Hallható-e az impedancia?

Hallható-e az impedancia?

De még mennyire, ha nem jó helyen van belőle túl sok, vagy éppen kevés! Egyre többen jönnek hozzánk magasabb ár kategóriás fejhallgatót vásárolni, mert végre elhiszik, hogy hangot csak meghallgatás után szabad vásárolni. Egészen hosszúra szokott nyúlni az ábrázat, mikor előkerül az impedancia kérdése. Bizony, hiába a tesztek olvasásából szerzett mások bölcsessége, van egy dolog, ami mindennél jobban ráerőlteti magát a hangzásra. Ez pedig az impedancia. Járjuk kicsit körbe ezt a témát, és szaporítsuk egy dologgal az amúgy is rengeteg figyelembe veendő szempontot.

A szakmai hátteret csak sekélyesen érintve az impedancia nem más, mint a váltakozó áramú ellenállás. Mint ilyen, le is rázza magáról a jó öreg, és könnyen megérthető Ohm törvény szabályait, azaz össze vissza változik a frekvencia függvényében. Nem is lenne ezzel semmi baj, hiszen a hangfalaknál ehhez már alaposan hozzászoktunk, megvan rá az ellenszer. Egyet viszont a nagy általánosítás során mindenki elfelejt figyelembe venni, hogy a hangfalakat komoly tápegységgel támogatott irdatlan teljesítményű erősítők tartják kordában, ami a fejhallgató hangszóróiról nem igazán mondható el.

Egy fülesnek gyakran áldatlan körülmények között kell helyt állnia. Tennie kell ezt ráadásul úgy, hogy egy pillanat alatt nézik ipari hulladéknak a vásárlók, ha a telefonjuk felfelé kerekítve gyalázatos minőségű végfokával képtelenek belőle mindent elsöprő hangzást előcsiholni. Hogy tudják a fejhallgató gyártók a lesújtó véleményeket elkerülni? Az impedancia ravasz használatával.

A gyártók néha még arra is vetemednek, hogy egy adott típusú fejhallgatót többféle impedanciával gyártanak. Az alacsonyabb impedancia érték általában a mobil alkalmazáshoz, a magasabb pedig az otthoni használathoz javasolt. Hogy ezt milyen alapon merik tenni, azon lelkük rajta, de úgy sem hallja a halandó egymás után az eltérő impedanciás megegyező típusokat szólni, hogy elégedetlenkedhessenek a más hangzás miatt. Természetesen kivételek vannak, de csak azért, hogy a leves jobban megkeveredjen a képzetlen fejekben.

Lássuk, miként próbálják a gyártók a füleseik használat módját szabályozni az impedanciával, és más trükkökkel. Mivel az impedancia kívülről nem látszik, a kábel hossza, és a csatlakozás módja az első intő jel. A 6,3 mm-es jack csatlakozóval szerelt hosszú kábeles kivitelt garantáltan fedettpályás használatra szánták. Értelemszerűen a kis csatis rövid kábeles a mobil használatra szánt, hiszen ki szeretne a nyakára tekeredett dróttal mutatkozni embertársai előtt?

A kábel hossza és az impedancia nagysága között egyenes arányú összefüggés figyelhető meg. Az egészen hosszú kábeles verziók sokszor 250-600 ohm impedanciás modellek, hogy kötelező legyen nekik a megfelelő tiszteletet megadni. Ez például dedikált fejhallgató erősítő formájában nyilvánulhat meg. Érdemes ezt komolyan venni, mert ezek a modellek azok, amikről a legendák szólnak. Az alacsony impedanciás verziók sorsa a rövid kábel szétszaggatás általi halálban szokott beteljesedni, és áruk miatt ritkán kapnak díszes temetést.

 

Furcsán hangzik a dolog, de lehet bármelyik jó választás felhasználás módjának függvényében. Hiába van a csoda hangú füles, ha azt a telefon képtelen meghajtani, meg esőben tele issza magát a szövet fülpárna vízzel. Ilyen esetben buli a 32 ohmos műbőr párnás kivitel, ami röhögve bömböli túl a külső zajt utazás közben.

Felmerül a kérdés, hogy létezik-e kompromisszum? Kijelenthető, hogy igen, de annak ára van. Nem feltétlenül megfizethetetlen, de mindenképpen mélyebbre kell a zsebébe nyúlnia annak, aki az arany középutat akarja választani. Jó hír, hogy az alacsony impedanciás egységek is szebben szólnak már egy kisebb külső DAC és erősítő kombináció hatására is.

 

Beleszeretni legkönnyebben a magas impedanciás csúcsmodellekbe lehet, ez vitathatatlan, de azokat bizony illik kiszolgálni megfelelő elektronikával, amit nem vesz senki figyelembe a tervezgetés során. Enélkül viszont a jó hang elmarad