Luxman L 595A Integrált erősítő bemutató Robbreport

Luxman L 595A Integrált erősítő bemutató Robbreport

A Luxman L-595A integrált erősítő klasszikus old-school prémium hangzást visz az otthonába. A japán luxus audió gyártó a 95. születésnapját 300 jubileumi készülékkel ünnepli.

 

A japán Luxman egyike a világ legrégebbi elektronikai gyártóinak. A céget 1925-ben alapították, és az 1960-as évekre a világon mindenhol példaértékűvé váltak a design, és az építés minősége szempontjából. A Luxman erősen kötődik a hagyományaihoz, és többféle, az idők próbáját kiálló tervezési megoldást alkalmaz az új fejlesztések mellett.

Filozófiájukat úgy lehetne bemutatni, hogy soha nem álltak messze a legújabb trendek kipróbálásától, még akkor sem, ha a mérnökeik fülei mást mondtak. A legnevezetesebb időszak az 1970-es évek voltak, amikor a teljes audió ipar dobta az elektroncsöveket, és tranzisztorra váltott. Ez a költségek csökkentését, és a nagyobb volumenű gyártás csábítását biztosította számukra, ugyanakkor ebben az időszakban születtek a hangtörténet legrosszabb szonikus képességeket felmutató erősítői. A Luxman töretlenül dolgozott, és valódi előrelépéseket tett a tranzisztor alapú erősítők terén, de emellett fenntartotta az elektroncsöves egységek gyártását is. Kitartásuk végül meghozta a gyümölcsét, egyre szélesebb piac nyílt meg számukra.

A Luxman napjainkban is folytatja a kiváló kis teljesítményű elektroncsöves erősítők gyártását, ám ezt széles felső kategóriás nagy teljesítményű félvezetős kínálattal egészítette ki. Nem meglepő, hogy a vintage Luxman készülékek népszerű darabok a gyűjtők számára, hiszen nagyon jól tartják az árukat a használt piacon. A korábbi modellek időtlen megjelenésének, és a kivitelezés minőségének is köze van a gyűjtői szenvedély fellobbantásához. Ezek az esztétikai és ergonómiai jegyek a mai napig jelen vannak a Luxman termék kínálatában.

Az egyik Luxman komponens, amelynek kiterjedt rajongó tábora van, az eredetileg 1989-ben bemutatott legendás L-570-es sorozat. Ez az integrált erősítő erős, mint egy csatahajó, a megjelenése pedig gyönyörű. Ebben alkalmazták a világon elsőként a közvetlen vezérlés funkció kapcsolókat. A gombok érintése igazi öröm volt, de a magas költség, és az összetett felépítés miatt mára kimentek a divatból. Napjainkban forgató gombbal, vagy érintő képernyővel, illetve távvezérlővel oldják meg a vezérlést, ritkán alkalmaznak fizikai kapcsoló elemet.

Komoly költségvetéssel, és a részletek pontos kidolgozásával a Luxman az eredeti L-570-es sorozat kapcsoló elemeit elevenítette fel az L-595A Special Edition integrált erősítőben. A 300 darabra limitált szériából Észak-Amerikának 100-at szántak (Magyarország 3 darabot fog kapni – fordító megjegyzése) 11.995 dolláros áron. A tipikus sorozatszám helyett a hátlapon emléktábla hirdeti az eseményt, illetve azonosítja az egységet 300-ig sorszámozva.

Az eredetihez hasonlóan ez is ezüst alumínium hajszálcsíkozott előlap, amelynek alján fekete Alumite sáv található. Pontosan kalibrált hangerő szabályzó, mély és magas hangszín, valamint balansz szabályzók találhatók rajta. A hangerő szabályzó nem normál kivitel, hanem a gyártó LECUA1000 rendszere, amely 88 lépésben szabályoz nagy pontossággal, miközben a torzítása minimális.

A Luxman L-595A Special Edition integrált erősítő sok előnyt kínál, és helytakarékos megoldása mellett megspórolhatja vele a komponens előerősítő-végfok rendszerek összekötő kábeleinek árát. A benne alkalmazott technológiák teszik igen ütős választássá.

A Luxman tervezői az A-osztályú topológiát választották, amely tökéletesen megszűnteti a null-átmeneti torzítást, amely a komplementer végerősítés mód jellegzetessége. Az A-osztályú munkapont beállításban dolgozó erősítő egy fázisban, folyamatosan működve kezeli a hangjeleket. A hangzásbeli előnyök nyilvánvalók, különösen kis teljesítményen jelen lévő apró zenei részleteken. A kimeneti teljesítmény csatornánként 30 watt 8 ohmon, és az erősítő 2 ohm stabil. Ha pusztán a számadatokat nézi, akkor durván alábecsülheti az L-595A osztályon felüli képességeit. Túlméretezett tápegység trafó, és oldalanként külön szűrő kapacitás blokkok mutatják, hogy még a nehezen hajtható hangfalakat is könnyedén képes uralma alatt tartani.

A vinyl rajongói nagyra fogják értékelni azt, hogy a beépített phono előerősítő MM és MC hangszedőket is támogat. Rendkívül rugalmasan alkalmazható együtt akár más erősítőkkel is, mivel Preamp kimenetei vannak, emellett a Separate funkció házimozi felhasználás módot is lehetővé tesz. A loudness kapcsolóval kis hangerőn dinamikusabbá teheti a mélytartomány bemutatót. Két pár hangszóró kimenethez lehet hangfalakat csatlakoztatni, így megválasztható, hogy éppen melyiken kíván zenét hallgatni. A kimenetek egy időben nem alkalmazhatók. A tartozék távvezérlője a most futó Luxman CD lejátszókhoz is használható.

Ritka az, hogy egy komponens képes az aranykor nosztalgiáját, és a legmodernebb technológiát ilyen magas szinten ötvözni, ráadásul rendkívül igényes kivitelben. A korlátozott darabszám pedig még áhítottabb különlegességgé teszi a Luxman L-595A integrált erősítőjét.

Műszaki adatok:

Írta: Robert Ross

2021 július 9.

Forrás:[https://robbreport.com/]