Luxman L-505uX MkII erősítő és D-05u CD/SACD-lejátszó

Luxman L-505uX MkII erősítő és D-05u CD/SACD-lejátszó

A Luxman termékekkel szemben támasztott minőségi követelmények a legmagasabbak. Termékeik abban a kategóriában versenyeznek a vásárlók kegyeiért, ahol a legkiválóbb minőség és a részletek iránti figyelem nyilvánvaló. A High-End kategória reprezentánsai igen nagy hírű márkák. Ilyenek a McIntosh, az Audio Research, a Wadia és ide sorolandó a Luxman. Ezek a márkák ott kezdik a gyártási programjukat, ahol a többiek abbahagyják vagy nem képesek a még magasabb szintű fejlesztésekre. A Luxman cég, az évtizedek folyamán, mérnökeinek tevékenysége folytán, bőséges mennyiségű szabadalom és technológia tulajdonosa lett. Ezek mind megmutatkoznak a termékek műszaki színvonalában és hangzásában.

Luxman-L505uX2-sztereo-erosito-front

A Luxman legújabb High-End modelljével továbbfejleszti az L-505 típus sorozatát, amely eddig is számos rajongó vásárlót vonzott és ezáltal nagy hírnévre tett szert. A népszerű L-505uX 2011-ben indult el meghódítani az élvonalat, kisvártatva megjelent a Mark II változata. Az L-505uX MkII erősítője osztályán túlmutató kifinomultságot és hitelességet sugároz. Az L-505uX MKII „A-B” osztályú erősítő az első a Luxman modellsorában, amihez megalkották tökéletes lejátszó párját a D-05u CD/SACD-lejátszót.

A klasszikus integrált erősítők között jó példa az L-505uX MarkII, amelynek vonzereje a kifinomultság, megjelenésében is hirdeti a tökéletességet és azt, mint hitelesen kívánatos terméket közelít meg. A márka ismerői, a klasszikus erősítők és a japán termékek rajongói, imádják a sok kezelni valót, a sok funkciót és természetesen a diszkrét megvilágítású depréz-műszert.

Előlapja vastag aluminium, rajta az összes kezelőszerv, szinte katonás rendben, mégis megőrizve az egyediség márkára jellemző ismérveit. Ez nagyon fontos, hiszen egy szaküzletben a kínálat áttekintésekor így ismerszik meg a portéka. Ugyanígy lényeges a kezelőgombsor, ami a bőséges funkciók meglétét képviseli. Ez az erősítő a leginkább klasszikus modellek közül való. Ez azt jelenti, hogy még tartalmazza a mások – leginkább audio-puristák – által nélkülözött szabályozási lehetőségeket. Mind a mély- és a magas hangok szabályozási lehetőségét, a magnó monitorozást, a két pár hangsugárzó kapcsolhatóságát, valamint a fejhallgató kimenetet. De ugyanígy örülünk a beépített phono- (MM, MC) előerősítőnek.

Luxman-L505uX2-sztereo-erosito-back

A belső szerkezet tartalmaz egy jókora tápegységet, amelynek igazán masszív transzformátora szinte trónol. A nagy transzformátor logikusan nagy elektromágneses mezőt hoz létre és sok rezgést is előállíthat. Ezt minden mérnök alapból tudja, ezért először is tapadós habbal kitöltött fészekben ül, árnyékolásként rézlemez veszi körül. Négy nagyméretű, Luxman emblémával ellátott, 10 000 mikrofarad értékű elektrolit kondenzátor biztosítja, hogy a tápegységből stabil áram jusson ki.

Az áramköri topológia egy negatív visszacsatolást használó „A-B”-osztályú kapcsolástechnikán alapszik. A Luxman L-505uX MarkII integrált erősít azon belül, hogy egy bipoláris, paralell push-pull tranzisztor-technikán alapul, egy saját szabadalmú ODNF áramkört tartalmaz. Ez a saját fejlesztésű áramkör kizár minden olyan torzulást, amely a jelútban keletkezhet. A Luxman saját szabadalmú áramköre, a Version 4.0 ODNF (Only Distortion), a negatív visszacsatolást csak ott és abban az esetben alkalmazza, ha a jelfolyamban torzítást érzékel. Tehát nem folyamatosan működik, be- és kikapcsolásáról, szabályozásának (visszacsatolás) mértékéről a hallgató nem észlel semmit, csak a tiszta hangokat. Az áramkör végén csatornánként két pár bipoláris tranzisztor található, ezek push-pull konfigurációba vannak kapcsolva. Oldalukon masszív alumínium hűtőbordák végzik a hőleadást.

Luxman-L505uX2-sztereo-erosito-inside

Szintén több éve meglévő szabadalom a LECUA (Luxman Elektronikusan vezérelt Ultimate Attenuator), mint hangerő-szabályozó egység. Mondhatni, ez a prémium kategóriás Luxman erősítők magja. Ez a „hangerővezérlő” közvetlenül a jelútba van iktatva, hihetetlenül fontos része a tervezésnek. A LECUA szabályzó lehetővé teszi a zökkenőmentes, fokozatos szabályozást 88 egészen apró lépésben. Ennek a rendszernek pontossága minimálisra csökkenti az audiojel romlását, megőrizve az eredeti jel hűségét. Mivel ez egy beavatkozó elem, ezért ebből a szempontból tökéletesnek kell lenni.

A hátsó panelen sorakoznak a bemenetek, a földelő klipsz, négy RCA pár, de természetesen van szimmetrikus XLR is, ami ebben a kategóriában szinte kötelező. A hangsugárzók csatolóit nagyon kényelmes kezelni, áttetsző burkolatú, aranyozott kivitelükkel még csupasz végű vezetékek használatakor is minimalizálják a rövidzárlat lehetőségét.

Luxman D-05u CD/SACD-lejátszó

Az első pillantásra kiderül, hogy ez nem egy akármilyen „tucatdarab”. A CD-lemezeket már régen eladó zenehallgatók bizonyosan nem hallottak még ilyen gépet – talán akkor nem adták volna el a lemezeket, sőt továbbfejlesztették volna gyűjteményüket!

Luxman-D-05u-SACD-lejatszo

A D-05u küllemileg az erősítőhöz tervezett, mint „borsó meg a héja”, sőt vizuálisan nagyon hasonlít a két nagyobb testvérhez, a D-06 és D-08 modellhez. A lemezpörgető mechanizmus egy saját fejlesztésű LxDTM jelű CD-transzport. A mozgató mechanika rendkívül csendesen futtatja a betöltő fiókot. A lemezforgató és a kiolvasó rendszer azonos a legdrágább modellben lévővel, az egyetlen különbség az egység oldalpaneljeinek kialakításában van, ami itt nem 8 mm-es, hanem „csak” 1,2 mm vastag alumínium/acél lemez. A tervezés rendkívüli mértékben ellenáll a külső rezgéseknek. Ezért részben az úgynevezett SSB technika a felelős. A rövidítés jelentése: „stabilizált támasztóblokk”, ami arra a körülményre utal, hogy a mechanika saját rezonanciacsillapító alvázra épült. A lemez beolvasása körülbelül 15 másodpercig tart, ami lehet hosszúnak tűnő.

Az elektronika három fő részre tagolódik, úgy, mint a meghajtást vezérlő áramkör, a digitális jelfeldolgozó és az analóg kimeneti részegység. A fő részegységekhez kisebb transzformátorok szállítják az energiát és van beépített feszültségkondicionálás.

Az alapvető funkciók mellett az SACD DSD-ről PCM-re történő átalakítást valamint a digitális szűrők gyári beállítását a mérnökök nem bízták a véletlenre és a felhasználó szája ízére. A Luxman D-05 D/A-átalakítója, a Burr Brown PCM1795 dual chip-je köré van építve, a készülék SACD-lejátszó tulajdonsága többnyire a klasszikus-zene rajongóihoz és jelentős SACD-gyűjteményekhez kötődik.

Luxman-D-05u-SACD-lejatszo-back

Az állandó szintű kimeneti jelet szimmetrikus kimeneti fokozat készíti el, ami nem foglalja magába a teljes körű előerősítő funkciókat.
A D-05 kiváló minőségben képes SACD-k lejátszására, egyben digitális bemenetekkel rendelkezik, így kiváló minőségű D/A-konverterként is működhet. Digitális bemenete 16/44 WAV és FLAC fájlok akár 24 bites/96 kHz felbontást is elfogad. Ez csak koaxiális és optikai/SPDIF bemeneten működik. A Luxman elsősorban klasszikus, csúcskategóriás CD-lemezjátszó, amely D/A átalakítóként is jól szolgálhat, de nem tartalmaz digitális all-in-one szolgáltatást. Egy USB digitális bemenet valószínűleg sokak számára érdekes lehet, hiszen úgy az otthoni hálózat vagy a számítógép a D-05 belső D/A-átalakítójához közvetlen kapcsolható. De ez nincs, és mégis van! Pontosabban egy USB-S/PDIF átalakító részre dedikált optikai bemenet azért akad, biztosítva a lehetőséget, hogy ebből a kis „kütyüből”, opcionálisan vásárolva, egy igazán jót válasszunk.

Meghallgatás

A Luxman-duó domináns erőssége a tiszta hang. Ezt nagyon magas színvonalon, de nem látványosan és nem felületesen végzi. Érdekes módon sokkal kevesebb „japános hangzást” nyújt, mint a konkurens távol-keleti márkák, európai fülnek kedvesebben tálalva még a briliáns magas-hangokat is.

A klasszikusok nagyzenekari művek és a komplex előadásmódot nyújtó rengeteg zenészt foglalkoztató zenekar előadása kimutatta, hogy ez az erősítő a gazdag tonalitás mélységében képes a basszus, a közép-tartomány és a legfelső magasságok területén megvalósított kiegyensúlyozottságra. A hangzáshoz semmi nem tesz hozzá, de semmit nem is von le a felvételeken lévő hangtömegből. A Luxman ritmikája pontos, de ez nem vitalitási injekció a kissé lekókadt hangláncok számára. Nagyon finoman követi az egyes hangok végét, a lecsengést, ami az egyik alapvető feltétele a zenei áramlásnak. A sokszor bírált, kritikus magas hangok esetében ettől a japán erősítőtől végre mennyiségi szinten szabályosat kapunk. Egyszerűen csak több az információ a hangzás belső részleteiről, szerencsére a finom hangzású textúrákat alkalmazza.

Luxman-D-05u-SACD-lejatszo-inside

Miközben hallgattuk, úgy tűnt számomra, hogy kiegyensúlyozottsága folytán egy kicsi nyers, de ez megváltozott, amikor jól ismert pop-slágerekre váltottunk. Figyelemre méltó módon az énekesek szövegmondása megnyugodott, artikuláltabbá vált. A hangulatra legjobban ható dinamikus részek táptalajra találtak. Egy áttekinthető, feltűnően tiszta szerkezetű hangszínpad kerül bemutatásra. Nincsenek borotva-éles kontúrok, de ez nem megy a precizitás rovására, mert a színpadtér valóságosnak hangzik. Ami a természetességet, a középhangok testességét, a hangok mélységét, a hangtér világosságát és a stabilitást illeti, még mindig a finomabb textúrák megjelenítéséhez vonzódik. A természetes árnyalatok még nagy hangerő-teljesítmény esetén sem esnek ki az egyensúlyból.

A sokak által emlegetett „japán hangzás” alapvető semlegessége és kifinomultsága itt lenyűgöző. A jól fókuszált hangzás megfoghatóságig fokozott megjelenítéssel párosul, valójában referenciának tekinthető. A Luxman különleges varázsa a nagyfokú magabiztosság.

Konklúzió

A 90-es években a Luxman csak Japán országában volt elérhető, még az internetes rendelések kora előtt az európai vásárlóknak az elérhetetlenség szinonimájává vált. A márka 2005-ös európai visszatérése során a feltörekvő High-End fejlesztések és a piaci igények folytán a név ismét összekapcsolódott a legmagasabb minőséggel. A visszatérésben következetesen vitték végig a hifi-hobby összes ismérvének és kellékének továbbvitelét, hogy újra visszaszerezzék sőt bővítsék rajongótáborukat.

A recept alapvető összetevői jó minőségű alapanyagokból kifogástalan kivitelezés. A Luxman meglehetősen semleges hangzáskarakterrel és rendkívül finom kiegyensúlyozott muzsikájával bárkit meg tud győzni. Ezenkívül a valós hangszínpad és a szint szobrászati megjelenítés igazi referenciaértéket jelent. Nem utolsó sorban az L-505uX MkII erősítőnek és D-05u CD/SACDlejátszónak van valami varázsa a zenelejátszásban.

Pro
+ a klasszikus megjelenés mellett egyedi beltartalom
+ szabályozni valók bősége
+ phono mm/mc előerősítő
+ varázslatosan tiszta hangzás

Kontra
a D/A-funkció csak USB-kábellel használható számítógéphez

Specifikáció:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]