Cambridge Audio Edge A bemutató HometheaterHiFi

Edge A kezdokep

Cambridge Audio Edge A bemutató HometheaterHiFi

Edge A kezdokep

A Cambridge Audio több mint 50 évvel ezelőtt mutatta be első integrált erősítőjét a P40-et. A fennállásuk 50. évfordulójának ünnepén jelentették be az Edge szériát. A költség korlátozások nélküli projekt lehetőséget adott a mérnököknek, hogy a határokat feszegethessék. Az egyik eredmény a bemutatóban szereplő Edge A integrált erősítő volt.

Bevezetés:

Edge A hatulrol

A „British Sound” kifejezést akkoriban használták először, amikor a Cambridge Audio megalakult Angliában, Cambridge városában. Ez nem azt jelenti, hogy ők alkották meg, de tény, hogy a cég a mai napig használja a Great British Sound logot az alap filozófia jellemzésére. Az 1960-as években ez a hangzás stílus nem csak a Beatles, vagy a Rolling Stones megszólalás módjára utalt, hanem magába foglalta az akkor igen innovatív felvételi módot, sőt a reprodukáló felszerelésekre is kiterjedt.

A Cambridge Audio Edge A integrált erősítő egészen véletlenül került az utamba, amikor éppen Londonban járva meglátogattam a cég főhadiszállását, még a fejlesztés időszaka alatt. Akkor is lenyűgözött, és most is lenyűgöz a széria formatervezés módja. Letisztult és különleges. Úgy vélem az Edge A homlokzata egy igen komoly, zenei hangzású készüléket takar.

A tervezés módja:

Edge A tervezes modja

Ahogy azt korábban említettem, az Edge A visszafogott elegáns formája nagyon tetszik. Elsőre brutálisan egyszerűnek tűnik, de ha jobban megnézi miként olvad egybe a funkció a formával, ugyanígy értékelni fogja az esztétikáját. Ahogy túl van ez első szemöldök ráncoláson, kiderül, hogy elég sokféle különleges technológiáról lehet vele kapcsolatban beszélni.

A lágyan ívelő elő és hátlap két hatalmas hűtőbordát ölel körbe. Az előlapot egyetlen kezelőelem uralja. Közelebbről megnézve derülhet ki, hogy kettős funkciója van. A külső hangerőt szabályoz, a belső pedig a kilenc bemenetet kapcsolja. Ezen kívül csak a be/kikapcsoló gomb, és a 6,3 mm-es fejhallgató kimenet látható rajta a két szélén lent. A távvezérlő vevő érzékelője diszkréten bújik meg a forgató gomb alatt. A forgató gomb amúgy egy rendkívül összetett egység.

Edge A potmeter

Az Edge A nincs egyedül, a széria tartalmazza hálózati lejátszót és előerősítő funkciót ellátó NQ modellt, ami jól párosítható az Edge W sztereó végfokkal, vagy akár az Edge M monoblokk végerősítőkkel. A széria minden tagja ugyanilyen letisztult, egymáshoz megjelenésben harmonikusan illeszkedő darab.

Edge A antennaval hatulrol

A hátlap csatlakozás elrendezése is letisztult, de ezzel együtt sokszínű. A hangszóró kimenetek a két oldalon szélen találhatók, távol minden más hangjel bemenettől. XLR szimmetrikus, RCA aszimmetrikus analóg bemenetei mellett Három digitális, és még egy USB is található. Az USB bemenet 32 bit 384 kHz PCM formátumig mindent támogat. A külső vezérlés az RS232 porton keresztül is lehetséges. Kis antennájával Bluetooth aptX HD jeleket tud fogadni, de van neki HDMI ARC aljzata is, amivel sztereó AV rendszerbe illeszthető. Csak az analóg lemezjátszó bemenetet hiányolom a kínálatból.

A Cambridge Audio Edge A meghökkentően nehéz, több mint 50 font a súlya. Ehhez nagymértékben hozzájárul a duál szimmetrikus transzformátor. Két nagyméretű toroid trafóról beszélünk, amelyek egymásra vannak helyezve úgy, hogy kioltsák egymás szórt mágneses terét. Ehhez képest a 100 W 8 ohm kimeneti teljesítménye nem tűnik soknak, de tudni kell róla, hogy nem a hagyományos AB osztályú munkapont beállítást használja. Az eltolt munkapont beállítás módot a Cambridge Class XA-nak nevezi.

Edge A tavvezerlo

A távvezérlő a legfontosabb hangerő, csendesítés és bemenet választáson kívül négy programozható gombot tartalmaz, amelyekhez forrást és hozzá alkalmazni kívánt hangerő beállítást lehet tanítani.

A rendszer:

Az Edge A első bekapcsolásakor a hangerő gomb automatikus kalibrálást végez, és önmagától forog. Az integrált erősítőt egyszerű rendszerbe illeszteni. Minden bemenetét kipróbáltam. Oppo CD lejátszót analóg és digitális kábelekkel, laptopot USB kábellel, Meridian Explorer in-line DAC-ot analóg kábellel, Marantz lemezjátszót pedig egy Halo előerősítőn keresztül csatlakoztattam. NAD zenei szerverrel, és Tidal anyagokkal is teszteltem. Elsősorban a MayFly 201A hangfalakon hallgattam, de kötöttem rá Golden Ear Triton One és kis méretű PSB Alpha 5 monitorokat is.

A meghallgatás:

Aki a végső következtetésemre kíváncsi, és nem akar részletes elemzést olvasni, az görgessen a cikk végére. Egyszerűen imádtam ezt az integrált erősítőt, és határozott ajánlásomat adtam hozzá

Ki pedig kíváncsi a miértekre, az nyugodtan olvasson tovább. A Cambridge Audio Edge A-val töltött hosszú időm alatt sikerült megértenek az erősítő nyilvánvaló jellemzőit. Függetlenül attól, hogy melyik hangfalammal hallgattam lenyűgözött a zene mélysége és szélessége. Dinamikusan kezeli a teljes átviteli tartományt, azaz sem mélybe, sem magasba nem húz.

Többféle forrásanyagot használtam. A streaming digitális formátumok szóltak túlnyomó részben, elsősorban a kényelem miatt, de meghallgattam rajta jó sok SACD és DVD-A lemezemet az Oppo UDP-205 közreműködésével.

Mára már klasszikussá vált érzelmes album Lyle Lovett, Joshua Judges Ruth DVD-A lemeze. Lovett hangjának csodálatos textúrája és valósághű tonalitása van. A háttér mély és teljes. Messze van a stílus attól, amit country zenének neveznék, mert minden dal érzelem dús történetet mesél el. Jó példa erre a She’s Already Made up Her Mind című. Joshua Judges Ruth hangját pedig mindenkinek kötelező meghallgatnia.

Steely Dan Gaucho című SACD lemeze is szépen szól. Az Edge A már a nyitó számnál (Babylon Sisters) egyértelmű háromdimenziós hangszer elrendezéssel örvendeztetett meg. A fúvósok távoli hangja a gitárral együtt elevenednek meg.

Többféle digitális formátumot is küldtem az integrált erősítő felé. A legegyszerűbb streaming mód talán a Bluetooth. Komolyan mondom, hogy egészen meggyőző volt a Tidal hallgatása az iPhone telefonomon keresztül. Warren Zevon Carmelita elegáns gitár játéka és a Led Zeppelin That is the Way tisztán, dinamikusan és ütősen szólalt meg. Mindkét felvétel MQA formátum volt.

A That is the Way az 1970-es Led Zeppelin III lemezen van. Az tetszett az Edge A integrált erősítőn keresztül hallgatva benne, hogy a hangzás friss, egészen jól közelítette a dal alap mondanivalóját. Plant hangja tiszta és telt, a mandolin és a gitár textúrált, gazdag. Ugyanezeket a muzsikákat lejátszottam a Nad DAC C-658 közreműködésével, és csekély különbséget érzékeltem. A hangerőtől eltekintve más eltérést alig tapasztaltam

Ezt követően visszatértem a NAD DAC-ra, visszavettem a hangerőt, és elindítottam Boz Scaggs fél nehéz súlyú felvételét, a Dig című album Thanks to You számát. A folyamatos mély aláfestést az integrált erősítő könnyedén lekezelte. Élvezetes volt az is, ahogy Chris Jones No Sanctuary Here country stílusát prezentálta. Az énekes hangja szépen elkülönül a háttér vokáltól, feszes, és tapintható. De az elektronikus gitárok esetében is gazdag úgy mély, mint magas tartományban. A közép meggyőzően tiszta, meleg.

Az, hogy nem tartalmaz phono fokozatot, nem mentette meg az analóg hangtól. A Marantz lemezjátszónat Parasound JC3 előerősítőn keresztül csatlakoztattam. Micah Sheveloff zenész barátom elküldte nekem a Rockville című szóló albumát. Eddig csak digitális formában hallgathattam a Tidal-ról, ám az más. Micah hangja és zongora játéka az album esszenciája, és bizony úgy találtam, hogy analóg LP-ről ezek nagyobb súlyt és texturát kapnak.

Edge A hutoborda oldalrol

Ítélet:

Az integrált erősítők zsúfolt sokaságából a Cambridge Audio Edge A megjelenésével és a hangjával is kitűnik.

Nem vagyok teljesen új a Cambridge elektronikákban. Régebben egy Azur szériás erősítőről már írtam bemutatót. Ám az új Edge széria mindenben maga mögé utasítja. Mérnöki munka és hangzás tekintetében is messze felette áll. Még nem sok ilyen szintű erősítővel volt dolgom. A hangok tapinthatók, a hangszerek meleg hangja szépen elkülönül egymástól, jól behatárolhatók a térben, és gazdag a tónusuk. A Cambridge Audio Edge A igazán fenséges élmény.

Írta: Piero Gabucci

2022 Január 26.

Az általános értékelés angolul:

Edge A itelet angolul

Forrás: https://hometheaterhifi.com

Műszaki adatok: Cambridge Audio Edge A