McIntosh MA9000 integrált erősítő

McIntosh MA9000 integrált erősítő

Sok lelkes audio-rajongó álommárkája a McIntosh teljesen átalakult választékának csúcsán megjelent integrált erősítője több szempontból új, de betartva a jól bevált értékeket egy kicsit „régies” is. A McIntosh mérnökei a sok évtizedes hagyomány mentén, az erősítés technikában elért szaktekintélyüket latba vetve átfogó egységbe ötvözve konstruáltak új modellt.

McIntosh_MA9000_erosito_Front_Top_

Egy McIntosh az örökre McIntosh, még akkor is, ha a következő évtizedekben merőben más kivitelezési divatirányzatok fognak hódítani. Egy erősítőre mindig szükségünk lesz, még akkor is, ha ezentúl merőben más formátumú műsor-hordozókat vagy matéria nélküli muzsikákat fogunk hallgatni. Ugyanez a helyzet a hangsugárzókkal is – nincs más helyettük. Mindezeket jól tudják a cég tervező mérnökei és technikusai, akik úgy tűnik, az „örökkévalóságnak” készítik termékeiket.

Az MA9000 erősítő berendezés klasszikus McIntosh kivitelű, összetéveszthetetlen esztétikuma időtlenséget sugároz. A nagyméretű, kék színű fényben pompázó teljesítménymérő műszerekkel, a fekete üveg előlappal, a krómozott szegélyű kezelőgombokkal, a megvilágított logóval, az alumínium fogantyúkkal és gyönyörű polírozott rozsdamentes acél készülékházzal impozáns látvány.

Az MA9000 kimenőteljesítményéből adódóan a tranzisztorok hűtésénél az új McIntosh Monogrammed Heatsinks™ hűtőborda-technológiát kínálja, amely kiváló minőségű hővezető tulajdonságokkal rendelkezik. A kivitelezés egyik látvány-eleme a hűtőbordából kialakított McIntosh “Mc” logó. Egy új gyártási folyamatnak köszönhetően a hűtőbordák jobb minőségűek, mert olyan fejlett, nagy áramú kimeneti tranzisztorokhoz kapcsolódnak, amelyek kihagyják a termikus egyensúlyi késleltetési (más-néven a bemelegedési) időt.

McIntosh_MA8900_erosito_monogramm

A készülék menürendszerében, a felhasználóbarát rendszer vezérléshez és konfiguráláshoz, minden bemenetnek egyedi elnevezés adható. Minden bemenet egymástól függetlenül működik, és mindegyik mindig rendelkezésre áll, függetlenül attól, hogy hogyan kapcsolódnak a források. Az MA9000-ben új, erősebb és gyorsabb vezérlő mikroprocesszorokat alkalmaztak a rendszer működésének biztonsága érdekében. A legfrissebben konstruált magas-minőségű áramköri elemeket iktatták be, hogy az MA9000 lehetőleg a legjobb hangzást biztosítsa.

A kétszer 300 Watt csatornánkénti teljesítmény elegendő ahhoz, hogy gyakorlatilag bármilyen hangszórót megfelelően meghajthasson. A régebbi modellekben bevált, egyedi és méltán híres McIntosh Autoformer kimenőtrafók garantálják, hogy a hangszórók mindig megkapják a teljes 300 Watt teljesítményt, függetlenül attól, hogy 2, 4 vagy 8 Ohm az átlagos impedanciájuk. Tranzisztoros erősítőkben ritka ez a csatolási megoldás, de jobban kezeli a hektikus impedanciájú hangsugárzókat. A kimenő-transzformátoroknak köszönhetően a csillapítási tényező (damping factor) jobb, mint 40.

Az MA9000 „hátsó fertályán” elegendő bemenet és kimenet van, akár a digitális, akár az analóg technikát helyezzük előtérbe. Bármelyik felhasználást preferáljuk, az MA9000 modellben kitűnő partnerre találunk. A fejlettség rohamos hajszolása nem hagyhatta figyelmen kívül a legtöbb analóg készülék jelének befogadásához tartozó bemeneteket. Tíz analóg csatlakozás áll rendelkezésre, amelyek XLR és RCA szabványú bemenetek, plusz egy mozgótekercses és egy mozgó-mágnes hangszedő jelének fogadására alkalmas lemezjátszó kapcsolat.

McIntosh_MA9000_Back

Mindkét phono-bemenet beállítható az alkalmazott hangszedők paramétereihez. A kiváló kontaktus fenntartása összefügg a hibátlan jelkezeléssel, ennek érdekében minden analóg RCA-csatoló prémium minőségű aranyozással ellátott, tömör sárgarézből készül.

A digitális szekció az új DA1 digitális audio modulban található. Tartalmaz 2 koaxiális, 2 optikai, 1 USB és 1 speciális, az MCT450 SACD/CD Transport-hoz használatos MCT bemenetet. A DA1 hatékony, 8 csatornás, 32 bites digitális-analóg átalakítót tartalmaz, amelyet Quad Balanced üzemmódban használnak. Az SPDIF és koaxiális bemenetek nagy-felbontású audio jeleket 24 bit/192 kHz mélységben dekódolnak. Az USB bemenet még magasabb felbontású PCM jeleket kezel 32 bit/384 kHz-ig, valamint képes a DSD256 és a DXD384 kHz-en kódolt jelek feldolgozására. Mivel a jövőben új digitális hangformátumok és technológiák fejlesztésére kerül sor, a DA1, a jövőbeli modulokkal könnyen cserélhető annak érdekében, hogy az MA9000 mindig naprakész legyen.

A szabadalmaztatott Solid Cinch™ hangsugárzó kötőelemek aranyozottak, hogy megakadályozzák a korróziót, könnyen, de biztonságosan rögzítik a hangszórókábeleket. Akár nagysúlyú banándugókkal szerelt kábeleket is tud fogadni, de egy mellékelt hatlap-fejű szerelőkulccsal rögzíteni lehet a villás (spade) vagy csupasz végű kábeleket, kiküszöbölve a laza kapcsolódást és ezzel az esetleges rövidzárlatot.

McIntosh_MA9000_erosito_Back

A Power Guard® biztonsági áramkör figyeli és, ha probléma esetén szükséges, fénysebességgel leállítja a táp-áramot, hogy megakadályozza a hangtalan torzítást és a túl-áramot, amelyek tönkre tehetik a hangszórókat. A Sentry Monitor biztosíték nélküli rövidzárlat ellen védő áramkör kikapcsolja a fázist, mielőtt a pillanatnyi áram meghaladja a biztonságos üzemi szintet, majd automatikusan újraindítja a rendszert, ha a működési feltételek visszatérnek a normálishoz.

Végül, de nem utolsó sorban, három szolgáltatás szintű funkció, amely nem életbe vágó, de fontos lehet a megvásárláskor. A PassThru áteresztő-áramköri megoldás lehetővé teszi a készülék már meglévő házimozi rendszerbe történő zökkenőmentes integrációját. A High Drive fejhallgató-erősítő (HXD®) teljes értékű, mintha külön egységben vásároltuk volna, új dimenziót adhat a fejhallgató hallgatásához. A Power Control lehetővé teszi a bekapcsolási és kikapcsolási parancs-jelek küldését a csatlakoztatott McIntosh márkájú komponensek között a rendszer indításakor és kikapcsolásakor.

Meghallgatás

A McIntosh erősítők kapcsán leírt nyugodt és magabiztos hangzás most sem marad el. Ennek igazolása képpen a hallgatózást egy régi felvétellel kezdtük. Monty Alexander – Stir it Up lemezével (Telarc SACD83469), amin Bob Marley szerzeményeiből ad elő különböző változatokat. A jazz és a reggae egymásba olvasztásának különleges példája, komplex muzsika egy erősítő teszteléséhez.
…”A reggae alapját egy különleges ritmus adja, aminek fő jellemzője a taktusok közötti hullámzás amit a gitáros játszik, ezt úgy hívják hogy „bang”. A dobos gyakran üt egy harmadik ütemet a taktusok között. Ezt úgy ismerik, hogy „one drop” (egy csapás). Jellegzetessége, hogy ez az ütem itt lassabb, mint a reggae előfutárainál a ska-nál, és a rocksteady-nél”…(Wikipedia)

Esetünkben kiváló muzsikusok alkották újra a nótákat, rendkívül jól harmonizáló egységbe, mégis külön-külön dinamikával és hangszer aurával leképezve a pit-ekből kinyert információt. A gitár szólamát átveszi a zongora, a dobok adta lüktetésre Steve Turre trombon-játéka szólózik, döbbenetes élményt nyújtva. Semmi ok az izgalomra, mert hosszas hallgatás után sem fáraszt, nem idegesít, csak nyugodtan, higgadtan muzsikál. Bármi következzen a zenében az MA9000 erősítő azt az akadályt is „megugorja”.

Elementáris erővel hatnak Steve Ferrone dob beütéseinek tranziensei Eric Clapton, a Rush című filmhez írt, Tracks and Lines és a Preludin Fugue című kompozícióiban. Egy kis gitárszóló-elméletet is kapunk. Mindezt olyan, eddig nem hallott hangzásminőségben erősítve, mintha ott lennénk. A jelcsúcsok tetején harap a gitár, amikor pedig elmélkedik a messzeségekbe visz. A csend szerepe megnövekszik, a digitális csendben elősurranó Nathan East-féle basszus hangok nagy varázslók. Zseniális műsorhoz magasszintű elektronika dukál és nagyon nem mindegy milyen hangsugárzót kötünk a hanglánc végére.

Igen a végére hagytuk Guilherme Vergueiro szamba-zongorista lemezét, mert hallani akartunk egy zongorát, a teljes terjedelmében, két méter hosszan és még hosszasabban utána zengve. De szórakoztasson ám! A brazil zongorista, aki a zenét műalkotásnak tekinti, komolyzenei klasszikusokon edződött. Hitvallása szerint minden felvételnek véglegesnek kell lennie, mert ugyanúgy nem ismételhető. Azért vettük meg a lemezét, hogy felidézhessük a megismételhetetlent. A McIntosh MA9000 erősítő és a Sonus faber Lilium hangsugárzók együttese tolmácsolja a magasztos zenei gondolatokat. A térbeli mikrofonozással előállított felvételen enyhén a bal oldal felé pozicionált zongora szekrényének zengése átnyúlik minden dimenzión, kalapácsainak dinamikája a mikro- és makro-valóságoz közeli. A ritmusról csak annyit, hogy önkéntelenül beindul lábunk taktusképző reflexe, a minőség ismérve.

Konklúzió

Az MA 9000 kapcsán lehet azt mondani, hogy régies, de ez így, ebben a formában nem igaz, mert a legújabb hangfájlok formátumaira hangolt. Nem esünk át a túlsó oldalra és nem mondjuk azt, hogy ultramodern, mert mind kivitelben, mind hangzásban magával hordozza az évtizedes, kiváló jegyeket. A márka minden terméke nagyon erős ön azonossággal rendelkezik.

Minden egyes alkalommal, amikor bekapcsoljuk, sokszor ugyanazt a dalt játszva, lelki állapot szerint másnak hallhatjuk a zenét. Minden embernek meg vannak a problémái, a drámák, a szerelmek, a szenvedélyek, a kalandok és tévedések, az örömök és bánatok, a boldogság, a bizalom, a biztonság és a bizonytalanság, de amikor meghallgatunk egy dalt valójában egyfajta megkönnyebbülésre vagy kényeztetésre számítunk a lelkünk számára. Nagyon összpontosítottnak kell lenni!
A cég a teljes műszaki tartalom részletes leírását megadja ami hasznos, de az érzelmek tolmácsolása nem mérhető és nem összehasonlítható műszaki paraméterek szerint, azt csak a High-End berendezések tudják újra és újra megvalósítani.

Vannak akik mindig az újdonságokat keresik, vannak akik a régiségek rajongói és vannak akiknek az MA9000 – mint idei évjárat – egy örökre releváns McIntosh az álom.

Pro
+ minden konkurenstől megkülönböztető megjelenés
+ a hasznos funkciók tárháza
+ mindenre kirejedő minőségű és szolgáltatású DAC
+ legalább olyan jó phono-fokozat, mintha külön egység lenne
+ jónak értékelhető fejhallgató kimenet

Kontra
– el kellene hagyni az equalizert
– erre a szintre való feljebb lépés egy kicsit drága

Specifikáció:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]