Elac BS73 és Elac Debut B5 állványos hangsugárzók tesztje

A feldobott labda adta magát, lecsaptuk. A két új modell külön-külön történt meghallgatása és a hallottak megvitatása után Elac „házi-versenyt” hirdettünk – az Elac BS73 és Elac Debut B5 – állványos hangsugárzók részvételével. Megvizsgáltuk hogyan alakul a „küzdelem” a büdzsé kategória esetében, hogy ne csak mindig a legdrágábbak közül kerüljön ki bajnok.

Elac BS73

Az Elac BS 73 egyszerű, minimalista megjelenésével meglehetősen kompakt hangsugárzó látványát kelti. Küllemével nem uralja az enteriőr lakberendezési stílusát. A kabinet sima felülete is eredeti. Egyetlen kivitelben, fekete színben készül. Építési minősége nagyon jó. Egy 25 mm-es dóm magas hangszóró, egy 150 mm átmérőjű közép/mély hangszóró együttese betölti szinte az egész előlap teljes szélességét. Az alkalmazott hangszórók szilárdak és minden részegységükben precíz megmunkálásúak. A basszus-reflex nyílása szokványos, csatlakozói komoly benyomást keltenek, könnyen csatlakoztatható akármilyen (banándugó, villa, forrasztott-vég) kábelvégződés.

Az ELAC BS 73 hangja egyértelműen a könnyed és szinte olyan, mint egy vidám érintés. Ez az általános karaktere sikeresen egyensúlyban tartja a zenei történésekbe való beavatást a nyíltsággal. Világos összbenyomás, a dallam derűsen hangzik, a ritmus élő, hamar előjön a borzongás. A nyugodtabb, kevesebb hangszeres zeneanyag kifejezetten matéria nélküli hangzású. A BS73 a jobb hangfelvételt jobban közvetíti, ezzel bizonyítva, hogy hihető amit sugároz, hiszen be tudja mutatni a különbségeket. Ez egy nagyon élénk hang, amely koherens és kiegyensúlyozott. A közép és magas hangok nem durván, mégis érzékelhetően többségben vannak, független ettől balanszos a hangzás, mert jó helyen van a basszus-pontja. A lágysága és simasága mellett feltűnik az impulzus hűség, a frekvenciamenet 100 Hz alatt nem tartalmaz mesterséges túlzást! A basszus nem pince-mély, de kellően pontos és naturális.

A BS73 meglepetést és sok örömöt okoz. Nyilvánvalóan nem reprodukálja a teljes sávszélességet, nem is ez a feladata és ne utánozza álló társait, bármilyen típusú zene meghallgatása esetén szórakoztat.

A viszonylag kis hangszórók pontos sztereó képet adnak abban az esetben, ha a hallgatási távolság rövid, kb.: 2 – 2.5 méter. Így hozzájutunk az izgalmas hangzástérhez és a könnyű, szellős magas hangokhoz. Az Elac BS73 hangzása kiegyensúlyozott, élénk és izgalmas, leginkább kifinomult és makulátlan.

Elac Debut B5

Nem mintha Andrew Jones lenne az olcsó hangsugárzó-kategória messiása, Ő mégis az ipar egyik kedvence. Több fejlesztés fűződik nevéhez a KEF, Pioneer/TAD, Onkyo cégek háza-tájáról. A teljes Debut szérián rajta van keze-nyoma.

A Debut B5 kabinetje nem túl vastag, de a legolcsóbb MDF, rajta a vastag vinyl-bevonat rendhagyó, külső csillapítás. A selyem-dóm membránnal konstruált magas-hangszóró egy rács mögött helyezkedik el. Ha eltávolítanánk ezt a grill-rácsot, láthatnánk a membrán körül kialakított trombita korpuszhoz hasonló akusztikus lencsét, ami segíti nagyobb hatásfokkal, irányítottan sugározni a hangszórót. A mély/közép hangszóró membránja papír alapú, aramid-szál erősítésű. A homorú porvédő sapka kifejezetten fordított egy domborúhoz vagy egy szabványos fáziskúphoz képest. A mély/közép hangszóró nagy lengőtekerccsel rendelkezik, ennek célja, hogy segítse a nagyobb impulzus-teljesítményt. A másod-rendű keresztváltó egy vasmagos és két légmagos tekercsből, egy pár LC csatolásból áll, keresztezési frekvenciája 3000Hz. A basszus-reflexnyílás az átlagosnál nagyobb és közel van a hangszórómágnesen lévő szellőzőnyíláshoz. A csatlakozó-terminál süllyesztett, banándugó, spade-villa és 18 AWG kábel fogadására is alkalmas.

A Debut B5 hangzására jellemző a plasztikus, együtt-álló erő, a lendületes előadás. Főleg a ritmushangszírek leképezése valósághű, a digitális effektek megvalósítása gyors, pontos. A B5 nem halk, csak éppen az érzékelhető, hogy nem tesz ki magáért 4000-8000Hz tartományban. Kevesebb a közép- és a felső-közép életereje, de a magas hangok szikrái egy kicsit kiegyensúlyozottabbá teszik. Emiatt pl.: a szaxofon kisebb tonális spektrumban hallatja magát. Mindenképpen ajánlott megpróbálni a magas-hangszórókat rács nélkül! A normál hallgatási pozíció itt is jó esetben két méter, így nyugodt hallgatni. A hangzástér elég nagy, reális méretűek az előadóművészek. A hangzásteret a hangdoboz felső síkjához viszonyított 20cm felett képzi. Egy fotelben kényelmesen ülve hallhatjuk, hogy a szereplők álló helyzetben énekelnek. A hangszerkezelési zajok a felvétel készítésének körülményei hallhatók. A helyiség akusztikájától független, vastag basszus hang. A mély-hang úgy tűnik, jól kiterjesztett, miközben elég mélyre megy, ez elég ahhoz, hogy kirajzolja a hangszert. Bár nem úgy csinál mindent ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, mégis zenéje magával ragadó, szórakoztató, nem bántó.

A Debut B5 hangsugárzók képesek egy asztalon is dolgozni, nem elhelyezés igényesek. Jó megoldás egy közös használatú térben, mint a kollégiumi- vagy a hálószobában, ahol ezeket a hangsugárzókat számítógépes audio célokra fogják használni.

Konklúzió

Mindkét jelöltnek ugyanaz a műfaji lehetőség adott volt, a teszt egész ideje alatt nagyon szórakoztató munka folyt. A meghallgatás tapasztalatait látva tanulságos volt két ilyen hangsugárzóval foglalkozni. Őszintén szólva, én nagyon meglepődtem, és elégedett vagyok az eredménnyel. Mint 15 éve lapszerkesztő rendszeresen magas-szintű és valóban lenyűgöző termékekkel foglalkozom, a sok-ezer EUR-os árkategóriában is kerülnek termékek a kezem alá. Ezzel kapcsolatban az első gondolatom az, hogy a drága termékek rendszerfejlesztésre ösztönözhetik a hifi-rajongókat, vagy legalább a fejlődés útja legyen kijelölve! De lássuk be: a legtöbben kis helyen szeretnének hifi hangsugárzót vagy talán csak ennyi a személyes terük.

Ezek a teszt minták egyértelműen igazolták, kifinomult hifi hangzás már kompakt méretben is elérhető és ami a szép, mindegyik teszt résztvevő bizonyította saját hangzási varázsát még akkor is ha a teszt jelöltek árban és kvalitásban közel vannak egymáshoz. Az, hogy egy kicsit teltebb a basszus vagy tökéletesebb a térbeliség, tetten érhető az elevenség vagy inkább meleg-tónusú a hangzás jellege, mindez egyéni megítélés kérdése és mindebben meghatározó a kedvelt zenei műfaj. A legjobb befektetés, amikor a lehető legjobb hangminőséget kapjuk megfizethető áron.
Az Elac hangsugárzógyártó cég, a mai szlenget használva, egy „félelmetes” társaság. Félelmetesen jó hangsugárzókat képesek gyártani, hatalmas választékban. Egyet tudni kell – a kapott érték pénzt ér, a pénzünkért értéket kapunk. A tesztünkben szerepelt két hangsugárzó univerzális, de jó megoldás azok számára, akik több mint józan hangzást keresnek, hogy egy értékes társuk legyen a mindennapi zenehallgatásban. Az Elac új gyártmányvonala inspirálni fog még jobb erősítő-komponensek megvásárlására, ezzel még több értékes zene meghallgatására.

Elac BS73

Zeneiség: 85%
Térleképzés: 90%
Dinamika: 85%
Kivitel: 85%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 85%

Elac Debut B5

Zeneiség: 75%
Térleképzés: 75%
Dinamika: 75%
Kivitel: 80%
Szerelés minosége: 90%
Kezelhetoség: 80%
Összesen: 79%

Pro
+ a BS73 nyíltabb, zeneibb, szórakoztatóbb
+ a B5 jobb háttérzenélésre, elektronikus hangzásra
+ mindkettő alkalmas sztereó hangzás és házimozi-háttér megvalósítására

Kontra
a B5 vinyl-bevonata nem pótolja a belső csillapítás hiányát

Specifikáció: Debut B5 , Bs73

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]