Cambridge Audio Edge A integrált erősítő

Cambridge Audio Edge A integrált erősítő

A patinás angol cég vezetősége feltette mérnökeinek azt a kérdést, hogyan ünnepeljük meg a vállalat fennállásának 50. évfordulóját? Mit tennének, milyen készülékeket terveznek abban az esetben, ha a költségek szorításából felszabadítják a tervezést és a kiviteletelést. Lehetséges ez? A vezetőség igennel válaszolt. A több mint 3 éves időtartam alatt, 9 mérnökből álló csapat munkájának eredménye, az EGDE széria megalkotása. Létrejött egy olyan hangrendszer, amely a hangzásban korábban már néhány típusukban fellehető hangzási, tonalitási rétegek részleteit még jobban biztosítja, rendkívül átlátható és kiváló hangot kínál.
…”Semmit sem hozzátenni, semmit nem elvenni”… ez volt az alapítók erősítő-építésről alkotott vezérgondolata. A kezdetekkor együttműködő tehetséges mérnökök egyikének, Gordon Edge professzornak első termék-innovációja a P40 integrált erősítő volt. (ezen a ponton kötelezte el magát a cég a toroid transzformátorok használatára) Az Ő örökségének szellemében született az Edge A integrált erősítő, a Cambridge Audio „nagy brit hangja” és az 50 éves hifi-szakértelmük jelenlegi csúcspontja. Az Edge sorozatból most az A típusjelű integrált erősítő kerül terítékre.

A kialakításban minimalista. A készülékház első és hátsó összetevője hajlított, extrudált alumíniumból készült, közöttük méretes hűtőbordákkal, szilárd, rezonanciamentes, légiesnek ható fedő-lemezzel rendelkezik. A funkcionalitás magas fokának jellemzője egy kiváló minőségű kettős koncentrikus hangerő- és forrásválasztó vezérlőgomb. Ez a feltételezetten évtizedekig hibátlanul működni képes mechanikus csoda 31 precíziós alkatrészből áll.

A formabontó modern külső rendkívüli hangtechnikát rejt magában. Azt minden gyártó és sok hifi-búvár betéve tudja, hogy az erősítésben kulcsszerepe van a tápenergia ellátásnak. A Cambridge Audio mindig is úttörő szerepet játszott a toroid transzformátorok használatában. Az Edge A erősítőben kettő, egymással szembe fordított toroid transzformátort szereltek, amelyek kölcsönösen elnyomják az egymásban keletkezett elektromágneses interferenciát.

A hagyományos áramköri kártyákkal szemben rövid pályás PCB került tervezésre. Egyedülálló erősítő kapcsolása a normál „A”-osztályú erősítéstechnika jó tulajdonságain alapszik, ellenben sokkal nagyobb hatásfokkal és kevesebb hőtermeléssel rendelkező „A/B”-osztályt alkalmazva. Ahelyett, hogy a hagyományos „A/B”- osztályú kivitelt egy bias feszültséggel bővítették volna, a lehető legnagyobb mértékben csökkentették a torzításokat a nem hallható szintre. A hagyományos kondenzátorokat egy DC-csatolt topológiával helyettesítették. Tiszta jel bármilyen hangerőn! Egyébként van miből nagy hangerőt csinálni, mert a hálózati áramból levett maximális fogyasztás 1000 Watt lehet.

Szolgáltatásai között megtalálható a beépített digitális áramköri kártya, amely 32bit/384kHz mintavételezésű DSD-képes DAC átalakítót rejt magába. A koaxiális S/PDIF és a kettő optikai Toslink bemenet 16/24 bit, 32-192 kHz jelfeldolgozást tesznek lehetővé. Az USB bemenet USB Audio Class 2.0 szabványa akár 32 bit/384 kHz PCM-t támogatást is adhat, DSD256-ig minden jel kezelhető. A Bluetooth-eszközöket csatlakoztatva könnyen átadhatjuk a zenét. Az aptX HD támogatással akár 24 bites/48 kHz felbontású fájlokat is játszhatunk. A Bluetooth 4.1 (Smart/BLE engedélyezett) szabvány A2DP/AVRCP formátumokat támogat akár aptX HD-ig. A Cambridge Audio Edge A integrált erősítőnek nincs beépített phono-fokozata, így külön kell vásárolni hozzá, amennyiben lemezjátszót kívánunk csatlakoztatni. (ajánlott a C.A. CP2 phono – a szerk.)

A bemeneti érzékenység az A1-A2 bemeneten (RCA) 380 mV RMS, a bemeneti impedancia az A3 bemenet (XLR) esetében 47 kOhm; az A1-A2 bemeneten (RCA) szintén 47 kOhm. A készülék rendelkezik dedikált csatlakozással a televíziós készülékek használatához, ez egy az AV/Receiver esetében szokásos Audio Return Channel (ARC) HDMI csatolás.

A beépített fejhallgató erősítő 12 és 600 Ohm közötti impedancia értékekkel rendelkező minőségi fejhallgatókat képes jellel ellátni.

Az Edge A tartalmaz egy erősítő védelmi áramkört a túlmelegedés, DC feszültség és túláram okozta hibák felderítésére. A túlmelegedést a túlzottan nagy hangerővel működtetett alacsony impedanciájú hangszórók okozzák. A hőmérséklet-érzékelés folyamatosan figyelemmel kíséri a kimeneti tranzisztorok által generált hőt. Ha a belső hőmérséklet eléri a magas szintet, akkor az erősítő automatikusan lekapcsol, védve ezzel minden porcikáját. Az Edge A hatékony hangszóró védelmet is biztosít. Ha az erősítő kimenete, esetlegesen belső hiba miatt, nagy állandó feszültséget (DC) kap, egy védőáramkör észleli és megmentheti a drága hangszórókat. Az Edge A V/I (feszültség/áram) kombinált védelmet nyújt a kimeneti tranzisztorok folyamatos figyelemmel kísérésével, gyorsan reagál az átmeneti túlterhelési viszonyokra.

Az új tulajdonosok figyelmébe! Miért mozog a szabályzó gomb az EDGE A erősítő első bekapcsolásakor? Amikor az EDGE A erősítőt a dobozából kivéve legelőször bekapcsoljuk a készülék, egy kalibrálási folyamatot, önellenőrzést hajt végre, amely kb. 30 másodpercet vesz igénybe. Kérjük, ne akadályozza ezt a folyamatot, mielőtt megpróbálja használni a terméket!
Mi is csodálkoztunk, mert még ilyen kalibrálási metódust nem láttunk. Utána bejárattuk a készüléket. Már több gyártó felhívta a figyelmet arra, hogy a jó angol erősítőt kétszer kell kapcsolni. Miután megvásároltuk egyszer bekapcsoljuk és kikapcsoljuk mielőtt az örök vadászmezőkre távozunk. Miért? Mert így mindig üzemi hőmérsékleten tartjuk az erősítőket. Ennek az erősítőnek a készenléti energiafogyasztása kevesebb, mint 0,5 Watt. Nosza, használjuk minden nap!

Meghallgatás

Ismert Cd-játékosunk után kötve az alábbiakra jutottunk.

Elsőnek a West Coast Jazz jeles alakja Dave Grusin – Old Bones című száma szolgáltatta a táncra csábító muzsikát a Migration című lemezről (GRP95922). Hihetetlenül nagyszerű, nagyívű dallam a mestertől. Az együttesben nagy nevekkel találkozhatunk, mint Branford Marsalis, Hugh Masekela, Marcus Miller, Omar Hakim, Harvey Mason, akiktől egyesével is érdemes lemezt vásárolni. A könnyed szárnyalású muzsika odafigyelős hallgatásakor kiderül a hangszerelés által megvalósított milliónyi árnyalat és éppen ezért nélkülözhetetlen egy erősítő kvalitásainak megítélésekor. Cambridge Audio Edge A integrált erősítő hallgatásakor feltűnik a könnyedén erőteljes, de hihetetlen mélységgel rendelkező, átfogó hang. Úgy a ritmus, mint a melódia ábrázolásakor érzékelhetővé válik a finoman kiegyensúlyozott hangzás, mélységgel és tisztasággal, amely minden jó minőségű felvétel meghallgatásakor jelentkezik. Grusin fúziós virtuozitása, döbbenetesen gördülékeny haladása és a dallam váratlan kanyarulatai kotta nélkül is követhetők. A salsa ritmusokkal kombinált, szárnyaló rapszódiák megindítják a hallgatóban a kellemes érzést. Kapunk részleteket, felhangokat, beütéseket, akár melankóliát is, de ha úgy gondoljuk, hogy a legtöbb „gépi” jazz-előadás unalmas és hiányzik a jó dallam, akkor ez az a lemez, ami megváltoztatja az ítéletet. Széleskörű a tempó ábrázolásában, de hozza a szelíd és puha hangokat is az ütőhangszerek és a szaxofon válaszolgatásakor. A lábdobogás beindul, ez a megelégedettség egyetlen ismérve.

Norah Jones felvétele következett az első lemez, Come away with Me (72435 95691) első száma, a Don’t Know Why, kissé nyávogós énekkel, remek zongorával. Ez nem egy lány gitárral album, szerencsére kitűnő zenészek közreműködésével az együttesben készült. Brian Blade, Bill Frisell munkája nagyon rányomja bélyegét a mondanivaló kifejezésére, hozzájárulva a Grammy díj elnyeréséhez.
Az erősítő részletező képessége feloldja a dalok kissé monoton hatását. Minden zongorabillentést és zengetést imádni tudunk, mert követhetők. Figyelemre méltó a folyamatos fókuszáltság és a háromdimenziós képalkotási potenciál, abban az értelemben, hogy a szóló és az énekes – ha a hangmérnök középre tette – pontosan, elmozdulás nélkül megtalálható. Ismét a kiegyensúlyozott hangzás kerül előtérbe, természetes és meleg tónusú, de ez nem azt jelenti, hogy a magas kevés lenne vagy bármit is elkenne. Nem mos össze semmit, zenehallgatás közben konkrétan, saját hangfekvésében hamisítatlanul szólal meg minden hangszer.

Klasszikus zenére áttérve Beethoven – Violin Concerto D-major op.61 örökbecsű művét hallgattuk Itzhak Perlman és a Philharmonia Orchestra előadásában, Carlo Maria Giulini vezényletével. (Warner 0825646129973). A klasszikus zenében jártas lemezgyűjtők tudják, hogy Menuhin, Oistrakh, Kogan és Milstein után ez az Itzhak Perlman szólójával felvett a legjobb előadás.

A hangzás a finom részletek visszaadásában és magas hangnyomás-szintek esetében is precíz marad. A lineáris hangvisszaadásnak köszönhetően a lehető legrészletgazdagabb, mindez nem vész el nagyobb hangerő sem. Egy normál nappali szobában elég nehéz a koncertterem hangulatát, az ott, a 120 tagú zenekar keltette hangnyomást létrehozni, de nem lehetetlen megközelíteni. Nem is ez a lényeg, hanem a muzsika ereje, ami a lelkünkig hatol. Ez esetben, érdekes módon sikerül. Minden rezdülés és részlet világosan hallható és gyönyörű. A Beethoven hang fenséges, különösen a lírai rész, feltárva minden harmóniát és díszítést.

Konklúzió

…”Kiválasztottuk a legjobb összetevőket és anyagokat azzal a kizárólagos céllal, hogy a tiszta, természetes hangzás legszebb artikulációját biztosítsuk”…Mindig tudatosan választunk alkatrész komponenseket, nemcsak a hangzásért, mérhető paramétereikért is. Ezt a készüléket először hallgattuk, majd később mértük. Ez azt jelenti, hogy „vakon” csak azokkal az alkatrészekkel dolgoztunk, amelyek a legdinamikusabb, a legnagyobb jelenlét érzetet, a legtöbb zeneiséget nyújtották”… – nyilatkozta Dominic Baker műszaki igazgató.

A cég többi terméke továbbra is a megfizethető kategória iskolapéldája, ami teljesen új az a fiatal mérnökök bizonyítási eredményei és a megújulási folyamat termékekben való megtestesülése. A készülékek tervezése tele van megmagyarázhatatlan dolgokkal és felfoghatatlan magyarázatokkal. A mérhető paraméterek nem fedik a készülék hangzását, leginkább akkor, ha nem azt és nem úgy mérünk, amit és ahogyan kellene.

Ennek függvényében és a tesztünk alapján joggal nevezhetjük ezt az erősítőt a Cambridge Audio új mérföldkövének. Ezzel a modellel nemcsak a jeles 50. évforduló van megünnepelve, hanem a vállalat tett egy nagy lépést a High-End kategória felé.

Pro
+ időtlen, naturalista, modern design
+ logikus, újszerű kapcsolástechnika, rövid jelút
+ könnyű kezelhetőség, jó rendszerintegráció
+ erőteljes, tiszta hangzás, akár nagy hangerőn is
+ nem lankad, nem tötyög, erősít – ez a dolga!

Kontra
beleférhetett volna egy internet rádió

Specifikáció:

Forrás:[www.hangzasvilag.hu]