Elac SUB3010 bemutató Ecoustics csoportteszt

SUB3010 kezdokep

Elac SUB3010 bemutató Ecoustics csoportteszt

SUB3010 kezdokep

Megfizethető mélysugárzót keres? Ringbe lépnek az SVS, a REL, az Elac, és a Monoprice mélynyomói.

Hangmérnökként mindig is kíváncsi voltam a mélysugárzókra, de eddig még soha nem volt lehetőségem csoport tesztet végezve összehasonlítani több típust. Arra számítottam, hogy a különbségek jelentéktelenek lesznek, és a szobám akusztikus jellemzői messze jobban befolyásolják majd a hangzást, mint az egyes típusok specifikációi vagy felépítésbeli eltérései. Meglepődve tapasztaltam, hogy minden szubnak saját karaktere van, emellett vannak erősségei és gyenge pontjai.

Néhány évvel ezelőtt vásároltam egy Elac SUB3010 mélysugárzót, mert egy B-Stock reklám pont jókor talált rám. Egy pop/rock/dance stílust játszó zenekar hanganyagát kevertem éppen, és kíváncsi voltam, hogy mit mutat majd a mix egy 2.1-csatornás rendszerben. Izgatottan próbáltam ki az Elac Auto EQ funkcióját, ami szokatlanul innovatív egy mindössze néhány száz dollárba kerülő mélynyomó esetében.

Az Ecoustics a csoport tesztre a Monoprice Monolith M-10, a REL HT/1003, és az SVS SB-1000 Pro aktív mélysugárzókat küldte el nekem. Ezeket fogom összehasonlítani a saját Elac szubommal.

Elac SUB3010

 • 32,1 lbs
 • 10” driver
 • 10” passzív radiátor
 • 200W RMS BASH

SUB3010 macskaval

Az Elac rendelkezik messze a legtöbb különleges beállítás funkcióval. Ezek egyike, a korábban említett Auto-EQ. Az Auto-EQ, és a szub többi beállítás módja is csak a telefonos alkalmazáson keresztül érhető el. Mikor a telefonos alkalmazás Bluetooth kapcsolatba lépett a szubbal, az utasítások szerint oda kell tartani a telefon mikrofonját a mélysugárzóhoz közel, és meg kell érinteni a GO ikont. Ekkor mérőjelet ad ki az egység, és az alkalmazás ellenőrzi a telefon mikrofonjának átvitelét. Ezt követően át kell menni a hallgatási pozícióba, és ismét meg kell érinteni a GO ikont a mérés folytatásához. A szub ismét mérőjelet ad ki, és az alkalmazás így ellenőrzi a hallgatási pozícióban a mélyhang tartomány átvitelt.

Ezt követően az alkalmazás kiszámítja, hogy milyen módosításokat kell végezni a szoba akusztikájának függvényében, hogy a hallgatási pozícióban optimális legyen a mélyátvitel. Elméletileg ez nagyon felhasználóbarát mód a beállításra, de a gyakorlatban nem mindenre biztosít tökéletes eredményt.

Mióta megvásároltam az Elac-ot többször is váltottam szobát és lakást, minden helyen más és más volt az eredmény. Volt olyan elhelyezés, amikor az Auto-EQ kiválóan teljesített, és kiegyenlítette a spektrális csúcsokat meg a beszakadásokat.

Ám voltak olyan szobák is, ahol jobban szerettem a hangját az Auto-EQ korrekció nélkül. Egyébként az alkalmazáson keresztül a hangerő, a fázis, a késleltetés, és nyolc sávos parametrikus EQ is elérhető. Ez egy tényleg rugalmasan használható, és bárhol kényelmesen optimalizálható szub.

Monoprice Monolith M-10 V2

 • 72,5 lbs
 • 10” driver
 • Szellőztetett rendszer, dugóval csillapítható a cső
 • 500W RMS Class-D

SUB3010 nem monolith

A Monolith M-10 az Elachoz néhány nagyon hasonló beállítást kínál, de ezek csak a hátlap kezelő elemeivel érhetők el. Keresztezési frekvencia, fázis és hangerő szabályzás, keresztváltó be és kikapcsolás, EQ kapcsoló Extended, és THX beállításokkal, valamint automatikus be és kikapcsolás választó. Elvileg semmi fontos nem hiányzik róla, de mivel a szubnak sem távvezérlője, sem pedig telefonos alkalmazása nincs, minden beállítás módosításkor oda-vissza kell szaladgálni a mélysugárzó és a hallgatási pozíció között. Az EQ kapcsolónak nem sok hasznát láttam. Véleményem szerint jóval kevésbé hatékony, mint az SVS, vagy az Elac parametrikus beállításai

Itt érdemes megjegyezni, hogy a Monolith M-10 súlya kétszerese a többinek, 72,5 fontos tömegét segítség nélkül nem tudtam mozgatni a szobámban.

REL HT/1003

 • 33,3 lbs
 • 10” driver
 • 300W RMS Class-D

SUB3010 nem REL

A Monoprice-hoz hasonlóan a REL HT/1003-nak sincs távvezérlője és telefonos alkalmazása. Mindent a hátlapon kell beállítani. Automatikus bekapcsolás, fázis kapcsoló 0 és 180 fok, keresztváltó törésponti frekvencia 40 és LFE között, és hangerősség. A REL kínálja a legkevesebb opciót a beállításokra, emellett ez az egyetlen, amelynek nem módosítható a fázisa folyamatos szabályzással.

SVS SB-1000 Pro

 • 27 lbs
 • 12” driver
 • 300 W RMS Class-D

SUB3010 nem SVS

Az SVS az Elachoz hasonlóan telefonos alkalmazással rendelkezik, ami minden beállítás funkciót elérhetővé tesz. Ám az Elac-kal ellentétben ennek a hátlapján is találhatók fizikai szabályzó elemek. Az SVS az egyetlen szub a bemutatóban, ami alkalmazással, és a hátlap kezelő elemekkel is beállítható.

Az SB-1000 Pro hangerő, memóriák, folyamatosan szabályozható fázis, 3 sávos parametrikus EQ, szobakorrekció állítható frekvencia tartománnyal és meredekséggel, amiket el lehet menteni a 3 preset memóriába funkciókat kínál. Nálam ez jó pont.

A hang:

SUB3010 mindegyik macskaval

ELAC SUB3010:

Az én szobáimban az Elac Debut 2.0 SUB3010 ment le a legmélyebbre, és ez adta a legtöbb mélyhang érzetet. Elképzelhető, hogy ez a lefelé mutató passzív radiátornak köszönhető. A 3010 a klasszikus mozi filmeken könnyedén feltöltötte a helyiséget mélyhangokkal, jobban, mint bármelyik riválisa.

Ám a 3010 hangja mintha kicsit késne. Nekem úgy tűnt, mintha a beütések időben kissé később következnének be. Az eltérés nem jelentős, és a filmanyagok hallgatásakor nem igazán hallható, de gyors ritmusú zenéken, a lábdob túl messzire kerülhet az énekes mögé. Viszont a filmeken nagyon szórakoztató. Az Elac a Blade Runner 2049 hivatalos bemutató trailerén mindegyiket túlszárnyalja az alacsony frekvenciás részletek bemutatásában.

Monoprice Monolith M-10 V2:

A Monolith egyik szobámban sem érezte jól magát, pedig több helyen kipróbáltam. A kezelő elemeket minden elképzelhető kombinációban állítgatva sem hangzott olyan ütősen mint az SVS vagy a REL, és nem ment olyan mélyre mint az Elac.

REL HT/1003:

A REL HT/1003 jól kezeli a beütéseket, és talán a leggyorsabb mind közül. Kiválóan működött együtt zenén a házimozi front hangfalaimmal, és a stúdió hangfalaimmal is. Talán ez tudott a legjobban eltűnni a rendszerben azért, mert minimális volt a fázis eltérése és pontos a töréspont beállítás. Viszont a legalsó mélytartomány nyilvánvaló hiánya kissé kiábrándító volt, a Blade Runner 2049 trailer hallgatásakor mindhárom rivális mögött elmaradt.

SVS SB-1000 Pro:

Véleményem szerint ez a csapat arany középútja az ultra mély tartalom és a sebesség tekintetében. Az SVS nem annyira ütős mint a REL, nem annyira mennydörgő mint az Elac, de mindkettőhöz közel viszonylag van.

Az SB-1000 kielégítő mennyiségű dübörgéssel szolgál a Blade Runner előzetesén, és jól követi a front hangfalakat sebességben a zene hallgatásakor. Az alkalmazásába belemerülve teljesen testre szabható, sokat lehet javítani ilyen módon az általános teljesítményén.

Következtetés:

Nagyon nehéz rámondani bármelyik mélysugárzóra, hogy ez a nyerő, mivel mindegyiknek vannak erősségei és gyenge pontjai. Ha házimozihoz keres aktív mélysugárzót, az Elac SUB3010-et ajánlanám a földrengető mélyei miatt. Ha olyan sztereó rendszerhez keres kiegészítést, amelyen csak zene szól, elgondolkodhat a REL és az SVS között. A REL ütősebb, de az SVS mélyebbre megy, igaz nem annyira ütős. Annak alapján, ahogy az én szobáimban viselkedett, nem tudok ajánlást adni a Monolith-nak, legalábbis ezekkel a versenytársakkal szemben. Ám ez más helyiségben működtetve változhat. A Monolith ugyanis a legnagyobb teljesítményű beépített erősítővel rendelkezik, és nincs kizárva, hogy nagyobb szobában szüksége lehet az M-10 erejére.

Írta: Jake Cheriff

Forrás: https://www.ecoustics.com

Műszaki adatok: Elac SUB3010