is találkoztam volna 2,5 kiloohm beállítást igénylő MM hangszedővel. Valószínű, olyan nagy jelszintű MC hangszedőhöz lehet ezt alkalmazni, ami túl nagy jelszintet ad a nagy érzékenységű bemenetre, így elkerülhető a torzítás.

A Primare R35 vezérelhető 3,5 mm-es triggerrel, amely külső be/kikapcsolást tesz lehetővé. A tartozékok között található egy fázisceruza, amely a helyes hálózati kábel bedugás módot segíti elő. Néhány európai piacon ez nagyon népszerű. Mindenesetre a Primare azt javasolja, hogy fordítsa meg a hálózati kábelt az aljzatban, ha a fázis nem a megfelelő helyre érkezik, mert az jelentősen javítja a hangzást.

Az R35-re a Michell GyroDec SE/SME 309 lemezjátszómat csatlakoztattam mint forrás, az erősítő a Naim Supernait 2 lesz, a hangfal pedig a PMC Twenty5.24. a hangszedők Ortofon 2M Black MM, Clearaudio MC Essence, Denon DL-103 MC voltak a meghallgatás során.

Az Ortofon esetében az R35 erősítését +44 dB-re állítottam, és 47 kiloohm lezárást alkalmaztam. Ez a lehető legáltalánosabb kombináció ami jól megmutatja az előerősítő sima és semleges hangját. Nem éreztem szükségét annak, hogy a zenei spektrum egyes részeit emelnem kéne, emellett az erősítés is elegendő volt.

Az R35 kiváló egyenletes átvitele engedi érvényesülni a hangszedő karakterét. A 2M Black esetében ez kiegyensúlyozott, letisztult, gyönyörű részletekkel telt bemutatót jelentett. Örömmel töltött el a beütések ereje, lendülete, és feszessége. A lábdob és a basszusgitár ritmusa szépen együtt futott.

The Art Company [Epic TA 4174] 12 hüvelykes lemezéről a Susanna című számban az énekhangot magabiztosan helyezte el a térben. A magas tartomány fényessége vonzó lehet a bemutatóban. Az ütős hangszerek hangjában éppen elegendő volt a csillogás. A cintányér hangja szépen cseng le, így az R35 megmutatja a különbséget az élő előadás, és a stúdió felvétel között.

A The War On Drugs, Under The Pressure című számában (Lost In The Dream [Secretly Canadian SC30]) az elején az elektronikus ütős hangszer hangja könnyedén megkülönböztethető a dal későbbi részében használt igazi Hi-Hat-tól.

Primare R35 hifinews 3

A Primare R35 hangja nem túl lágy, és nem egzotikus. A fényes felvételeken kicsit fertőtlenített, de a részletek és a dinamika egy jól fogyasztható, könnyen hallgatható csomagba kerül. A magas tartománya nem fárasztó, nincs torlódás, de nem is olyan édes, mint a különleges lemezjátszó előerősítőkön tapasztalható. Igaz, 1345 fontért ez az összehasonlítás a sokkal drágább kategóriával pusztán elméleti. De az R35 mutat olyan erősségeket, amik meghaladják az árát. Ez a bemutatás mód, ahogy valódi háromdimenziós színpadot rajzol a szobában. Lenyűgöző első és hátsó színpad rétegeket rajzol. Az effektek a helyükön maradnak, soha nem kerülnek irreálisan előtérbe, a szóló hangszerek és az énekhang is jól fókuszált.

Úgy éreztem, hogy Brandi Carlile valahol köztem, és a hangfalak között áll a The Wheels Of Laredo The Highwomen [LCS 0075678651731] című szám előadása során. Ez a hatás egyszerre volt meghökkentő és lenyűgöző. A jelenlét érzet erős, és magabiztos, bár időnként mintha merevnek éreztem volna.

MC-re váltva a Clearaudio MC Essence és a Primare R35 páros új szinten folytatta a varázslatot. Az MC Essence extra feltáró jellege kiválóan hallható, és az R35 mindent megtett, hogy ennek ne álljon útjába. Nem erőltetett rá saját hangzást a bemutatóra, hagyta, hogy a hangszedő maradjon a show sztárja. Ha lett volna bármilyen keménység vagy durvaság a közép tartományban, az itt azonnal büntetett volna. Helyette a fókusz, és a részletek ábrázolása lépett előtérbe, ami inkább jutalmazta, mintsem elfojtotta a hangszedő jellegzetességeit.

És mi a helyzet a Denon DL103 MC-vel, amely rengeteg bakelit hallgató rendszerében fellelhető? A lezáró impedancia értéke a nagy könyv szerint legyen tízszerese a hangszedő impedanciájának. Ez a szabály itt is tökéletesen működött. A Denon tényleg 400 ohmon mutatja a legjobbját, mivel a generátor impedancia 40 ohm. Tapasztalatom szerint a standard 100 ohmos lezárás esetén ez a hangszedő lapos, de a legtöbb lemezjátszó előerősítő csak ezt tudja. Az R35 400 ohm beállításában a DL103 életre kelt, és olyan merészen szólt, ahogy még nagyon kevés alkalommal hallottam. Úgy vélem, többfajta hangszedő is lesz, amiből csak a Primare széles beállításai fogják tudni kihozni a maximumot.

Hi-Fi News ítélet:

Elsőre úgy tűnhet, hogy ijesztően sokféle lezárási opciót kínál a Primare R35. Igaz, a beállításokhoz hozzáférni kicsit kényelmetlen, de ennek ellenére javaslom, hogy tartson ki mellette. Valójában ez a készülék egy hihetetlen rugalmas és nagy teljesítményű lemezjátszó előerősítő, ami képes a maximumot kihozni gyakorlatilag minden hangszedő típusból amit csak ráköt. Ritka bravúr ez ebben az árkategóriában, ami csak tovább növeli az R35 értékét.

Írta: Adam Smith

Mérés: Paul Miller

Forrás: hifinews.com

Műszaki adatok: Primare R35 MM/MC lemezjátszó előerősítő

Második rész: A marginális erősítés és a mérési eredmények