Cambridge Audio Azur 351R teszt – HFP online

A megfizethető, de jó hangú!

Cambridge Audio 351R házimozi erősítőHázimozi receiver zenehallgatóknak? Ez egy paradoxonnak tűnő kijelentés , de mi, és olvasóink már tudják, hogy létezik ilyen „képzeletbeli" készülékkategória, igaz csak kevés résztvevővel. A Cambridge Audio 551R egy a kevesek közül, éppen ezért sokan reménykedtek egy belépő szintű, olcsóbb árfekvésű modell megszületésében. A 351R itt van, belépő szintű, ugyanakkor nem lett olcsó, hamarosan az is kiderül, miért.

A régebbi „motorosok" még emlékeznek a házimozi születésére, amikor sokan ész nélkül szabadultak bevált készülékeiktől, ezért a piac tele volt olcsón megvehető sztereo erősítőkkel. Rotelek, NAD-ek, Cyrus-ok, Marantzok lepték el az apróhirdetési oldalakat, szinte gombokért lehetett hozzájutni a kétcsatornás korszak remekeihez. Mindez nem tartott sokáig, következett a kiábrándultság korszaka. A surround receiverek legtöbbje gyalázatos sztereo hangot produkált, a filmek térhatású hangja nem tudta feledtetni a puritán sztereo erőlködők nagyságrendekkel komolyabb hangzásvilágát

Úgy tűnt, nincs megoldás, két külön rendszert kell üzemeltetni, ami ugye macerás, mivel a front hangszórókat folyton át kell kötözgetni. Sokan ekkor inkább lemondtak a plusz csatornákról, visszavásárolták sztereo erősítőjüket, és ment minden a régiben.

A surround receiverek piaca eközben mozgalmasan alakult: újabb és újabb kódolási formátumok, egyre több csatorna, további csatlakozók – és persze a profit elvárások – indokolták az évenkénti modellváltást, és ez így megy azóta is. A hatalmas felvevő piac egy kis része – az audiofilek – igénye, a minőségi sztereo hang csak ritkán, néha véletlenül egy-egy modellben volt fellelhető, de akkor is csak nyomokban.

Cambridge Audio 351R házimozi erősítő hátlap

Miért pont a CA?
A Cambridge Audio a házimozi piac domináns gyártóihoz (Pioneer, Denon, Onkyo, Marantz, Sony…) képest relatíve kis cég, könnyen belátható, hogy képtelen lenne azokkal – „közös pályán" – versenyezni, nagyon okosan ott támad, ahol már van tapasztalata. A megfizethető, de jó hangú sztereo erősítők az angol gyártó legkedveltebb komponensei közé tartoztak a múltban, és még ma is, ezt a „know how"-t felhasználta a mozis erősítők gyártása során is. Józanul felmérték, mi az, amit egy alap receivertől elvár a vevő, és csak azt építették a készülék házába. Ezzel számtalan, a felhasználó számára abszolút haszontalan áramkör költségét megspórolták, ráadásul az egyszerűbb felépítés is a jobb hang irányába mutat . (nem mellesleg a haszontalan fokozatok termelte elektromos zavarok is elmaradnak) „Minden, ami kell, és semmi, ami nem". Ugye ismerős a szlogen?

Szóval van egy alap készülékünk 5.1 csatornával és a legfontosabb funkciókkal. Igen, „mindössze" 5 végfokot kapunk, pont annyit, amennyire a felhasználók többségének szüksége van, aki meg többet szeretne, annak ott az 551R. HDMI bemenetből 4, kimenetből 1 található a hátlapon, a bemenetek átkapcsolásán kívül olyan extrákkal, mit a felkonvertálás, itt nem számolhatunk, azt rá kell bíznunk a forráskészülékre, vagy a megjelenítőre, de a 3D jeleket azért gond nélkül átengedi. Van 3 digitális és négy analóg RCA bemenet, valamint egy pár sztereo kimenetünk, és nagyjából ennyi. Az előlap meglehetősen puritánra sikeredett, talán csak a kötelező logók árulkodnak arról, hogy ez egy házimozi receiver. A pár éve még szinte kötelező kék kijelző elég informatív, és jól olvasható lenne, ha a szememet nem bántaná annyira a szúrós szín. Az összkép minden esetre barátságos, azt kell mondjam, a készüléktől azt kapjuk, amit első pillantásra várnánk.

Az egyszerűsítés a mérőmikrofonos kalibrációt nem érintette, az előlap jobb alsó sarkában ott lapul a kis 3,5-es aljzat. Maga a mérési folyamat gyors és pontos, aki esetleg még ezután a beállításokon finomítani szeretne, az OSD menüben megteheti. A menü ennél egyszerűbb már nem is lehetne, kék alapon durván metszett fehér betűk, de azt gondolom, kár lenne erre több figyelmet fordítani, mert az átlag felhasználó max. 5 percet tölt el itt a készülék üzembe helyezése során.
Dekóderekből is csak azt építették be, amire valóban szükségünk van, így a Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby Pro Logic II, DTS-HD and DTS Neo:6 96/24 szerepel a kínálatban. A jelfeldolgozás a surrond csatornákon Cirrus Logic CS42518 (24 bit 192kHz képes) kodekkel történik, ez az áramkör 8 független D/A és további 2 A/D átalakítót tartalmaz, a térhangzásért Cirrus Logic CS497024 Dual 32 Bit DSP felel.

Cambridge Audio 351R házimozi erősítő

A belső kialakítás
A 351R – receiverekhez mérten – alacsony készülékháza belülről is szolgál néhány meglepetéssel, illetve tanulsággal, ez értelmezés kérdése. Zsúfoltságról a kompakt méretek ellenére sem beszélhetünk, az igényes kidolgozású nyomtatott áramköri lapokon rendezettség uralkodik. Szép, méretes toroid trafó gondoskodik a stabil tápfeszültségről, a stabilizátorok az alaplapon kaptak helyet. Kompakt, de nagy felületű hűtőborda ventillátoros rásegítéssel biztosítja a végfokok disszipált teljesítményének elvezetését. Csak pislogtam, hogy fér el ezen legalább 10 db végtranzisztor? Hát sehogy. A 351R-ben 5 db „AB" osztályú beállításban működő TDA7294-es sztereo IC állítja elő a kimenő teljesítményt, de nem kell megijedni, ezek a DMOS eszközök kitűnő minőségűek. Akár 60-70W folyamatos teljesítményre képesek, miközben torzításuk, zajuk rendkívül alacsony, rövidzár ill. hőmegfutás ellen védettek, valamint a 4 Ohmos hangsugárzók meghajtására is alkalmasak.
Audiofil, házimozi, végfok IC? Van, akinek ez már túl sok a „jóból", hát halljuk, mi az igazság. Folytatás…..

Forrás:[www.hifipiac.hu]