Primare I15 Prisma bemutató avforums

Primare I15 Prisma bemutató avforums

El tud képzelni némi svéd érzékiséget az életében?

Mi is a Primare I15 Prisma?

A Primare I15 Prisma egy kompakt integrált erősítő, amely aktuálisan a legkisebb a cég kínálatában. Jól illeszkedik a neves gyártó által képviselt konzervatív vonulathoz. Amikor a konzervatív szót használtam, nem úgy gondoltam, hogy egyszerű. A Primare minden termékét úgy építi meg, hogy azok a legmagasabb minőség követelményeknek is megfelelnek.

Az I15 mindent tud, amit egy sztereó erősítőtől elvárhat 2019-ben, sőt azt kell mondjam, még arra is rátesz egy lapáttal. Árkategóriában valahol a Naim Uniti Atom, az Exposure XM5 és a Cyrus One HD körül mozog. Ezzel a gyártó szélesebb vásárlói réteget céloz, ahol sokat kell nyújtani kedvező áron. Kíváncsi vagyok, hogy mit tud a kicsike nyújtani a Primare hagyományosan magas minőségéből.

Általános jellemzők:

Az I15 kétféle felszereltséggel rendelhető. Mindkét verzió ugyan azt az erősítő fokozatot tartalmazza, de a bemenetek kínálata eltérő. Az egyik verzió a normál bemenetek mellett MM mozgó mágneses lemezjátszó előerősítőt kínál. Én a Prizma modulos verziót teszteltem, amely az analóg bemenetek mellett három optikai, egy RCA koaxiális, és egy 3,5 mm-es koaxiális bemenetet is kínál.

USB-A típusú bemenetéhez külső memóriát, az USB-B bemenetéhez számítógépet lehet csatlakoztatni. A vezetékes és vezeték nélküli hálózat csatlakoztatást is támogatja. AirPlay, Chromecast és Bluetooth áll rendelkezésére. Végeredményben ez egy olyan all-in-one készülék, amiben mindent megtalál. Jól lehet vele rendszert építeni. Ha például már van CD lejátszója, stílusosan mondjuk egy CD 15 CD transport, és el szeretné kerülni a dupla dekóder vásárlást, rendelheti lemezjátszó előerősítővel is, persze ekkor le kell mondania a streaming funkciókról, ám közvetlenül csatlakoztathatja a lemezjátszót. A rugalmas felhasználási mód ritka ebben a kategóriában.

A dekóder AKM AK4490 DAC chipset-et alkalmaz. Ez lehetővé teszi a PCM jelek 384 kHz-ig, illetve a DSD128 natív feldolgozását. Ez bőven elegendő az általános igények kielégítésére. A streaming modul UPnP kompatibilitás listája is megegyezik a fentiekkel, emellett a Spotify Connectet és az Internet rádió hallgatást is támogatja.

Az erősítő része D-osztályú. Ha Ön vallásosan hisz abban, hogy ez a technológia nem képes megfelelő hangminőség előállítására, jelentős időt spórolhat azzal, hogy abbahagyja a bemutató olvasását ezen a ponton. Teljesítménye 60 W 8 ohmon, és 100 W 4 ohmon, ami ebben az árkategóriában több, mint a megszokott. Tudnia kell, hogy az I15 nem fogja emelni a szoba átlag hőmérsékletét, akármilyen keményen hajtja. A Primare hatalmas gyakorlattal évtizedek óta építi a D-osztályú erősítőit, tényleg jól megy nekik a dolog.

A specifikációk csak a jellemzők egy része, ami jobban izgat mindenkit, az a hangzás. Személyes véleményem szerint egy fejhallgató kimenet még jól jött volna rá, ám más készülékeiken sem igazán található, ezért ezt nem rovom fel neki.

Primare készüléket használni mindig különleges érzés. Ez nem mérhető le hirtelen, kialakul mélyen belül, és utána csak a hiánya tűnik fel, ha más típusra vált. Ennek egy részét a megjelenés alkotja. Az I15 Prisma erősítőt a legtöbben puritánnak tartanák, és ez így is van jól. Kisebb a mérete mint a szokásos, ám azt így is akarták. Elegáns az előlap elrendezése, ami pedig náluk hagyomány. A fekete készülék fehér kijelző színnel jól mutat a polcon. Azt nem merem mondani, hogy az 1600 fontos ára olcsó, de azt biztosan állítom, hogy megéri. Összehasonlítva a Cyrus és az Exposure ipari jellegű kinézetével, ez igazán úri darab. Az Uniti Atom bár más megjelenési forma, egyformán szépnek tűnik mellette.

Egyetlen dolgot nagyon hiányoltam, és ez a hangerő szabályzó gomb. A Primare forgató gombok érintése kellemes érzés, ám ez jelen esetben elmarad. Nem ártana az sem, ha a készülék nem a kikapcsolási hangerővel indulna újra, hanem egy fix értékkel, de ez sem gond. Kis dolgok ezek, és nem vonnak le semmit a használhatóságból, mivel egy minden igényt kielégítő távvezérlő is tartozék.

A Prisma alkalmazás igazán szép munka. Könnyedén lehet vele böngészni és egyszerűen lehet használni. Előnyére válhatna, ha az oldal sávon lehetne streaming szervizek közül válogatni, mert úgy teljesebb élményt nyújtana. Mivel semmi nem lehet tökéletes, az alkalmazás is el tudja veszíteni a szinkronizációt a készülékkel, ám ez nagyon ritkán fordult elő. Csak a legeket említhetem a Roon kompatibilitással kapcsolatosan, mert 12 hónapig zökkenő mentesen használtam ilyen módon.

A következő módon végeztem a tesztelést:

A Primare I15 Prisma-t IsoTek Evo 3 Aquarius hálózati kondicionálóhoz csatlakoztattam. Vezetékes és vezeték nélküli konfigurációban is kipróbáltam egy Melco N1A és egy Innuos Zenith Mk3 szerverre. Az analóg bemeneteket Cyrus Phono Signature előerősítővel, Michell Gyrodec SME M2-9 karral Golding Ethos hangszedővel szerelt lemezjátszóval ellenőriztem. Egy LG 55B7 OLED és egy Volumino Primo volt az optikai és a koaxiális bemenetekhez csatlakoztatva. Egy SOtm SMS-200 volt konfigurálva mint Roon végpont, ezzel teszteltem az USB bemenetet. iPad Pro készülékkel teszteltem az AirPlay alkalmazást és egy Essential PH-1 lejátszóval a Bluetooth funkciót. Hanfalak: Falcon Acoustics RAM Studio10, Polk S15E és Acoustic Energy AE1 Classic voltak. Használtam FLAC, AIFF ALAC formátumokat, Qobuz, Tidal és Deezer streaminget, valamint TV adásokat és filmeket.

A hang:

A Primare házi hangzása évek óta nem változott, ezt a márkanév rajongói tudják a legjobban. Ez nem olyan hang, ami felrázza, vagy minden érzékét csiklandozva igyekszik feltűnést kelteni, sokkal inkább kidolgozott, pontos, és kiegyensúlyozott, és ennek az I15 is megfelel. Az első 15 percben úgy ítélheti meg, mintha túl lágy és könnyed lenne, ám kb. 3 órányi hallgatás fel sem tűnt, úgy elrohant az idő. Ekkor derül ki, hogy milyen jó stratégia a minden feltűnést kerülő hangja. Úgy éreztem, gond nélkül hallgathatnám akármeddig.

Ezt a hatást úgy éri el, hogy a magas tartományt gyönyörűen jeleníti meg, és nélkülöz minden harsányságot, vagy csillogást. A Chernobyl szinte ipari hangzású (Hildur Guonadottir) bemutatója nagyon jól állt neki. Soha nem éreztem agresszívnek vagy tolakodónak, megértettem a szerző által tolmácsolni kívánt mondanivalót.

Könnyebben megérthető muzsikára váltottam, ahol a Primare megmutathatta a finom stílusát. Hayden Thorpe Diviner című szerzeménye tökéletes példa erre. Gazdag, érzelmekkel telt hangzását a zongora finom futamai kellemesen egészítették ki, ami kiváló közép átvitelre enged következtetni. Ahogy a felső mélytartományt a közepekkel összedolgozza, az példa értékű. Három különböző hangfalat is kötöttem rá, amelyek hangját jól ismerem, és mindegyiket uralta. Én személy szerint nem kedvelem a stúdió jellegű hangzást, és szerencsére nyomát sem tapasztaltam a bemutatóban.

A dekóder és az erősítőrész közötti kapcsolat megállapítása kicsit bonyolultabb. Miután jó ideig a Cyrrus és Michell kombináción hallgattam a muzsikát, úgy éreztem, hogy készen állok a DAC tulajdonságainak tesztelésére. Az AKM chipkészlet ujjlenyomatát nehezebb felfedezni, mint az ESS Sabre egységekét, de a Primare itt is képes volt megédesíteni a muzsika hangjait. Igen, kissé romantikus alkat vagyok, ezért úgy éreztem, hogy akármeddig tudnám hallgatni. Azt kell mondanom, hogy a dekóder kiválóan teljesített a nagy felbontású PCM fájlokon úgy az USB csatlakozáson, mint az Etherneten keresztül, de az igazi csodát a DSD formátumon művelte. A Depeche Mode Violator című számának DSD64 verzióját ilyen jó hangzással talán még soha nem hallottam.

A technikai háttéren kívül a Primare jól átgondolt hangolása igazán szórakoztató. St Germain közismert felvétele a Rose Rouge kiváló példa az I15 képességeinek bemutatására. A mélytartományt kiválóan szövi egybe a világosabb részekkel, és nem homályosítja el a határozott bekezdéseket. Az általam használt Acoustic Energy AE1 kiválóan képes az energiák tolmácsolására, és a Primare uralma alatt ezt meg is tudta mutatni. Nagyon élvezetes volt hallgatni. Biztos vagyok abban, hogy lehetne olyan hangfallal párosítani, amely tompíthatja ezt az érzést, de miért tenném? Minden esetre ha nagyon hosszan kívánja hallgatni, nem árthat olyan hangfalat választani, amely kicsit szelídíti a Primare ambícióit.

Kiváló partner a TV műsor és filmnézéshez. Az LG B7 optikai kimenetéhez csatlakoztatva széles skálán teszteltem. A legtöbb erősítő nem boldog ettől a feladattól, de az I15 nagyszerűen végezte a dolgát. A funkcionalitást jól segíti a távvezérlő. Úgy is mondhatnám, hogy nagyon egyszerű kezelni. Ez egy kiváló tágas térábrázolással, és a részletező hanggal kiegészítve igazi élményt nyújt úgy a filmeken, mint a TV műsorokon.

Összefoglaló:

Mint azt már valószínűleg észrevette, nekem tetszett a Primare I15. Semmi gondom nem volt a Primare által alkalmazott erősítés technológiával, mindössze úgy éreztem, hogy ez egy újabb hangzás világ. Az Exposure XM5 integrált erősítőjének beépített phono fokozata és a Naim Uniti Nova all-in-one kínálata között valahol félúton van, de így is képes kiszolgálni minden igényét, ráadásul a szolgáltatásai jövőbe mutatók. Olyan készülékről beszélünk, amely okos megoldásokat kínál. Attól függően, hogy milyen feladatokat kell ellátnia, különböző opciók közül választhat, ami különlegessé teszi. Az Exposure ritmikája ugyan kicsit jobb, de a Primare specifikációi, és képességei olyan jelentősek, hogy a kis svéd megérdemli a „Nagyon Ajánlott” címet.

Értékelés:

Műszaki adatok:

Írta Ed Selley

2019 június 27