ELAC Miracord 50 vinyl lemezjátszó teszt

ELAC Miracord 50 vinyl lemezjátszó teszt

Az ELAC több évtizednyi kihagyás után tért vissza a vinyl eszközök piacára. Eddig mi is inkább kiváló hangsugárzóit tesztelhettük, ám most lehetőséget kaptunk a Miracord 50, a cég belépő lemezjátszójának kipróbálására. Ez a modell nem csupán lemezjátszó, hanem beépített MM phono egységet is tartalmaz, így akár közvetlenül csatlakoztatható integrált erősítőhöz.

Bevezetés

A Miracord 50 képviseli az ELAC kínálatában azt a szintet, ahol már a szükséges szolgáltatások megléte mellett, az árkategóriának megfelelő hang is megjelenik. A Miracord 50 tulajdonképpen all-in-one készüléknek tekinthető: a csomagban minden benne van, ami vinyl hallgatáshoz kell: lemezjátszó, hangszedő headshellel, előerősítő.

A dobozból kivéve még össze kell állítanunk a Miracordot: helyére tesszük az alumínium forgótányért, majd a motorra illesztjük az alján lévő gumi szíjat. Ezután felkerülhet a gumialátét a tányérra, valamint csatlakoztatjuk a headshellt is a hangkarra. A shellben egy Audio Technica AT91 MM hangszedőt találunk, ami 12 ezer forint körüli végfelhasználói árával inkább a belépő kategóriát képviseli; további specifikációi is ebbe az irányba mutatnak. A hangkar egyenes kivitelű, 223 mm hosszú, beállítási lehetőségeket nem rejt magában: gyári azimuth és VTA értékekkel szükséges használnunk a Miracordot, cserébe a hangszedő esetében is csak a tűnyomást szükséges beállítanunk. Ezzel a művelettel gyorsan végeztünk, az ajánlott 2 g értékre állítottuk.

Fontos megjegyezni, hogy érzésünk szerint a gyártó törekedett arra, hogy teljes csomagot kínáljon elérhető áron, így az egyes komponensek fejlesztésével biztosan sokkal többet hozhatunk ki a Miracord 50-ből, mint alapkiépítésben. Gondolunk itt elsősorban a hangszedőre, mint a hangzást talán leginkább befolyásoló alkotóelemre; illetve a gumialátétre, ami önmagában is képes elvenni egy vinyl lemez színét, lüktetését és élettelenné teheti hangját. Mindezek tudatában elővettük bejáratásra használatos lemezeinket, hogy a teszt meghallgatás során már a Miracord 50 végleges – vagy ahhoz közeli – hangját halljuk.

Tesztkörnyezet és zenék

A Miracord 50-et referencia Naim Supernait 3 erősítőnkkel és Monitor Audio Gold 300 hangsugárzókkal teszteltük, minőségi tápellátást és kábelezést használva. A készülékhez mellékelt RCA kábelt félretettük, helyére minőségi darab került. A teszt meghallgatást a beépített phono egység használatával kezdtük, utána áttértünk a szintén nálunk vendégeskedő Cambridge Audio Alva Solo MM használatára. Utóbbi esetben a beépített phonót természetesen kiiktattuk a hátoldalon lévő billenőkapcsolóval.

Tesztzenék tekintetében úgy gondoltuk szerencsés lenne minél többféle műfajt és stílust érintenünk: Mike Oldfield – Return to Ommadawn és Islands, Jean Michel Jarre – Chronologie, ABWH – In the Big Dream, Dream Theater – Octavarium, Muszorgszkij – Egy kiállítás képei és a DALI aktuális tesztlemeze forogtak.

Meghallgatás

A meghallgatást a DALI tesztlemezével kezdtük, a Miracord 50-et közvetlenül csatlakoztatva erősítőnkhöz, saját phono egységére bízva az előerősítést. Azonnal megállapítottuk, hogy a beépített phono egység kimeneti jelszintje rendkívül alacsony, így a megszólalás színezetlen volt és hiányzott belőle a dinamika. Mivel további két lemez meghallgatásakor is ugyanezt tapasztaltuk, úgy határoztunk, hogy inkább külső phono egységgel folytatjuk tesztünket. Bekötöttük a már említett Alva Solo-t és újra hallgattuk lemezeinket. Ez a meghallgatás nagyságrendekkel jobb eredményt hozott: megérkezett a hangba a dinamika és tisztult a korábban igen katyvaszos középtartomány is. Némi fedettséget még így is éreztünk bizonyos lemezek esetében, ám már bőven kielégítő eredményt kapunk. A hang kellően nagy térben szólalt meg, a 18 db csatorna elcsatolási értékhez képest kifejezetten szép panorámákkal és pontos sztereóképpel. A könnyedség, légiesség, életteliség valahogy mindvégig hiányzott a produkcióból, ezt leginkább a gumialátét-alumínium tányér párosának tudjuk be. A kar lemezkövetése kiváló volt, ahogy a meghajtás stabilitása is: nyávogást egyszer sem hallhattunk. A komplexebb hangszereléseket is értékelhetően szállította a Miracord 50, de igazán elektronikus zenékkel érezte jól magát: itt dinamikus, nyitott hangképet adott, kellemes mélyekkel, tiszta közép- és magastartománnyal. Jazz esetében sajnos a jelenlétérzet nagy része elveszett, az intimitás ábrázolása nem a Miracord 50 erőssége. Akusztikus lemezek esetében nem tudtuk nem hallani a közép és felső-középtartomány fedettségét, de ez még bőven az elfogadható szinten maradt, ha a készülék tudását és árát is figyelembe vesszük. Rockzenén kellően dinamikus és pregnáns megszólalást kaptunk, míg klasszikus zene esetében szintén elfogadható felbontást és részleteket hallottunk.

Itt jegyezzük meg, hogy a Miracord 50 beépített phono egysége csupán kikapcsolható és nem true-bypass elven működik: így a jel ugyanúgy áthalad rajta ahelyett, hogy elkerülné, csupán nem kerül erősítésre. A gyakorlatban ez úgy mutatkozik meg, hogy ha a Miracord beépített phono karakterét, annak esetleges hiányosságait véljük felfedezni más phono egység használata mellett, ne lepődjünk meg: a jelenség ennek köszönhető mindamellett, hogy magasabb minőségű külső phono egységgel értelemszerűen jobban fog szólni rendszerünk.

Összegzés

Az ELAC Miracord 50 azok számára lehet vonzó, akik nem szeretnének különösebben sokat foglalkozni a vinyl hallgatással illetve adott kategórián belül gondolkodnak vinyl eszközeik és további komponensek tekintetében is. A Miracord 50 beépített előerősítője éppen a használhatóság határán helyezkedik el: ha muszáj, akkor praktikus a megléte, ugyanakkor, ha valamivel jobb hangot szeretnénk, kénytelenek vagyunk phono egységet is beszerezni mellé. A Miracord 50 ajánlható azoknak, akik most ismerkednek a vinyl világgal és korrekt, megbízható mindenest keresnek elérhető áron. Emellett olyan kellemes nosztalgiára vágyóknak is, akik egy bizonyos ponton túl nem szeretnének áldozni hifi rendszerükre, és nem terveznek feljebb lépést a néhány százezer forint összértékű rendszereken túlmenően.

Mérleg:

+ Kompakt, kényelmes megoldás

+ Nem szűkséges a beállításokkal bajlódni

+ Beépített előerősítő

+ A csomag része a hangszedő

– Előerősítő nem true bypass

– Alumínium tányér gumi alátéttel

Szubjektív vélemény:

  • Hangminőség: 3.5
  • Kivitel: 4.5
  • Kezelhetőség: 4.5
  • Szolgáltatások: 4.0
  • Formaterv: 5.0
  • Ár/érték arány: 4.0

Műszaki adatok:

Forrás:[www.av-online.hu]