Mastersound Box bemutató Stereo Times

Mastersound Box bemutató Stereo Times

Még a tavalyi év végén váltottam néhány üzenetet Robert Maicks barátommal, aki a Star Sound Technologies tulajdonosa. Megbeszéltük, hogy összefutunk a következő Axpona kiállításon, ahol neki is lesz terméke kiállítva. A Renaissance Schaumburg hotelben rendezett eseményen, ahogy a társaságommal szobáról szobára jártunk, Robert a lelkemre kötötte, hogy az AudioThesis bemutatóját mindenképpen látogassuk meg. A sok látnivaló között kissé elfeledkeztem a dologról, de Robert később mikor észrevett, átkísért az AudioThesis szobájába, hogy biztos legyen a dologban. Be kell vallanom, így utólag, hogy hálás vagyok neki. Ott találkoztam Derek Skipworth úrral, aki az AudioThesis tulajdonosa. A cége olyan egzotikus márkaneveket importál, mint a Dayens, Harbet, Sonner Audio, Rosso Fiorentino, Mastersound, és még néhány más.

Derek a szobában egy Box nevű elég szerény megjelenésű Mastersound integrált erősítőből (3500 USD, beépített MM phono erőerősítővel, és néhány analóg bemenettel), egy North Star Design Magnifico DSD Transporttal épített rendszert mutatott be, amelyet Rosso Fiorentino Certaldo hangfalakra kötött. Csupa olasz gyártó. Mondtam is magamban, hogy ez valószínűleg egy újabb belépő kategóriás integrált csöves cucc. Elhatároztam, hogy udvarias leszek, meghallgatom, de nem néztem ki belőle többet, mint azt, hogy egy dolgozó szobában háttérhang legyen. Aztán megszólalt a zene. Egyáltalán nem olyan volt a hang, mint amire számítottam, egészen bele gyökereztem a székembe, pedig azt terveztem, hogy amilyen gyorsan csak lehet, lelépek. Ahogy egyre tovább hallgattam, feltűnt, hogy Robert azért invitált a szobába, mert a Star Sound Technologies állványon volt a rendszer összerakva. Évek óta hallgatom a North Star Design kínálatát a kiállításokon, de mindig úgy éreztem, hogy bár nem rossz a hangzás, azért lehetne jobb is. Ugyanaz vonatkozik a Rosso Fioretino hangfalakra. Ám ennek a rendszernek így élénk, dinamikus hangja volt, és feltűnt, hogy széles átviteli tartományra képes a szerény megjelenés ellenére. Határozott volt a szinergia, gyakorlatilag ez volt a kiállítás egyik legjobb hangzású szobája. Nem kellett hozzá sok idő, hogy rájöjjek, a Mastersound Box volt a titok. Igencsak felkeltette a figyelmemet, ezér úgy döntöttem, hogy kérek egyet Derektől felülvizsgálatra.

Általános bemutatás:

A Box egy A-osztályú, single-end, 35 watt csatornánkénti teljesítményre képes olasz integrált erősítő. Derek Skipworth két dolgot tartott fontosnak, amit kért, hogy osszak meg az olvasóimmal. „Az egyik az, hogy ezért az igencsak elfogadható árért olyan erősítőről beszélünk, amit Olaszországban terveznek, és ott is épül kézi munkával a Mastersound gyárában. A másik pedig az, ami megkülönbözteti a Mastersoundot a többi gyártótól, hogy saját maguknak építik a trafóikat. Meggyőződése, hogy ezek a trafók teszik ilyen kiváló hangúvá ezeket az erősítőket. Magas minőségű, alacsony veszteségű GO anyagból épül a vasmag, amit aztán impregnáló fürdőbe merítenek. Ez a hő veszteséget, a vibrációt, és a zajt csökkenti. A trafókat aztán vibráció csillapító anyaggal rögzítik a helyükre.”

Mivel a Box A-osztályú, erősen melegszik. Hibát követ el az, aki lenézi a mindössze 35 wattos csatornánkénti teljesítményét, jelentős a hőtermelés. A három trafója miatt a súlya 52 lbs (24 kg). Nem könnyű mozgatni, mivel nincs rajta hordfül, és egyik fele sem könnyebb a másiknál. Mérete 17x16x7 inch (436x409x185 mm). Úgy keressen neki helyet, hogy az végleges legyen, mert nem lesz kedve mozgatni. A belsejében szétnézve látszik, hogy átgondoltan van felépítve, igényes darab. A gondosság összemérhető azzal, amit a német Audio Valve berendezéseiben tapasztaltam. Még a piros nyomtatott áramkörök színe is hasonló. Az alváz szép selyemfényű fekete, elegáns, hiba nélküli építés móddal. Csatornánként három EL34 automatikus bias beállítással, és egy ECC802S van beépítve, azaz mindösszesen nyolc csövet tartalmaz. Az auto bias normál esetben csak drágább berendezésekben található funkció, és az a szerepe, hogy a csövek mindig optimális beállításban üzemeljenek. A front panel alumínium, a fedélen pedig sok szellőző nyílás található. A jelentős melegedés miatt olyan helyet kell neki választani, ahol felfelé sok hely van a levegő áramlásra. Azt mondanám, hogy ha állványba akarja helyezni, csak hűtött szobába tegye.

A polikarbonát ablakon betekintve látható ahogy a csövek fűtenek. Esztétikus. A front panel közepén alul látható a Mastersound logo és a típus fehér színben. Két nagy forgató gombja van a két oldalon. A bal oldali a bemenet választó, Phono, CD, Tape, Tuner, AUX. Az aktív bemenetet kis piros LED jelzi. A gomb alatt jobbra van a kabinet alján a Power jelzésű hálózati kapcsoló. A jobb oldalon a hangerő szabályzó található.

A hátlap csatlakozásai aranyozottak. 6 pár RCA található itt. OUT (Tape Out), Tape, Aux, Tuner, CD, és Phono MM a hozzá tartozó földelő csavarral. A hangfal kimenet csatlakozások 8 ohm, 4 ohm és a Common azaz a negatív. A hálózati bemenet a hátlap jobb oldalon alul található. A távvezérlője mindössze akkora, mintha a két hüvelyk ujját egymás mellé tenné. Csak hangerőt szabályoz. Kis mérete ellenére nem volt vele semmi gondom a használat során. Tudni való a készülékvázról, hogy nem mágneses rozsdamentes acél. A belső kábelezés réz-ezüst, amelyet Svájcban készítenek. A nyomtatott áramköri lemezek üvegszálas anyagból készülnek.

Milyen a hangja?

Mivel én nem teljesen új erősítőt kaptam, csak egy napig hagytam futni a kritikus meghallgatás előtt. Kellemes meglepetésként ért a zeneisége, és a bemutatás módja. Nem igazán vártam ezt egy 3500 dolláros integrált erősítőtől. A Box a zenét természetes színekkel, realisztikus dinamikával, és széles átvitellel szólaltatta meg. A szónikus kép természetesen meleg. A magas átvitele nagyon jó, lágy, és soha nem zavaró. A mély átvitele sokkal jobb, mint ami egy 35 wattos erősítőtől elvárható lenne. A részlet ábrázolása jó, és soha nem vált a hang élessé, vagy fényessé. A képalkotása nagyon jó, ezt többször is hangsúlyozom majd a bemutatóban. Igazi három dimenziós színpadot rajzol. Amit különösen élveztem, az énekhang bemutatása. Az énekes mintha jelen lenne a hallgató szobámban, olyan részletességgel ábrázolja. Hallom ahogy az énekes levegőt vesz, vagy kissé elfordítja a fejét, ahogy suttog, vagy amint tónust vált.

Néhány igen jó zenei referenciát javasolnék. Mark O’Connor Hot Swing Trio az In Full Swing CD lemezén (Odyssey) a Box a zenét természetes módon, a maga valójában szólaltatta meg. Jane Monheit éneke a Honeysuckle Rose és a Misty című számokban a maga gazdagságával és édességével szólal meg. Wynton Marsalis pedig elképesztő sebességgel és artikuláltsággal játszik a Tiger Rag című szerzeményben. Igazán inspiráló előadás mód.

Sheryl Bailey 3: CD Live @ The Fat Cat [Pure Music Records]. Erre a lemezre aztán illik az élő előadás jelző. Valódi előadó klub környezet, amely igazi jelenlét érzettel párosul. Élvezettel hallgattam Bailey kisasszony virtuóz gitár játékát, de tetszett Gary Versace Hammond B3 orgonájának hangja is a The Wishing Well című számban.

A következő szintén élő felvétel, ami jól mutatja a Box kvalitásait Wynton Marsalis CD Live at the House of Tribes [Blue Note Records]. Wynton bátyja Delfeayo volt a producer, és a hangmérnöki munkát Jeff Jones végezte. Ez az utóbbi időben általam hallgatott egyik legjobb élő felvétel. A Box csodálatos munkát végzett az érzelmek és az energia közvetítésével amit Wynton a You Don’t Know What Love Is című szerzeménybe belevitt. Jobbat nem is kívánhatnék.

További javaslatom Fritz Reiner és a Chicago Symphony Orchestra 1960 előadása Rimsky-Korsakov Scheherazade [RCA]. A Box ábrázolni tudta a rézfúvósok ereje mellett a húrosok természetességét, és a fafúvósok lágyságát, mindezt olyan hangzás képpé gyúrta, hogy elállt a lélegzetem.

Utolsó gondolatok:

A Box nagyon jól teljesített a rendszeremben. Elmaradtak a szokásos problémák, mint a búgás, a be és kikapcsolási pattanás, ami rendszeres a csöves erősítők esetében. Azt sajnos nem tudtam vizsgálni, hogy miként teljesít a beépített MM fokozata, mert az általam használt hangszedő MC, és túl kis jelszintet ad ki. Találtam ugyan a fiókban egy öreg Lehmann Cube-t, de ezt nem éreztem elég méltónak a Box-hoz. Emellett a Box csak RCA bemeneteket kínál, és ezekből a kábelekből nekem nincs nagy választékom. A Clarity Cable, a Gabriel Gold, a Morrow illett hozzá. Szebb hangja volt a Dynamic Design Lotus kábelével, de az igazi nagy változást a Dynamic Design Titania jelentette. A Titania volt a legjobb a Marantz SA-7S1 CD lejátszóm, vagy a Blue Circle NOS DAC egységem használata során. Tekton Design Double Impacts hangfalakat használtam referenciaként. Ezek 98 dB érzékenységű 4 ohmos hangfalak, és a Box könnyedén meg tudta hajtani őket. A VAC Renaissance előerősítő, VAC Signature iQ és Bully Sound Company monoblokk rendszerem hangjával hasonlítottam össze a teljesítményét. Úgy vélem, több jellemzőjében nagyon hasonlít. Két jellemzőt szeretnék kiemelni a Box jó képességei közül. A tér ábrázolás képessége egészen jó, de legyünk igazságosak, azért a jelentősen drágább rendszerem képességeit nem érik utol. A másik pedig a hangerő. A nagy rendszer kis hangerősségen, kb. 9-10 óra beállításon is kiváló, míg a Box-on 11-12 óráig kell fokozni, hogy a zene teljességében élvezhető legyen. Összességében kimondható, hogy soha nem hallottam keménynek, és még akkor sem volt probléma a hangjával, amikor 4 órára csavartam fel a hangerő szabályzót. A beállítások természetesen változhatnak attól függően, hogy mekkora a hangfala impedanciája. Ezek a dolgok, úgy éreztem, hogy lényeges részt jelentenek az olvasóim fair tájékoztatásában.

Már az első nap végére kiderült, hogy a Mastersound Box integrált erősítő úgy építési minőségben, mint hangzásában meghaladja a 3500 dolláros árkategóriát. Az egyik legnagyobb erénye a muzikalitás, és a bemutatás mód. Ezek összemérhetők az általam korábban hallott Mark Levinson, Pass, T+A és Jeff Rowland Design Group erősítőkkel. A Box nyugodtan használható egy High-End rendszer központi elemeként.

Egyetlen apró javaslat a végére, ami lényeges lehet. A bemutató utolsó két hetében, amikor a Box vizsgálatát csináltam, Star Sound Technologies állványt használtam, pont úgy ahogy a kiállításon lévő installációban először megláttam, és meghallottam. A Box bemutatójának minőségét ennek az állványnak a használata emelte a VAC/BSC kombo közelébe. A Box ugyan állvány nélkül is elég jó, de ha van lehetőség spóroljon még egy kis pénzt, és fektessen be például egy Star Soundba. Tényleg nagyon jók együtt. Szóval a Box egy igazi High-End darab, amit nagyon olcsón megkaphat. Ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni, és nagyon ajánlom.

Műszaki adatok:

Írta: Mike Wright

Forrás:[http://v2.stereotimes.com]