Primare R15 phono-előerősítő

Primare R15 phono-előerősítő

Az 1980-as évek elején egy dán ipari-tervező mérnök és szenvedélyes audiofil, Bo Christensen, új vállalatot alapított. A Primare Systems AB. küldetésének elsősorban a kivételes hangminőséget határozta meg. Követelménynek állította be, hogy a termékeknek elegáns megjelenéssel, pontos arányokkal és felhasználóbarát kezeléssel kell rendelkezniük. A Primare közel negyven éve testesíti meg ezt a holisztikus tervezési megközelítést. Minden termék a technológia és a funkcionalitás harmonikus keveréke.

Természetesen az új Primare kollekció egységei is az említett jegyeket mutatják. Az R15 típusjelű elektronika hivatott kiváltani a régebbi, népszerű modellt az R32 phono-előerősítőt. Az új R15 ideális partnere kíván lenni akár a mozgó-mágneses, akár a mozgótekercses hangszedők széles választékának, hidat képezve a hangszedők alacsony szintű kimenete és a hifi-rendszer vonalszintű bemenete között. Képes az összes, gyakori MM vagy MC hangszedő alacsony jelszintjét megnövelve, rugalmas bemeneti beállítással, lehetővé tenni az ideális illesztést. A Lagom („laah-goam”) egy svéd szó, amely azt jelenti, hogy „éppen annyi amennyi kell, nem több és nem kevesebb”. A Primare termékek kivitele e filozófia mentén mértékletes, a készülékek megpróbálnak beleolvadni akár klasszikus, akár modern környezetükbe. Egy Primare készülék mindig a józanságon alapul, célja az, hogy tökéletesen kiegyensúlyozott legyen. Ez a megközelítés megtalálható az elektronikai tervezésben is, amely meglehetősen minimalista vonalat követ.

Az R15 kényelmesen elhelyezhető „háromnegyedes” méretezésű készülékházba konstruált elektronika, ugyanazt a kézműves gondosságot mutatja, amit az eddig létrehozott modellek, emellett az R15 egy komplett audio-rendszer része is lehet, amely szinte minden ízlésnek megfelelő, kiszolgálva a vinyl-lemezek kedvelőit. Kialakításának logikáját tükrözi a tervezési koncepció, miszerint, lehetővé kell tenni az összes áramkör hibátlan működését.A készüléket vezérlő két kapcsoló közül az egyik hátul található, ez a fő be-/kikapcsoló. Az előlapon, a cég emblémájába integráltan, kapott helyet a készenléti-kapcsoló, ami a relés ellenőrző áramkört is indítja.
Az első lépcső az energiaellátás, amit egy rendkívül gyors kapcsolóüzemű tápegység intéz. A szokásosnál kisebb méret ellenére a merev alváz és az áramköri panel kellő mértékű biztonsági teret biztosít a tápegység és az elektronika között. A készülék belsejében megnyugtatóan elszigetelt a jel-áramkör és a tápegység. Az audio szakaszhoz válogatott alkatelemek szinte a legjobbak az árkategóriában. Az alkatrészek alacsony zajszintet eredményeznek, mind polipropilén és tantál kondenzátorok, alacsony impedanciák és kapacitások. A professzionális gyártás meglátszik az eszköz tökéletes áramköri elrendezésénél. Ez egy okosan megtervezett készülék. A logikusan tervezett áramkörből szinte teljesen elhagyták a kábeleket, ezzel elkerülve a környezeti interferenciák felvételét.

Az phono-elektronikákkal szemben támasztott elsődleges műszaki követelmény a RIAA korrekció pontossága. Ettől függ a hangzás hihetőségének első lépése, ami az R15 esetében +/- 0,2 dB, nagyon szép adat.
A készülék hátulján találjuk az MM/MC választó kapcsolót és a hangszedők illesztéséhez használatos bemeneti impedancia és erősítési tényező kapcsolósorát amelyet oldalanként be kell állítanunk a hangszedő paraméterei szerint. Négy DIP kapcsoló-csoport abszolút részletes beállítási lehetőséget kínál a kiválasztandó impedancia és lezárási kapacitási értékekhez. Egy szubszonikus szűrő segítségével csökkenthető a dübörgést. A Subsonic szűrő -3 dB-en belül tartja 12Hz alatti tartományt (ez 12 dB / oktáv). Az előerősítés (gain) mértéke kapcsolóval választható akár 50dB (MM) és 76dB (MC) értékig.  A jeleket oldalanként egy aszimmetrikus (RCA) bemenet fogadja, a szükséges föld-csatlakozót (GND) mellettük találjuk.Az ide tartozó csatorna elválasztási paraméter 1 kHz-en mérve MM-hangszedő esetén 80 dB, MC-hangszedő használatakor 77 dB. A Primare rendszerben gondolkodik, ezért minden készülékén, így az R15 phono előerősítőn is megtalálható egy vezérlő (trigger) bemenet (3,5mm jack) a rendszer-távirányítók parancsainak fogadására.

Meghallgatás

A lemezjátszózás körében a hangzást elsősorban az alkalmazott hangszedő kvalitása dönti el. Tesztünkhöz különböző (Benz Micro – ACE L, Van den Hul – Frog, Goldring 2400, Audio-Technica AT440Mlb) hangszedőket használtunk, és arra a következtetésre jutottunk, hogy ez az új Primare phono-elektronika az univerzális felhasználási igényeket rendben kiszolgálja. Nem hivalkodóan semleges, de élénk, széles felhang-tartományú és finoman kidolgozott hangokkal szólal meg egy akusztikus hangszerekkel előadott zenemű. A hallgatási helyről érzékelhető, hogy a zenei történések stabilak, a hangszerek szinte kéznél vannak. Már egy „jól képzett” MM hangszedő esetében megkapjuk azt a hangzást amit az alapkategória illetve attól 20-30%-al drágább előerősítők nem tudnak produkálni.

Az első benyomás után, már az üzemi hőmérséklet elérésekor, az R15 elektronikával elért hangzás olyan érzetet kelt, mintha más készüléket és hangszedőt hallgatnánk mint az eddig megszokottak. De nem, csak ez a phono-elektronika annyira kiterjesztette a magas és középmagas hangok hangsúlyát, egyensúlyát és bravúrját, hogy meglepődtem. Sokszor el szoktam mondani, hogy én tudok bánni a hangszín-szabályzókkal és nem félek használni egy equaliser-t sem, de most semmi szükség nincs beavatkozni az ortodox hifi-rajongók által szentnek gondolt lineáris beállításba. 1975-ben a legtöbb audiofil készülék-gyártó az erősítőkből száműzte a hangszín-szabályzókat, a mono kapcsolót, és a ’80-as években a phono-bemenetet is elhagyták. Előbbiek esetében úgy gondolták már nincs nagy szükség „belerondítani” a jel útjába, jelszó a „tisztaság”. Az erősítőkről hiányzó phono-bemenetek szerepét a külön épített előerősítők vették át, szép számmal kerültek forgalomba a gyengébbnél jobb, a jobbnál még jobb készülékek. Negyven évvel később, van egy új kitörési pontja a High-End/audiophile gyártóknak. Nevezetesen a választható és az adott hangszedő műszaki paramétereihez illeszthető előerősítő-fokozatok gyártása, amelyeknek célja, hogy segítségükkel mindenfajta hangszedő működtethető legyen.

Az igazi, kötözködős élménynek az MC-rendszerű hangszedők nyitnak teret, itt különböző dolgokat a zenében megfigyelni szinte kötelező. Ekkor derül ki, hogy a Primare R15 phono-előerősítő hangzás tekintetében megnyeri a versenyt az ebben az árkategóriában megszokott konkurenciával. A meghallgatás során nyilvánvalóvá válik a nagyobb felbontás, jobb mikro-és makro dinamika, szorosabb összkép, középpontjában egy tartalmasabb szólóval akár énekes akár hangszeres produkcióval. Az előadás élénk, lehetővé teszi, hogy hosszasan hallgassuk a zenét. Együtt a nyomatékos, dinamikus hang, a zene reprodukálásához szükséges jó szintű dinamikus kontraszt és testesség.

Az élvezetesebb hatás nem csak az akusztikus, de elektronikus zenén is jelentkezik. Sok audiofil felhúzza a szemöldökét a keményebb rock zene említésének hallatán, nem így az átlagos zenehallgató akinek lemez-gyűjteményében több a rock-klasszikus mint a jazz vagy komolyzene. A középszerű összetevőkkel meg nem valósítható, hangzás tetten érhető a Marshall gitár-erősítőkkel hangosított Fender Stratocaster gitárok hangján, amit ugyanolyan nehéz reprodukálni, mint egy szimfonikus zenekar hatalmas összhangzatát. A tiszta és nyugodt hangzás mellett méltányoljuk a Primare készülékeknél megszokott hosszú távú megbízhatóságot is.

Konklúzió

A Primare cég alapítása óta magas minőségű elektronikákat gyárt. Az audiofilek az egész világon ismerik és elismerik a rendkívül tiszta hangzású és komoly szerkezetű erősítőket, amelyek megbízhatóságban is vezetnek. A Hygge („hoo-gah”) egy tipikusan északi, dán/norvég fogalom, amely a mindennapi élet egyszerű örömeivel kapcsolatos életmódot írja le és a Primare filozófiájának középpontjában áll. A Primare ehhez a természetes örömhöz kíván hozzájárulni, a muzsika élvezetét bevinni az otthonokba. A hanglemezek és az analóg technika szerelmeseinek nem kell bemutatni ezt az érzést.

Az R15 phono-elektronika csak megerősíti az eddig is tudottakat, tapasztaltakat. Első pillantásra talán nem is érzékeljük a korábbi modellhez viszonyított változást, de cikkünk figyelmes elolvasása és egy meghallgatás a forgalmazónál könnyen eldönti a kérdést. Egy biztos, a készülék nagyon jó RIAA korrekciót tartalmaz és van elég erősítés tartaléka (ne feledjük a szabvány 2mV bemenő jellel számol) ezenkívül imponál a lehetőség csökkenteni a 47 kOhm bemeneti impedanciát 100 Ohm körülire és 1nF-ra növelni a kapacitást. A hangzás mellett akár ez a két tényező is pozitív irányba befolyásolhatja a véleményt, eldöntheti a vásárlást.

Pro

+ könnyen elhelyezhető méretű készülék
+ nagyon pontos RIAA korrekció (+/- 0,2dB)
+ kapcsolható erősítés
+ ár alapján a „kategória hangja”

Kontra

– az előlapon lévő ki-/bekapcsoló jelzés nélküli

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]