Primare I32 integrált sztereó erősítő és CD32 CD-lejátszó teszt – Audio & Vision Online

Elegáns, sallangoktól mentes.

Nálunk járt a skandináv Primare két terméke: a letisztult és kecses formákkal megáldott I32 és CD32. Az EISA díj után kíváncsian vetettük bele magunkat a tesztelésbe, ami rengeteg meglepetést tartogatott. Hogy jókat, vagy rosszakat is, az cikkünkből kiderül!

Primare I32 integrált sztereó erősítő és CD32 CD-lejátszó

Elegáns, sallangoktól mentes dobozokban érkezett hozzánk a két készülék, mindössze a típus volt feltüntetve rajtuk, igényesen és gondosan becsomagolva találjuk benne a termékeket. Itt külön kiemelnénk az egyik Primare sajátosságot, nevezetesen azt, hogy három ponton nyomja az állványt a CD-játszó és az erősítő is. Nem a megszokott elrendezésben, a négy sarok alá szereltek lábakat, hátul csak egyetlenegy támasztja alá. Mindkét Primare termék gyönyörű, azonnal beindul az ember fantáziája, ahogy elkezdjük végigmérni az elegáns fémházakat, amiben az elektronika helyet foglal. Egy modern nappali elengedhetetlen kelléke lehet ez a két gyönyörűség.

Primare I32 integrált sztereó erősítő

Méretei 430x420x106 mm, mely mellé 11 kg-os súly társul. Fekete és titánium színekben vásárolhatjuk meg. Két pár XLR és három pár RCA bemenetet találunk az erősítőnk hátulján. 8 ohmon 2×120 W leadására képes, még 4 ohmon 2×230 wattra, ez már bőven elegendő a nehezen hajtható hangdobozok mellé is. Mi többféle összeállításban is kipróbáltuk ezt a készüléket. A hozzá illő CD32-vel analóg és digitális összeköttetéssel is, illetve Pioneer N-50-nel is tápláltuk. A nálunk járt példány érdekessége, hogy MM30-as média modullal szerelték fel. Ez egy külön megvásárolható kiegészítő, ami DAC és hálózati lejátszó egyben. Erre később még visszatérünk egy külön bekezdésben.

Primare I32 integrált sztereó erősítő MM30 média borddal

A készülék kijelzője OLED technológiát használ, aminek fényereje állítható, így mindig biztosított a megfelelő olvashatóság. Rengeteg információt megjelenít, rögtön a házimozi erősítők kijelzője ugrott be, mikor megláttuk. 2011-2012-es EISA díjat kapott a készülék, ami mellé viszonylag magas ár is társul, ezért nagy elvárásaink voltak meghallgatása előtt.

Primare I32 integrált sztereó erősítő

A gyártó külön kiemeli a bejáratás fontosságát, illetve a fázishelyes bekötést. Ez dicséretes, minden készülék megérdemli, hogy a legjobb formájában hallgassuk. Az alkalmazott D osztályú erősítést UFPD néven emlegetik a hivatalos weboldalon. Első körben CD32-vel és ELAC BS 403 hangfalakkal próbáltuk ki, szerényebb, a készülékek összértéknek nagyjából az 5%-át érő kábelekkel. Már itt is éreztük, hogy egy jó erősítővel van dolgunk, ami mellé remekül illik ez a CD-lejátszó, de nem hagytuk ennyiben a dolgot. Feljebb mentünk a kábelezés minőségében, ami többek között Vertere Pulse-C szériás összekötőket jelentett, LessLoss tápkábeleket és AudioQuest Castle Rock hangfalkábelt. Mondanunk sem kell, olyan hatása volt, mintha új, magasabb kategóriába tartozó készülékeket vásároltunk volna. Mint minden rendszerben, itt is nagyon fontos tényező a megfelelő kábelezés, aminek csak a pénztárcánk és az ízlésünk szab határt. Egészen jól párosítható többféle stílusú vezetékkel is, de néhány kábel esetén előjött a folyós, kevés mélytartomány. Ilyen volt a Castle Rock is, amit pár óra után ki is cseréltünk egy Coincident CST-1-re. Miután ráakadtunk a megfelelő összeállításra, jöhetett az elmélyült zenehallgatás. Stílusokban nem válogatós az erősítő, mi a komolyzenétől kezdve, AC/DC-ig mindent hallgattunk rajta. Hiányérzetünk nem volt sehol, talán egy kicsit testesebb alsó tartományt tudtunk volna elképzelni, de ez a hangfalcsere után meg is oldódott. Az ELAC-kal nagyon selymes, lágy, de mégsem túl finomkodó előadásmódban volt részünk, ez nagyon hosszan hallgatható volt, végig lekötötte a figyelmünket. Újra és újra meglepett minket, hogy mennyit ki tudott hozni ebből a két apró dobozból a Primare. A másik hangfal, amivel kipróbáltuk, az állandó tesztkészülékünk volt, a 920.1-es Focal. Itt megjött a legalsó frekvenciatartomány is, kicsit keményebb lett a hang, de mégsem volt bántó, vagy túl sok. Az első hangfalkábellel olyan érzésünk volt, hogy azon keresztül az erősítő nem tudja rendesen meghajtani a dobozt, de a csere után eltűnt belőlünk ez a kétely. Következő forrásunk egy Pioneer N-50 médialejátszó volt, amit digitálisan kötöttünk össze az MM30-as kártyával, illetve az Emotiva XDA-1 DAC-kal. Az amerikai gyártó terméke gyorsan kikerült a rendszerből, mert nem illett bele, talán a kategória különbség miatt, talán a stílusbeli eltérés miatt. Itt főleg a CD-ről már meghallgatott, számítógépen, veszteségmentes formátumban is fellelhető nagyfelbontású változatokat kerestük. Hiába indultak ezek a számok elvi előnyből, ez nem mutatkozott meg a valóságban. A Primare I32 mellé érdemes beszerezni egy nagyon jó CD-, vagy magasabb kategóriás médialejátszót, ám itt számolni kell azzal, hogy rengeteg a silány minőségű "biztonsági mentés". Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]