Cambridge Audio AXR85 integrált sztereó rádióerősítő teszt

Cambridge Audio AXR85 integrált sztereó rádióerősítő teszt

Cambridge Audio Topaz szériáját lassan leváltó AX-sorozat legkisebb tagját, egy erősítőt már sikerült bemutatnunk nemrég, minden téren egyértelműen fejlődött az elődhöz képest. Tulajdonképpen logikus volt, hogy ezen a nyomvonalon maradva, kicsit feljebb lépve folytassuk az ismerkedést egy újabb erősítő által, ami minden téren valamivel többet nyújt.

A Cambridge Audio AXR85 formavilága megegyezik a kistestvérével, így a fekete test ebben az esetben is a cég által nemrég bevezetett, egyéni szürke frontoldallal jelentkezik. A jobb oldali hangerőpotméter, valamint a bal alsó apró, de így is LED-el ellátott bemenetválasztó adott, de köztük számos plusz dolgot találtunk. Először szembetűnt a kijelző, ami ugyan elég szűk sávnak tűnik a relatív magas előlaphoz képest, de bőven elég információval szolgál, valamint normál hallgatói pozícióból is jól láthatók a karakterek. Forrásválasztónak nem potmétert használtak, hanem nyomógombokat, ezek a kijelző alatt találhatók. Három vonalszintű bemenetáll rendelkezésünkre, amelyek mellett megtaláljuk a phono fokozatét is, aktiválhatjuk a Bluetooth kapcsolatot, valamint beüzemelhetjük a rádiót. Igen, az AXR85 tulajdonképpen egy integrált, Bluetooth jel által is vezérelhető rádióerősítő, amihez az analóg lemezjátszónkat is köthetjük. A Cambridge Audio mindig is híres volt arról, hogy jól felszerelik a termékeiket minden ársávban, íme, erre egy újabb példa. Az előlap más érdekes megoldást is kínál, amiből rájöhetünk arra, hogy a cég inkább a gombok és közvetlen elérés híve. Így például a menü alatt a magas- és mélyhangok szintjét állíthatjuk az igényeinkhez, valamint a balansz változtatására is ad lehetőséget. Ezeket mi sosem szoktuk piszkálni, sőt, nem ismerünk olyan hifistát, aki hozzájuk nyúlna, ezért teljesen feleslegesnek tartjuk a létüket.

Mivel összesen négy darab hangsugárzó köthető rá, ezek között is itt van lehetőségünk a váltásra, valamint az RDS tuner is elérhető innen. Az AM és FM tartomány vételére is alkalmas a rádió, az utóbbiak közül ötöt helyezhetünk a készülék memóriájába, szintén közvetlen eléréssel hívhatók elő. Az AXR85 kedvez a fejhallgató használóknak is, normál méretű Jack aljzat került a bal alsó részbe, a túloldalon pedig ismét kicsit a kortárs divatnak felel meg aux bemenetével, amire mobiltelefonunkat vagy más digitális lejátszónkat köthetjük. Az alumínium előlapot ebben az esetben is végigfutó, ívelt talpazat tartja, hátul szintén nem változott a kettő darab klasszikus, gumírozott láb.

Tápcsatlakozója lehetőséget nyújt a kábeltuningra, hiszen a kisebb modellhez képest ez már hárompólusú. A szellőzőnyílások mögött ventilátor bújik meg, ami biztosítja belvilág számára optimális hőmérsékletet. A hangsugárzó csatlakozók normál kivitelűek, a sarut, csupasz drótvéget és a banándugót fogadnak. A rádióantennák csatlakozói mellett helyezték el a Bluetooth vevőt és egy USB-portot, ami a készülék szervizelésére és telefonunk töltésére alkalmas. Az említett három vonalszintű bemenetet követi a földeléssel is ellátott phono fokozat, valamint a Rec Out és a Sub Out kimenetek. A felsoroltak többsége alatt és fölött is elhelyeztek feliratot, egymáshoz képest 180 fokban elfordítva, hogy fölülről a készülék mögé hajolva is olvashatóak legyenek.

Említést érdemel, hogy az AXA25-tel ellentétben ehhez az erősítőhöz tartozik egy távirányító, ami szépen sikerült, könnyű kezelni, valóban egy barátságos darab. Ennyi funkcióhoz mondjuk tényleg furcsálltuk volna, ha nem jár, hiszen ki szeret felugrálni a fotelből, ha esetleg egy kis kapcsolgatásra vágyik?

A Cambridge Audio AXR85 csatornánként 85 W leadására képes 8 ohmon, ami szinte bármilyen hangsugárzó meghajtására bőven elegendő ebben a kategóriában. A THD 0,01 %, a frekvencia-átvitel 5 Hz-50 kHz közötti, a jel/zaj viszony pedig 82 dB felett van. A maximális teljesítményfelvétel 500 watt, ami által a gyárilag megadott teljesítmény könnyedén le is adható. A bő 8 kg-os készülék tehát specifikációk és szolgáltatások terén mindent nyújt, ami egy hétköznapi, de minőségi zenehallgatáshoz szükséges, a letisztult és tetszetős külső pedig nem hinnénk, hogy bárkinek hiányérzetet okozna. A lényeg viszont a használat és a hang, következzenek tehát a tapasztalataink.

Az ARX85 hangkarakterében hasonló, nagyon is hasonló a kisebbik testvéréhez, ami jó pont. Mindent megkaptunk, amit abban az esetben, annál viszont valamivel többet. Ugyanazokat a zenéket hallgattuk, és az erősítő már az első taktusoknál közel férkőzött a szívünkhöz. Semleges, nyílt, enyhén meleg karaktere van, a részletekre pedig könyörtelenül odafigyel. Megpróbáltuk a hangszínszabályzókat is alkalmazni, de ezek szerepe itt is csupán minimális szabad, hogy legyen. Egy-két fokozat még jót tehet a hallottaknak, de tovább már ne merészkedjünk, mert bizony többet veszítünk, mint nyerünk. Elmosódtak a mélyhangok, a magas szekció pedig enyhén elkezdett sziszegni, így a játszadozást gyorsan be is fejeztük.

Focal hangfalakkal az arányok hihetetlenül stabilak voltak, egyedüli hiányosságként azt rójuk csupán fel, hogy nagyobb hangerőn tudta valódi énjét megmutatni az erősítő, akkor vitt bele érzékelhető lendületet és erőt. Egy kissé szokatlan is volt ettől a kategóriától az, hogy nagyon finoman közelített a hangszerekhez, nem hagyott belőlük semmit elveszni. Hosszúak voltak a lecsengések, a végük határozott, a díszítő fúvósok esetében is csak elismerően bólintottunk. Nem volt mit szóvá tennünk, egyértelmű volt a zene hiteles, könnyed és élettel teli előadása.

Amennyiben mélyhangban kicsit dunsztosabb hangsugárzókat illesztettünk hozzá, a produktum még vérmesebb lett, viszont semmit nem veszített aprólékosságából. Mind a kettő egyformán tetszett, itt már tényleg a szubjektív vélemény dönt, hogy melyiket részesítjük előnyben. Az utóbbi esetében halkan is kerekebb hangokat kaptunk, így némi öblösség, plusz melegség költözött a helyiségbe.

Hangsugárzó kábelek terén mindenképpen ajánlott semlegeset használnunk, hogy ne változtassunk semmit a mérnökök által igen csak jól eltalált hangképen, mert tényleg minden úgy jó, ahogy van. A vastagabb, “rezesebb” darabokat mindenképpen meg fogja hálálni, ezzel pótolva a finomabb hangsugárzók esetleges mélyhanghiányát, de tényleg nem szükséges semmi hókuszpókusz.

Érdemes megemlíteni még a pluszban hozzáilleszthető mélynyomót, ha már adott a lehetőség. Ebben az esetben sem szükséges méretben vagy teljesítményben nagyot választanunk, bőven elég egy kisebb, aminek pontosan állítható a vágása, valamint elrejthetjük az elektronikák állványa mögé vagy mellé. A főszerep ugyanis továbbra sem az övé lesz, hanem az AXR85-é, mert az eddigiek alapján bőven megérdemli.

A Bluetooth csatlakoztatása csupán ujjgyakorlat volt, a minőségre pedig továbbra sem lehetett panaszunk. Egyetlen kritérium ebben az esetben is csupán az, hogy a megfelelő minőségű zenei anyagot válasszuk. Sima YouTube hallgatás során sem volt különösebb baj, csak ilyenkor az erősítőnek össze kellett kapnia magát, hogy dinamika és hangerő terén valamit is nyújtson. Kár tehát ilyen hétköznapi jelforrásokra elfecsérelni a trafóját, ennél jóval többet érdemel.

A Cambridge Audio ARX85 egy nagyon jó mindenes integrált sztereó erősítő, ami ráadásul RDS tunerrel, és Bluetooth kapcsolattal is fel van vértezve, de akkor a telefontöltés lehetőségét, az aux vagy mélyláda csatlakozást még nem is említettük. Hangkaraktere aprólékos, de barátságos, ereje bőven elég, kezelhetősége pedig senkinek sem fog fejfájást okozni. Mi lehet ez, ha nem egy Ajánlott Vétel?

Mérleg:

+ Precíz, tiszta hangkép, amiből az erő sem hiányzik

+ Hosszútávon is hallgatható és élvezhető marad

+ Rengeteg szolgáltatás, könnyű kezelhetőség

Szubjektív vélemény:

Hangminőség: 5.0

Kivitel: 4.5

kezelhetőség: 5.0

Szolgáltatások: 5.0

Ár/érték arány: 5.0

Műszaki adatok:

Forrás:[www.av-online.hu]