DTS:X és Headphone:X

Tavaly júliusi hírünkben mutattuk be a Dolby Atmos hangformátumot, amely mennyezeti hangszórókkal új „magasságokba” hivatott emelni immár az otthoni mozizás élményét is. Azóta a nevesebb gyártók már vagy forgalmazzák is, vagy még csak bejelentették az Atmos-kompatibilis erősítőiket. Ahogy immár sok éve ez lenni szokott: a Dolby legfőbb konkurenciája, a DTS sem maradhat ki a fejünk fölötti „hangoskodásból” – ahogy ezt a múlt heti CES 2015 kiállításon be is jelentették.

Aki már hallotta (pl. szegedi bemutatótermünkben) a régóta létező Dolby Prologic IIz-t , az bizonyosan aláírja, hogy igen komoly pluszt kaphatunk élethűségből, ha a szokásos fülmagasságon kívül a fejünk fölé is helyezünk hangszórókat, és okos áramkörök kiszámolják, mit érdemes magasabban megszólaltatni. Pedig a IIz „csak” két hangszórót használ, amely előttünk fent működik, és nem erre a formátumra kevert hangokat szólaltat meg, hanem hagyományos 5.1 vagy 7.1 hangsávok alapján maga találja ki, mi szóljon a fenti hangsugárzókból. Ezzel ellentétben az Dolby Atmos (és a még kevésbé ismert Auro-3D) és immár a DTS:X (nem a korábbi DTS Neo:X) formátumú hangsávok tartalmazzák a magassági adatokat is, és nem csak két magassági hangsugárzóra korlátozódnak. Mindkét formátum „objektum alapú”-nak írja le magát, azaz egy-egy filmbéli hangforrás (pl. helikopter) térbeli pozícióját is tárolják, így az adott hangrendszer elrendezését ismerve a szoftver számolja ki, mely hangszórókon mennyi és hogyan hallatszik az adott hangforrásból. A DTS:X szerényen csak annyit állít, hogy bármilyen (értsd: bármennyi hangfalból álló) hangszóró-elrendezéssel megbirkózik. A januári CES 2015-ön éppen egy 22.2-es rendszertől eshettek hasra a látogatók, de ha nincs dedikált magassági hangszórónk, akkor akár egy 5.1-es rendszer is képes virtuálisan létrehozni a magasság érzetét – erre a Dolby Atmos viszont nem képes.

Most szinte hallom, ahogy a szkeptikusok és vájtfülűek felszisszennek a virtuális hangszóró kifejezésre, de talán mégis érdemes tovább olvasniuk! Több gyártó próbálkozott már sztereó fejhallgatóval mondjuk 5.0-ás hangzás megszólaltatására, mondván, hogy egy embernek jó esetben is csak max. két füle van, ez elég kell, hogy legyen ahhoz, hogy megmondja, milyen irányból hall egy hangot. Így a füleink fölé tett két hangszórónak is elégnek kellene lennie. Mégsem sikerült ezidáig hatásos eredményt elérniük, pedig még 3–3 hangszórót tartalmazó fejhallgató is készült – magam is próbáltam ilyet, és nem is volt rossz. Azt azonban szerintem még nem sokan mondták meg egyetlen hangról sem fejhallgatón keresztül, hogy pl. fölöttünk balra előről szól-e. No, akkor most fejhallgatót (bármilyen sztereót, de oldalhelyesen) feltenni, és a DTS Headphone:X oldaláról a demó videókat (főleg a harmadikat) tessék elindítani!

Forrás:[www.lejatszo.hu]