Elac Vela BS403 bemutató Alpha Audio

Elac Vela BS403 bemutató Alpha Audi

Bevezető:

Az Alpha Audio-nál mindannyian szeretjük a polc hangfalakat. Ezért is választottuk a mai napra ennek a kis szépségnek a bemutatását. Íme, az Elac Vela BS403, egy stílusos polc hangfal, némi csavarral. A Vela szó a latin sail – vitorla szóból ered, amely utal az Elac német cég tengerészet ipari múltjára. Napjainkban már csak Hi-Fi termékeket gyártanak. Minket a Kiel németországi központ kért fel a bemutató megírására. Az Elac az Electroacoustics szó rövidítése. Nagy név a Hi-Fi iparban, hiszen a cég mostanában ünnepelte a 90 éves fennállását. Néhány évvel ezelőtt nyitották meg a napos Kalifoniában a laboratóriumukat, hogy az amerikai piacot is meg tudják hódítani. A tengerentúlra való betöréshez nem kisebb nevet választottak, mint Andrew Jones sztár tervezőt. És Jones beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert 2015 óta az Elac gyártás palettája jelentősen bővült, emellett rengeteg média figyelmet kaptak.

Ambíció

Jones nagyon sok sikert ért el a belépő kategóriára tervezett hangfal szériákkal, emellett a Navis sorozat is kiváló teszt eredményeket kapott. A közelmúltban végzett több hangfal típust felölelő összehasonlító tesztünk is egyértelműen mutatta, hogy nem véletlen az elismerés. Például a rendkívül kedvező árú Uni-Fi BS U5 Alpha ajánlást kapott tőlünk, és ezt a megtiszteltetést bizony nem könnyű kiérdemelni. Közben a cég bemutatta az új Carina szériáját, majd később a Debut sorozat Reference szériáját, ami várhatóan szintén népszerű lesz a belépő kategóriában. Mivel kicsit megmakacsoltuk magunkat, most olyan hangfalat választhattunk, amit nem Jones úr tervezett. Az Elac Vela BS403 a korábbi BS403 továbbfejlesztett verziója. Noha az Elac elsősorban a hangfalairól ismert, nemrégen néhány elektronikát, és korlátozott számban lemezjátszót is piacra dobtak, ami akár teljes Elac rendszer építését is lehetővé teszi.

Milyen vele együtt élni?

Vessünk hát egy pillantást a Vela BS403-ra, amely immár a tízedik monitor hangfal amit az alázatosan szolgáló állványunkon elhelyeztünk. Ezt akár szó szerint is veheti, mivel a hangfalakat két valós, életszerű hallgató helyiségben teszteltük, és különféle erősítőkkel, valamint referencia forrás anyagokkal használtuk. Ahhoz nagyon ragaszkodtunk, hogy hosszabb ideig maradjanak nálunk, hogy egy ideig ténylegesen együtt élhessünk velük. A hangfalak esetében tudni illik az első benyomás nagyon félrevezető lehet. A hosszabb használati idő alatt nem csak a reprodukció minőségét teszteljük, hanem azt is, hogyan viselkedik az adott szobában, és milyen vele együtt élni.

Felépítés és megjelenés

Kicsomagolás után több szembetűnő dolgot is észrevettünk. Például az, hogy a kabinet felső része szögben emelkedik, ami különleges megjelenést kölcsönöz neki. Aztán feltűnik még a szépen lekerekített sarok, amely szinte egybe olvad a kecses vonalakkal. Az előd modellen látott különálló talpnál elegánsabb a mostani, szépen illeszkedik a többi formai elemhez. Oldalról olyan, mint egy női cipő sarok része, ez tartalmazza a basszus kicsatolót. Megjelenésében a kicsatoló cső is eltér a hagyományos lyuk, vagy rés formától. A mindössze 24 centi mélység miatt karcsú, és fel lehet benne fedezni némi hasonlóságot egy vitorlával. Minden esetre tényleg egy stílusos darab, bármilyen helyiségben igazi látnivaló.

Futurisztikus.

Nem csak a felépítése, de a felhasznált anyagok is igényesek. Az Elac Vela BS403 két-utas modell, amely egy ribbon magasból és egy alumínium mélyközépből áll. Láttuk a felvételeken, hogy a magas sugárzó membránját még mindig kézzel hajtogatják a gyárban. Ez a csipogó az ötödik verzió, amely különleges hullámterelővel minimalizálja a nem kívánt reflexiókat. Az alumínium szendvics mélyközép az u.n. Extended Range sorozatból származik, amely nem csak jól néz ki, de a hangja is természetes. A zseniális kicsatoló rendszer tehát hátrafelé néz, ami a turbulenciát lecsendesíti. A rendszer további előnye, hogy viszonylag közel helyezhető a falhoz. Két kiváló minőségű hangszóró csatlakozást látunk, amely a kettős kábelezést és a kettős erősítést is támogatja. Mi a teszt során Van den Hul Skyline Hybrid hangszóró kábeleket használtunk. A tesztben szereplő fényes fekete kivitel nagyon szép, kiemeli a feltűnő részleteket. A Vela BS403 fényes fehér, vagy fényes dió színben is kapható. Külön megvásárolhatók hozzá a kerek védő rácsok, és az állvány is, ha valakinek szüksége lenne ezekre.

Telepítés és beállítás

A hangfalakat 60 centi magas állványokra helyeztük, de Aperta egységeket használtunk a leválasztáshoz. Ha az Elactól rendeli meg az LS50 állványt, ahhoz csavarokkal rögzítheti a kabineteket. A faltól 70 centi távolságra helyeztük el, a köztük lévő távolság pedig jó két méter volt. Kissé befordítottuk őket, és a hallgatási pont kb. 3 méter távolságra esett. A kritikus meghallgatás előtt néhány napig átlagos hangerőn járattuk.

A bemeneti csatlakozások közötti összekötő lapokat Qed XT40 jumper készletre cseréltük, ami jól meghallható javulást okozott. Ha a saját darabokon még nem próbálta, melegen javasoljuk, feltétlenül megéri. Ha van rá módja, ugyanabból a kábelből használjon átkötést, mint amivel az erősítőhöz csatlakoztatta a hangfalakat.

A meghallgatásra az alábbi referencia rendszert alkalmaztuk:

  • Előerősítő: PS Audio Stellar
  • Végfok: Benchmark AHB2
  • DAC: Metrum Acoustics Onyx
  • CD transport/streamer: NAD M50
  • LP: Rega Planar 2
  • Állvány: Norstone Stylum 2
  • Damperek: Isoacoustics Aperta 155
  • Szoftver: Roon/Blous app
  • Kábelek: Grimm TPR, Audioquest Yukon, Qed XT40

A hangzás

Az már az első pillanatban kiderül, hogy a JET magas rengeteg információt képes megjeleníteni, ami a Vela hangját igazán áttekinthetővé teszi. Szó nincs holografikus ábrázolás módról, mint a sokkal drágább Focal Sopra esetében tapasztaltuk, inkább részlet gazdag. A sok apró részlet és a feszes hangzás jól követi a tempó változásokat. A mély beütések elég erőteljesek, és nem búgósak. Néhány felvételen meghökkentően mélyre ment le. Megfelelő hangerősségen a hangzáskép teljes. Mivel az érzékenysége 86 dB, és az impedancia 4 ohm, nem kell hozzá nagy teljesítmény.

Dave McGraw és Mandy Fer Maritime című felvétele személyes kedvenc, ezért rendszeresen meghallgatjuk. A CD felvétel kiváló, egyértelműen jobban szól, mint a Tidalról használt streaming. Rendszerint nem szoktuk nagy hangerőn hallgatni, de ebben az esetben kicsit hangosabbra kellett állítani, hogy összeálljon a teljes kép.

Minden dal különleges ezen a lemezen, és az ének minden esetben megérintette a lelkünket. A Vela ezt a folk jellegű stílust különös kiemelések nélkül, hihető módon tálalja. A hang természetesen árad belőle, ugyan némi veszteséggel, de összességében szerethető módon. Egyetlen dolgot jegyeznénk meg, hogy a magas sugárzó a női énekhangot picit túlfűszerezte a semlegesnek tartott rendszerünkben, de nem zavaró mértékben.

Around The House, Matthew Herbert fantasztikus házi albuma. A muzsika professzora számtalan mindennapi hangzás effekttel gazdagítja a felvételeit. Az 1998-as albumot már nagyon sok rendszeren meghallgattuk, de az apró effektek még soha nem hallatszottak ennyire tisztán. A JET magas tényleg különleges darab! Nagyon élveztük a meghallgatást, az apró részletek ábrázolása nem volt tolakodó. A beütések itt is jók voltak, igaz lehettek volna kicsit feszesebbek a versenytársakhoz képest. Nem lesz a dolog zavaró, mert ez tényleg ízlés kérdése.

A harmadik CD alkotója a Massive Attack. A Heligoland nincs az együttes legjobb albumai között a brit listákon, de megvannak az értékei, tartalmaz néhány nagyszerű muzsikát. A Pray for Rain például kiváló dinamikájú, a vokál pedig a hangfalakon kívülről hallható. A mélyeknek megvan a megfelelő erejük, de ez a Benchmark végfoknak is köszönhető. Alacsony hangerő beállításban a balansz elfogadható, de kevésbé meggyőző.

Összehasonlítás:

Eljött az ideje annak, hogy más monitorokkal is összehasonlítsuk a hangját. Az Audiovector QR1 (1099 Euro) is ribbon magas sugárzót, és alumínium mélyközepet tartalmaz. A QR1 jól kezelte a komplex zenei tartalmakat, de egy kissé tolós volt a felvételek tálalás módja. Emellett nem is ment le olyan mélyre mint az Elac. A Vela könnyedén legyőzte a részletgazdagságával.

Mikor a Vienna Acoustics Haydn Jubilee (1190 Euro) párosra váltottunk, az egészen jól bírta a lépést a Velákkal. A Vela több látványosságot mutatott, de a Jubilee mélyeit jobbnak éreztük. A Jubilee könnyebben hajtható, a színpadot a hallgatóhoz kicsit közelebb rajzolja. A két hangfal színpad ábrázolás módja és a reprodukció stílusa egymáshoz nagyon közeli, annak ellenére, hogy más rendszert alkalmaznak.

Végül elővettük a saját ATC SCM19 V2 referencia monitorunkat (2800 Euro), hogy megtudjuk, a Vela hogy képes helyt állni a drágább kategória ellen. Az ATC méretben nagyobb, de zárt rendszere miatt sokkal több teljesítményt igényel. A magas tartomány nagyon hasonlított, de a közepeken az ATC kicsit szegényesebbnek tűnt. Az alsó régiókban az ATC gyors és feszes volt, gyorsabb, és teltebb, mint a Vela. Ennek ellenére a Vela kicsit több lelket ábrázolt a testhez. A színpad leképezésben az ATC győzött, de a különbség nem volt jelentős. Az Elac Vela BS403 tényleg egy jó ár/érték arányú hangfal.

Összefoglalás:

Az Elacnak már egy jó ideje dagasztja a szél a vitorláját, és a Vela BS403-mal bizonyította, hogy nagyon versenyképesek ebben az árkategóriában is. A hangfal bemutatójának stílusa tökéletesen illeszkedik az utóbbi években tesztelt modern monitor sugárzók világába. Ami megkülönbözteti az átlagtól az a kiváló minőségű anyagok, és a prémium minőségű kivitel. Kell neki némi hangerő, hogy legyen elég ereje az alacsony tartományon, de a dinamika és a sok részlet ígérjük tetszeni fog. Sőt, a Vela BS403 igazi látványosság lesz a nappaliban, csak rá kell nézni!

Kinek javasolt?

Ebben az árkategóriában a felhozatal igen zsúfolt, ezért fontos az, hogy valahogy kitűnjön a hangfal a tömegből. Már korábban is mondtuk, de újra kijelentjük, a hangfal megjelenése igenis döntő lehet a vásárláskor. Például a mi ATC hangfalunk igen kevés jó értékelést kapott a megjelenésére, a látogatóink nagynak, és nehézkesnek tartják. Az Elac Vela BS403 viszont népszerű volt, mindenkitől jó értékelést kapott. Ez komolyan felé billentheti a mérleget annál, akinek számít a megjelenés és az anyag választás is a nappaliban.

Ez egy komoly monitor, amelynek szilárd elektronikára, és megfelelő beállításra van szüksége ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozhassa ki belőle. Aki megbocsátó stílusú hangfalat szeretne, annak mást kell választania. A Vela BS403 hangfal kifinomult, de mindent úgy mutat, ahogy az a felvételben van, meg sem próbálja szebbé tenni. A kifizetett árért egy magas szintű áttekinthető és részlet gazdag hangzást kap. Nem igazán javasolt metál, vagy nagyzenekar muzsika hallgatására, de minden más zenei stíluson jól boldogul. Ha az ultramély tartományra komolyan kíváncsi, aktív mélysugárzóval kell kiegészíteni. Amúgy a Vela BS403 nem egy karcsú analitikus jellegű hangfal, éppen ellenkezőleg, nagyon is zenei a bemutatója!

Műszaki adatok:

Írta: Geoffrey van Houwaert

  1. február 6.