Primare NP30 network-player és DAC

Kaptunk egy dobozt … és a dobozban egy dobozt. No nem egy Matrjoska mese jön, hanem a svéd High-End gyártó a PRIMARE hálózati audiojátszó és DAC készüléke.

Mondhatnánk skandináv eleganciával előadott minimalizmus – első látásra ez váltotta ki belőlünk a kezdő mondatot – ha nem tudnánk, hogy jóval több ennél. Mivel hétköznapjainkat és szabadidős tevékenységünk egy részét a mindenütt jelen lévő számítógép határozza meg, otthonainkban kiépített hálózat van, kell, hogy elérjük különböző tárolóinkat (NAS) és fájl-katalógusunkat, tehát azt a temérdek jó zenét amiket letöltöttünk. Miért ne lehetnénk igényesek a finom hangminőség vonatkozásában is! Most mutatunk egy készüléket ami igen érdekesen valósítja meg a hálózati lejátszást!

A fürkésző tekintet egyből kiszúrja, hogy ezen a készüléken nincs kijelző képfelület! Miért nincs az előlapján képernyő? Lars Pedersen vezetőmérnök válasza szerint: azzal, hogy a készülék minden funkciója vezérelhető egy iPad-el vagy tablettel – ekkora képernyő rá sem férne – feleslegessé tette a távolról amúgy sem jól látszó „kijelzőt”…„Úgy éreztük, hogy nem szükséges, mert az NP30-at és szolgáltatásait olyan gonddal tervezték, hogy maximálisan figyelembe vették a tényt, miszerint a zene mai szerelmeseinek használati igénye teljes kölcsönhatásban van az online és a tárolt média felületeivel.”…

Ezzel egy kissé előre szaladtunk a bemutatással, de valóban nincs mit mondani az előlapi gombokról, mert nincsenek, a fénylő led-ek pedig végzik sajátságos, „világos” feladatukat. Elfogadjuk, hogy az egyszerűség jegyében az észak-európai dizájn a következő szintre emelkedett és kategórián kívüliségét vizuálisan mutatja ki. A Primare NP30 a már ismerős „nehézsúlyú” acél alvázon, három rezonancia mentesítő lábazaton, szál-csiszolt alumínium műszerfallal a stabilitás szinonimája.
A csatlakozások mindenben követik a felhasználás sokrétűségét, így az NP30 hálózati lejátszó alkalmazkodik bármilyen kiváló minőségű audio-rendszerhez. Képes az audiofil streaming-re és az internetes rádiók műsorának szünetmentes lejátszására, mindez a sok UpnP eszközzel (PC/Mac, NAS, iPod®, iPad®, iPhone® vagy USB FAT32-re formázott pendrive) való rendszer-integráció révén lehetséges. A modern kialakítású, logikus elrendezésű távvezérlővel a készülék jól működtethető.

A Primare saját programja, az úgynevezett PRIMARE app, mely letölthető ingyenesen iOS vagy Android felhasználók számára vezérlési és tájékoztatási szinten messze felülmúlja azon funkciók elérését, mint amit bármilyen hagyományosan integrált képernyő nyújtani tudna. (sőt, az iOS verzióban elérhető a „Voice Over” funkció, látássérült felhasználók számára) A szokásos WLAN kábelezésen kívül Wi-Fi kapcsolat is lehetséges, de itt a maximális felbontás 16-bit/48 kHz-re korlátozódik. Az NP30 modellt elsősorban hálózati kapcsolatra tervezték, de eléri az adatokat egy számítógépről közvetlenül is. Utólag aptX Bluetooth modullal bővíthető, amit a hivatalos magyar forgalmazó a vásárló kérésére plusz költségért behelyez a készülékbe.

aptX Bluetooth
aptX Bluetooth
aptX Bluetooth

A készülék második, egyben el nem hanyagolható felhasználási lehetősége – egy igazi DAC. Három optikai, egy SP/DIF, USB-A, USB-B bemeneten keresztül saját, aszinkron órajel-generátorral biztosítja a nagyon alacsony időtorzítást a jitter-t. A különböző formátumok, mint a WAV, AIFF, FLAC, MP3, AAC, WMA, OGG, és ALAC nem jelentenek kihívást a NP30 számára. Mi több, támogatja a mintavételezést akár 24 bit/192 kHz részletességig. Minden bemenet kompatibilis legfeljebb 192 kHz/24-bites felbontásig, a koaxiális (RCA) digitális kimenet átengedi a digitális jelet, „full HD” pass-through működik további feldolgozás, digitális rögzítés céljára.

A szerkezetben alkalmazott tápegység alapja egy R-magos transzformátor. Az NP30 a Burr-Brown SRC4392 (digitális interfész vevő/mintavételi frekvenciaátalakító) használja, de egy Burr-Brown PCM1792 DAC-al egybekötve használja a jól bevált XMOS mikroprocesszor interfész-t. Az NP30 aszinkron USB bemenete alapbeállításban USB Audio Class 1.0 konfigurált (96kHz/24 bit) ez egyszerűen, „plug and play” módon elérhető minden számítógépen. Míg az USB Audio Class 2.0 (nagyobb adatátviteli sebesség) natívan támogatott Mac OS-X felhasználók részére. A megfelelő driver-t le kell tölteni a PRIMARE honlapjáról a Windows operációs rendszert (XP, SP2 és, későbbiek) futtató számítógépek részére.

A „motorháztető” alatt egy SeDMP3, egy „EMAS” (Embedded Module Audio Streaming) az Audivo német beszállító cégtől. Az Audivo SeDMP3 modulja egy sokoldalú hálózati képességgel rendelkező elektronika annak érdekében, hogy az egyes termékek az otthoni hálózatban könnyen integrálhatók legyenek. Az alkalmazott szoftver megfelel a főbb ipari szabványoknak, mint a UPnP és DLNA. Az Audivo céget Erich Böhm, egy elektro-akusztikai és kibernetika mérnök alapította, aki nem mellesleg hobbi zenész. Az Audivo cég a hálózati technológiák kifejlesztésére specializálódott a „testre szabott” hardver és szoftver implementációk részére. A SeDMP3 UPnP/DLNA EMAS nem tartalmaz kijelzőt, ezt inkább a vezérelni és ellenőrizni képes alkalmazásokra bízzák.

A Primare NP30 esetén annak érdekében, hogy a digitális pitekből átalakított analóg jelfolyam zaj, zavar és torzítás-mentesen kijusson az XLR és RCA kimenetek előtt igen jó minőségű analóg fokozat működik.

A meghallgatás igen sokrétű tapasztalatait összefoglalva be kell vallani, csupán csak egy tényező volt a kezelhetőség, inkább a zenei szempontok képezték a fontosságot. Azt leszögezhetjük, hogy minden működött zökkenőmentesen – nA vezérlő eszközünkön (IOS vagy Android) látható az album képe, az előadó neve és a tétel címe, ezenkívül kiderül a játszott jelfolyam bit-rátája, a fájl-formátum és a mintavételi frekvencia.

Nehéz igazságot és különbséget tenni, mert eddigi gyakorlatunkat nézve egy DAC mindig jobban muzsikált közvetlen digitális bemenetekről, mint egy stream-elő. Mindenképpen meglepett a hallott vitalitás és a dinamikus kontraszt. Szelíd vulgarizmussal azt lehet mondani – tökös! Míg általában a tranziensek ütős energikussága ellágyul, a Primare NP30 ebben a tekintetben, minden ízében jó képességeket mutat. A basszus különösen könnyed és hangszerkövető, telt- és dús hangzású. Egészen megdöbbentő volt a BBC helyszíni közvetítése egy templomból, a kórus megjelenítése és a nagy tér visszhangjainak, visszaverődéseinek ábrázolása. Internet rádiótól eddig ennyire jót nem hallottam.
A két lejátszási metódus (streaming és az önálló DAC használat) közötti különbség sok órányi meghallgatás után is úgy tűnik, kevés differenciát mutat. Egészen pontosan fogalmazva a streaming hangzásban felnőtt a DAC kvalitásaihoz, a Primare által beépített, különösen jó minőségű alkatrészek és technológia következtében. Az NP30 hálózati kliens finom hangzása bizonyított. Ezt mutatja a kiváló minőségű felvételek esetén tapasztalható széles és mély hangszínpadi hatás, miközben egyértelműen körülhatárolhatók a hangszerek és az általuk keltett hangtömeg.
A szimfonikus zene nagyvonalúan és meggyőzően, háromdimenziós színpadtérrel hangzott. A dinamikai különbségek megjelenítése széles hangzáskép és pontos fókusz megvalósítása mellett történt még nagy hangerő esetén is.

Konklúzió és ajánlás

Tekintettel arra, hogy az NP30 egy 192 kHz/24-bites digitális/analóg átalakító, valamint egy hálózati hangmédia-lejátszó együttese elsősorban a zene-fanatikus rajongóknak kínál élvezeti értéket. A Primare vezérlő alkalmazása elsőrangú, az egyik legegyszerűbb és legintuitívabb ami ma elérhető. Integrálhatóságát és a fogadott jel feldolgozását tekintve egy nagyszerű mindenes, egy meglepően okos termék. A DAC részleg komoly megépítésű, így a zene kifinomult, lágy tónusú, bizonyítottan segít elsimítani a digitális és az analóg rajongók közötti ellentétet.

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 95%
Dinamika: 80%
Kivitel: 85%
Szerelés minosége: 95%
Kezelhetoség: 95%
Összesen: 89%

Pro
+ kifinomult zenei hangzás még alacsony bit-rátán is
+ eddig a legjobb vezérlő alkalmazás mobilra
+ szimmetrikus (XLR) kimenetek

Kontra
csak egy S/PDIF bemenet van
nincs AES / EBU digitális bemenet
DAC üzemmódban a készülék nem jelzi az aktuális bit-rátát

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]

Specifikáció