Elac Concentro M hangsugárzó

Elac Concentro M hangsugárzó

Egy pillantás sokat elárul, mondják a gyakorlott hifi-búvárok. Ők már hallják is a hangját, már tudják a besorolását, képesek felmérni az árához tartozó kereslet alakulását. Nos, az Elac a Concentro M hangsugárzó megalkotásával még a szakembereknek is feladta a leckét. Ez az egyáltalán nem szokványos hangsugárzó sugallja a hangzás újra forgalmazásának egy irányát. A vezér modell Concentro referencia hangsugárzó már két évvel ezelőtt bemutatkozott, az új M modell egy kicsit kisebb, méreteiben emberibb léptékű lett, igazodik a lakószobák átlagos méretéhez. Tartalmazza a hangszórórendszerek évtizedes gyártása során felhalmozódott saját fejlesztésű technológiai megoldásokat, a szakértelmet és tapasztalatot.

A Concentro M jellegzetes kivitelezési jegyeket mutat és egyedi vizuális hatást fejt ki. Nagyon jól látható, hogy a hangsugárzó kialakítása és a hozzá kapcsolódó gyártás milyen összetett. Az ultramodern ovális kialakítás több, mint egy látványos elem. A hangszekrény ívei és görbületei lehetővé teszik a hanghullámok optimális terjedését a térben. A gondosan megtervezett kabinet állóhullám és rezonancia mentes. A meghatározó külső formához csatlakozó kamra szerkezet úgy van kialakítva, hogy ne legyen belül párhuzamos felület. A hangszórók egymástól elválasztott, pontosan méretezett kamrában foglalnak helyet. Az előlap különleges kiképzése segíti a hangsugárzás egyenletességét. A sokkal kompaktabb kialakítás ellenére a Concentro M formája, méretei és rendkívül lenyűgöző hangzása hatással van. A gyártó gondosan csomagolta be termékét és tartozékként kesztyűt és szerszámkészletet is mellékelt.

Az Elac Concentro M hangsugárzó nagyon hasonlít a „0” kilométerkő szoborhoz, Borsos Miklós szobrászművész alkotásához, amit a Clark Ádám téren 1975-ben avattak fel. A 80 cm-es talapzaton álló, három méter magas mészkő szobor szabályos tipográfiai 0 karaktert formál. A hasonlóság csak a véletlen műve.

A Concentro M egy három utas, basszus reflex rendszerű hangsugárzó. A magas frekvenciákat leképező hangszórója egy koncentrikusan elhelyezett, erre a modellre módosított, JET 5 típusú magas-sugárzó.

Az ELAC JET tweeter a hifi-ipar egyik legendája, a híres „Air Motion Transformer” tökéletesítése. Az alapjában egyszerű rendszer alapelvét Dr. Ing. Oskar Heil fektette le – a film membránt erős mágneses rendszer hajtja – amit az Elac saját szabadalmakkal továbbfejlesztett. Az eredmény nagy hatékonyság, kivételes dinamika és lineáris frekvencia átvitel egészen 50 000 Hz-ig. A 0,84 mm-es ránc-szélességgel hajtogatott fólia membrán mindenekelőtt gyártási pontosságot igényel. A membrán össze-hajtogatásának és összeszerelésének lépéseiben a kézi munka elengedhetetlen. A megismételhetőség és az egyenletes minőség biztosítása érdekében a gyártás részlegesen automatizált. Egy Jet 5 hangszóró valódi nagy felbontású hangzást, villámgyors válaszidőt, széles dinamika tartományt, minimális torzítást, a hagyományos dóm-sugárzókat messze meghaladó átviteli tartományt tud biztosítani.

A középtartomány lesugárzását egy 70/140 mm átmérőjű, AS XR gyűrűs radiátor végzi. A megvalósítás egy egyedülálló, koaxiális-koplanáris kialakítású hangszóró-együttes. A membrán feltűnő felületi szerkezete több, mint egy egyszerű tervezési jellemző. Az alumínium kristályszerű szerkezete lehetővé teszi az anyagvastagság 0,125 mm-es csökkentését megőrizve a membrán állandó merevségét.

Az ezzel kapcsolatos innovációs többlet a Jet 5 hangszóró – a körülötte lévő közép membránhoz viszonyított – állítható pozíciója. A hangszóró hátsó részén lévő szabályzó gomb segítségével a Jet 5 hangszóró 8 mm-re előre vagy 8 mm-re hátrafelé mozgatható. Minden szobának saját akusztikai viselkedése van. A „külön hangszórópár minden szobához” mítosza megdőlt, mert ezzel a megoldással lehetőség van a hangszóró bármely helyiségbe való adaptálására. Az eredmény nem a hangszóró hangjának változtatása, hanem a közvetlen és visszavert hangok arányának változása a hallgatói pozícióban. Az ELAC koaxiális technológiájával a két hangszóró membránja nem közös tengelyen, de egy síkban van elhelyezve. Ily módon a tervezés megközelíti az ideális pontforrás sugárzási mintáját!

Az Elac AS-XR technológiája egy pontból történő sugárzást, gyorsaságot, széles lesugárzási szöget, ezen belül homogén hangképet garantál.
Az oldalra szerelt, négy darab 220 mm átmérőjű AS membránnal szerelt mély-hangszóró, impulzus-kompenzált konfigurációban, kivételes megoldása a basszusmenetek lesugárzásának. A mély-hangszórók az ELAC által kifejlesztett alumínium szendvics szerkezettel készülnek. Egy cellulóz alapú membrán speciális kötési eljárással 0,3 mm vastag alumínium réteggel van „bevonva”. Az LLD technológia a membrán lineáris hajtását biztosítja. A lengőtekercs egy túlméretezett mágneses erőterében foglal helyet. A túlzott felmelegedésről léghűtéses pólusvas gondoskodik. Ez a mély-hangszóró nagy terhelhetősége folytán széles spektrumban képezi le a dinamikát. A technológia tetten érhető a cég aktív mély-sugárzóiban, hiszen azok is a push-pull/pull-pull szisztémával működnek.

A Concentro M hangsugárzó levehető oldallapokkal rendelkezik. Ezek a mágnesesen rögzített oldallapok nemcsak cserélhető (carbon, bőr vagy magasfényű fa furnér) borítást jelentenek, a jó hangzás kialakításában is komoly szerepük van. Amikor az oldallapokat eltávolítjuk láthatóvá válik a hangsugárzó kabinetjének felülete. Láthatjuk a keresztváltók helyét takaró fedeleket, a hord-fület, és meggyőződhetünk a rezonancia mentesítés módszeréről. Amikor visszahelyezzük az oldallapokat egy újabb antirezonáns felület kerül a helyére, immáron abszolút semmi sem hallatszik a kabinet rezonanciájából, hiszen azt a rétegek és a köztük lévő levegő kioltják. Csak a hangszórók hangját hallhatjuk.

A Concentro M alsó része egy CNC megmunkálású alumínium tömbből készül, majd matt fényű, tiszta felület kezelést kap. A 25 kilót meghaladó darab négy, állítható magasságú, minőségű kúppal garantálja a padlótól való tökéletes elválasztást. Az összes kontúr precíziós kidolgozású, a nagyméretű, szabályozható kúpok teherbírása tökéletes stabilitást és ideális csatolást biztosítanak bármilyen padlóburkolaton.

A Concentro két pár, kiváló minőségű csatlakozási ponttal rendelkezik. A kötőelemek vékony rétegben 24k aranyozott foszforbronz érintkezőkkel vannak ellátva. Minimális hatásuk van az impedanciára, a beépített nem rezonáló szénszálas köpennyel ellátott, nem mágnesezhető, rozsdamentes acél és eutektikus rézötvözetű házzal kiváló egységet alkotnak. A csatolók a hangsugárzót kettős kábelezésre, de akár kettős erősítésre is alkalmassá teszik. A tartozékkészletben magas minőségi szintű jumper-kábeleket is találunk.

Meghallgatás

Az Elac Concentro M hangsugárzó cég nagy modelljei esetében megszokott jellemzőket mutatja. Minden tekintetben az energiára koncentrál, teljes szuverenitást biztosít, de ugyanakkor feltárja a zene minden részletét és árnyalatát.
A Concentro M bombasztikus stílusú előadó, akárcsak Joe Bonamassa, korunk egyik kiemelkedően invenciózus gitárosa. Szinte természetes, hogy ezt a hangsugárzót a rockzene kedvelőinek ajánljuk. A hangzás a teszt első percétől azonnal betöltötte a szobát, a hangszórók egy közvetlen színpadot hoztak létre. Ezt úgy is felfoghatjuk, hogy közvetlen a színpad előtt állunk, viszont ez a helyzet nem változtatja meg a zene életszerű arányait. Teljesen nyugodt, tágas és gond nélküli középtartomány, tömörítetlen, levegős minden stressztől és rezonanciától mentes hang, még nagy hangerőn is. Igazán rendkívül érett karakter, kényszer nélkül kombinálja a ragyogást és a finomságot, ráadásként a hangszerek terjedelméből még szép rajzolatot is kínál.

A tisztaság nem hangerő függő. Függetlenül attól, hogy csendben vagy hangosan játsszuk a zenét, a JET 5 magas-sugárzó nem veszít energiát és fizikailag konkrét érzést még viszonylag nagy hallgatói távolságban sem. A magas hangok csengése világos és magabiztos. Ezen túlmenően élvezetes az adott hang teljes menete, az azonnali kezdet és ha kell, a hosszú lecsengés. Gondos, fenséges és élénk, enyhén lekerekített, de szilárd kontúrokkal rendelkezik.

A gyorsaságra jellemző, hogy a dobok ütése nagyon bővérű és erőteljes, gazdag tónusok megszólaltatásával bemutatja az összes finom részlet. Mindamellett kiváló timbrális súly, szenzációs tranzienseket szolgáltat akár végtelenül hangosan is, kisiklás, elcsuklás, maszatolás nélkül. A basszus hullámok, legyen az nagybőgő vagy basszusgitár, hihetetlenül teljes skálájú, meglepően természetes hangzással, csodálatosan eloszlanak a szobában. Lenyűgöző a mély-oktávok ereje, de nemcsak terjedelmességük miatt, hanem a jó vezérlés és a megfogalmazási képesség okán.

Nagyon ajánlott orgona felvételek meghallgatása. Ekkor a hangszórók gyakorlatilag bármilyen hangszer-térfogatot (ez esetben sípok méretét és az orgona fenségességét) képesek előállítani, gazdagság, teltség érzetet adnak még nagyon alacsony hangerő esetén is. A hang nem kemény egyszerűen tiszteletben tartja a zene jellegét és az áramlását. Hang nem technikailag hűvös, hanem igazán ragyogóan analitikus élvezi a homogenitást, vagyis a zenei jelenet helyét.

Konklúzió

A nagy-testvérhez képest, a Concentro M térfogata „köbcentire” a felére csökkent, de ez egyáltalán nem befolyásolja ennek a referenciaszintű hangszóró rendszernek lenyűgöző mivoltát. A Concentro M modellnek nincs semmi szégyellni valója a nagy testvérrel szemben, egyértelműen a luxus kategóriát képviseli. A kivitel ízlés szempontjából lehet extrovertált, habár a külső megjelenésről a vélemények eltérnek egymástól. Egy biztos, a valóságban igencsak könnyű megbarátkozni vele.

A hangzása a szó jó értelmében nagy volumenű, mert teljes körű és korlátlan az energia és a magabiztosság. A Concentro M egy meggyőző, intenzív hang, amely egy hatalmas, de jól kézben tartott basszus bázisra épül. Ha szereted a zenét egy kicsit lineáris átvitellel, nem érzelmileg színezve, de mégis technikai szemszögből hallgatni itt egy lehetőség!

…”A Concentro bebizonyítja, hogy összességében nagyobb lehet, mint a legmodernebb részeinek összessége. A Concentro egy igazi mérce a hangsugárzók piacán”… – nyilatkozta Rolf Janke kutatási és fejlesztési vezető. Azzal együtt, hogy Rolf Janke „hazabeszél” kijelenthetjük: az Elac ismét egy félelmetesen jó termékkel bizonyítja a hangsugárzás terén megszerzett szakértelmét.

Pro
+ zseniálisan modern esztétikájú kivitel
+ a cég legjobb hangszórói beépítve
+ antirezonáns, cserélhető oldalfalak
+ erőtől duzzadó hangzás
Kontra
– a basszus tömörsége az elhelyezéstől függ

Műszaki adatok:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]