Cambridge Audio Minx Air200 vezeték nélküli hangrendszer teszt – Audio & Vision Online

A dobozba épített, vezeték nélküli hangrendszer.

A Cambridge Audio tervezőgárdája is kihúzta fejét a homokból, és vetettek egy pillantást a jelenleg népszerű megoldások felé. Ennek eredményeként üdvözölhetjük a Minx 200-at, az egyetlen dobozba épített, vezeték nélküli hangrendszert. Hangereje sok mindenre elég, szolgáltatásai korszerűek, megjelenése pedig letisztult. Ennyi szükséges a sikerhez?

Cambridge Audio Minx Air 200

A Cambridge Audio-ról eddig is elmondhattuk, hogy sokat foglalkoznak fejlesztéssel, ettől függetlenül nagy bátorság kellett ahhoz, hogy ők is belépjenek a vezeték nélküli hangfalak piacára. Itt nem a többszobás hangrendszerekre vagy WiFi alapú házimozira gondolunk, hanem a rohamtempóban fejlődő, egyetlen készülékházba épített, kis helyigényű készülékekre. Ezek a kompakt berendezések önmagukban biztosítanak háttérzenét (vagy akár hifi hangzást), szükségtelenné téve külön hangfalak és erősítő használatát.

Kávét is főz?

Cambridge Audio Minx Air 200 távvezérlőSajnos azt még nem, de sok egyébre képes. A Minx Air 200, kategóriájára jellemzően, bőséges funkcionalitással próbál beférkőzni a felhasználók kegyeibe. Kapunk például internetrádiót. Ehhez kell egy Android vagy Apple iOS operációs rendszerű mobileszköz, hogy letölthessük a MinxAir ingyenes applikációját. Ez hangerőn és hangszínszabályzáson kívül segít nekünk beállítani, hogy milyen internetrádiós csatornákat szeretnénk hallgatni az Air200-on. Összesen tíz csatornát menthetünk el a kedvencek közé, az első öt a készülék tetőlapi gombjaival is elérhető. A távvezérlőn megtaláljuk mind a tíz csatornaválasztót, közvetlenül a Bluetooth gombocska alatt. A megfelelő állomás kiválasztása után legyünk türelemmel, mert időnként előfordulhat, hogy a rádió betöltése elhúzódik néhány másodpercig.

Vezeték nélküli képességek

A Bluetooth önmagában nem garantál lebilincselő hangzást, de mivel sokan használják, ez sem maradhatott ki a Minx Air 200-ból. Bizonyos szinten mégis csak vigasztaló az aptX megléte, persze ehhez kompatibilis forráseszköz is kell, és pl. az iPhone nem az. Ha van nálunk egy Bluetooth-képes mobileszköz, másodpercek leforgása alatt ráküldhetjük zenéinket a hangrendszerre, mindenféle fejtörő beállítás nélkül. A WiFi konfigurálása – mivel az Air200-ba WiFi is került – már bonyolultabb feladat, de ha lépésről lépésre követjük a felhasználói utasítást, ennek is hamar végére juthatunk. Miután végigszenvedtük magunkat a számítógépünk böngészőjének útvesztőin, jutalmul aktiválódik tesztalanyunk másik fontos extrája; az AirPlay lejátszás. Korábbi cikkeinkben már sokat emlegettük az Apple által kifejlesztett vezeték nélküli technológiát, ezért most nem térünk ki rá. Egy dolgot viszont tudni kell; az AirPlay a Bluetooth-hoz képest jobb hangzást kínál, mert nem okoz adatveszteséget. Tehát minőségromlás nélkül hallgathatjuk iPod/iPhone/iPad készülékünkön, vagy számítógépünk iTunes könyvtárában tárolt muzsikáinkat.

Cambridge Audio Minx Air 200

Külső

A Cambridge Audio korábbi Minx modelljeit is jellemezte egyfajta egyszerűség, ez az Air200 esetében is érzékelhető. Készülékházát nem bonyolították túl, enyhén hajlított alakja hangszórási szempontból előnyös. A hangszórókat védő rács textilbevonatú, elegánsnak hat, de világosszürke felszíne könnyen koszolódik. A doboz egyéb részeit fényes fehérre festették. Feketében sajnos egyelőre nem fogják gyártani, bár a fényes felületen megülő por és a látható karcok miatt jobb is így.

Cambridge Audio Minx Air 200 hátlap

A hátlapon szellősen elrendezve találunk sztereó RCA bemenetet, és egy 3,5 mm-es Jack aljzatot. Ezekre további forráseszközöket, például számítógépet vagy televíziót is csatlakoztathatunk. A sor tovább folytatódik egy micro USB bemenettel, ennek nem felhasználói, hanem szervizes célja van. Az Ethernet port a számítógépről történő kalibrációt szolgálja. A tápcsatlakozó előtt ránk mosolyog egy parányi potméter "Bass" felirattal. A Cambridge Audio leírásában ezt a tekerőt olyan esetekre javasolják, ahol a szoba akusztikájából kifolyólag mélyhang kompenzációra lenne szükség. A mélyhangok keltésében, erősítésében fontos szerepe van a hátlap tetején sötétlő nyílásnak, ami akusztikai funkciója mellett abban is segít, hogy fél kézzel szállítsuk a Minx Air200-at. Hosszútávon fárasztó lesz a cipelés, tekintettel tesztalanyunk ötkilós súlyára. Folytatás…..

Forrás:[www.av-online.hu]